Zomerdepressie: somber tijdens de zomer(vakantie)

Zomerdepressie

De woorden zomer en depressie zijn voor de meeste mensen geen logische combinatie, want is de zomer niet een tijd van zonnige vrijheid en blijheid? Toch zijn er mensen die juist tijdens de zomer somber worden. Er is zelfs een heus woord voor: zomerdepressie, ook wel SAD genoemd: seasonal affective disorder.

‘De zomer kan een bedreigende omgeving zijn’

Zelfs psycholoog Jeffrey Wijnberg, een echte no nonsense psycholoog, zegt dat je een zomerdepressie serieus moet nemen.Jeffrey Wijnberg zegt in het artikel Ook zo’n last van zomerdepressie?:

‘De zomer betekent lange dagen en korte nachten. In de winter ervaren sommige mensen de korte dagen als claustrofobisch, terwijl de zomer een omgekeerd gevoel kan opleveren. Een soort pleinvrees, alsof je onbeschermd bent. De zomer kan een bedreigende omgeving zijn, waarin niets afgebakend is.’

Zal ik je eens een geheimpje vertellen?

Ik benijd stilletjes de mensen die nu al zomervakantie hebben. Niet omdat ik zelf zo naar de zomervakantie verlang, maar omdat zij er dus weer eerder ‘van af’ zijn. Als de officiële zomervakantie hier begint, hoeven zij nog maar 3 weken tot het gewone dagelijkse leven weer begint.

Ik schrijf dit schoorvoetend.

Want de zomervakantie heeft in het algemeen juist een positieve pers. Neem alleen al Shakespeare met zijn: ‘Shall I compare you to a Summer’s day?’ of het liedje ‘Summertime, and the living is easy’. Mensen verhéugen zich op de zomertijd en op de zomervakantie. Ze vinden het heerlijk om wekenlang niets te hoeven en te ontsnappen aan de dagelijkse ritmes en routines. Routines die ik dus juist fijn vind, en mis tijdens de zomer.

Zomerdepressie: een vorm van SAD – Seasonal Affective Disorder

Ik blijk dus niet de enige te zijn die gemengde gevoelens heeft over de zomervakantie. Als je echt last hebt van de zomerperiode, dan kan het zijn dat je aan een zomerdepressie lijdt.

Een zomerdepressie is een vorm van een seasonal affective disorder.

Meestal denken mensen bij seizoensgebonden somberheid aan de zogenoemde winterdepressie, maar het kan dus ook juist spelen in de zomer. Eerlijk gezegd was ik een beetje opgelucht toen ik dat las, want ik dacht al dat ik gek was. Wie geniet er nou niet van zon, zee en vrijheid?! Ik dus. Ik ging op zoek naar meer informatie over mijn somberheid over en tijdens zomervakanties. Hieronder deel ik wat ik ontdekte!

Zomerdepressie symptomen

Hieronder een greep uit de symptomen van een zomerdepressie:

 • Somber
 • Nergens zin in
 • Geen puf hebben
 • Neerslachtig
 • Stress
 • Spanning
 • Weinig energie
 • Lusteloos
 • Obstipatie
 • Onrustig
 • Gevoel tekort te schieten: iedereen lijkt wel Leuke Dingen te doen. Lees ook mijn post over de Leukheidscultus.
 • Vermoeid
 • Geen eetlust
 • Heimwee naar andere tijden
 • Slapeloosheid

Oorzaken voor een zomerdepressie en of vakantie depressie

Wat zeggen de experts over het verschijnsel zomerdepressie? Hieronder een overzicht van mogelijke oorzaken die ik vond.

Routines vallen weg

Met stip op nummer 1 wat mij betreft: in de zomer vallen alle routines en ritmes doorgaans weg. Scholen gaan dicht, bibliotheken passen hun openingstijden aan en cursussen en dergelijke stoppen. Ik weet nog dat, toen mijn kinderen nog klein waren, zelfs de spelotheek dicht ging tijdens de zomervakantie! Voor veel mensen is het wegvallen van routines juist bevrijdend, maar voor mensen die gevoelig zijn voor ritme en regelmaat dus juist niet. #ik

Teveel licht verstoort je hormonale balans

In de winter worden mensen soms somber doordat de dagen zo kort zijn, en er relatief weinig licht is. Maar in de zomer kan het omgekeerde gebeuren. Volgens de Amerikaanse psychiater Dr. Aggarwal beïnvloedt zonlicht de hoeveelheid serotonine en melatonine in je lichaam. Te weinig serotonine kan leiden tot slaapproblemen en somberheid.

De biologische klok raakt ontregeld

Doordat de dagen in de zomer langer zijn, en ritmes verdwijnen, kan je biologische klok ook nog eens ontregeld raken, zegt ook Aggarwal. Tenzij je verduisterende gordijnen hebt, is de kans in de zomer groot dat je naar bed gaat als het nog licht is buiten.

Lees ook mijn post over wat nu beter is: wintertijd zomertijd.

Fomo

Ken je de term Fomo? Het betekent Fear of missing out. Tegenwoordig hebben veel mensen stress omdat ze bang zijn dat ze iets mislopen. Dat er ergens iets leuks gebeurt, en dat zij dan dan missen. De zomervakantie is bij uitstek de tijd om flink Fomo te krijgen! Het stikt van de festivals, barbecues en andere ‘leuke dingen’ die iedereen om je heen lijkt te doen.

Hitte!

Niet iedereen kan even goed tegen hoge temperaturen. Ik word er zelf bijvoorbeeld helemaal niet goed van. Net zoals deze meneer:

via GIPHY

Geldzorgen

De vakantie kan een dure tijd zijn. Zelfs als je thuis blijft heb je misschien de neiging om de financiële teugels een beetje te laten vieren. Mijn man en heb ik hebben na de vakantie tenminste altijd last van het effect van de vakantie op ons budget. En we gaan niet eens op vakantie!

Zorgen over je lichaam

In de zomer laten we vaak meer van ons lichaam zien. Het is immers warm, en dus draag je blotere kleding. Een grote groep mensen krijgt hierdoor stress over hun lichaam. Ergens ook geen wonder want de zogenoemde bikini challenges vliegen je om de oren. Het is dus blijkbaar de bedoeling om een strak en mooi bikini lichaam te hebben. Wat een gedoe!

Wat kun je doen aan een zomerdepressie?

De tips voor mensen die last hebben van een zomerdepressie lijken erg op de tips voor algemene somberheid. Een heleboel hebben dan ook een enorm hoog Duh-gehalte en sommige spreken elkaar tegen. Mijn excuses hiervoor. Anderzijds: soms zijn tips niet voor niets een cliché. Het is de kunst om er die tips uit te halen die bij jou passen.

Hieronder een overzicht:

 1. Duren de symptomen langer dan 2 weken? Dan luidt het advies om naar de huisarts te gaan. Aangezien de zomer in theorie 3 maanden duurt, lijkt de kans mij groot dat de symptomen inderdaad langer dan 2 weken zullen duren….
 2. Beweeg voldoende. Duh. Tsja, het was te verwachten. Het is een open deur, maar wel waar. Door beweging kom je buiten, en zeker als je sport komen er endorfines vrij waardoor je je prettiger voelt.
 3. Wissel activiteiten af met rustmomenten.
 4. Eet gezond. Zeker als het buiten tropisch warm is, en het vochtig en klam voelt, vergaat menigeen de eetlust. Met als gevolg ongezonde maaltijden of helemaal niet goed eten. Dit kan je sombere gevoel erger maken, dus gezond eten is echt belangrijk.
 5. Zorg voor een goede nachtrust. Investeer eventueel in goede verduisterende gordijnen, zodat je in het donker slaapt. Dat is meteen ook goed voor je biologische klok.
 6. Vermijd een overvloed aan licht. Dan vind ik dan wel weer een anders-dan-anders tip. Aangezien één van de mogelijke oorzaken voor zomerdepressie teveel licht is, klinkt dit bovendien best logisch.
 7. Ga uit van Murphy’s Law: alles wat fout kan gaan, zal ook fout gaan. Perk je verwachtingen dat iets Leuk zal zijn in. Dan kan het alleen maar meevallen.
 8. Kijk niet op Facebook als je vervolgens last krijgt van al die übergelukkige mensen.
 9. Als geld een issue is: kies goedkope en budgetvriendelijke activiteiten. Denk aan geocaching, picknicken, wandelen etc.
 10. Laat je ritme los, en geef je over aan de vrijheid.
 11. Houd je ritme juist vast als dat je houvast geeft!
 12. Ga vrijwilligerswerk doen. Misschien denk je bij deze tip: ‘Daar heb ik dus juist geen zin in!’ maar vergis je niet. Door je aandacht naar buiten te richten en anderen te helpen schijnt somberheid werkelijk te verminderen, zeggen experts. Dit is 1 van mijn favoriete tips uit dit rijtje.

Zomerdepressie samengevat

In onderstaand filmpje een interview met Dr. Brenda Reiss-Brennan over wat een zomerdepressie is, en wat je er tegen kunt doen.

Tot slot

Je bent niet gek als je niet blij wordt van de zomer of de zomervakantie. Er zijn meer mensen die somber worden van de zomer. In deze post las je informatie over de mogelijke oorzaken van een zogenoemde zomerdepressie en wat je eraan kunt doen.

Ik vind zelf de zomervakantie lastig, omdat dan alle bestaande structuren en ritmes wegvallen.Voor iedereen met een zomerdepressie, bedenk:

Ook dit gaat voorbij! Het is een kwestie van volhouden en dan wordt het gewoon vanzelf weer herfst : )

Als bij mij iedereen weer naar school en werk gaat, en de temperaturen dalen, dan voel me onmiddellijk opknappen.

Lees ook: In balans en Een hekel aan de zomer

Hoe ervaar jij de verschillende seizoenen? Wat is je favoriet?

Similar Posts

67 Comments

 1. Echt depressief kon ik mezelf niet noemen maar ik zag altijd als een berg op tegen de zomer.
  Misschien door het drukke gezin, door de verplichte kampeerweken en andere uitgangetjes.
  Ik zegende de dag waarop de maand september aanbrak.

 2. heel erg lastig lijkt me dat…

  ik heb er zelf gelukkig geen last van.. heb het er pas wel met iemand over gehad die wel bepaalde symptomen heeft… ik stuur je link door

 3. De lente is mijn favoriete seizoen, als de zon weer komt en alles weer gaat bloeien. Ik kan goed tegen hitte en kan ook heel erg genieten van de zomer, maar ik kan niet zo goed tegen dat het ‘altijd leuk moet zijn’ in de zomer. En ik heb ook veel aan ritme, dus dat houd ik vast in de zomer. En ja, dan komt ie toch op twee van de favoriete seizoenen! Ik heb in de winter (en in de herfst) altijd erg veel last van het donker.

 4. Ik had geen idee dat er zoiets bestond, ik heb het namelijk helemaal niet. Ik heb wel geen zomervakantie omdat ik zelfstandig ben, maar ik kan het me ergens wel voorstellen dat het wat kan wegen.

  1. Het ligt ook erg aan je situatie. Als zzp’er kun je ervoor kiezen om gewoon door te werken. Zelf merkte ik dat, als je kinderen hebt, het veel invloed heeft.

 5. In de wintermaanden heb ik altijd wel last van een dipje maar in de zomer ben ik niet te stoppen vol energie. Dus ik herken mezelf hier absoluut niet in!

  1. Voor mij is de zomer (met de lente) de leukste periode van het jaar. Veel te doen en lekker veel te beleven. De term zomerdepressie en de kenmerken kende ik niet, maar nu ben ik in ieder geval op de hoogte.

 6. Ik hou van de wisseling van de seizoenen zoals we die we in Nederland kennen. Misschien gaat dit in de toekomst wel veranderen door de klimaatveranderingen. Favoriet is toch wel de lente en herfst. Ben niet van strenge winters en tropische zomers

 7. Hi Nicole, Shakespeare vond juist dat er op zomerdagen wel wat af te dingen was (soms een veel te blakerende zon, dan juist weer bewolkt), de schoonheid van zijn geliefde was veel constanter en wilde hij vereeuwigen :-)
  Ik geiet zeker van de zon, maar wanneer de zomer voortduurt en de frisheid weg is en de straten en tuinen stoffig worden – dan kan ik weer uitkijken naar de “beweging” die er in de herfst komt met wind en regen.
  Ondanks de oververhitte week die we gehad hebben, heb ik dat gevoel gelukkig nu nog niet. De tuin doet het nog prima en door de lange avonden kan ik een klusje extra doen zodat huis en tuin “bij ” zijn wanneer de volgende toptemperaturen komen en ons uitputten. Ik denk dat jullie op het platteland voldoende groen hebben om onder te zitten, bomen en struikgewas geven voelbaar koelte af.
  We hebben ook een hitte-maaltijdplan met gezonde lichte maaltijden die we van te voren kunnen voorbereiden zodat we niet na een brandende dag nog eens boven een gaspitje of houtvuurtje eten staan te koken. Het is even weer omschakelen om alle handigheidjes en tips toe te passen.

 8. Tja, hoe ervaar ik de seizoenen, ik laat ze gewoon op me afkomen. De zomer lijkt soms meer herfst, het voorjaar soms op de winter en alle variaties. Niet zo moeilijk natuurlijk als je van iedere mooie dag kunt genieten omdat je met pensioen bent. Herinner me wel van vroeger dat in lange mooi weer periode soms een soort leegte kwam, iets van”moeten we nu alweer naar het strand met de kinderen, ik wil wel even “gewoon”.

 9. Er zijn wetenschappers die voorspellen komende jaren een kleine ijstijd. Dit in tegenstelling wat er nu beweerd wordt.Dit komt door de afwezigheid van zonnevlekken (NASA) Google het maar eens, daar maak ik me zorgen om, want het wordt verzwegen.

 10. Mijn depressies zijn niet seizoensgebonden al zijn ze dol op de laatste 2 weken van december. Dat is ieder jaar raak dan ben ik depressief.
  Wat ik weet van toen ik erg depressief was in de zomer was al die “leuke”geluiden overal in de tuinen. Muziek, lachen, kletsen, verjaardagen, barbecues en ik lag dood te gaan in bed. Zo voelde dat.
  In de winter zie je dat veel minder.

 11. Hoi Nicole,

  dat is een goed en leerzaam item, waar veel mensen wat aan kunnen hebben.
  Ik ben blij, dat ik er nooit last van heb. Kan me niet warm genoeg zijn.
  Maar ben wel blij met wat afkoeling, hoor!
  De lente en de zomer zijn mijn favoriete jaargetijden…

  Groetjes van Marlou

  .

 12. Ik weet nooit wat ik moet doen in de zomer. Ik kijk altijd uit naar september, als het weer normaal wordt. Dus ik herken mezelf er zeker in.

 13. Ik heb werkelijk niets met de zomer, het licht is waardeloos (vaak) voor fotografie en die hete dagen kan ik al helemaal niks mee. Ik ben dol op de herfst het wisselvallige, het licht de kleuren. Helemaal mijn ding. Maar of ik dan een zomerdepressie heb.

 14. Ik kende de winter depressie wel, maar van een zomer depressie had ik nog niet gehoord. De zomer is toch wel mijn favoriete seizoen.

 15. Zoveel mensen zoveel stemmingen. Ik vind het begin van de zomer,eind van de lente wel lekker. Over het algemeen nog niet van die hele hoge temperaturen, natuur die volop bloeit
  Maar voor mensen met hooikoorts is dat juist weer een waardeloze periode.

 16. Ik kan zelf ook totaal niet tegen de hitte, ben dan ook blij dat deze zomer niet zo heel warm is. Voor mij is ie met deze temperaturen juist perfect!

 17. O, heel herkenbaar! Ik heb een hekel aan de zomer. Te veel licht, te warm, te veel mensen buiten, overlast van houtstokers en van kinderen die zich vervelen. Vorig jaar was een hel, gelukkig dit jaar veel beter tot nu toe. Volgende week begint hier de schoolvakantie, ik hou mijn hart vast. Ik ben een grote fan van herfst en winter.

 18. De zomer is bij mij het minst favoriet, vooral als het een lange periode heet is. Meer dan 23 graden vind ik al gauw onaangenaam. Ik ben gek op een frisse bries!
  Wat ik wel mooi vind aan de zomer zijn mijn avondwandelingetjes met de hond. Het is dan vaak lekker rustig en stil buiten in ons kleine dorp en ik kan genieten van mooie wolkenluchten en alle groen. Verder ga ik 3x in de week vroeg op pad met de trein omdat ik dan naar mijn werk moet en dat is ook mooi in de zomer: de ochtenden zijn niet te warm en te druk. Op mijn werk is het gelukkig de hele dag koel!
  Ik ben wel erg gelukkig met de temperaturen die we op dit moment in juli hebben! Bij hogere zomertemperaturen leg ik vaak een koude, natte handdoek in mijn nek en de ventilator gaat ook lekker aan bij warme klussen in huis zoals stofzuigen of koken. En jij hebt gelukkig nu airco op jullie slaapzolder! Daar zou ik ook niet zonder kunnen als ik op een zolder moest slapen in de zomer. Ik wens je veel sterkte deze zomer Nicole! Als ik jou was zou ik niet bezuinigen op “me-time” en je huisgenoten vragen hun eigen dingen op te ruimen als ze in de keuken zijn geweest.

  1. De temperaturen zoals ze nu zijn, zijn inderdaad prima. Hierbij kan een mens goed functioneren : )

   De airco blijkt inderdaad een geweldige aanschaf. Ik ben al meerdere keren superblij geweest dat we hem hebben.

 19. Eigenlijk is het inderdaad niet heel gek dat er mensen zijn met een zomerdepressie. Zelf word ik altijd wel erg blij van het lekker weer (hoewel ik er niet heel goed tegen kan). Ik werk altijd gewoon door in de zomer dus hou mijn ritme. Enige wat ik altijd jammer vind is dat ik juist zin heb in leuke dingen, maar er alleen niemand is om die leuke dingen mee te doen. Maar ja, als dat het ergste is.

 20. Ik wist niet eens dat dit bestond, maar op zich wel logisch natuurlijk. Niet iedereen kan tegen de zomer natuurlijk, zelf hou ik absoluut niet van die hete dagen. Dan voel ik mij lusteloos en heb ik nergens zin in. Wat dat betreft ben ik blij met deze zomer.

 21. Zelf heb ik in de winter snel last van een winterdip en dat eigenlijk elk jaar wel, opzich logisch dat zoiets dan ook in het tegenovergestelde seizoen zou kunnen gebeuren, maar nooit echt bij stil gestaan. Interessant om zo te lezen!

 22. Zelf heb ik in de winter snel last van een winterdip en dat eigenlijk elk jaar wel, opzich logisch dat zoiets dan ook in het tegenovergestelde seizoen zou kunnen gebeuren, maar nooit echt bij stil gestaan. Interessant om zo te lezen! Dankjewel voor de info ;)

 23. Dank je wel Nicole, ondanks al het moois buiten voel ik me niet zo zomers. Veel herkenning in je stuk. Ga morgen gewoon de wekker vroeg zetten en net doen of het een gewone werkdag is.

 24. In tegenstelling tot jouw verhaal, ik houd juist van de zomer, maar heb dit in de winter. In de zomer kan het niet warm genoeg zijn voor mij, maar de kou daar heb ik veel meer last van.

 25. Eerlijk? Ik ben weg van de zomer en baal juist van de winter. De korte dagen. Het opstaan en slapen in het donker. Brrrr. Ik ben opgegroeid met dat ieder seizoen zijn charmes heeft. Maar ik ben – denk ik – het meest blij met de lente en zomer. En de herfst (als er een ‘Indian Summer’ is dan).

 26. I like winter, spring is nice, let’s skip summer and do fall twice.

  Juli vind ik helemaal niets, hoewel het nu met koeler weer wel te doen is. Maar het licht is te veel, de vaak dronken boottoeristen voor mijn deur doen het klinken alsof ik aan de snelweg woon, het is vaak te warm, ik vind van 06:30 tot 21:30 met mijn kinderen erg lang en ik vind de korte lichte nachten prachtig maar als ik over een paar weken weer eens sterren zie en de eerste tekenen van herfst zich aandienen, ben ik heel gelukkig.

  Van mij hoeft het ook niet zo nee.

  1. Wat een prachtige engelse zin, zo is het voor mij ook! Zelf bedacht of is het van iemand anders? Ik heb het opgeschreven. Ik kan het goed gebruiken de volgende keer als ik iemand vriendelijk wil uitleggen dat ik een hekel aan de zomer heb.

 27. Jup. Bedankt voor dese mooi en duidelijke blog. Ik ben zo’n iemand die hier last van heeft.. kan ook niet wachten tot de winter er weer is.

 28. Ik probeer de positieve kanten van elk seizoen te zien en ervan te genieten…
  Ik hou van de zomer, maar net zo goed de gezelligheid vd winter…

 29. Heel duidelijk en herkenbaar artikel. Ik hou niet van teveel warmte. En al de ‘leukigheid’ die je moet doen. Dit jaar voor het eerst geen vakantie in de zomer, en ik vind het heerlijk!

 30. De zomer is bij far mijn favoriete seizoenen, maar toch snap ik deze zomer depressie best wel hoor. De punten die jij hier aangeeft klinken heel logisch en niet voor iedereen is een zomervakantie nou zo ontspannen als je zou willen.

 31. Helaas erg herkenbaar. In de zomervakantie wordt bij mij altijd mog even extea benadrukt dat ik weinig mensen om me heem heb waar ik leuke dingen mee kan doen. Ik kan nooit spontaan een terrasje doen want zou nier weten wie ik moet appen. Die maakt mij erg somber. Gelukkig weet ik tegenwoordig wel veel manieren om er mee om te gaan.

 32. Ik had er zelf nog nooit van gehoord, maar klinkt eigenlijk heel logisch. En dat FOMO dat had ik vroeger ook een beetje. Gelukkig wel vanaf gekomen.

 33. Ik herken mezelf hierin toen ik nog naar school ging. Het enige wat ik op een dag deed was naar school fietsen. Gewoon om te zien of er al iets gebeurde. Nu houd ik mezelf vooral bezig, haha. Maar ook op vakantie/in het buitenland kan ik soms last hebben van een dipje.

 34. Interessant! Heb zelf wel last van een winterdepressie, ‘s zomers geniet ik juist van de lome dagen, de kinderen na het eten nog even laten buitenspelen en leven zonder echte planning. Maar goed, tegelijkertijd moet dat ook niet te lang duren want ik hou toch wel van structuur en ritme in mijn leven.

  Favoriete seizoen is trouwens lente, als de eerste bloemen zich laten zien en je zonder jas over straat kunt

 35. Ik heb trouwens een link naar dit blog geplaatst op https://www.zomerdepressie.net/entry/214/in-de-margriet#comm
  Ook leuk om te lezen, al wordt er tijdens warme periodes soms flink wat frustraties van zich afgeschreven door sommige mensen. Die schieten dan door en de toon wordt dan vervelend. Overslaan die reacties. Er zijn zomerliefhebbers en zomerhaters. Leven en laten leven en probeer je ook in te leven in een andere mens. Ik begrijp heel goed dan zomerliefhebbers dit een slechte zomer vinden.

 36. Lijkt me akelig om te hebben. Ik heb niet echt een favoriet seizoen, ik hou van lente, zomer en herfst. Winter vind ik niet fijn, te koud en te donker.

 37. Ik heb al een depressie gehad,
  de zomer vind ik vrij dubbel, ik geniet van het langere licht en heb ook meer energie, maar het feit dat de routine meer wegvalt, vind ik vaak wel héél lastig, dat geef ik eerlijk toe.

  Bovendien lijkt de zomer me voor mensen die minder conatcten heb, best frustrerend…. Je ziet dan vaak mensen veel “gezelliger” doen dan dat jij je voelt… En natuurlijk is het gras niet groener op een ander, maar ik kan me indenken dat dat pijnlijk kan zijn.

 38. Er is natuurlijk een groot verschil tussen een winter- of zomerdipje en een echte depressie. Dit kan soms op een verkeerde manier met elkaar worden vergeleken naar mijn mening.

  Ik moet zeggen dat ik zelf blijer word van een fijne temperatuur en een klein zonnetje!

 39. Daar heb ik gelukkig geen last van! Ik vind alle seizoenen wel wat hebben. Behalve de winter. Daar zou ik juist depressief van worden.

 40. Ik heb zo een beetje een dubbel gevoel bij zomer – het positieve is het prachtige weer en dat maakt me blij, maar tegelijkertijd wil het ook zeggen dat je op de meeste plaatsen over de koppen kan lopen en omdat onze kinderen niet meer thuis wonen is het ook geen vakantiemoment voor ons – wij gaan uiteraard buiten het seizoen :)

 41. Daar heb ik gelukkig geen last van. Ik ben dol op de zomer! Lente vind ik ook fijn want dan komt de zomer er aan. De herfst vind ik matig want dan komt de winter er aan. En van de winter word ik depressief…
  PS: ik had het even druk maar ik ben er weer. Ik ga proberen je bij te houden!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.