Introvert: ‘De tirannie van de extraverten’

introvert

Hoewel ik er geen fan van ben om mezelf van stempels te voorzien vermoed ik dat ik, wat men een introvert noemt ben.

Ik ben namelijk zo iemand die compleet leeg loopt in grote gezelschappen, en die opbloeit als ze alleen is

Recent las ik daar twee columns over die ik echt geweldig vond, en die ik hier graag met jullie deel.

Introductieweken studenten

Dit jaar zijn de introductieweken voor nieuwe studenten weer feestelijker dan vorig jaar toen er vanwege corona veel niet kon doorgaan. Zo kunnen er weer dansjes worden ingestudeerd die vervolgens in een grote groep worden uitgevoerd.

Geweldig.

Tenminste voor extraverte studenten.

Ik lees het met een mengeling van afschuw en opluchting dat ik daar niet meer aan mee hoef te doen.

Ik hield de algemene introductie 2 dagen vol

Toen ik ging studeren in Utrecht heb ik de Algemene Introductie maar liefst 2 dagen volgehouden. Maar het voelde als 2 maanden. Toen ze aankondigden dat er ‘s avonds een feestje was waarbij we elkaar dan leuk konden ‘afzeiken’ haakte ik definitief af.

Pas toen het gewone studeren begon voelde ik me meer op mijn gemak in mijn nieuwe (studenten)leven.

Al die ‘fratsen’ zijn gewoon niets voor mij. Op de middelbare school voelde ik me ook diep ongelukkig tijdens de introductieperiode, en ging het veel beter toen de lessen gewoon begonnen.

introvert

Twee columns met pleidooi voor meer ruimte voor introverte mensen

Recent las ik twee columns die me echt uit het hart gegrepen zijn.

1. Marit de Roij: ‘De tirannie van de extraverten’

Zo doet Marit de Roij op mareonline.nl in De tirannie van de extraverten een oproep om wat meer rekening te houden met introverten. Marit:

‘Want ja, er zijn echt mensen die anders  in elkaar zitten en nee, die maak je niet gelukkig met ludieke workshops. Heb een beetje mededogen.’

2. ‘Is ons leuk wel hun leuk?’

De tweede column is van van het blog De Basis Meester met de titel: ‘Is ons leuk wel hun leuk?‘ Het was een  feest van column.

Bertus Meijer vraagt hierin aandacht voor de kinderen die NIET blij worden van al die zogenaamd leuke activiteiten. Zoals Sintintochten, rommelpieten, kerstdiners, verkleedpartijtjes, openingsfeestjes, afscheidsgala’s. etc. Die in de grote vakantie al buikpijn hebben omdat ze aan het eind van het jaar op kamp moeten.Bertus Meijer:

‘We vergeten weleens de kinderen die wellicht een andere definitie van “leuk” hebben. Onze definitie van leuk is namelijk niet universeel. Toch denken we vaak te kunnen bepalen wat goed is voor iedereen. Wij weten namelijk wel wat goed voor ze is. Niet leuk vinden is geen optie.’

Bertus Meijer was zelf zo’n kind.

Ik was ook zo’n kind.

In speciaal onderwijs is het wel rustig

Twee van mijn zoons waren zulke kinderen. Zij kwamen van de weeromstuit in het speciaal onderwijs terecht, waar al die fratsen niet waren. Het was zowel voor hen als voor mij een verademing.

Er werd daar warempel gewoon les gegeven! Zonder dat er steeds Leuke Dingen gedaan moesten worden. Eerlijk gezegd deed het me denken aan mijn eigen basisschooltijd…

Introverte blogger en hardloper

Eén van de redenen dat ik fulltime bloggen zo fijn vind, is dat het goed bij me past. Ik ben een introverte blogger. Je zult mij niet zien op persevents, groepsbijeenkomsten of grote symposia over bloggen.

Het mooie aan bloggen is dat je prima introvert kunt zijn, en toch succesvol als blogger.

Tegelijkertijd kun je als extraverte blogger ook goed uit de voeten!

Hetzelfde geldt voor hardlopen! Ik kan dat aangenaam in stilte en in mijn eentje doen, maar voor de mensen die van vertier houden zijn er atletiekverenigingen en massale hardloopevenementen. Er is ruimte voor het leuk van de extraverten én de introverten.
introvert

Introvert 4 types – Extravert 2 types en Ambivert

Om het allemaal lekker ingewikkeld te maken zijn er binnen de introverte mens ook nog weer allerlei types:

 1. De sociale introvert – vinden kleine groepen best fijn.
 2. De nerveuze introvert – verlegen type. Zeer ongemakkelijk in grote groepen en sociale situaties.
 3. De terughoudende introvert – gereserveerd type, houdt van routine.
 4. De denkende introvert – dagdromende muurbloem.

Binnen het extraverte menstype heb je ook nog weer twee types:

 • Agentic
 • Affiliative

En dan heb je ook nog de ambivert. Dat is iemand die kenmerken heeft van zowel introverten als extraverten.

Tot slot

Het leuk van extraverte mensen is meestal niet het leuk van de introverten. Het zou fijn zijn als er meer ruimte kwam voor de mensen die gedijen op het gewone leven en rust en stilte.

En nee, je moet mensen niet in hokjes stoppen, en ja er is een heel spectrum tussen introversie en extraversie.

Daarom hieronder een filmpje met grappige memes over introverte mensen : )

Introverte leestips

Similar Posts

16 Comments

  1. Het kan echt zo fijn zijn om columns te lezen over dit onderwerp inderdaad. Een soort erkenning dat je niet gek bent, als je niet houdt van drukte, buurtbarbecues, festivals etc.

 1. Ik zie mijzelf absoluut niet als introvert, is er een naam voor iemand die wel dingen wil doen, ergens heen wil maar geen contact met mensen op een paar naar keuze na? Dat ben ik dan. Ik heb de introweken altijd overgeslagen en kan me herinneren dat ik spelletjesmiddagen op de basisschool tijdverspilling vond. Op de scholen daarna had ik een bloedhekel aan groepsprojecten en was altijd de eerste die begon met verdelen en met liefde het meeste op me nam om de rest stil te krijgen.

 2. Wat een fijn stukje. Ik schreef net ook nog een gedicht over anders zijn. Introvert of extravert, bijzonder of gewoon… Er is een plaats voor iedereen x

 3. Ik weet niet waar ik in jouw indelingen pas. Ik ben graag alleen thuis. Geen behoefte aan bezoek. Maar ik ga naar een wereldcongres bij voorkeur als spreker. Dan regel ik wel een standje voor de groep waarmee ik werk, want presentatie van hun prestaties is belangrijk. Als de ambassade dan iets organiseert voor wie alcohol wil nuttigen, druk ik mijn snor. Dat geforceerde sociaal doen ligt me dan weer niet. Groepen zuipende mensen vind ik een beetje eng. Een hossende menigte in een feesthal bezorgt me hoofdpijn. Aan de introductiedagen heb ik destijds wel deelgenomen. Een studentenvereniging niet. Andere organisaties vond ik wel interessant, maar die moesten een doel hebben en niet alleen maar dienen voor vermaak. Ik hou ook niet van spelletjes en puzzels.

 4. Gelukkig is ieder mens anders. Waarschijnlijk schommel ik tussen ambi en sociaal introvert. Heb er in elk geval geen last van. Kan in een groep best uit de voeten, maar zoek groepen duidelijk niet op. Hou ook niet echt van hechte groepen en heb nooit aan groepssporten zoals voetbal gedaan. Fietsen kan heerlijk alleen en als er iemand een stukje met me op fietst dan vind ik dat ook prima. Idem voor lopen. In beide gevallen nooit georganiseerd. Dat organiseren voor mezelf gaat me prima af. Maar ik knoop ook moeiteloos een gesprek aan met iemand die ik voor het eerst zie. Bloggen doe ik anoniem en veel van m’n kennissen hebben daar geen weet van. Met heel veel zaken loop ik niet te koop, maar wil er best iets over zeggen als een ander het vraagt. Hou ook vooral van spontane dingen. Kan ook met veel mensen opschieten.

 5. Dat dansje, hè? Bij die intro-week… Dat zag ik voorbij komen bij een andere blog die ik volg. En ik vind dat dus zo ontzettend kinderachtig en stom! Echt! Dan ben je eindelijk van school af en dan ga je studeren. En dan moet je een dansje doen. Hahahaha! Mijn dochter deed dat soort dansjes toen ze tien was. Na een zomerkamp of zo. Ik zou daar zeker niet aan mee doen.

  Maar verder weet ik niet of ik nou gewoon introvert ben of dat ik gewoon snel een hekel aan mensen heb.

 6. Hihi grappige filmpjes! Ik herken mijzelf daarin en in jouw stukje. Ik heb het geluk dat ik werk met heel lieve, sociale collega’s. Tussen het werk door hebben we heel veel lol en we kunnen ook persoonlijke dingen delen. Kerstborrels en personeelsreisjes vind ik daarentegen nog wel steeds lastig. Naar zo’n borrel ga ik wel eens (kort). Maar het personeelsreisje heb ik tot nu toe weten te vermijden….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.