Reacties

Ouder worden: waarom voelen we ons jonger dan we zijn? — 68 reacties

  • Wat een goeie post :)
   Ik voel me eigenlijk niet echt een leeftijd. Ik voel me ánders, maar niet ouder of jonger dan ik me voelde toen ik 23 was.
   Maar leeftijd was voor mij altijd al relatief want ik was al heel jong heel zelfstandig (en werd dan ook toen ik 13 was altijd 18 geschat)
   Ik ben nu 38 maar “men” vertelt me dat ik er jonger uitzie, ik word doorgaans begin 30 geschat. Maar zelf zie ik echt wel verschil in de spiegel. Vooral als ik moe ben.
   Mijn man wordt ook 50 dit jaar. Gelukkig ziet hij er veel jonger uit en gedraagt hij zich ook niet anders dan 10 jaar geleden. Ik merk aan mezelf dat ik het ook best een Ding vind. 50!!! Dat klinkt zo oud...

 1. Interessante kwestie. Ik ben nu 31 en denk dat ik me ongeveer ook wel zo voel. Ik heb me heel lang veel ouder gevoeld dan ik was. Toen ik als puber geconfronteerd werd met de dood (ik verloor mijn vader), was er toch wel veel verschil tussen mij en mijn klasgenoten. Ik kon me totaal niet druk maken om de kleine dingen die voor klasgenoten wereldproblemen waren. Andersom konden zij zich uiteraard niets voorstellen bij mijn leven. Inmiddels voel ik me gewoon zoals ik me voel en leeftijd zegt daar geloof ik niet zo heel veel over. Ooit zei iemand tegen me dat ik een oude ziel heb. Dat is denk ik ook wel zo, maar ach, die is bij me gaan horen.

  • Ik ben 56 en ga stilletjes naar de 60 en daar heb ik het nu moeilijk mee. Als je 30 bent vlieg je nog door het leven maar eens de 50-56 gaat alles veel trager en heb je veel meer tijd nodig om je huishouden klaar te krijgen. Anderzijds relativeer dan ook wel veel meer.
   Grtjs Antje

  • Dat alles trager gaat en je meer tijd nodig hebt Antjechili: komt dat door je lichaam? Goed om te lezen dat er ook een positieve kant is, van dat relativeren!

 2. Ik word qua uiterlijk vaak jonger ingeschat, dus als ik mezelf in de spiegel zie, schrik ik over het algemeen niet van een oude vrouw, haha. Meer dat ik naar mezelf kijk en soms denk: wat ben ik toch een jonkie die toevallig verzeild is geraakt in de grotemensenwereld, haha.

 3. Ik heb me lang ouder gevoeld. Dan ik was en kreeg van volwassenen ook vaak terug dat ik ouder "dacht" dan mijn leeftijd. Toen ik 50 werd, ielde ik me eindelijk mijn leeftijd. Nu ben ik boven de 50 en voel ik me jonger dan ik ben en er uit zie. Rimpels onder mijn kin en op mijn hals, daar helpt geen verfdoos tegen! Ik word vaak onaangenaam getroffen als ik foto's zie. Ik houd me maar voor dat ik later als ik 80 ben (als ik dat mag beleven) blij terug zal kijken naar die oude foto's van mijn jonge frisse 55 jarige zelf!
  Leuk stukje, Nicole! Herkenbaar.

  • Ja, dat denk ik ook wel eens: 'Ik zal nu maar tevreden zijn, want als ik tachtig ben zal ik mezelf terugkijkend op deze leeftijd vast fris en fruitig vinden.'

 4. Vroeger was iemand van 50 echt oud. Nu kun je op die leeftijd nog sporten, plezier maken enz. De goede gezondheidszorg zorgt er ook voor dat we ons nog goed in ons vel voelen op latere leeftijd.
  Soms voel ik me oud, soms jong. Hangt een beetje af van de omstandigheden.

 5. Heel boeiend onderwerp, dat iedereen bezig houdt.
  Zelf voel ik soms ik een grote discrepantie tussen mijn ouder wordend lijf en 'eeuwig-jong-voelende' geest.
  We zien onszelf geleidelijk aan ouder worden in rimpeltjes en grijze haren.
  Maar onze gedachten veranderen vrij weinig. Dat ontdek ik toch bij mezelf. Met dank aan en ondanks de vele ervaringen die we zeker rijker zijn.

 6. Ja, die discrepantie tussen het lijf waar mankementen aan komen en de jong-voelende geest, dat voel ik ook heel erg. Ik voel me heel erg op mijn gemak bij bv. de vrienden van mijn zoon en vergeet dan wel eens dat ik qua leeftijd niet een van hen ben. Bizar.

 7. Ik tik in 2020 de beruchte 30 aan... Kijk er nu al tegen op haha.
  Maar de ene dag voel ik me ouder, de andere dag jonger.. Niks mis mee denk ik zo.

  Al moet ik me nog wel eens legitimeren als ik in de supermarkt sta, dus blijkbaar doe ik qua uiterlijk wat goed zodra ik een laag makeup op heb haha

 8. Ik ben niet echt met m'n leeftijd bezig en kijk weinig in de spiegel. Foto's en video's zie ik liever ook niet van mezelf. Ik zal mezelf zeker te jong inschatten en als alles goed gaat, dan voel ik me ook jong. Ben 60+ en voel me dan 20+. Totdat ik viel en moeite had met lopen. Toen voelde ik me een paar maanden 80+. Inmiddels is dat weer gezakt onder de 60. ;-)

  Mensen die me niet kennen, en dan vooral jongere mensen, schatten me een stuk jonger in. Eigenlijk is dat altijd zo geweest. Behalve toen m'n moeder overleed en ik me dat erg aantrok.

  M'n gevoelsleeftijd is dus erg aan verandering onderhevig.

 9. poeh dat is bij mij verschillend ;) soms voel ik mij jonger dan dat ik ben maar heb ook mijn dagen dat ik mij juist ouder voel! mijn lichaam is wel veel ouder dan ik ben maar dat heeft met medische dingen te maken

 10. Ik voel me jonger dan ik ben.
  Een rimpeltje, och wat geeft het...

  Als je maar uit de voeten kunt, kunt gaan en staan waar je wilt, dan heb je al heel wat gewonnen vind ik zelf.

  En ja, een leesbril kan ik ook niet meer zonder:)

  "Je bent zo jong als je je voelt" zeggen ze.

 11. Nee dus, ik voel me niet de 77 lentes die ik in werkelijkheid meezeul. Nee zeker niet toch echt wel 25 jaar jonger maar zo zie ik er natuurlijk niet uit al mag ik niet klagen wat rimpels betreft.
  Kreeg van de week nog een lief compliment van de oudste kleinzoon wat er neerkwam dat ik zeker geen 77 jarige oma ben. Heerlijk toch.
  Tja, hoe oud ik wil worden? Eigenlijk ben ik al oud genoeg en mijn streven is zeker géén honderdjarige worden. Oud worden mag dan leuk zijn , oud zijn is toch een ander verhaal.

 12. Ik ben 57 en ben veel fitter en gezonder dan toen ik 47 was. Toen ik 55 was ben ik gaan hardlopen. Ondertussen loop/train ik vaak met een groep mee die halve marathons loopt.
  Zelf loopt ik nu met gemak 15 km achter elkaar zonder ook maar moe te worden. Een heel ander beeld zie ik als ik in de spiegel kijk. Ik voel me geweldig, maar zie een oude vrouw in de spiegel. Dat rijmt echt niet.

 13. Interessant! Zelf ben ik nog vrij jong met mijn 21 lentes oud maar onderling met vriendinnen grappen we wel vaak dat we al 'oud' worden omdat we bijvoorbeeld blij worden van een opgeruimd huis of een nieuwe stofzuiger of dat we liever een avond op de bank doorbrengen in plaats van uit gaan.

 14. Soms snap ik echt niet dat ik inmiddels 45 ben, dan heb ik echt nog het gevoel en vooral het idee dat ik eind 30 ben. Vooral als ik mijzelf dan vergelijk met leeftijdgenoten, dan heb ik altijd het gevoel dat ik nog niet zo oud kan zijn, maar toch is het wel zo.

 15. Ik ben 70 en ach het lijf is aanzienlijk minder soepel geworden. Maar mijn geest draait nog volop mee en daar ben ik dik tevreden mee. Te vaak gezien dat het ook anders kan. Tel je zegeningen zou ik zeggen.

 16. Ik ben 56 en voel mij 56. Voel mij mij en kan mij niet druk maken om mijn leeftijd.
  Leeftijd zegt verder niets over fitheid, gezondheid, wijsheid, gedrag, rimpels etc etc etc. maar is gewoon zoals het is.
  Ik mag nu misschien fitter zijn dan 10 jaar geleden, ik ben ook zelfverzekerder dan 10 jaar geleden. Daarmee valt 'mij 46 voelen' af.
  Er bestaat geen beschrijving van hoe je je voelt wanneer je 56 bent.
  Er bestaan wel denkbeelden en vooroordelen over hoe je je dient te gedragen wanneer je die leeftijd hebt bereikt,maar ik doe niet aan vooroordelen.

 17. Wat een interessant onderwerp om eens over te filosoferen. Je hoort dit veel van mensen, ook van ouderen die bijvoorbeeld opa/oma worden en dan ineens bergen energie hebben om met hun kleinkinderen dingen te ondernemen. Het is ook grappig dat ik (als 30-jarige) 10 jaar geleden dacht 'als je 50 bent ben je oud' en dat vrienden van mij nu richting midden veertig gaan en ik dat helemaal niet oud vind.

 18. Daar denk ik nooit over na. Ik ben 50. Geen idee ‘hoe oud’ ik me voel. Ik voel me gewoon goed. Eigenlijk ga ik me, sinds mijn veertigste of zo, steeds beter voelen. Er hóeft niet zo veel meer. Kind is op haar pootjes terecht gekomen, heeft een baan, een huis en een man. En ik ook. En heel veel (uiterlijke) dingen kunnen me weinig meer schelen. Wijsheid komt écht met de jaren. No worries. Het is een fijne tijd, vind ik.

 19. Ik ben nu 46 en sta eigenlijk niet echt stil bij mijn leeftijd. Ik voel me lichamelijk goed en heb weinig klachten. Dus dat is geen indicator dat ik ouder begin te worden. Scheelt denk ik wel dat ik mijn levensstijl automatisch aan mijn lijf. Ik ga organisch mee wat het lichaam van me verwacht.

  Ik merk natuurlijk wel dat ik minder snel herstel maar ik vind de jeugd van tegenwoordig ook vaak vermoeid eruit zien haha. Kortom ik heb eigenlijk geen probleem met ouder worden.

 20. Wat ik nu ga zeggen is denk ik heel raar voor sommigen. Ik ben 19 en wil juist heel graag ouder zijn. Ik wil weten hoe mijn leven dan is, ik ben nu bang voor dan zeg maar. Dat ik niks van mijn leven maak, en er niet alles uit haal

 21. Wat een leuk stuk om te lezen. Ik ben 29, maar voel me soms wel ouder hoor. Dat komt denk ik door lichamelijke klachten waardoor het soms voelt alsof ik een lijf van een bejaarde heb haha.

 22. Een heel mooi stuk! Ik word binnenkort 50, door mijn lichamelijke klachten voel ik me ouder en eigenlijk al bijna afgedaan voor mijn gevoel, maar ondanks dat word ik wel jonger geschat, dat is dan wel weer een leuke bijkomstigheid.

 23. Wat een leuke blog is dit! En ik voel me jonger dan dat ik ben.
  Alleen niet na een avondje stappen, ;) dan weet mijn lijfje wel te zeggen dat ik ondertussen toch alweer 45 ben :)

 24. Ik ben nog aardig jong, 18. Zo voel ik me ook. Ik merk dat ik nu op weg ben naar ben naar het volwassen worden en steeds meer leer. Toch ben ik nog erg jeugdig op bepaalde vlakken.
  Liefs,
  Elles

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder