Raamdecoratie: snelle makeover + 12 opties!

raamdecoratie
Zelfs kleding kan gebruikt worden als raamdecoratie : )

Hoe zit het met jouw raamdecoratie?

Hoewel de wind woest om het huis raast en de regen tegen de ramen klettert, mijmer ik graag over de lente!

En dat ik dan de donkere, harige kussenhoezen ga vervangen door hoezen in frisse lente tinten. En natuurlijk vervang ik mijn winter gordijnen weer met mijn lente gordijnen.

Want raamdecoratie is best sfeerbepalend vind ik. En dan heb ik het overigens over zowel het raam als de bijbehorende vensterbank. Want je vensterbank decoreren hoort er ook bij.

Raamdecoratie

Raamdecoratie is behoorlijk tijdgebonden. Herinner jij je bijvoorbeeld nog de witte gans met het blauwe strikje om de nek nog? Half Nederland had zo’n gans voor het raam staan. Nu kun je ze zelfs tweedehands nergens meer vinden. Niet dat ik dat zou willen, maar toch…

Anno 2017 zie ik overal twee van die hele grote grijzen vazen in de vensterbank staan. En bij de Action zag ik gisteren een soort wit mini kamerschermpje dat je als raamdecoratie kunt gebruiken.

Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden op het gebied van raamdecoratie!

Raamdecoratie: 12 mogelijkheden op een rijtje

 1. Gordijnen zijn een vorm van raamdecoratie die bijna iedereen heeft. Ik ken eigenlijk niemand die geen gordijnen heeft. Gordijnen hebben allerlei functies: ze houden kou buiten, warmte binnen, ze beschermen tegen nieuwsgierige blikken en ze geven een bepaalde sfeer.
 2. Raamtekeningen. Raamtekeningen zijn relatief nieuw als het gaat om raamdecoratie thuis. Wat je op het moment veel ziet zijn witte raamtekeningen. Je kunt zelfs speciale sjablonen voor kopen om een mooie tekening te maken.
 3. Planten. Mijn moeder heeft haar vensterbanken vol staan met planten! Ze dienen als decoratie en voorkomen inkijk. Cactussen zijn momenteel helemaal hot om de één of andere reden. Hier onder een foto van cactussen als raamdecoratie:raamdecoratie
 4. Raamfolie. Raamfolie heb je in allerlei verschillende patronen. Het is meestal onopvallend, en voorkomt dat mensen bij je naar binnen kunnen kijken. Je kunt het meestal heel makkelijk op je raam plakken, en even makkelijk weer verwijderen. Overigens heb je ook raamfolie dat lijkt op glas in lood.
 5. Ornamenten. Er zijn allerlei ornamenten die je voor je raam kunt hangen. Zelf houd ik erg van ornamenten met glas in lood. Zeker als je geen glas in lood ramen hebt, kan een hanger met glas en lood toch een beetje die sfeer oproepen.
 6. Fleur je ramen op met mooie raamtekeningen. Je hebt stiften in diverse kleuren, en met een sjabloon krijg je een professioneel effect.
 7. Vazen. Ik noemde al de twee grote grijze vazen die veel mensen voor het raam hebben staan. Maar je kunt natuurlijk ook een ander model vaas gebruiken als raamdecoratie.
 8. Krans. De klassieke deurkrans ken je denk ik wel, maar je kunt zo’n krans natuurlijk ook prima voor het raam hangen.
 9. Als je vensterbanken diep genoeg zijn, kun je er kussens op leggen en zo een zitje maken in het raam. In dat geval kun je kussens gebruiken als raamdecoratie.
 10. Een raamscherm of paneel scherm tegen inkijk!
 11. Stal een verzameling uit. Als je een verzamelaar bent kun je die verzameling tentoon stellen in je vensterbank! Zo heb je een mooie plek voor je spullen en het telt als raamdecoratie.
 12. Kaarsen! Last but not least, kun je kaarsen gebruiken als raamdecoratie. Je kunt tegenwoordig kaarsen kopen in alle soorten, maten, kleurtjes én geurtjes. Met het oog op de lente kies je natuurlijk voor frisse, lichte kleuren. Voor een rustig effect kies je dezelfde kleuren.

Mijn raamdecoratie

Omdat ik het uitzicht hier zo mooi vind, heb ik geen raamdecoratie. Ik wil ongehinderd de natuur om me heen kunnen bewonderen. Wel heb ik gordijnen. In de winter goudkleurige, en in de lente en zomer mooie gordijnen met bloemetjes en vogels van de Xenos.

Conclusie over raamdecoratie

Je raam kun je prima gebruiken om je huis sfeer te geven. De snelste en makkelijkste manier is met gordijnen. Maar in deze post geef ik ook nog een heleboel andere ideeën voor raamdecoratie.

Lees ook mijn posts over gordijnen voor dakramen en een strokrans voor je voordeur.

Je kunt ook je deur een make-over geven: met een deursticker!

Hoe zien jouw ramen er uit? Doe jij aan raamdecoratie?

Similar Posts

22 Comments

 1. Bedankt voor je tips! Wij hebben vitrage en gordijnen. Telt dat ook mee? Wel jaloers op jou hoor, woon hier in een appartement waar mensen snel naar binnen kijken, dus er moet altijd wat voor het raam.

  1. Ja, van inkijk heb ik op het platteland inderdaad geen last Irene. En straks als de mais staat al helemaal niet meer.

   Vitrage en gordijnen tellen zeker als raamdecoratie.

 2. Ik heb wel 2 grote vazen voor het raam staan, maar dan omdat ik gewoon iets op de vensterbank wil hebben. Rolgordijnen hebben we ook, maar die doe ik nooit naar beneden, staat gewoon net iets aangekleder.
  Wij hebben een hele grote boom in de voortuin. Het belemmerd het uitzicht niet , maar toch geen last van inkijk! Heb er ook een vogelhuisje in gehangen en zo kijk ik ook nog gezellig naar de vogels!

  1. Dat klinkt leuk Batboy! Ik houd van grote oude bomen. Ik vind dat ze een huis ook iets extra’s geven. Gezellig dat de boom ook nog een pleisterplaats is voor vogels : )

 3. Ik heb ook geen raam decoratie. Onze voortuin is vrij diep en afgesloten, dus niemand kijkt naar binnen. ik heb nooit van raamdecoratie gehouden, vind het veel lekkerder als alles open is.

  1. Ja, dat heb ik ook Nancy. Ik heb ook graag een onbelemmerd uitzicht. Maar ik heb wel een klein klokje in de vensterbank staan. En in een andere vensterbank een telefoon : )

   En ik moet zeggen dat ik een ‘aangeklede vensterbank’ bij anderen vaak wel mooi vind.

 4. Onze kamer grenst aan de tuin. Ik heb vouwgordijnen tot halverwege het raam hangen (vind ik sfeervol) en overgordijnen aan beide kanten, allebei in gebroken wit/crème. Op de vensterbank staan 2 stoere landelijke hoge plantenpotten met groene planten erin en twee fotolijstjes. Ik kan zo nog vrij de tuin inkijken. Ik heb een hekel aan veel rommeltjes op de vensterbanken, vaak zie je bij oude mensen de hele vensterbank vol staan met beeldjes, kleine plantjes en allelei andere spulletjes. Ook een beetje modegevoelig denk ik.

  1. Ja, ik herken wat je zegt over frutsels bij oudere mensen. Misschien was het destijds inderdaad in de mode om meerdere kleine dingen in het raam te zetten. Terwijl nu de meesten mensen kiezen voor een paar grote, stoere dingen.

   Vouwgordijnen vind ik altijd een leuk effect geven.

 5. Ik heb wat planten in de vensterbank staan…klaar. Ik hou niet van al die meuk…Mijn moeders vensterbank staat tjokvol!! Leuk voor bij een ander hoor, maar niet voor mij. Ik heb alleen in betweens er hangen en een rolgordijn voor zomers om de warmte en zon buiten te houden en thats it!
  Ik ben ook niet met kussentjes voor de lente en winter enzo bezig…ligt bij mij het hele jaar hetzelfde op de bank….Vind het altijd heel creatief hoor wat mensen weer bedenken om het huis in voorjaar of herfstsferen te krijgen, maar ik hou er niet van om dat bij ons zelf te doen. Ik heb in de winter ook pasteltint kaarsen staan en in de zomer ook wel donkerrode….als ze maar branden is mijn motto ;-)

 6. Mijn raamdecoratie bestaat meestal uit 3 katten, die uitgestrekte de vensterbank vullen…
  Reden waarom er 2 kunstplanten in de vensterbank staan en een onbreekbaar huisje ????

 7. Ik heb nog nooit vitrage voor de ramen gehad, houd ik niet van!
  Wel heb ik in de laatste 2 woningen raamfolie op het raam gehad, omdat de inkijk te groot was.
  Toevallig heb ik afgelopen week met de hulp besproken of ik weer raamfolie zal gaan gebruiken, maar eigenlijk heb ik hier geen inkijk. Ten eerste door de ruime voortuin, maar omdat de woonkamer vrij donker is, is er ook geen inkijk.
  Op mijn slaapkamer heb ik wel heel mooie vitrage hangen met een soort zen-tafereel, maar ook deze is van buiten nauwelijks te zien.
  Op de vensterbank beneden wat plantjes en ornamenten in de vorm van stalen vogels.
  Ik heb wel gordijnen, die ‘s avonds dicht gaan, wat mij ook een knus gevoel geeft ;)

  Groetjes Lily

  1. Als je geen inkijk hebt zou ik zelf niet zo gauw voor raamfolie kiezen denk ik.

   Grappig dat dichte gordijnen jou een knus gevoel geven Lily. Mij benauwt het juist. Ik heb ze altijd open; ook ‘s avonds en ‘s nachts. Zelfs op mijn slaapkamer!

 8. Er hangen ecrukleurige overgordijnen, eigenlijk alleen ter aankleding want ze zijn nooit dicht omdat we ook rolgordijnen en rolluiken hebben. Verder op de vensterbak 2 antieke stolpen met in de ene een stapeltje leergebonden oude kerkboekjes van mijn schoonmoeder en in de ander een of ander antiek ornament, een soort pilaster, die ik al heel lang heb. Verder 2 smeedijzeren kandelaars gemaakt door een oom van mijn moeder ergens in de jaren 20 van de vorige eeuw en in het andere raam een smeedijzeren bak met een plant. In de kandelaars heb ik heel korte stukjes kaars staan omdat lange kaarsen kromtrekken als de zon op het raam staat. De stolpen houden voldoende inkijk tegen terwijl je er van binnenuit goed doorheen kunt kijken, ze nemen dus geen licht weg. Aan de achterzijde hebben we openslaande deuren dus geen vensterbank.

  1. Ik vind het idee van die stolpen erg leuk Leontine! Zo kun je inderdaad bijzondere, of dierbare voorwerpen ten toon stellen op een rustige elegante manier!

   Eén van mijn maandagochtendvriendinnen heeft ook zo’n stolp, en ze wisselt de inhoud regelmatig af. Het ziet er altijd erg leuk uit.

 9. Wat een goed idee om in de winter en lente de gordijnen de veranderen. Heerlijk fris. Wij hebben neutraal gekleurde gordijnen die voor elk seizoen kunnen. Maar wel kant en klaar. Ik kan ze dus zo veranderen! Verder heb ik raamfolie met bloemetjes. Maar ik wil wat anders.

 10. Als je toch wat voor je raam wil zetten en als raamdecoratie geen raamfolie wil, dan is misschien een raamdivider wel geschikt. Dit is een Nederlandse vinding en het zijn horizontale panelen die je voor je raam kunt bewegen. Je hebt erbij geen hinderlijke touwtjes voor het raam. Je hangt één of meerdere panelen daar waar je wil, tegen de zon of tegen de inkijk.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.