Wat ontbreekt er volgens jou op school? + Huisvlijt linkparty reminder

rust en stilte

De Tea Topic van deze woensdag was de vraag: ‘Wat ontbreek er volgens jou op school?’

Het antwoord kwam onmiddellijk in mij op:

Rust en stilte!

Ik herinner me dat ik een keer onder schooltijd naar de basisschool van mijn kinderen moest, en dat het daarbinnen net het centraal station was. Overal liepen en renden kinderen rond, en het was niet eens pauze!

Filosofie

En naast rust en stilte denk ik dat filosofielessen ook niet verkeerd zouden zijn. Een beetje levenskunst kan ieder mens gebruiken. Maar ik weet ook dat juffen en meesters nu al overweldigd worden door alles wat ze moeten doen…

Dus laten we het voor nu dan maar bij rust en stilte houden.

Lees ook: Introvert de tirannie van de extraverten

En dan nu, na de rust en stilte, door naar de Huisvlijt linkparty reminder. Je kunt nog meedoen!

Huisvlijt Linkparty reminder!

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter


Wat ontbreekt er volgens jou op school?

Similar Posts

10 Comments

 1. Rust en stilte doet wonderen voor kinderen. Mijn zoon die nu inmiddels 22 is kon nooit tegen de drukte en de lawaai van school. Als ik hem ophaalde om twaalf uur dacht ik altijd waarom is hij toch altijd zo laat? Als laatste kwam hij naar buiten. Ja zei hij dan ik moest juf helpen, en ik moest dat doen … in de pauze stond hij altijd aan de zijkant, rustig zijn trommeltje leeg te eten.

  Hij liep ook achter school, terwijl zijn intelligentie normaal was, dit werd later gemeten door de schoolpsycholoog. Hij liep achter met taal, met rekenen. Toen is besloten om hem naar de speciale school te sturen. Daar bloeide hij op. Meer structuur en rust deed het bij hem. Als ze gespeeld hadden op de schoolplein en de de bel ging dan moesten ze netjes in de rij staan. Twee aan twee en op deze manier onder leiding van de juf rustig naar binnen. Er mocht niet geschreeuwd/gepraat worden en zo gingen ze allemaal de klassen in. De groepen zijn klein en zo krijgen ze individeel meer de aandacht.

  In al die jaren is hij zo vooruit gegaan, hij heeft zelfs een lesjaar ingehaald. En alleen omdat daar meer de structuur en de orde was. Op het schoolplein konden zij zich uitleven, het blijven natuurlijk wel kinderen.

  1. Wat fijn dat er zo’n goede oplossing kwam voor je zoon Diana. Ik vind dit heel herkenbaar. Mijn oudste zoon ‘deed’ het ook niet goed op het gewone basisonderwijs en moest naar het speciaal onderwijs. Daar was het ineens veel rustiger en ging het ook beter.

 2. Rust en stilte, dat is denk ik zo gek nog niet. Veel kinderen gillen tegenwoordig om het gillen, daar hoor ik zelfs basisschoolleraren over klagen.
  Maar ik denk dat iets minder toetsen en overhoringen ook wel een goed plan is. Ik volg het blog van Gerlinde (https://simpelminimalistischleven.wordpress.com/) en als ik lees over hoe het gaat in Noorwegen dan zou ik weer graag kind willen zijn.

 3. Ik weet het niet, ik ben naar school geweest toen er nog orde heerste en de meester je met een houten liniaal op je vingers sloeg als het niet stil genoeg was… Zover hoeft het ook niet te gaan…

 4. Nu mijn dochters op de middelbare school zijn begonnen is mijn wens: een Uitstroomgroep op de basisschool. Mijn dochters hadden er heel veel baat bij gehad als ze nog een extra jaar op de basisschool hadden kunnen leren. Het zijn vroege leerlingen en ondanks dat ze geen achterstanden hadden, gewoon meegingen in de vaart der volkeren, kan ik zeggen dat het ieders leven zóveel gemakkelijker had gemaakt als ze nog een jaar hadden gehad waarin de basis nog wat meer verankerd kon worden en het lichaam en brein wat verder kon doorrijpen. En die corona lockdown met thuis les maakte het allemaal nog een tandje moeilijker.
  Dus ik pleit voor een uitstroomklas!
  Scholen werken al met instroomklassen, voor de vroege leerlingen (die daardoor extra lang kunnen kleuteren) en als er ook nog een uitstroomklas zou kunnen komen voor o.a. de late leerlingen, of leerlingen die nog niet aan toe zijn om de overstap te maken, dan zou dat denk ik ook een stuk schelen in de begeleiding op de middelbare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.