Online agenda? Voor- en nadelen, en links naar online agenda’s

Online agenda

Steeds meer mensen kiezen voor een online agenda in plaats van een papieren exemplaar. In 2013 schreef ik er over, en 8 jaar later zijn de online agenda’s nog veel meer ingeburgerd!

Het grote voordeel van een digitale agenda is dat hij doorgaans goedkoper is dan een papieren agenda.

Mijn oudste zoon koos voor een Garfield agenda, Mijn dochter voor een agenda met zo’n Burberry motief en mijn oudste koos gelukkig voor een goedkope agenda van de Hema. Al die dure agenda’s zetten me aan het denken: is een online agenda niet veel goedkoper? Een gemiddelde Happy Planner kost bijvoorbeeld rond de 30,-.

Gratis online agenda

Een online agenda is een agenda die, de naam zegt het al, je online bijhoudt. Er zijn diverse gratis online agenda’s. Je maakt er een account aan, en je kunt al je afspraken noteren en bijhouden. Maar wat ik vooral interessant vindt aan digitale agenda’s is dat je er vaak ook to-do-lijsten op kunt aanmaken.

To-do lijstje op online agenda

Ik heb dat natuurlijk meteen even geprobeerd op onlineagenda.nl. Hier onder mijn to-do lijstje. Je kunt je taken zelfs een prioriteit geven. Als je klaar bent klik je op het rode kruisje, en verdwijnt de taak. Zelf had ik leuker gevonden als je er een streep door kon zetten. Dan kun je namelijk zien hoeveel je al gedaan hebt!

Moeilijk is het niet: je klikt op ‘taak toevoegen’ en typt de taak in.

online agenda

4 Handige gratis agenda en planner apps

Er zijn diverse gratis agenda en planner apps die je op je smartphone zet en gebruikt als agenda. Hieronder een aantal populaire agenda apps:

 1. Google Calendar. Bijna iedereen gebruikt tegenwoordig Google, en dat maakt deze app mijn favoriet. Je kunt hem heel makkelijk uitwisselen met andere mensen, en je kunt aparte agenda’s maken voor verschillende groepen en activiteiten.
 2. Any.do
 3. Fello is een gezamenlijke agenda die je met anderen deelt. Ideaal als je bijvoorbeeld hulpbehoevende ouders hebt en afspraken en dergelijke met je broers en zussen wilt afwisselen.
 4. aCalendar

Voordelen online agenda

Maar wat zijn nou eigenlijk de voordelen van een digitale agenda?

 • Je kunt hem niet vergeten
 • Je kunt hem niet kwijt raken
 • Veel online agenda’s kun je koppelen aan je Facebook account. Verjaardagen worden dan automatisch in je online agenda gezet.
 • Je kunt je online agenda ook bekijken op je smartphone
 • Waar je ook bent, als je een computer of smartphone hebt, kun je in je agenda kijken
 • Het is meestal gratis
 • Veel online agenda’s bieden een email service. Net alsof je een eigen butler hebt, die je je afspraken vertelt! Dat vind ik wel een enorm voordeel moet ik zeggen.
 • Je kunt hem heel makkelijk delen met anderen. Denk aan je partner of gezinsleden.

Nadelen online agenda

Toch geef ik de voorkeur aan mijn Moleskine agenda. Dat ‘voelt’ toch prettiger vind ik. Ik heb het tastbare van papier blijkbaar nodig. Net als bij boeken. Ik koop mijn boeken weliswaar tweedehands bij bol.com, maar ik ga eerst naar een echte boekenhandel om ideeën op te doen. Ik bekijk de boeken graag in het echt.

Dit zijn wat mij betreft de nadelen van een online agenda

 • Een agenda op je computer of smartphone is minder tastbaar
 • Ik vind de layout van bijvoorbeeld onlineagenda.nl niet mooi!

Gratis online agenda’s voor de computer: hier vind je ze

Hieronder een voorbeeld van de Google agenda op een computer:

Online agenda

Gratis papieren downloads

Ben jij toch meer van de papieren agenda’s dan van een online agenda? Op de site van Mommy Tracked vind je gratis downloads voor bijvoorbeeld het organiseren van een feestje, je week planning en een weekmenu. In leuke kleurtjes, dus als je een kleurenprinter hebt, is het helemaal mooi.

Leestips

Wat voor soort agenda heb jij?

Similar Posts

61 Comments

 1. Al lange tijd gebruik ik een online agenda. Inderdaad krijg ik s’morgens een bericht in mijn e-mail zodat ik het niet kan vergeten. Wat de laatste tijd nog al eens voor kwam.

 2. Het lijkt me lastig als je geen internet hebt door storing of anders. Dan kan je afspaken mis lopen. Verder is voor school een school agenda natuurlijk veel leuker. School moet wel leuk blijven en daar zijn die agenda’s voor ;-).

  Ik heb een papieren agenda. Makkelijker vind ik, niet eerst hoeven in te loggen en meer prive. Elke dag even kijken wat er in staat of de avond van te voren en je weet het. Daar heb ik geen email berichten voor nodig.

 3. Ik zie steeds meer mensen met een elektronische agenda in hun telefoon, waar dan ook echt alle afspraken in staan. Misschien ga ik ook een keer over, maar voorlopig gebruik ik nog mijn papieren agenda.

 4. In mijn gsm zou ik het nog overwegen, maar online zou ik het niet doen, als we een druk weekend hebben komt de pc hier niet aan, en dan zou ik dus zeker dingen vergeten.
  Ik gebruik mijn gsm nu ook niet hoor, ik heb een papieren agenda. toen ik mijn gsm net had heb ik dat wel even gedaan, maar wij hebben in onze keuken een kalender hangen waar we alles opschrijven en ik noteer dat ook nog eens in mijn agenda die bij de pc ligt, en dan nog eens in mijn gsm dat moeten zetten vond ik net iets te veel van het goede :-) en in mijn gsm moet ik het dan ook weer eerst gaan openen enzo, en mijn agenda heeft een blik nodig en ik weet het…
  Ik blijf dus bij een papieren agenda :-)

 5. ik heb een vrij simpele telefoon ,maar ook daar zit een agenda op en daar noteer ik alle afspraken die ik niet vergeten mag en tevens zet ik daar dan mijn boodschappen lijstje in ,ik vind dat erg handig omdat ik het alarm op die afspraken ruim voor de eigenlijke tijd zet ,zodat ik er op tijd op geattendeerd word wat ik die dag moet doen en het is gratis. mijn dochter heeft adhd en die vind juist een papieren agenda handiger omdat ze er tevens extra notities in kan maken over wat zij bijvoorbeeld mee moet nemen naar een afspraak en wat ze niet moet vergeten te vragen en ze kan er tijdens de afspraak notities in maken over wat ze niet moet vergeten.

 6. ik heb een zo klein mogelijke agenda waarbij het voor mij belangrijk is dat er een hele week in één keer zichtbaar is op een dubbele pagina.
  Ik heb wel eens een agenda gehad met twee dagen per bladzij en daar raakte ik constant de draad mee kwijt.
  dus dat is heteerste waar ik naar kijk als ik een nieuwe agenda koop.

  een smartphone etc gebruik ik niet
  en ik ben bewust anti facebook weigeraar

  1. ps zo’n 25 jaar geleden kreeg ik één van de eerste electronische agendas.
   dat was juh van het toen
   alleen bleek na een tijdje dat je alles kwijt was als de batterij op was ;-))))))
   Ik heb hem nog ergens liggen uit pure nostalgie

 7. Ik heb een papieren agenda met een week verdeeld over 2 bladzijden. In 1 blik overzie ik een complete week. Ik schrijf, teken en plak plaatjes, bonnetjes en stickers. Ik kan echt niet zonder.

 8. Ik heb een weekplanner in de gang hangen waarop alle afspraken van het hele gezin verzameld worden.
  Voor snelle notities gebruik ik de agenda in mijn telefoon en schrijf het daarna op de planner over.

  To do lijstjes en andere apps gebruik ik niet meer, het werkt bij mij niet. Als ik snel wat dingen moet noteren die ik wil doen, doe ik dat op de magneetplanner op de koelkast. Kan ik zo weer uitvegen.

 9. Wij hebben een grote agenda in de keuken, hier kunnen wij beiden onze afspraken inzetten. Zo kunnen we aangeven of er visite komt en wie de auto nodig heeft. Verder gebruikte ik met mijn werk graag de outlook agende, deze werk super makkelijk.

 10. Gebruik een online agenda gekoppeld aan mijn andere digitale agenda’s.
  Heb je gelijk een herinneringsfunctie.
  Daarnaast gebruik ik een scheurkalender voor flut notities. Hans

 11. Al een paar jaar gebruik ik een fel roodoranje Hermes omlegagenda. Hij is op A4 formaat en ligt altijd ergens in de huiskamer. Door zijn kleur en afmetingen raak ik hem niet kwijt. Ik vind het prettig dat je steeds 1 week open hebt liggen en dat je per uur kunt invullen wat de afspraken zijn. Ik mail mezelf de afspraken die er in moeten als ik ergens anders ben. En ik zet de agenda open op de piano als er belangrijke afspraken voor huisgenoten instaan. Superhandig. Hij mailt me niet, maar als ik een afspraak niet wil vergeten, dan zet ik een wekkertje in mijn telefoon. En je kunt in een papieren agenda ook lekker makkelijk en overzichtelijk terugbladeren. Ook jaren later nog.

 12. We hebben met het gezin ieder een digitale agenda die gedeeld wordt. Heel handig dat mijn dochter een planning maakt om op te passen en dat deze afspraken dan ook meteen in mijn agenda staan. Zo zie ik als ik ergens een afspraak moet maken ook meteen of dat kan, of dat iemand anders dan al wat gepland heeft. We gebruiken hiervoor de Google agenda. Maak ik een afspraak bij de kapper, zie ik ook een mooi tekeningetje erbij van een kapper, of bij de pedicure, dat wordt ook mooi weergegeven. Google zoekt dat meteen op. Daarnaast heb ik voor mijzelf, mijn kunst en blog een Journal is gebruik van Creachick.

 13. ik heb het ooit geprobeerd…nog nooit zoveel afspraken vergeten! Ik moet het zien en vasthouden. Nu was ik dit jaar vergeten een agenda te kopen voor de lockdown…Ik zit al 2 weken te wachten op de agenda van BOL.

 14. Mijn voorkeur gaat toch uit voor een papieren agenda, door het opschrijven van mijn taken en afspraken blijven ze beter in mijn hoofd hangen. Wel gebruik in mijn agenda op mijn mobiel voor als ik snel een afspraak moet noteren, maar dan schrijf ik het over in mijn papieren agenda.

 15. hier hebben wij 2 filofaxen en daarnaast onze google accounts en icloud van apple en dat werkt nog top voor ons. we staan met zijn alle in verbinding dus we weten altijd wie wat waar is

 16. Ik ben nog echt van de papieren agenda’s al heb ik dit jaar voor het eerst geen planner/ journal maar gewoon een klein Hema agenda. Dit omdat ik deze makkelijk mee kan nemen in mijn handtas. Ook heb ik op de kast nog een familieplanner ( een agenda die we kregen van de Postcode loterij) hier schrijf ik de afspraken van een ieder in.

 17. Ik heb dit jaar toevallig ook de Moleskine agenda, en wat jij aangeeft hier, to do list etc. kun je in elke agenda kwijt. Men vergeet dat internet uit kan vallen, gebeurde bij mij net weer toen ik antwoord wilde geven op jouw reactie bijv. bij mijn blog. Gelukkig was het even aan/uit gevalletje, maar wat als het uren uitvalt?

  Kortom, ik heb zowel een ouderwets adresboekje waar alle adressen en nummers in staan bijv. altijd bij mij ook, en mijn agenda, waar ook alles in staat voor onderweg, zo kunnen ze altijd iemand heel snel vinden ipv op mijn foon. Stel dat er wat gebeurd, mijn telefoon valt in duigen, heb ik er niks aan, want even een nieuwe halen zit er voor mij niet in.

  Mensen vertrouwen teveel op het internet vind ik persoonlijk, maar dat is voor ieder weer anders natuurlijk. Internet is voor mij lol en plezier, verder niets.

  X

  1. Daar heb je wel een goed punt inderdaad Morgaine. Ik kan allerlei mensen helemaal niet meer bellen zonder mijn mobieltje bijvoorbeeld, omdat daar alle nummers in staan en nergens anders. Nou houd ik niet van bellen, dus dat scheelt ; )

 18. Vroeger gebruikte ik de digitale google agenda, maar nadat ik een keertje alles was kwijtgeraakt ben ik weer terug bij de papieren agenda. Op mijn tablet (Ipad) gebruik ik wel de digitale agenda. Ik vind deze beter werken dan die van google.
  De papieren agenda heb ik zelf gemaakt. Ik heb er eentje voor mijn werk gemaakt en omdat hij wel handig is, ook voor thuis.

 19. Ik gebruikte heel lang de agenda op mijn telefoon, maar dat ding pingde zo vaak dat ik nergens meer naar keek en als nog alles vergat hahaha. Ik heb nu weer een papieren.

 20. Mijn agenda is digitaal, omdat ik ‘m dan altijd bij me heb zonder veel te hoeven slepen. Maar… ik vind het stiekem ook niet fijn, dus ik zet elke week mijn afspraken uit de online agenda over in de papieren planner. Zo kan ik toch lekker strepen;).

 21. Ik gebruik zelf een Structuurjunkie planner, daar zet ik dan ook echt alles in. Voor mijn werk gebruik ik wel een digitale agenda, de welbekende Outlook. Mijn voorkeur heeft toch wel papier :)

 22. Zeker waar dat er zowel voor- als nadelen aan een online agenda zitten. Ik was altijd fan van de papieren agenda, tot ik op mijn werk een digitale agenda had. Toen was het niet handig om er ook nog eentje op papier bij te houden, want dat is zo dubbel.

 23. google, want computer en telefoon synchroniseren met elkaar. Dat maakt het mooi makkelijk.

  Love As always
  Di Mario

 24. Ik moet eigenlijk de online agenda van Google gebruiken. Die werkt samen met onze Google Home. Dan kan mijn verkering (met zijn slechte korte termijngeheugen door NAH) ‘s morgens vragen wat voor afspraken we hebben en die worden dan opgenoemd. Maar ik wil niet. Ik heb liever een papieren agenda. Nu heb ik allebei maar ik vergeet nogal eens afspraken in de Google-agenda te zetten. Misschien moet ik er een goed voornemen voor 2021 van maken.

 25. Ik heb al jaren een digitale agenda (via gmail) en open deze in een aparte app weekcel. Op die manier kan ik mijn eigen dingen zien, maar ook die van mijn man. Papieren heb ik enkele jaren geleden weer een kans gegeven, maar niet (meer) mijn ding.

 26. Vind het dubbel. Ik wil meer denken aan het milieu, maar gebruik inderdaad om dezelfde reden als jij een papieren agenda. Wel zet ik steeds vaker mijn Google agenda in omdat mijn telefoon dan tijdig meldingen geeft. Is erg handig als extraatje.

 27. Ik heb online terwijl ik echt van het papier ben, papieren boeken, papieren agenda’s maar elk jaar bleef de papieren agenda na een paar weken alweer ergens op een tafel of in een kastje liggen. Superzonde. Ik merk dat ik sinds ik overgeschakeld ben naar online, ik veel minder chaotisch ben en alles ook daadwerkelijk noteer.

 28. Oh dank je
  Ik heb nog steeds een papieren agenda en papieren TO DO lijstjes e papieren planningen en ik maak daar ook echt werk van.
  Ik vind het overheerlijk, maar soms denk ik dat zo een digitale extra goed zou zijn, dus ik zoek ook even hoe ik dat ga aanpakken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.