Je huis verwarmen met kaarsen? 0,1 graad effect....

huis verwarmen met kaarsen

Collega blogger Aaf van het blog Zuinigaan deed een leuk experiment: je huis verwarmen met kaarsen!

Ze vroeg zich af of dat goed werkt.

Voordat ze de kaarsen aanstak was het 17,3 graden in haar woonkamer.

Verwarmen met kaarsen

Aaf stak 5 kaarsen aan, en wachtte toen 2 uur. Daarna keek ze weer op de thermometer in haar huis. Het was maar liefst 17,4 graden. Kortom: met 5 kaarsen krijg je de temperatuur maar liefst één tiende omhoog. Aaf concludeert dan ook:

'Als je naar de kostprijs van de kaarsen kijkt, dan denk ik dat het absoluut niet uit kan om je kamer te verwarmen met kaarsen.'

Ook collega blogger Geldsnor schrijft op zijn blog dat verwarmen met kaarsen of waxinelichtjes niet goed werkt. Hij berekent dat je maar liefst 389 waxinelichtjes nodig hebt om je huis op 18 graden te houden.  Weinig opwekkend voegt Geldsnor daaraan toe:

'Dit betekent dat je woonkamer meer dan 300m3 groot moet zijn om niet te sterven aan verstikking.'

Lekker dan.

Ik heb er ook nog even een officiële  expert bij gezocht in de vorm van Susanne Hoogers van Milieucentraal. Zij zegt op de site van Centraal Beheer:

Het huis verwarmen met waxinelichtjes en terracotta potten - waarmee het mogelijk is om een soort bloempotkachel te maken - is een slecht idee. Petroleum in de kaarsjes is niet goed voor de luchtkwaliteit. Een energiezuinige elektrische deken of een infraroodpaneel is dan mogelijk een beter idee.'

Conclusie over je huis verwarmen met kaarsen

Helaas, je huis verwarmen met kaarsen is zowel ineffectief als ongezond, want het is slecht voor de luchtkwaliteit in je huis.

Hoe houd je het dan wél warm?

Lees hier tips hoe je het warm houdt die niet schadelijk zijn voor je gezondheid.

Hoe houd jij je huis behaaglijk?

Vergelijkbare berichten

13 reacties

  1. Er zijn ook kaarsen die niet uit waxine/parafine zijn gemaakt, maar uit honingwas of sojawas, dus het hoeft niet altijd ongezond te zijn. Maar goed, goedkoper zijn die goede wassen zeker niet, dus ik blijft het eens met de conclusie dat het niet economisch is. :-)

  2. Vanmorgen werd hier op de radio voor gewaarschuwd. Kaarsen zorgen voor fijnstof en kunnen gevaar voor koolmonoxide opleveren. Ze hadden het ook over die terracotta pot methode. Niet doen dus!

  3. Kaarsen gaan bij mij alleen aan als de stroom uitvalt en nu blijkt dat ik het voor de stookkosten ook niet hoef te doen, blijf ik daar mooi bij;). Ik pak wel een dekentje.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.