Introverte mensen: 1 op de 3 is introvert

introverte mensen

Introverte mensen in een extraverte wereld.

Daarover gaat Ellen Jansegers boek Zwijgen is goud.

Nou zijn er sinds Susan Cains boek Stil verschillende andere boeken verschenen over introvert zijn.

Voegt Ellen met haar boek Zwijgen is goud hier nog iets aan toe?

Maar eerst: wat is introvert eigenlijk?

Ellen geeft de volgende 7 kenmerken van een introverte persoonlijkheid:

 1. Je laadt je batterij op door dingen in je eentje te doen
 2. Ideeën en meningen vorm je door na te denken en te reflecteren
 3. Je communiceert liever schriftelijk dan mondeling
 4. Je neemt weloverwogen beslissingen en gaat niet over één nacht ijs
 5. Je hebt een groot observatie- en voorstellingsvermogen
 6. Je kunt goed luisteren
 7. Je verkiest een-op-een contacten boven grote groepen

Introvert ≠ dat je verlegen bent, een grijze muis, altijd stil.

Zwijgen is goud versus Stil van Susan Cain

Op zich doet Ellen Jansegers ongeveer hetzelfde als Susan Cain destijds deed. Ook zij breekt in haar boek een lans voor de kwaliteiten van introverte mensen. Dat is nodig vanwege onze extraverte maatschappij, waarin introverte mensen ondergesneeuwd raken.

Zowel Susan Cain als Ellen Jansegers belichten diverse aspecten van introversie. Zoals de werking van hersenen van introverte mensen, hoe de maatschappij veranderde en hoe daardoor de extraverte mens de norm werd.

Met andere woorden, baanbrekend is Zwijgen is goud, Introvert in een extraverte wereld niet.

Maar dat wil niet zeggen dat het niet lezenswaardig is.

Zwijgen is goud. Introverte mensen in een extraverte wereld

Hoewel ik veel van de informatie in Zwijgen is goud herkende uit andere boeken over introversie, was het toch best fijn om nog weer eens te lezen. Bovenal gaf het boek me het gevoel dat ik ‘niet gek’ ben. Dat het oké is, om te zijn zoals ik ben. Zoals bij dit stukje tekst:

‘Het is oké om stil te zijn. Het  is oké om liever thuis te blijven en tv te kijken, een boek te lezen of in de tuin onkruid te wieden in plaats van naar een receptie te gaan. Het is oké om te zwijgen tijdens een vergadering. (…)

Het is oké om heel je weekend alleen door te brengen, gewoon omdat je daar zin in hebt. Het is oké als je voor je verjaardag liever naar de sauna gaat dan met een hoop vrienden naar het café. Of met Kerst liever in een bos gaat wandelen dan fondue te eten met heel de familie.’

Bovendien waren er een aantal momenten waarop ik dacht: ‘Aha! Dáár komt dat dus door!’ Zoals dat ik het bij mijn filosofiegroepje vaak lastig vindt om dat te moment iets in woorden uit te drukken.

Introverte mensen hebben vaak een hekel aan bellen #metoo!

Of dat ik zo’n hekel heb aan bellen. Ik was al bang dat ik zogenoemde telefoonangst had, maar volgens Ellen is het heel normaal voor introverte mensen om een hekel aan bellen te hebben. Ellen schrijft:

‘Introverten grijpen vaker terug op geschreven vormen van communicatie zoals e-mail of een een-op-een chat en hebben een afkeer van telefoneren.’

Een feest van herkenning vond ik dit. Ik vind mailen echt veel fijner. Dan kan ik tenminste rustig nadenken over wat ik wil zeggen. Bovendien weet ik zeker dat de ontvanger mijn boodschap leest op een moment dat hij of zij er tijd voor heeft. Ik val niet zomaar binnen met een telefoontje.

Waarom het zo belangrijk is om ruimte te geven aan introverte mensen

Eén van de eye openers van Zwijgen is goud vond ik toch wel Ellens constatering dat als je als introvert systematisch geen tijd en ruimte krijgt om alleen te zijn, dit kan leiden tot burn-out en depressie.

Toen moest ik ineens denken aan mijn somberheid tijdens lange zomervakanties. Toen de kinderen nog klein waren, waren de zomervakanties best ‘pittig’.Aan het eind van zo’n zomervakantie vroeg ik me altijd bezorgd af:

‘Wat is er toch  met me…. Ik voel me zo somber. Moet ik in therapie?’

Maar zo gauw de kinderen weer naar school gingen, en het normale leven weer begon voelde ik me acuut beter. Op een gegeven moment had ik zelfs de vuistregel voor mezelf: ‘Ik heb geen depressie, ik heb vakantie.’

Op basis van Zwijgen is goud concludeer ik nu dat ik toen simpelweg te weinig rust kreeg, en dat ik daardoor zo somber werd.

Op Magical Daydream vind je diverse leuke plaatjes de biologische aspecten van introversie en extraversie worden uitgelegd. Deze hieronder is mijn favoriet:

Rust en stilte is essentieel voor introverte mensen

Hiervoor is zelfs een neurologische verklaring:

‘Wanneer introverte mensen te weinig solitaire activiteiten inplannen, wordt hun parasympatisch zenuwstelsel te weinig geactiveerd. Ze maken te weinig acetylcholine aan en kunnen de dopamine in hun hersenen niet meer verwerken. Hierdoor voelen ze zich gestresst. Houdt deze stress te lang aan, dan worden ze gefrustreerd en angstig. Ze kunnen depressieve gevoelens ontwikkelen.’

Echt een feest van herkenning!

De extraverte norm op school

Ik kon mij ook erg vinden in Ellens stuk over de extraverte normen op school! Het hangt daar aan elkaar van de projecten, groepsactiviteiten, voorstellingen, schoolkampen en rollenspellen. Zie ook de column van Bertus: Is ons leuk wel hun leuk?

Of neem zoiets ogenschijnlijk simpels als ‘je hand opsteken’. Waarom mag je niet ook schriftelijk een antwoord geven bijvoorbeeld?! Haar beste voorstel vind ik om al die extraverte werkvormen af te wisselen met zelfstudie of individueel werk.

En forceer introverte kinderen niet om ‘uit hun schulp’ te kruipen.

Wat is er mis met in je schulp blijven?! Ook hier weer die extraverte norm.

Zwijgen is goud: onderwerpen

Zwijgen is goud, Introvert in een extraverte wereld is een heel compleet boek over introversie. Ik geloof tenminste dat Ellen vrijwel elk mogelijk onderwerp in haar boek behandeld. Hieronder een overzicht:

 1. Wat is een introvert: iemand die energie krijgt uit alleen zijn. Een introvert is dus niet persé verlegen!
 2. Soorten introverten: er is een heel spectrum
 3. Geschiedenis van de maatschappij: introversie in historisch perspectief
 4. Introversie en hoogsensitiviteit
 5. Introversie en autisme
 6. Piekeren
 7. Biologie van introverte mensen, invloed van hormonen als dopamine en de werking van hersenen
 8. Cortisol
 9. Introverte kinderen op school
 10. Introvert zijn op de werkvloer
 11. Introverte hobby’s
 12. Introvert zijn in relaties
 13. Praktische oplossingen voor introvert issues
 14. Hoe ga je om met feestjes als introvert
 15. Introvert zijn en toch ook graag in de schijnwerpers staan

Ellen doet dus verslag van haar bevindingen over introvert zijn in een extraverte wereld. Dit wisselt ze af met haar persoonlijke ervaringen, en speciale korte hoofdstukjes getiteld: Stille noodkreet. En dan volgt een bekend probleem van introverte mensen met een oplossing hiervoor.

Maar je moet jezelf toch niet in een hokje stoppen!

In haar boek benoemt Ellen al dat er veel verschillende vormen van introversie zijn. Oftewel, de ene introverte mens is de andere niet. Zelf ben ik ook geen voorstander van etiketten en diagnoses.

Maar dat neemt niet weg dat ze soms een verklarend model kunnen zijn voor bepaalde gevoelens en gedragingen. En in die zin vind ik ze wel fijn. Ze kunnen je dan helpen om jezelf beter te begrijpen.

En jezelf en anderen meer ruimte te geven.

Zonder daarbij voorbij te gaan aan het feit dat niets veranderlijker is dan de mens ; )

Hoewel een aanleg voor introversie of extraversie dan wel weer redelijk stabiel is.

Is dit een aanval op extraverte mensen?! Wij mogen er ook zijn hoor!

Ellen benadrukt dat, net zo min als het wenselijk is dat introverte mensen zich moeten aanpassen aan een wereld die is geënt op een extravert ideaal, extraverten zich moeten aanpassen aan een introvert ideaal.

De wereld hoeft niet introvert te worden, maar het zou wel fijn zijn als de behoefte om alleen te zijn wat meer geaccepteerd werd!

Mijn conclusie over Zwijgen is goud

Hoewel het boek Zwijgen is goed minder nieuwe dingen bracht dan ik misschien verwachtte, ben ik toch blij dat ik het heb gelezen. Ik heb het ervaren als een hart onder de riem. Bijna als een soort erkenning dat ik niet raar ben, maar simpelweg op een manier in elkaar zit die matcht met de beschrijving van een introvert persoon.

Dus, voel jij je regelmatig ongelukkig vanwege allerlei feestjes, sociaal gedoe en drukte?

Dan zou het zomaar kunnen dat je een introverte persoonlijkheid hebt.

En daar is niets mis mee.

Wat neem ik mee van dit boek?

Van dit boek neem ik een nieuw begrip over introverte mensen en mezelf mee. Het boek geeft me ruimte om mezelf te zijn.

Iemand die niet van feestjes houdt en die regelmatig alleen moet zijn, omdat ik anders somber word.

Ik snap ineens waarom ik bloggen zo fijn vind. Of waarom ik ‘s ochtends als ik koffie drink en mijmer ineens allerlei ideeën krijg voor nieuwe blogposts. Of waarom ik hardlopen zo fijn vind, omdat ik het in mijn eentje kan doen.

Echter ook dat je als introvert contact met andere mensen nodig hebt.

Maar dan wel het liefst 1 op 1!

Geen wonder dat ik het zo fijn vind om af te spreken met 1 persoon om samen koffie te drinken ; )

Zwijgen is goud is eigenlijk een soort gebruiksaanwijzing voor introverte mensen. En als zodanig vind ik het heel informatief en herkenbaar.

Introverte persoonlijkheidstest

Het wemelt van de zelftests die je kunt doen om te kijken of je een introverte of extraverte persoonlijkheid hebt. Ellen Jansegers geeft in haar boek ook een simpele test, waarbij je eigenschappen moet tellen.

Op de site van Psychologie Magazine kun je een test doen, maar dan moet je wel je emailadres en naam achterlaten. Bij de succesvolleintrovert.nl hoeft dat niet.

Zwijgen is goud kopen

Zwijgen is goud is voor 22,99 te koop bij bol.com of je lokale boekwinkel.

introverte

Op bol.com vind je ook een gratis inkijkexemplaar!

Leestips

Similar Posts

17 Comments

 1. Niet alles klopt. Ik ben ook introvert, maar heb ook een vorm van ass. Ik ben niet verlegen, heb wel een hekel aan telefoneren, en ben erg graag op mezelf. Toch ga ik ook wel eens naar een concert. Verder ben ik het met Sjoerd eens. Ik plaats mezelf dan ook niet in een hokje.

 2. ‘Ik heb geen depressie… ik heb vakantie.’
  Dat gevoel dat je in zo’n vakantie had kan ik me zo goed voorstellen. Het lijkt mij inderdaad behoorlijk heftig. Ik zei op mijn werk altijd: “Ik weet dat ze om half vier weer naar hun ouders gaan. Dan is het goed.”
  Eén op één afspreken herken ik trouwens ook. Ik dacht dat het een kwestie van autisme was, maar heel logisch dat dat (ook) bij introvert zijn past. Interessante dingen schrijf je hier!

 3. Voor mij was het enorm heilzaam om hierover te leren, beginnend met de 16 personalities test. Wat een eye opener! Het besef van mijn introvertie en het accepteren daarvan, dat je jezelf de ruimte mag geven, dat het okee is.. is inderdaad iets enorm waardevols en eigenlijk basaals.

 4. Ik houd ervan om te lezen over introverte mensen. Heel fijn om mezelf te herkennen in anderen. En te horen dat het niet asociaal is om geen plezier te hebben in feestjes of bezoekjes. Ik heb een man die vindt dat als je ergens voor uitgenodigd bent je altijd moet gaan. Dat heeft in het verleden wel conflicten tussen ons opgeleverd omdat ik graag een mooie kaart stuur en thuis blijf. Nu gaat mijn man vaker alleen naar sociale bijeenkomsten en blijf ik thuis. Ik voel me nog vaak lichtelijk schuldig maar zo’n blog als jij schrijft helpt dan weer. Ik ben zo introvert dat als ik een bekende onverwacht tegenkom in bijvoorbeeld de bus of de supermarkt ik hoop dat de ander mij niet ziet… ik zal er in elk geval niet vaak zelf heenlopen om een praatje te beginnen. Verder spreek ik het liefst in kleine groepjes af. Als ik met drie of vier personen ben hoef ik zelf niet de hele tijd het gesprek gaande te houden…. Ik heb misschien ook wel ass hoor. Ik ben daar tot nu toe nooit op getest… In elk geval Nicole, fijn dat je over introverte mensen schrijft die niet van fratsen houden😊

  Groetjes, Alice K.

 5. Heel herkenbaar allemaal. Al ben ik in een groep wel duidelijk aanwezig. In tegenstelling tot anderen hou ik wel van hokjes en daar mensen, en zeker mijzelf, in te stoppen. Ik hou van duidelijkheid. Ik ga dan ieder beter begrijpen en accepteren dat ze anders doen en denken dan ik.

 6. Al tijdens mijn studie besefte ik,dat ik introvert was. Voor een leerkracht zijn introverte leerlingen gemakkelijker.Ik herkende hen en heb heel wat glimlachjes uitgedeeld.

 7. Ik heb een boek gereserveerd bij de bieb: “Ik moet nog even kijken of ik kan”
  Was dat ook geen tip van jou Nicole?

  Ik wacht er al even op maar is steeds uitgeleend waarschijnlijk.

  Fijn weekend en groet.

 8. Leuk om te lezen, en heel herkenbaar. Ik kan me zo goed voorstellen hoe je je voelt in zo’n vakantie. Het wijst me er wel weer eens op dat alleen zijn om weer op te laden voor mij een must is. En dat dat mag!

 9. Fijn dat je zoveel herkenning in dat boek vond. Ik ben ook introvert maar ik zal het boek niet snel lezen. Ik ga gewoon mijn eigen gang en weet precies waar ik blij van word en wat ik niet graag doe. Ik laat me ook niet (meer) in situaties manoeuvreren die ik niet prettig vind. Als ik bijvoorbeeld uitgenodigd wordt door vrienden voor een groot feest waarbij ik verder niemand ken (horror!) dan zeg ik dat ik niet kom omdat ik niemand ken en stel voor dat ik een keer alleen langs kom voor de verjaardag. Daar doet nooit iemand moeilijk over. Het leven is te kort om je rot te voelen.

 10. Oh! Ik bedenk me nu ineens dat extraverte mensen dit boek zouden moeten lezen! Dan begrijpen ze ‘ons’ misschien beter ;-)

 11. Als kind kon ik mezelf al prima in mijn uppie vermaken, ook al vond ik het best leuk om met klasgenootjes te spelen. Maar ik kan af en toe nog steeds goed alleen zijn, ondanks dat ik gelukkig getrouwd ben. Alles is erg herkenbaar wat je schrijft in elk geval.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.