Zijn kaarsen ongezond? 7 tips!
Last updated on February 17th, 2024 at 12:30 pm
- Zijn kaarsen ongezond?
- Zo kun je toch veilig kaarsen branden
- Sojawas en bijenwas kaarsen
- Ikea heeft kaarsen van stearine
- Waxinelichtjes Action gevaarlijk?
- Elektrische waxinelichtjes Action
- Leestips
Zijn kaarsen ongezond?
Een kennis vertelde dat ze haar woonkamer helemaal opnieuw had moeten verven omdat de vorige bewoner graag kaarsen brandde waardoor de muren en het plafond vies waren geworden.
Sindsdien ben ik huiverig geworden om kaarsen aan te steken in huis. Hoe gezellig ik ze ook vind.
Want uit onderzoek blijkt bovendien dat het branden van 1 kaars meer roetdeeltjes in de lucht brengt dan het verkeer op een drukke straat. (Bron: Hygge, de Deense kunst van het leven)
Lekker dan!
En dan heb ik het nog niet eens over kaarsen met een geurtje. Want die zijn nóg veel ongezonder!
Maar hoe zit dat nou precies, en zijn er ook kaarsen die wel oké zijn?
Zijn kaarsen ongezond?
Kaarsen kunnen slecht voor je gezondheid zijn om de volgende redenen:
- Het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Dat is meestal paraffine. Paraffine is een bijproduct van de olie-industrie dat ontstaat bij het raffineren van ruwe olie. Paraffine is zelf niet giftig, maar er zitten stoffen in die dat wel zijn. Zoals benzeen.
- De lont. In sommige landen zit daar lood in. Ken je de uitdrukking: ‘Ik ruik lont?!’ Nou dat kan letterlijk dus kwalijk zijn! Gelukkig hoeven wij daar op zich niet bang voor te zijn, want lonten met lood er in zijn in de EU verboden.
- Geurkaarsen kunnen vervelende chemicaliën bevatten. De geur moet ergens vandaan komen!
Zo kun je toch veilig kaarsen branden
- Zet een raam open als je een kaars brandt. In de winter is dit natuurlijk een waardeloze tip. Maar je zou op z’n minst goed kunnen luchten na het branden van kaarsen.
- Verder is het verstandig om het aluminiumcupje van een waxinelichtje te verwijderen als je het gaat branden. Maar nog beter is het om helemaal geen waxinelichtjes te gebruiken. In waxinelichtjes zit namelijk veel paraffine. Daar danken ze zelfs hun naam aan: een samentrekking van wax en paraffine!
- Controleer de lont. Pulk er een beetje aan en kijk of je iets van ijzerdraad ziet. Of rol het puntje van de lont over papier. Als het een grijs spoor achterlaat zit er waarschijnlijk lood in. Brandt de kaars dan liever niet want dan zou er lood, tin of zink in kunnen zitten. Kies voor kaarsen met een katoenen of papieren lont.
- Ga niet voor de goedkoopste kaarsen. Vaak zitten daar meer schadelijke stoffen in.
- Vermijd geurkaarsen, tenzij de geur natuurlijk is zoals die van bijenwaskaarsen.
- Let op dat je kaars niet op de tocht staat. Want dan zal hij eerder gaan roken.
- Gebruik sojawas kaarsen of bijenwaskaarsen
Sojawas en bijenwas kaarsen
Sojawas kaarsen zijn gemaakt van sojabonen, 100% biologisch afbreekbaar en er zitten geen chemicaliën in. Als ze tenminste voor 100% uit soja bestaan. Check dat dus wel even. Want fabrikanten mogen het al een sojawas kaars noemen vanaf 25% soja. Sojakaarsen van 100% soja vind je bijvoorbeeld op sojakaarsen.nl. Bij Holland en Barrett (voorheen De Tuinen) verkopen ze ook soja kaarsen. Maar ik weet niet zeker of die ook van 100% soja zijn:
Bijenwaskaarsen worden gemaakt van omgesmolten honingraten. Ook hierbij is het slim om er op te letten dat ze uit 100% bijenwas bestaan. Voor fabrikanten is 51% bijenwas namelijk al genoeg om een kaars een bijenwaskaars te mogen noemen.
Bij bol.com koop je voor 21,95 een pakketje om je eigen bijenwaskaarsen te maken:
En bij Aliexpress.com koop je ze kant en klaar voor 9 dollar:
Ikea heeft kaarsen van stearine
Bij Ikea kun je kaarsen kopen van stearine. Stearine wordt gemaakt van dierlijk vet. Stearinekaarsen hebben minder schadelijke stoffen dan paraffinekaarsen. Ze zijn een soort tussenweg tussen paraffinekaarsen en bijen- en sojawaskaarsen.
Waxinelichtjes Action gevaarlijk?
Zijn de waxinelichtjes van de Action gevaarlijk? Tsja, zoals ik hierboven al schreef komen er onprettige stoffen vrij als je waxinelichtjes brandt. Dat geldt ook voor de lichtjes van de Action. Maar ik denk niet dat ze gevaarlijker zijn dan de waxinelichtjes van andere merken.
Wel klaagde er in 2014 iemand op de site Klachtencompas dat de waxinelichtjes van de Action gevaarlijk zijn: één van de lichtjes had een vlam van 1 meter hoog!
Dat is inderdaad zorgwekkend.
Maar zelf heb ik die ervaring niet. Niettemin: ik denk dat het altijd verstandig is om er bij te blijven als je kaarsen brandt. Ook bij Action waxinelichtjes!
Elektrische waxinelichtjes Action
Wil je op safe spelen? Koop dan elektrische waxinelichtjes bij de Action. Je koopt onderstaande 3 voor 94 cent!
Zijn kaarsen ongezond? Conclusie
Je kunt best zo nu en dan gezellig een kaarsje opsteken. Maar elke dag een heleboel kaarsen aansteken in een afgesloten ruimte is niet zo’n goed plan. En als je een kaars aansteekt zet dan als het even kan een raampje open.
Volgens Bert Brunekreef, hoogleraar milieu-epidemiologie aan de Universiteit Utrecht komen er altijd stoffen vrij als je iets brandt.
Dus ook bij zogenaamde gezonde kaarsen.
Maar in ieder geval komen er bij sojawas en bijenwaskaarsen véél minder vervelende stoffen vrij.
Leestips
Hoe vaak brand jij kaarsen? En welke soorten?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Wij maken zelf kaarsen van resten kaarsvet. Heel leuk om te doen enheelsimpel.
Heb nooitvstil gestaan bij de vuile lucht die ze blijkbaar veroorzaken…
Ja, dat is echt niet zo fris. Wat gebruiken jullie als lont als je zelf kaarsen maakt?
Wij gebruiken deze kaarslint, die werkt erg prettig: financieelonafhankelijkblog.nl/ga/kaarslont
En ik hou zo van kaarsen. Ik had hier ook van gehoord dus brand ze minder, maar nog steeds wel een beetje. Net als wierook. Heerlijk maar eigenlijk net zo schadelijk als roken in huis
Ja dat is echt jammer. Maar gelukkig zijn er dus wel kaarsen die in ieder geval mínder schadelijke stoffen veroorzaken. Dan kun je toch nog kaarsen branden.
Ik vergeet ze altijd aan te steken. Nou… Dit is dan nog een goede reden om ze maar gewoon weg te doen.
Jammer alleen dat die soja kaarsen dan weer bijdragen aan de ontbossing in zuid Amerika waar de meeste soja geteeld wordt.
Nee hoor, de meeste soja die geteeld wordt is voor veevoeder, de ontbossing is dan ook het gevolg van onze grote veestapels en ons hoge vleesverbruik… Die genetisch gemanipuleerde soja wordt ook in N en B massaal ingevoerd (itt de niet genetisch gemanipuleerde voor menselijke consumptie zoals voor sojaolie,…)
Dit is een van de redenen dat ik geen geurwaxjes meer brand in huis.
Ik houd mijn hart vast voor die arme bijen. Die hebben al zo zwaar. Laten we hun was nou uitsluitend gebruiken voor zaken die geen luxe zijn.
Ik word niet blij van de dierlijke alternatieven en zoals RL al schreef heb ik ook mijn vraagtekens over bijenwas. Al kan meer gebruik van bijenwas mogelijk positief zijn. Dat er veel meer bijen gehouden worden en bepaalde bestrijdingsmiddelen verboden worden.
Ik gebruik waxinelichtjes als ik kaarslicht wil hebben. En dan alleen witte, want gekleurde geven meer deeltjes af. Verder gebruik ik nooit geurlichtjes. Ik wil ze niet eens in huis hebben want ook al branden ze niet, ik word daar benauwd van. Met waxinelichtjes zit je helaas weer met het aluminium. Ik zie tgenwoordig minder van die lichtjes zonder cupjes. Ik brand niet vaak waxinelichtjes, ik vergeet het meestal. Al staan er wel lichtjeshouders in de kamer.
Gelukkig kunnen de alu cupjes gerecycleerd worden (hier in B toch), dus dat doe ik ook.
Ali Express, dan weet je tenminste zeker dat je kwaliteit koopt ;)
Ik hoop dat mensen toch niet zo kortzichtig zijn.
Goed dat je dit aankaart eigenlijk, ik brand ze ook nog zelden wegens niet zo gezond. Maar het is toch wel erg gezellig!
Wij hebben een houtkachel met deurtjes ervoor, alleen wij gebruiken hem niet als kachel, ik heb er een metalen dienblad ingezet en daarop staan 4 dikke kaarsen die ik ‘s avonds aansteek, zo sfeervol, deze kaarsen vind ik bijna altijd in kringlopen, vorige week een Abraham kaars gevonden, gegeven aan Dick in 1999 hand gedompeld en zeker 100 branduren en dat voor €1,-, ook koop ik kaarsen bij bijv. de Kruidvat als de 2e gratis is, omdat de kaarsen achter deurtjes staan met de schuif naar de schoorsteen open denk ik niet dat het erg ongezond is om ze zo te branden. En het voelt goed om deze “zielige” want nooit gebruikte kaarsen een tweede leven te geven. Bieke
Slim om kaarsen op die manier een tweede leven te geven Bieke! En het lijkt mij ook dat de kwalijke stoffen dan via de schoorsteen het huis verlaten en niet of minder in de woonkamer terecht komen.
Ik heb alleen maar nep kaarsjes omdat ik extra zuurstof gebruik. maar kaarsen onttrekken ook zuurstof aan de lucht en voordat ik zuurstof had, werd ik er benauwd van.
Dat kan dus ook nog Nancy. Dat kaarsen broodnodige zuurstof onttrekken aan de lucht. Dan zijn nepkaarsjes een handig alternatief.
Ik weet dat ze niet zo bevorderlijk zijn voor de luchtkwaliteit, maar ik denk dat het allemaal zo’n vaart zal lopen. Dus hier brandt er geen waxinelichtje minder om in elk geval…
Nee gebruik ze niet
Wel in een lade helemaal vol
Dus naar de kringloop er mee
Heb een kat in huis en een tafel op wielen. Nee dus.
Dat is geen handige combinatie met brandende kaarsen inderdaad : )
In de winter brand ik vooral kaarsjes met van die heerlijke winter geuren. Ik blijf het ook gewoon doen, moet ik je zeggen. Als ik naar buiten stap, adem ik ook van alles in wat slecht voor me is. En daarbij compenseer ik het hele kaarsjes gebeuren in de lente en zomer. Dan steek ik zelden een kaarsje aan. ;)
Er zal hier geen kaars minder gaan branden na het lezen van dit verhaal. Ik geloof allemaal best dat het slecht voor je zou kunnen zijn als je heel veel kaarsen brand en heel vaak, ik word alleen een beetje moe van dit soort berichten. Iedere maand is er wel weer iets nieuws wat slecht voor je is. Ik vind het allemaal wel prima.
Ik herken je moeheid over berichten die gaan over dingen die slecht voor je zijn Sammie. Anderzijds is deze van de kaarsen voor mij wel een reden om ze minder of niet te branden merk ik. Of in ieder geval te kiezen voor bijenwas kaarsen.
Kaarsen liggen hier vergeten in een la. Maar een olielamp, op lijnolie, zou dat ook zo slecht zijn?
Wij branden niet dagelijks kaarsen. Zo af en toe eens voor de gezelligheid of in donkere dagen.
Luchten proberen we wel altijd even te doen. Al is het maar 15 minuten, gewoon voor het gevoel.
Ja, ik lucht ook graag dagelijks!
Vind die nepkaarsen nog bijna erger dan nepbloemen ;)
Om te zien dan :)
Ja, dat snap ik wel Rebbeltje. Nepbloemen vind ik prima, maar nepkaarsen vind ik ook lastiger.
Ik brand wel eens waxinelichtjes, ja. Maar ik maak me niet zo druk over wat er in zit en ga ook zéker geen raam open zetten. Vraag me sowieso af of dat zin heeft zo vlak bij Tata ;-)
Daar zeg je me wat Nicky! Merk jij nou veel van luchtvervuiling zo dichtbij Tata? Als ik het op het journaal zie klinkt het altijd erg zorgelijk.