Reacties

Ik moet nog even kijken of ik kan — 64 reacties

 1. Dit lijk me echt een heerlijk boek! Ik ken veel mensen die sociale gelegenheid na gelegenheid afstruinen en daar word ik zo benauwd van! Laat mij maar lekker thuis een beetje rommelen, haha

 2. Leuk thema!

  Volgens mij ben ik allebei. Ik vind mijn eigen kleine kringetje leuk en spreek / zie die mensen graag.

  Bezoek vind ik leuk, maar ook een aanslag en hoeft zeker niet te vaak (als in maximaal eens per week.... máximaal!). En Één op één is veel leuker.

 3. Het kwam voor mij best als een verrassing dat ik introvert ben, eerlijk gezegd. Ik had er echt geen flauw benul van. Maar toen ik er wat meer rekening mee ging houden en minder van mezelf verwachtte qua extravert gedrag (wat dus tegennatuurlijk voor mij is!) voel ik me wel prettiger :)

 4. Ik ben een introvert die wel goed sociaal kan doen als het moet. Maar dat kost veel energie
  Het blijst ben ik als ik lekker met mijn gezin kan tutteren in huis en park.
  Winkelen vind ik leuk, mits niet té druk. Erna douche ik me en mediteer ik zodat ik de buitenwereld weer "afspoel"
  Verjaardagen van anderen vind ik de hel. Alsook dingen als bioscopen, vliegtuigen etc. Teveel indrukken, teveel mensen. Van mezelf vier ik eigenlijk nooit een verjaardag.
  Ik spreek absoluut ook het liefst een op een af. Ik ben niet erg goed in groepen. Behalve als ik ervoor sta, dan trek ik mijn professionele "jas" aan ;-). En daarin voel ik me comfortabel.
  Mijn man is introvert in dat hij niet veel zegt en je hem niet zo makkelijk leert kennen. Maar hij houdt juist wél heel erg van feestjes, concerten in grote gelegenheden ed.

  • Grappig dat je introverte man juist wel van feestjes houdt.

   Net als jij spreek ik ook het liefst een op een af. Dan kun je tenminste ook echt praten.

 5. Ik kan mezelf ergens vinden in het midden.
  Van groepsuitjes kan ik ook echt genieten maar ook niet altijd.

  Of dat dan suf is? Dat denk ik niet! Sommige banden vragen ook gewoon lekker gezellige one-on-one tijd!

 6. Ik ben ook introvert. Ik werk in de cultuursector en daar zijn veel mensen toch echt extrovert volgens mij. Dat is voor mij soms best lastig. Als ik iemand eenmaal ken dan voel ik me een stuk prettiger en gaat het contact veel makkelijker.

 7. Stom en saai ben je zeker niet. Ik ben absoluut een mensen mens, maar drukke plekken en altijd maar kletsen hoeft van mij niet. laat mij maar lekker rustig met mezelf zijn.

 8. Oef, een lastig onderwerp zo even te bespreken, vind ik. Ik ben er voor mezelf ook nooit mee bezig. Toen ik een stuk jonger was, vond ik in alle stereotypen wel iets dat 'helemaal ik' was en daar werd ik knettergek van, dus ben er acuut mee gestopt dat passende etiketje te zoeken. Nu ben ik alleen nog maar blij dat ik met mezelf kan leven zoals ik ben en vind het super dat er een aantal mensen zijn die dat ook met mij kunnen... ;-) Dat geeft rust en is goed genoeg voor mij.
  Ik kan me echter wel voorstellen dat er mensen zijn die dit soort labels voor zichzelf echt uit willen zoeken, helder willen krijgen en dan zijn boeken een goed hulpmiddel.
  Jammer dat dit boek jou niet heeft gebracht wat je ervan verwachtte, maar misschien ligt het juiste nog op je te wachten ;-)

 9. Geweldig! M’n moeder vertelde ook laatst over dit boek. Ik weet niet zo goed of ik wel of niet introvert ben, maar ik herken veel dingen zoals rust willen nemen etc. Misschien ga ik het boek ook maar eens lezen. Dank je wel voor het delen!

 10. Ik moest meteen aan deze quote denken toen ik je blog las:
  “Quiet people have the loudest minds.” - Stephen Hawking

  En toen ik hem nazocht, kwam ik deze ook tegen: “I have to be alone very often. I’d be quite happy if I spent from Saturday night until Monday morning alone in my apartment. That’s how I refuel.” - Audrey Hepburn

  Heel veel mooie en succesvolle mensen die introvert zijn op deze wereld :)

 11. Dit boek staat hoog op mijn lijstje. De meesten vinden mij ontzettend extravert, terwijl ik mijzelf als introvert beschouw. Ik ben veel te graag thuis, vind teveel afspreken met mensen niet prettig en het verschikkelijkste vind ik druk geplande agenda's. Ik ben graag thuis, ik word graag met rust gelaten en daar kan ik ronduit van genieten.

  • Ik sluit me hierbij aan. Ik mijd uitjes wel zls de pest;). Krijg er zowaar buikpijn van als ik er nog maar aan denk. Maar geen kat dat dat merkt wanneer ik m'n vrijwilligerjobje vervul...

 12. Ik ben behoorlijk introvert. Ik had veel aan het boek: Het introverte type: een stille kracht (door Marti Olsen Laney, Ten Have, 2005). Door dat boek begrijp ik beter van mezelf waarom ik me er zo slecht zo toe kan zetten om naar "gezellige bijeenkomsten" te gaan. Ik ben zelf graag gezellig thuis met mijn kat en hond ;-)
  Ik vind het vaak wel lastig dat ik mezelf niet altijd geweld aan wil doen en aan de andere kant niet onverschillig of asociaal over wil komen. In het boek staan ook tips over hoe je als introvert typje drukke bijeenkomsten makkelijker door kunt komen. Zoals bijv. met jezelf afspreken dat je na een uurtje weer naar huis gaat. Of jezelf toestaan om in een rustig hoekje te gaan zitten en de drukte een beetje te observeren, zonder jezelf uit te sloven met iedereen te praten of het anderen naar de zin te maken...

 13. Ik hou wel van alleen zijn en lekker thuis zitten en dat soort dingen, maar daarentegen vind ik het ook wel een keer leuk om weg te gaan iets leuks te gaan doen. Wat ik wel heb is dat ik er in het begin moeite mee heb om ergens heen te gaan, maar als ik er uiteindelijk ben dan is het goed. Ik ben denk ik wel echt een introvert

 14. ik denk dat de meeste mensen niet echt introvert of echt extravert zijn. De meeste zitten daar tussen in. Ik ken wel iemand die echt introvert is en dat is best een handicap. Niet van drukte en feestjes houden is volgens mij iets wat heel veel mensen hebben.
  Nicole ik vind jou niet introvert overkomen want je deelt veel op je blog met onbekende mensen.

 15. Ik vind mezelf eigenlijk best wel sociaal maar tegelijkertijd ook introvert. Ik hou ervan om nieuwe mensen leren te kennen en ervaringen op te doen maar tegelijkertijd is mijn me-time me echt wel heilig!

 16. Ik ben ook introvert en ben ook graag alleen, dan voel ik mij op mijn best. Mensen die altijd reuring en mensen om zich heen moeten hebben, daar begrijp ik werkelijk niets van, andersom zal dit ook zo zijn. Terrasjes, prima maar dan op een plek ergens buitenaf waar het niet zo druk is. In onze stad met vele terrassen zal je mij nooit tegenkomen, te druk. Mijn verjaardag vier ik niet en als er sprake is van contact dan het liefst 1 op 1. Daarbij ben ik ook nog een HSP er, wat het soms toch een tot lastige combinatie maakt.
  Jammer, dat je meer van het boek had verwacht.

 17. Ik ben meer extrovert dan introvert. Ik maak heel gemakkelijk contact met mensen. Maar ik ben tegelijk hoogsensitief en chronisch vermoeid. Dat voelt vaak als op het gas en de rem tegelijk moeten trappen.

 18. Ik denk dat ik dit boek best interessant zou vinden. Ik ben zelf hoogbegaafd en introvert zijn hoort daar zeker bij, maar eigenlijk vind ik dat niet zo erg. Soms zou ik wel wat socialer willen zijn (=

 19. Ik denk dat ik best wel een mix ben. Ik kan heel extravert zijn als ik mij op mijn gemak voel bij mensen maar ook heel introvert als ik niemand ken. Daarnaast hou ik inderdaad niet van grote groepen en kan ik mij prima alleen vermaken.

 20. Susan Cain heeft ook een leuke Ted-talk :) Vind het soms wel vervelend dat de wereld zo is ingericht op het extraverte: dat kinderen in groep twee al een spreekbeurt moeten houden voor de hele klas en in groepen moeten werken. Alsof je a-sociaal bent als je die dingen liever niet doet.

  Ken je die test, 16personalities? Die is wel verhelderend. Verder vind ik het blog Introvert, Dear vaak erg herkenbare dingen hebben. Net als jouw post over introverte mensen ;)

  • Susan Cains Ted-talk heb ik gezien. Die is inderdaad heel leuk! Dat verplicht extravert moeten zijn op school vind ik zwaar voor kinderen die van nature meer introvert zijn.

 21. Jammer dat het tegenviel, want het klonk veelbelovend. Ben zelf medium introvert geloof ik. Sommige dagen praat ik heel makkelijk, andere dagen doe je me een groter plezier met lekker thuisblijven. Ook kom ik losser wanneer ik mensen ken en beter kan inschatten. Dan praat ik makkelijk.

 22. Zelf ben ik van allebei een beetje. Ik kan heel erg genieten van feestjes, maar ook van alleen zijn. Daarnaast ben ik hoogsensitief dus dat speelt bij mij ook een beetje mee, of dat ik wel of niet in een mensenmassa wil gaan zitten ^_^

 23. Ik herken mezelf daar ook wel in. Al merk ik ook dat het erg afhangt van de groep mensen waarin ik mij op dat moment begeef. Ik sta niet graag in het middelpunt, maar ben wel vaak de touwtrekker voor het regelen van een date/afspraak

 24. De titel vind ik geweldig. En de aversie tegen teamuitjes kan ik begrijpen (tenzij ik het zelf organiseer, dan weet ik zeker dat het te gek wordt en dan begrijp ik niet dat men niet mee wil, hahaha). Dat een boek tegen kan vallen begrijp ik helemaal. Onlangs ook gehad. Heel andere verwachtingen van en dat kan je best in de weg zitten.

 25. Alleen thuis willen zijn is niet gek, en het is denk ik ook iets anders dan heel introvert zijn eigenlijk. Ik ben ook graag lekker alleen thuis met een joggingbroek aan e.d. Dat is niet gek, maar ik ben naar andere mensen toe eigenlijk helemaal niet introvert!

 26. Ik weet niet wat ik ben, misschien er tussen in ,een ambivert?
  Wat ik wel weet, dat lijkt met naarmate dat de jaren verstrijken sterker te worden, dat ik heel graag alleen thuis ben een poosje of de hele dag, dan ook geen moeite doe iemand te spreken,
  ik het al snel druk vind, bij drukte zoveel mogelijk achterin blijft en een hekel heb aan grote winkels,
  ik wel af en toe naar een grote stad ga, maar dan alleen.
  ik ben een mensen- mens, doch ben echt van de een op een, altijd geweest.
  Sinds een paar jaar ben ik veel prikkelgevoeliger.
  Sinds mijn ziek zijn ga het liefst alleen op (lange) wandeltochten, hoewel ik samen of met elkaar gezelliger vind.

 27. In mijn jonge jaren was ik veel introverter dan nu. Hoewel ik nog steeds liever niet teveel afspraken heb gaat het omgaan met mensen me beter af . Vroeger kon ik daar erg moe van worden en na een drukke afspraak. bv een etentje met collega's duurde het wel een paar uur voordat ik 'mezelf' weer was.
  Nu heb ik geen moeite meer met gezelschappen of reizen in een vliegtuig bijvoorbeeld.
  Ik denk ook wel dat introvert of extravert zijn een combinatie is van eigenschappen en niet een op zichzelf staande karaktertrek.

 28. Leuke recensie! Lijkt me een leuk boek om te lezen. Ik denk dat ik een beetje van beiden ben. Ik haal een hoop energie uit sociale dingen, maar ik spreek ook graag af met mensen alleen, juist om de rust. Drukke feestjes zijn meestal niet echt mijn ding en ik vind het heerlijk om thuis op de bank te zitten. Maar ik moet ook weer niet teveel alleen zijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>