Gas besparen? Brei een trui! + 24 super tips als je niet kunt breien ; )

gas besparen

Nu de gasprijzen de pan uitrijzen is gas besparen een populair onderwerp!

Op de voorkant van mijn krant stond dan ook in grote letters:

‘Bespaar gas, brei een trui!’

Met ernaast een mooie knot licht roze wol en een paar breipennen : )

Verderop in de krant stond een uitgebreid artikel met tips voor gas besparen. Ik zet ze voor jullie op een rijtje, aangevuld met tips van andere experts en, een aantal open deuren die ik zelf uit de mouw schud.

Gemiddelde kosten gas per maand

Voordat we beginnen met alle tips voor gas besparen, is het natuurlijk wel handig wat de gemiddelde kosten van gas per maand zijn.

Op de site van het Nibud kun je kijken wat het gemiddelde gasverbruik is voor een huishouden als het jouwe. Zo kun je zien of je zuinig omgaat met gas, of juist niet.

Gemiddeld zijn de kosten van gas per maand 112 euro volgens het Nibud.

Specifieke informatie over de kosten van gas per maand, bijvoorbeeld per soort huis, vind je dus op nibud.nl

En dan nu door naar gas besparen!

26 x Gas besparen

 1. Brei een trui! Met andere woorden: kleed jezelf dikker aan, zodat de verwarming niet aan hoeft of in ieder geval niet zo hoog. Haken mag natuurlijk ook ; ) Of koop zo’n woondeken.
 2. Plak doorzichtig thermofolie op het raam. Hiermee creëer je een ‘dun laagje stilstaande lucht, dat isoleert.’ Dit is een redelijk alternatief voor dubbel of nog beter, driedubbel glas. Bij Cita en Gjalt, de mensen uit het artikel, scheelt de thermofolie ‘s ochtends maar liefst 1,5 tot 2 graden! Thermofolie kost maar een paar tientjes!
 3. Gas besparen door alleen korte wasprogramma’s gebruiken.
 4. De wasdroger niet gebruiken, maar de was buiten drogen.
 5. Verschillende verdiepingen op verschillende manieren verwarmen. Jerry Dekker verwarmt zijn bovendieping met split airco met warmtepomp, de woonverdieping met een pelletkachel en de onderste verdieping met een laserkachel op kachelbrandstof.
 6. Minder en korter douchen.
 7. Laat zoveel mogelijk de zon je huis in schijnen.
 8. Dikke gordijnen voor de ramen zorgen voor een ‘extra luchtspouw,’ waardoor warmte minder snel weglekt.
 9. Controleer ramen en deuren op kieren. Gebruik tochtstrips om kieren te dichten. Volgens energieadviseur Maurice Kok helpt dit ‘niet veel, maar alle beetjes helpen.’
 10. Doe de verwarming alleen als je het koud krijgt. Dus niet elke ochtend standaard de verwarming aanzetten uit gewoonte.
 11. Ga ergens anders naartoe waar het lekker warm is, zodat je jouw huis niet hoeft te verwarmen zoals de bibliotheek.
 12. Vroeg naar bed gaan is ook een manier van gas besparen. Tsja…
 13. Tip van energieadviseur Maurice Kok: zet de thermostaat als je ‘s avonds naar bed gaat niet te laag om te bezuinigen. Als je huis teveel afkoelt, heeft de cv-ketel de volgende dag namelijk meer moeite om het huis weer op temperatuur te krijgen. En dat is het tegenovergestelde van gas besparen. Let op: het Nibud adviseert bij vloerverwarming om de thermostaat niet meer dan 1 à 2 graden lager te zetten! Anders duurt het opwarmen te lang.
 14. Doe de deur in de klink! Een kreet die ik vaak tegen mijn kinderen roep, want ‘alle warmte gaat eruit!’
 15. Wat ik zelf nog doe is alleen de ruimtes verwarmen waar we zijn. Onze woonkamer wordt daarom overdag niet verwarmd. Pas rond een uur of 5 doe ik daar de houtkachel aan, verwarm de woonkamer op die manier.
 16. Gas besparen door een houtkachel te branden is natuurlijk ook een optie, maar die durf ik bijna niet te noemen… Houtkachels zijn namelijk een gevoelig onderwerp. Hetzelfde geldt inmiddels voor pelletkachels.
 17. Maurice Kok raadt gas besparen door in plaats daarvan een elektrische kachel te gebruiken af. Tenzij je zoveel zonnepanelen hebt dat je veel meer energie opwekt dan gebruikt.
 18. Draag een gebreide onderbroek ; )
 19. Ga buiten wandelen en/of sporten en maak jezelf op die manier warm. Bovendien voelt je huis automatisch warm, als je uit de kou binnenkomt. ook als het binnen maar 15 graden is bijvoorbeeld.
 20. Gebruik een radiator ventilator.
 21. Zorg dat je huis goed geïsoleerd is. Op de site van MilieuCentraal kun je een isolatie zelfscan doen. Zit er bijvoorbeeld isolatiemateriaal tussen je muren?
 22. Kies voor een warmwaterpomp! Die werkt op elektriciteit in plaats van op gas.
 23. Rol glas-of steenwoldekens uit op de vloer van je zolder. Dan blijft de warmte van het huis onder de zoldervloer hangen, aldus Guido Schutz.
 24. Zet de thermostaat 1 graadje lager, en het scheelt al 80 euro per jaar volgens de Consumentenbond. Volgens het Nibud scheelt dat 7% van de kosten van gas en 100 euro per jaar.
 25. Heb je een huisdier? Neem die dan lekker bij je op schoot. Onze Trixie is net een lekkere warme kruik.
 26. Gebruik radiatorfolie, maar lees ook de radiatorfolie nadelen.

Gas besparen: waarom zijn de prijzen eigenlijk zo hoog?

In onderstaand filmpje legt een meneer uit waarom de prijzen zo hoog zijn en hoe je kunt bezuinigen op gas. Ook leggen ze uit waarvoor je nou eigenlijk precies betaalt.

Leestips

Hoe zit jij wat betreft de gasprijzen? Merk je er al wat van?

Gebruikte bronnen onder andere: De Gelderlander, De Consumentenbond, Milieucentraal, ikzelf

Similar Posts

32 Comments

 1. Met een gasverbruik van tussen de 500 en 600 kuub per jaar valt er weinig meer te bezuinigen vrees ik. Dat zou alleen nog de kachel uitlaten zijn, en dat is geen optie.

 2. Aan de andere kant is het gebruik van de wasdroger wel dat je tijdelijk de ruimte waar de droger staat wordt opgewarmd. Dan hoef je daar geen cv te gebruiken.

  En/of een heerlijke (eigengehaakte 😉) deken op de bank leggen om op een simpele manier warm te blijven.

  1. Als de droger op een plek in huis staat waar ook gewoond wordt is dat zeker een voordeel. Bij ons staat de droger achter in een tochtige berging, waar niemand graag komt.

 3. Oef, 112 euro? Dat is echt meer dan ik verwacht had. Ik woon goed geïsoleerd en ondanks dat ik veel thuis ben (en dus veel de verwarming aan heb), is mijn verbruik laag. Vorig jaar wel de verwarming wat hoger gezet dan ik altijd deed. Ik merk dat ik het anders echt koud krijg als ik zit te bloggen, zelfs met een dikke trui aan. Moet maar kunnen, dacht ik.

 4. Warme pantoffels in huis dragen. Ipv de hele vloer isoleren doe je het met pantoffels alleen op de plek waar je loopt. Die spaanse dingen kosten maar 5 euro en zijn dus zo terugverdient. Moonboots zijn misschien nog wel beter. ;-)

  Toch moet ik oppassen dat m’n huis niet te vochtig wordt. Hou dan ook de luchtvochtigheid goed in de gaten met een hygrometertje. Je kan wel gas besparen, maar als daardoor het behang van de muur rolt en je luchtwegproblemen krijgt met extra zorgkosten dan ben je verder van huis.

  Nodig veel visite uit. Bij meer dan 10 mensen in een gewone woonkamer slaat de kachel niet meer aan.

 5. Gas besparen door alleen korte wasprogramma’s gebruiken.
  De wasdroger niet gebruiken, maar de was buiten drogen.

  Die dingen werken bij mij op stroom en niet op gas. Of ben ik nou heel ouderwets?

  Love As Always
  Dimario

 6. Nog meer bezuinigen op gas heeft op termijn alleen maar een averechtse werking. Vocht gaat zich verzamelen in muren, gordijnen, beddengoed enz. waardoor het nog killer in huis wordt. Schimmelinfecties en longaandoeningen zullen dan ook niet lang op zich laten wachten. Alternatieve verwarmingsbronnen aanschaffen zoals kachels is ook geen optie meer. De vraag overstijgt inmiddels het aanbod waardoor de prijs van brandstof ook onbetaalbaar wordt en op korte termijn volledig opgedroogd is.
  Met een kwakkelwinter zoals we de afgelopen decennia gewend zijn zullen we het nog wel redden. Krijgen we echter een winter met nachttemperaturen van min 20 graden dan zullen de eerste doden vanwege de kou niet lang op zich laten wachten.

  Bedankt regering met jullie “vooruitziende” blik. Jullie hebben maar een prioriteit en dat die niet bij eigen volk ligt is inmiddels overduidelijk. Nog meer varkens binnen halen maakt de spoeling nog dunner dan hij al was.

  1. Hier sluit ik me graag bij aan.

   Dat de gasprijs voor 70% uit belasting bestaat zegt toch ook genoeg? Iedereen zou zijn huis gewoon voor een fatsoenlijke prijs warm kunnen stoken als onze overheid ons niet als melkkoe zou gebruiken.

 7. Goede tips, zeker in deze tijd! Door de thermostaat standaard 1 graad lager te zetten, zal je binnenkort nog wel meer kunnen besparen dan € 80 per jaar.. Ik ga je tips zeker onthouden. Helaas is mijn kat geen schootkat, toch maar overwegen om er nog eentje bij te nemen ;)

 8. Ik betaal 100 euro per maand aan gas en stroom samen… Ik vraag me af wat die mensen doen met 112 euro per maand alleen aan gas… En dan heb ik ook nog een groot huis en we zijn met drie volwassenen.

 9. Gas besparen door korter te wassen is een fabel. Als je je programma op kort zet moet je wasmachine in een korte tijd naar een hoge temperatuur komen. Dit kost meer dan langere programma’s. De man die hem bij ons installeerde gaf me t ezelsbruggetje het enige dat niets kost is tijd. Dan zou ik nog de tip willen toevoegen kook maaltijden voor meerdere dagen tegelijk. Je kan t invriezen heb je een keer geen zin of tijd trek je t de avond ervoor uit de vriezer, zet t in de koelkast om te ontdooien, waardoor je koelkast minder snel aanslaat en s avonds warm je t even op.

 10. Gisteren in de tuin gewerkt daar krijg je het warm van, maar toch kreeg ik koude voeten en handen. In huis voelt het dan toch wat warmer aan, maar ik stook nog steeds niet. In een koud huis zoekt de kat vanzelf mijn warmte zodat we elkaar verwarmen.

  Toch ben ik een extra dekentje gaan kopen. Een 4 seizoenen dekbed kostte €29,95 en ik gebruik van die set 1 deken als onderdeken en de andere als bovendeken. Een nieuw dekbed is luchtiger dan een oude, waardoor er meer warme lucht in wordt vastgehouden. En de oude dekens kunnen straks natuurlijk nog als extra gebruikt. Als het echt koud gaat worden.

  Als wasgoed echt vuil is, zoals de werkkleding die ik in de tuin draag, dan zet ik dat eerst in de extra voorwas en laat het lang in het sop weken. Desnoods 2 dagen. Daarna draai ik een was zonder voorwas. Zoals al opgemerkt: Tijd (van de wasmachine) kost niks. Buiten de was drogen lukt niet als het aldoor regent. Binnen ophangen kost extra stookkosten. Dan is de wasdroger het goedkoopste alternatief en de extra warmte komt je huis in, wat weer stookkosten scheelt.

  Een goede houtkachel is nu een uitkomst. Buurman, vrienden en ik waren op alles voorbereid. Er lag 12 kuub gekloofd droog haardhout in het houthok van buurman. Eerdere winters brachten we zo gezellige avonden door. Helaas overleed buurman. De verhuurder liet houtkachel en hout met de hele inboedel afvoeren in een vuilcontainer. Je kunt je voorbereiden, maar niet alles is te voorspellen.

 11. Wat een goede tips! Die folie wil ik eens gaan bekijken. Een paar jaar geleden kocht ik een dubbelgevoerde deken met fleece en schapenvacht. Kostte toen 16 euro bij Cranenbroeck maar was vooral handig omdat de deken 2 meter lang is en dus ook goed op bed past.

 12. De prijzen van stookhout lopen ook al flink op, de vraag is groot.
  Wat ik niet snap dat men nu al buiten loopt met een dikke winterjas, dicht geknoopt.
  Kom ik aan in een dun jak of gewoon alleen mijn bloes aan.
  Als ik aan het fietsen ben is het meestal nog zonder jack en zeker zonder jas. Hans

 13. We hebben de verwarming nog niet aangehad omdat ons huis goed geïsoleerd is. Maar als ik het koud krijg, gaat-ie gewoon aan. Ik ga echt niet in de kou zitten. Maar goed; ik kan het betalen (hoop ik). Ik vind het ronduit schandalig dat er straks misschien mensen zijn die in de kou zitten omdat ze de gasprijs niet meer kunnen betalen. Dat vind ik echt dieptriest.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.