Reacties

Zijn kaarsen ongezond? 7 tips! — 31 reacties

 1. En ik hou zo van kaarsen. Ik had hier ook van gehoord dus brand ze minder, maar nog steeds wel een beetje. Net als wierook. Heerlijk maar eigenlijk net zo schadelijk als roken in huis

  • Ja dat is echt jammer. Maar gelukkig zijn er dus wel kaarsen die in ieder geval mínder schadelijke stoffen veroorzaken. Dan kun je toch nog kaarsen branden.

  • Nee hoor, de meeste soja die geteeld wordt is voor veevoeder, de ontbossing is dan ook het gevolg van onze grote veestapels en ons hoge vleesverbruik... Die genetisch gemanipuleerde soja wordt ook in N en B massaal ingevoerd (itt de niet genetisch gemanipuleerde voor menselijke consumptie zoals voor sojaolie,...)

 2. Ik houd mijn hart vast voor die arme bijen. Die hebben al zo zwaar. Laten we hun was nou uitsluitend gebruiken voor zaken die geen luxe zijn.

 3. Ik word niet blij van de dierlijke alternatieven en zoals RL al schreef heb ik ook mijn vraagtekens over bijenwas. Al kan meer gebruik van bijenwas mogelijk positief zijn. Dat er veel meer bijen gehouden worden en bepaalde bestrijdingsmiddelen verboden worden.
  Ik gebruik waxinelichtjes als ik kaarslicht wil hebben. En dan alleen witte, want gekleurde geven meer deeltjes af. Verder gebruik ik nooit geurlichtjes. Ik wil ze niet eens in huis hebben want ook al branden ze niet, ik word daar benauwd van. Met waxinelichtjes zit je helaas weer met het aluminium. Ik zie tgenwoordig minder van die lichtjes zonder cupjes. Ik brand niet vaak waxinelichtjes, ik vergeet het meestal. Al staan er wel lichtjeshouders in de kamer.

  • Gelukkig kunnen de alu cupjes gerecycleerd worden (hier in B toch), dus dat doe ik ook.

 4. Ali Express, dan weet je tenminste zeker dat je kwaliteit koopt ;)
  Ik hoop dat mensen toch niet zo kortzichtig zijn.
  Goed dat je dit aankaart eigenlijk, ik brand ze ook nog zelden wegens niet zo gezond. Maar het is toch wel erg gezellig!

 5. Wij hebben een houtkachel met deurtjes ervoor, alleen wij gebruiken hem niet als kachel, ik heb er een metalen dienblad ingezet en daarop staan 4 dikke kaarsen die ik 's avonds aansteek, zo sfeervol, deze kaarsen vind ik bijna altijd in kringlopen, vorige week een Abraham kaars gevonden, gegeven aan Dick in 1999 hand gedompeld en zeker 100 branduren en dat voor €1,-, ook koop ik kaarsen bij bijv. de Kruidvat als de 2e gratis is, omdat de kaarsen achter deurtjes staan met de schuif naar de schoorsteen open denk ik niet dat het erg ongezond is om ze zo te branden. En het voelt goed om deze "zielige" want nooit gebruikte kaarsen een tweede leven te geven. Bieke

  • Slim om kaarsen op die manier een tweede leven te geven Bieke! En het lijkt mij ook dat de kwalijke stoffen dan via de schoorsteen het huis verlaten en niet of minder in de woonkamer terecht komen.

 6. Ik heb alleen maar nep kaarsjes omdat ik extra zuurstof gebruik. maar kaarsen onttrekken ook zuurstof aan de lucht en voordat ik zuurstof had, werd ik er benauwd van.

 7. Ik weet dat ze niet zo bevorderlijk zijn voor de luchtkwaliteit, maar ik denk dat het allemaal zo'n vaart zal lopen. Dus hier brandt er geen waxinelichtje minder om in elk geval...

 8. In de winter brand ik vooral kaarsjes met van die heerlijke winter geuren. Ik blijf het ook gewoon doen, moet ik je zeggen. Als ik naar buiten stap, adem ik ook van alles in wat slecht voor me is. En daarbij compenseer ik het hele kaarsjes gebeuren in de lente en zomer. Dan steek ik zelden een kaarsje aan. ;)

 9. Er zal hier geen kaars minder gaan branden na het lezen van dit verhaal. Ik geloof allemaal best dat het slecht voor je zou kunnen zijn als je heel veel kaarsen brand en heel vaak, ik word alleen een beetje moe van dit soort berichten. Iedere maand is er wel weer iets nieuws wat slecht voor je is. Ik vind het allemaal wel prima.

  • Ik herken je moeheid over berichten die gaan over dingen die slecht voor je zijn Sammie. Anderzijds is deze van de kaarsen voor mij wel een reden om ze minder of niet te branden merk ik. Of in ieder geval te kiezen voor bijenwas kaarsen.

 10. Wij branden niet dagelijks kaarsen. Zo af en toe eens voor de gezelligheid of in donkere dagen.
  Luchten proberen we wel altijd even te doen. Al is het maar 15 minuten, gewoon voor het gevoel.

 11. Ik brand wel eens waxinelichtjes, ja. Maar ik maak me niet zo druk over wat er in zit en ga ook zéker geen raam open zetten. Vraag me sowieso af of dat zin heeft zo vlak bij Tata ;-)

  • Daar zeg je me wat Nicky! Merk jij nou veel van luchtvervuiling zo dichtbij Tata? Als ik het op het journaal zie klinkt het altijd erg zorgelijk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>