Zorg voor hulpbehoevende ouders

zorg voor hulpbehoevende ouders

Zelf heb ik er nog niet direct mee te maken, maar mijn man al wel: ouders die ouder worden, en hulpbehoevender. Dat maakt het onderwerp zorg voor hulpbehoevende ouders actueel.

Zijn ouders zijn in de tachtig, en inmiddels krijgen ze dagelijks thuiszorg. Ze zijn voorzien van een rollator, een scootmobiel en een traplift.

Vooral die traplift is een uitkomst, want zo wordt de eerste verdieping weer bereikbaar. En ik ben verbaasd dat zo’n traplift zo gemakkelijk geïnstalleerd kan worden. De trap van mijn schoonouders is namelijk best smal, en er zit een bocht in! Maar volgens mijn schoonvader had ‘de meneer van de traplift‘ het ding er binnen no time in zitten.

Zorg voor hulpbehoevende ouders: Kinderen verspreid over het land

Mijn schoonouders hebben vier kinderen die verspreid over het hele land wonen. Eentje zelfs in België. Wij wonen zelf op ruim een uur afstand, maar het geluk wil dat ze op de route naar het werk van mijn man wonen. Elke woensdag logeert mijn man nu bij zijn ouders. Zo weten zij zich elke week verzekerd van bezoek, en voor mijn man is het fijn om even te kijken hoe alles gaat. Mijn schoonvader fungeert als mantelzorger voor mijn schoonmoeder.

Mijn ouders zijn nu nog fit

Ik bof natuurlijk dat mijn ouders nog fit zijn. Mijn vader is van 1940 en mijn moeder van 1946. En ze doen wat ze kunnen om zelf bij te dragen aan een goede gezondheid: ze fietsen en  wandelen bewust veel om in beweging te blijven, en gaan één keer per week zwemmen.

Mochten ze ooit hulp nodig hebben, dan woon ik natuurlijk heel erg dichtbij sinds onze verhuizing naar mijn vroegere ouderlijk huis. Dat is enerzijds natuurlijk heel makkelijk, anderzijds kan het misschien ook extra belastend zijn. Dat weet ik niet, en zal de tijd moeten uitwijzen. Ik zie er het liefst de voordelen van!

Mantelzorger zijn

Elke week logeert mijn man een nachtje bij zijn ouders. Mijn schoonvader is inmiddels mantelzorger voor mijn schoonmoeder, en mijn man ondersteunt op zijn beurt weer zijn vader met zijn wekelijkse bezoekjes. Voor mijn schoonvader is het een fijn vast punt in zijn week. Hij gaat dan bijvoorbeeld altijd graag even met mijn man naar de supermarkt. Of naar een doe-het-zelf zaak, want mijn schoonvader is gek op klussen.

Mijn ouders zijn nog in goede gezondheid en wonen aan de andere kant van het huis, dat in tweeën is gesplitst. Vroeger woonde mijn oma in het deel waar ik nu woon. Toen mijn oma dementeerde was mijn moeder haar mantelzorger. De kans is groot dat ik op mijn beurt in de toekomst de rol van mantelzorger krijg.

Dat is ook wat de overheid wil: een participatiemaatschappij, waarin mensen zoveel mogelijk zelf doen. Dat is goed voor de schatkist! Als mensen informele hulp inschakelen zoals de buren of opa en oma, kan er bezuinigd worden op de formele hulp.

#ikbenerevenniet

Maar de organisatie Women Inc. maakt zich zorgen dat dit ten koste gaat van vrouwen. Want al dat mantelzorgen voor bijvoorbeeld hulpbehoevende ouders is allemaal goed en wel, maar het wordt meestal door vróuwen gedaan. En ze zijn bang dat vrouwen in de knel komen. Daarom zijn ze de campagne #ikbenerevenniet gestart.

De bedoeling van de campagne is stil te staan bij de vraag: wie is er verantwoordelijk voor de zorg voor anderen? Women Inc. vindt dat het antwoord: ‘Wij allemaal’ moet zijn. En niet: ‘De vrouwen!’

Voor wie zorg jij allemaal?

Women Inc. roept je daarom op om op 1 mei na te denken over wat voor jou de ideale werk – zorg verdeling is. En ze vragen je om die dag je onbetaalde zorgtaken aan een ander over te laten.

Dat laatste vind ik dan weer niet zo’n goed idee. Want daar lijden de mensen onder die zorg nodig hebben, zoals hulpbehoevende ouders! Bovendien, mijn man werkt ook de hele dag hard, en hij kan niet zo maar vrij nemen omdat ik een dagje niks doe. Als ik er over nadenk ben ik eigenlijk heel tevreden met onze taakverdeling.

Hoe verdelen anderen de taken?

In onderstaand filmpje praten stellen over hun taakverdeling:

Wil je meer weten over de #ikbenerevenniet campagne?

Op de speciale website Ik ben er even niet vind je informatie en achtergronden over deze campagne. Interessant en leuk om te lezen!

Huisvlijt bezoekers over hulpbehoevende ouders en mantelzorg

 • Hahaha!  Ik ben er even niet??? Wie droogt mijn verkering af na het douchen? Wie helpt ‘m met aankleden en wie geeft ‘m de juiste pillen? Ik kan zijn zus bellen maar dat zien ze beiden niet zitten, vrees ik. (Nicky)
 • Mooi initiatief! Ik sta hier dus ook volledig achter. (Timothy)
 • Geweldige campagne over hulpbehoevende ouders en mantelzorg. Goed om hier bij stil te staan. Pfff de rolverdeling hier.. Man jaagt en vrouw zorgt voor het nest ja hier komt het wel op neer. Alleen jaagt de vrouw ook wel eens. Het is veel en niet altijd makkelijk en kan hier nog een heel verhaal over tikken maar het is zoals het is. Voor nu ;-) (Nesrin)
 • Mooi dat dat kan voor jullie om zo onder een dak te wonen. Ik roep zelf wel eens dat als ik hulpbehoevende ouders krijg, (of een van de twee) ondersteuning nodig hebben, dat ik een huisje achter op de tuin laat zetten ( granny-annex), maar het is in de praktijk misschien zwaarder dan je denkt. Voorlopig heb ik al genoeg aan de zorg voor jonge kinderen, huishouden, man, kat en baan. Ik bemerk bij mezelf dat ik betwijfel of ik de zorg wel los kan laten op 1 mei. Ik weet dat nog iets moet doen voor het werk (kan niet eerder) en zo weet ik nog wel een paar meer dingen die nog staan te wachten om gedaan te worden. Het initiatief vind ik erg goed, nu besef ik dat loslaten en vrije momenten inplannen heel moeilijk is, maar daardoor des te belangrijker. (Anita Willems)
 • Belangrijk onderwerp, dank voor de aandacht ervoor! Ik heb mensen helemaal kapot zien gaan aan mantelzorg, niets aan. En wat onze geliefde overheid *kuch* wil kan uiteindelijk ook helemaal niet: iedereen (liefst full-time) aan het werk, goed voor je eigen gezin zorgen en voor je oma, zieke zus, buurman, je gehandicapte kind etc. Dat gaat ‘m niet worden…. Huishoudelijke taken moet iedereen m.i. naar eigen inzicht verdelen, maar dan wel zo dat alle partijen ermee kunnen leven. Anoniem hierboven voelt zich blijkbaar een slaaf van haar gezin, en da’s niet fijn, toch? Fijn dat je ook aangeeft dat veel mannen zich de blubber werken. Mijn dierbare echtgenoot doet dat zeker, en jouw man duidelijk ook. Hoeraatje voor onze kerels! -geef dat laatste maar aan hem door als je wilt;). (Carolina)
 • Mantelzorg vind ik een lastig onderwerp. Ik vind het een prachtige gedachte, maar die alleen door de overheid gestimuleerd wordt omdat ze dan minder geld hoeven uit te geven. Ik ken een heel aantal mantelzorgers (zowel vrouwen als mannen) en voor een aantal van hen is het echt een hele zware taak naast hun werk en gezin. Voor de meeste van hen is het meer iets dat hen overkomt dan dat ze besloten hebben ‘Heej ik wordt mantelzorger voor mijn hulpbehoevende ouders.’ Nu met het PGB en de chaos er omheen wordt het voor een aantal van hen echt schrijnend omdat de zorg die eerst betaald werd, nu niet betaald kan worden en de mantelzorgers zich verplicht voelen om (met de gedachte dat het tijdelijk is totdat het pgb uitbetaald wordt) die taken erbij te nemen. Ik heb plaatsvervangende schaamte dat dit soort dingen in zo’n rijk land zo slecht geregeld zijn. Binnen ons gezin hebben we een klassieke verdeling, die,als het zo uitkomt, weer herverdeeld wordt. Dit heeft vooral te maken met het feit dat mijn man in de scheepvaart zit en regelmatig weken niet thuis is. (Spaarmoeder)
 • Ik ben zo’n 15 jaar mantelzorger geweest voor mijn hulpbehoevende ouders: eerst van mijn vader en later van mijn moeder. Omdat partner en ik een eigen bedrijf aan huis hebben heeft dat nooit veel problemen gegeven. Als ik overdag weg was ging ik ‘s-avonds aan het werk. Partner is erg handig in het huishouden ( met dank aan mijn schoonmoeder) en deed wat nodig was (koken, boodschappen, wassen etc.) Hij is ook nog een aantal jaren mantelzorger van zijn moeder geweest! Een van mijn zussen (ambtenaar) kon regelmatig betaald verlof krijgen om mantelzorg te verlenen! (Thea )
 • Ik ben samen met mijn ouders mantelzorger voor mijn opa van bijna 100. Al doet mijn moeder het meeste, mijn vader werkt fulltime. Ik denk persoonlijk dat bepaalde zorg juist niet goed is om over te nemen als mantelzorger. Sommige dingen moet je uit handen geven om het ook als mantelzorger vol te houden. Ik begrijp het standpunt van de organisatie wel maar vind het onzinnig als er een goede taakverdeling is onderling. Als de man al fulltime buitenshuis werkt en de vrouw niet dan is het in mijn ogen logisch dat zij meer taken oppakt. Als beide partijen er maar tevreden over zijn. (Madelon)
 • Onze taakverdeling is heel traditioneel, in alle opzichten behalve dat ik er ook buitenshuis (veel uren) bij werk. Voor het huishouden ben ik in de praktijk de eindverantwoordelijke. En hoewel ik dat jarenlang helemaal niet erg vond, merk ik dat het me langzamerhand in gaat branden. Waarom moet ik er een compliment voor geven als iemand anders eens een vaatwasser uit ruimt? Waarom komt men om 6 uur vragen wat we eten, in plaats van om half zes vragen wat men kan doen om de maaltijd voor te bereiden? Het zal de leeftijd zijn, maar ik ga geloof ik maar eens staken. Ik kan niet anders concluderen dan dat andermans vrije tijd belangrijker is dan die van mij *einde klaagzang* (Loonlijstmama)
 • Hm… ik vond het filmpje best een beetje confronterend op sommige vlakken. De man doet hier echt wel meer dan een aantal mannen in het filmpje, maar ik ben (voel me) wel de eindverantwoordelijke. Gewoonlijk zorgt de man 2-3 dagen per week voor zoon. Maar instoppen / vroeg opstaan doe ik echt veel vaker. Boodschappen en was wil ik echt als eigen taken (want veel goedkoper uit en geen gekrompen truien). Het huishouden komt op dit moment voor een groot deel op mij neer, hoewel de man wel vaak kookt. Ik ga het er hier toch nog eens over hebben. Want weet je… het is gewoon belangrijk! Niet alleen dat hij het zelf kan, maar ook als voorbeeld naar zoon. Overigens ben ik heel blij dat de man de zorg voor zoon deelt. In mijn optiek leert een zoon van zijn vader over hoe hij een jongen / man kan zijn. En daarbij is het belangrijk dat er voldoende tijd samen gespendeerd wordt en dat er door een vader gezorgd en opgevoed wordt. (Bespaarzuinig)

Leestips hulpbehoevende ouders

Hoe zijn jullie ervaringen met zorg voor hulpbehoevende ouders?

26 Comments

 1. wen370
 2. marion
 3. Els
 4. Dee
 5. Leontine van Helvoort
 6. "Hanneke"
 7. Ingrid
 8. Nelly
 9. Carolien
 10. Zana

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh