In balans: met rituelen tot jezelf komen
Last updated on June 17th, 2024 at 01:15 pm
- Vind je jouw leven niet saai?
- In balans: met rituelen tot jezelf komen
- Wat rituelen voor je kunnen doen
- Doe wat bij jou past
- Zacharias vertelt over zijn leven als monnik
- In balans: samenvattend
- Waarom ik dit boek las
- Praktische informatie over In balans van Zacharias Heyes
- Leestips
‘Zo zou ik niet kunnen leven. Elke dag hetzelfde, dat moet toch saai zijn?’
Bovenstaande woorden uit het boek In balans van Zacharias Heyes zijn wat veel mensen denken als ze horen over iemand die zijn of haar bestaan leidt volgens vaste routines en gewoontes.
Vind je jouw leven niet saai?
Eén van mijn zussen vroeg het ooit ook eens aan mij. Vind je jouw leven niet saai op deze manier?’ Waarop ik verzuchtte: ‘Ik zou willen dat ik eens aan saai toekwam!’ Voor mij zijn routines en rituelen steunend. Ze helpen me in balans te blijven.
En in barre tijden gebruik ik ze als houvast!
In balans: met rituelen tot jezelf komen
Zacharias Heyes is Benedictijner monnik van de abdij Münsterschwarzach. In zijn boek: In balans. Met rituelen tot jezelf komen vertelt hij over de rol die rituelen in je leven kunnen spelen, en hoe je ze zelf kunt toepassen.
Wat rituelen voor je kunnen doen
Het mooist van zijn boek vind ik zijn uitleg over wat rituelen voor jou als mens kunnen betekenen, namelijk een manier om tot jezelf te komen. Zacharias vergelijkt rituelen in dit verband met de bordjes die aangeven dat er een bushalte is. Je stapt in een bus met de bedoeling om op een bepaalde plek aan te komen. Zo werken rituelen ook!
Zacharias schrijft:
‘Je wordt opgehaald op de plek waar je nu bent, met het gevoel dat je op dat moment hebt. Je kunt zogezegd vanaf elke plek in je leven in het ritueel stappen. Wat alle rituelen daarbij gemeen hebben, is dat het doel is om bij jezelf uit te komen.’
Een ander voordeel van rituelen omschrijft Zacharias als volgt:
‘Orde aan de buitenkant zorgt ook voor orde en structuur van binnen. Het schept nieuwe orde in innerlijke chaos.’
Doe wat bij jou past
Zacharias benadrukt dat rituelen heel persoonlijk zijn. Wat voor de één werkt om in balans te komen, kan voor de ander totaal niet behulpzaam zijn. Hij wil je met zijn boek aanmoedigen om jouw eigen balans op te zoeken en jouw rituelen te ontdekken. De kernvraag van rituelen zijn volgens hem de volgende vragen:
- Wie of wat bepaalt hoe ik leef?
- Word ik geleefd?
- Wordt mijn leven bepaald door wat er van mij verwacht wordt?
- Of leef ik vanuit mezelf, vanuit mijn innerlijke kracht?
Rituelen brengen je in balans, omdat ze je in contact brengen met jezelf, aldus Zacharias.
Zacharias vertelt over zijn leven als monnik
In onderstaand filmpje vertelt Zacharias hoe de dagen van een monnik eruit zien. Hij vertelt dit ook in zijn boek, maar je kunt het ook in 6 minuten beluisteren. Het filmpje is wel in het Duits. Zacharias komt superaardig over!
In balans: samenvattend
Ik zie in Zacharias Heyes’ boek 3 rode draden:
- Algemene informatie over de heilzame werking van rituelen voor mensen.
- Een blik in het dagelijks leven in een Benedictijner klooster, met praktische informatie over hoe ze hun dagen doorbrengen.
- Praktische oefeningen en tips om rituelen in je eigen leven te vinden en toe te passen.
Waarom ik dit boek las
Ik las dit boek vooral vanuit het verlangen om te horen dat ik ‘niet gek ben,’ met mijn hang naar rituelen, routines en gewoontes. Anno 2020 word je als mens voortdurend geconfronteerd met de boodschap dat je uit je comfort zone moet gaan, verre reizen moet maken, en vooral veel moet Beleven en Genieten.
Persoonlijk vind ik het leven in haar gewone gedaante al een hele kluif.
Vandaar mijn verlangen naar routines en rituelen en een eenvoudiger leven.
Zacharias boek is in die zin een prettige bevestiging van mijn verlangen naar rust en stilte.
Praktische informatie over In balans van Zacharias Heyes
In balans; Met rituelen tot jezelf komen is voor 16,90 te koop bij bol.com of je lokale boekwinkel.
Het leest prettig weg, en is geschreven in vrij concrete taal.
Bron afbeelding: design png from pngtree.com
Leestips
Hoe blijf jij in balans?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
ik dacht dat ik heel wisselvallig was
maar als ik de kat hier zie, dan weet ik dat ik zeker rituelen heb
-Een @->- voor jou.
Wat voor rituelen heb jij dan in je leven? Mijn kinderen zitten op de vrije school. De rituelen daar vind ik een feestje (ook wel omdat mijn moeder ons daar ook mee heeft laten opgroeien, zonder dat er een vrije school aan te pas kwam, het is een feest van herkenning). Maar ik hou ook juist van chaos, vind het niet leuk om vaste routines in mijn dag indeling te hebben, dan voel ik me gevangen.
Met rituelen bedoel ik denk ik routines. Zoals elke ochtend drie kopjes koffie, elke ochtend hardlopen etc.
Iedereen heeft rituelen, zelfs als ze zeggen dat het niet zo is. Vraag hen hoe ze wakker worden en dan gaan doen, dan zul je al snel merken dat alleen dit al een vast ritueel betreft, het wakker worden en opstaan en wat men dan als eerste doet. Tenzij ze zich verslapen bijv. maar goed… Dat is de uitzondering, en zo ook weer naar bed gaan, ieder mens heeft daarin een vast patroon, wat ze doen, is een ritueel. Over de dag heen? Dan is het hier heel verschillend in elk geval, maar zelfs dit, dat ik bij jou een reactie zit te tikken is een ritueel van mij persoonlijk, wakker worden, toilet, koffie, blogs lezen en eventueel maken.. dat laatste kan verschillen ;-) Per dag.
En lees ik geen blogs in de ochtend, dan ben ik even te druk irl en ben ik of vroeg weg, of staan er andere dingen ingepland, maar heel eerlijk? Dan word ik niet echt lekker wakker vaak.
X
Dat snap ik helemaal Morgaine! Het fijnst is als je je gewone dagelijkse dingen kunt doen.
Ik vind het allemaal maar wazige uitspraken. Ik ga op maandag- en donderdagochtend boodschappen doen. Dat is geen ritueel, maar komt zo het beste uit, geen coronadrukte en mooi verdeeld over de week. Dat is voor mij geen ritueel. Ik begin iedere ochtend met thee en een boterham. Snel en handig, maar geen ritueel. Het is maar hoe je in het leven staat. Ik ben overigens een aanhanger van het Boeddhisme, geen rituelen maar geloven in jezelf en het leven om je heen.
Dat is een mooie filosofie Sjoerd.
Saai is heerlijk. Al mijn vriendinnen hebben veel drukker leven dan ik, reizen veel meer, geven veel meer geld uit, meer contacten. Prima. Of niet. Ik word soms echt onrustig van hen. Dat gehol de hele tijd en maar op je horloge kijken of op je telefoon. Saai is heerlijk. Een stoel pakken, voor het raam zitten en de tuin inkijken wat er allemaal gebeurd. Wel heerlijk bakkie koffie erbij en hond of kat op schoot. Vogeltjes zien, mijn konijnen, kip, en kat van de buren. Plantjes die alweer uit de grond komen. Laat anderen maar lekker rennen en gek worden. ;-)
Dat klinkt heerlijk Hélène.
Nicole, heeft jouw zus dan zo’n fantastisch avontuurlijk leven? Vind het een vraag met verborgen kritiek, Ik kreeg vaak de vraag waarom ik nog steeds in een klein huur appartementje woon en niet een huis koop en nog andere in mijn ogen impertinente vragen.
Hoera voor rituelen! En heel herkenbaar, dat dat niet saai is, maar saai lijkt mij dus heerlijk.
Ach, rituelen zou ik het niet noemen. Maar ik heb wel bepaalde routines. Dat is vaak gewoon de meest efficiënte manier om dingen te doen.