Ouder worden: waarom voelen we ons jonger dan we zijn?

Ouder worden

‘Een paar jaar geleden was ik in een warenhuis op zoek naar iets wat ik niet kon vinden, ik was in tijdnood, ik had het warm, was doodmoe en voelde me niet lekker. Toen ik gehaast door het gangpad liep, kwam er een vrouw heel snel op me af. Ze was een stuk ouders dan ik, mager, gestrest en ze zag er nogal wanordelijk uit. Toen ik dichterbij kwam zag ik dat haar blouse verkeerd dichtgeknoopt was.

Ik stak mijn hand naar voren om te voorkomen dat ze tegen me aan zou botsen, maar zij deed hetzelfde en keek me met een geschrokken glimlach aan. We staarden elkaar met een wat medelijdende blik aan. En met een plotselinge golf van gène drong het tot me door dat ik het zelf was.Ik keek naar mezelf in een spiegel. Ik stond oog in oog met mezelf zoals anderen me zien. Was ik zo moe en wanordelijk? Was ik zó oud? Die vrouw in de spiegel was ik niet. Dat is nooit zo.’ (Nicci Gerrard)

Ouder worden: waarom voelen we ons jonger dan we zijn?

Bovenstaand fragment komt uit het boek Woorden schieten tekort van Nicci Gerrard. In dit boek onderzoekt ze alle alle aspecten van dementie, vertelt ze over de dementie van haar vader en schrijft ze over ouder worden in het algemeen.

Het deed me denken aan een blogpost van Rietepietz. Daarin schrijft ze over een fijne middag met haar kleinzoon, en vervolgens over de foto die ze daarna van hem kreeg van hun samenzijn. Ze beschrijft hoe deze foto haar illusie van zichzelf als een ‘oudere jongere’ van pakweg 40 of 50 jaar aan gruzelementen hielp.

Het komt door ‘temporal vertigo’

Nicci Gerrard schrijft dat onze verbazing over onze echte leeftijd en uiterlijk komt door temporal vertigo: tijdsverwarring. Volgens haar komen alle leeftijden die we ooit zijn geweest in ons samen. Dus je zesjarige zelf is tegelijk je 20-jarige zelf en je 50-jarige zelf. Je ziet jezelf dus als een jonger iemand omdat je dat in zekere zin ook nog bent. Nicci:

‘Ons oudere, huidige zelf is een nieuwkomer. Nog steeds een beetje een vreemde, iemand met wie we moeten leven, maar met wie we ons nog niet helemaal op ons gemak voelen en door wie we soms een beetje van slag raken.’

We moeten dus even wennen aan de verandering. Ons jongere zelf kennen we langer dan het oudere zelf. Vandaar waarschijnlijk ook dat Rietepietz zich ondertussen wel 40 of 50 voelt, terwijl veel 40-‘ers en 50’ers zich juist nog 30 voelen. We lopen als het ware achter de feiten aan.

Ouder worden app

Een eindje verderop schrijft Nicci over een ouder worden app. Deze werkt volgens dezelfde methoden als computerprogramma’s waarmee forensisch specialisten een beeld proberen te scheppen van vermiste kinderen op latere leeftijd. Nicci was niet blij met het resultaat:

‘Er verscheen een vrouw op het scherm: een vrouw met een klein, akelig gerimpeld gezicht waarin de gelaatstrekken door de vele plooien nauwelijks te herkennen waren, en een mond die was samengetrokken in wat het restant van een glimlach zou kunnen zijn, maar meer op een kwaadaardige grijns leek.

Kom op, dat ben ik niet. Ik weiger zo’n verachtelijk oud mens te worden. Ik word wel iemand anders.’

ouder worden
20,- bij bol.com

oud worden

Oud worden gaat vanzelf. Maar hoe komt het dat sommige mensen de 100 halen en andere niet? In het boek 99+ Een geheim of een geluk? gaan twee artsen in gesprek met ‘tien eeuwelingen,’ mensen die rond de 100 jaar oud zijn. Oud worden is bij hen dus heel goed gegaan!

Oud worden: 99+ Een geheim… of geluk?

‘Negentigers en honderdplussers zijn de snelst groeiende leeftijdsgroep in Nederland,’ begint het boek 99+ Een geheim… of geluk? Op het moment dat het boek werd uitgegeven in 2016, waren er ongeveer 3500 mensen in Nederland van 99 of ouder. Artsen Hans van Hateren en Nanno Kleefster gingen op zoek naar het antwoord op de vraag:

Waarom worden sommige mensen zo oud? Is het een kwestie van geluk of dragen deze mensen een geheim met zich mee?

Om het antwoord te vinden spraken ze met 10 eeuwelingen, en vroegen hen: ‘Waarom bent u zo oud geworden?’

Dat leverde mooie en sfeervolle geschreven portretten op, in combinatie met prachtige foto’s. Er zijn 5 mannen en 5 vrouwen geïnterviewd.

Oud worden: is er een geheim?

Aan het eind van het boek blikken Hans van Hateren en Nanno Kleefstra terug op hun gesprekken. Is er een geheim voor succesvol oud worden? Ze concluderen dat dit niet het geval is.

‘Er spelen teveel factoren een rol bij gezond oud worden.’

Wel valt het hen op dat de 10 oude mensen die ze spraken allemaal tevreden waren, ook al kenden ze zeker ook moeilijke periodes in hun leven.

‘De dood boezemt ze geen angst meer in, zelfs niet als deze morgen zou komen. Toch waren deze mensen niet uitgeblust.’

Een prettige verrassing vinden ze de vitaliteit van de eeuwelingen. Oud worden hoeft dus niet per definitie te betekenen dat je weinig meer kunt.

Mijn conclusie over dit boek over oud worden

99+ Een geheim… of geluk? is een mooi en sfeervol boek. Ik vind het echt een aanrader. De portretten zijn fijn om te lezen en de foto’s van de oude mensen prachtig om te bewonderen.

Wie geïnteresseerd is in mensen, en hoe ze hun leven leiden, zal dit denk ik een mooi boek vinden. Het lijkt me ook leuk als cadeau.

Hoe oud voel ik me?

Door al dat lezen over ouder worden vroeg ik me af: ‘Hoe oud voel ik mezelf?’ In oktober word ik nota bene 50! Een leeftijd die ik lastig met mezelf kan verbinden. Want hebben vrouwen van 50 geen krullenpermanent en gebloemde schorten? Ik weet dat dit beeld allang achterhaald is, maar toch is dat wat ik me voorstel bij 50.

Tegelijkertijd voel ik me zeker wel ouder dan 30. Laten we stellen dat ik me zo’n 45 jaar oud voel. Dan zit ik er maar 4 jaar naast : )

Praktische informatie over 99+ Een geheim… of een geluk?

99+ Een geheim… of een geluk? is voor 25,95 te koop bij bol.com. De opbrengsten van dit boek gaan naar onafhankelijk medisch wetenschappelijk onderzoek naar suikerziekte.

oud worden

Leestip

Langer thuis blijven wonen

Hoe oud zou jij willen worden denk je?

Citaat over oud zijn

oud

Leestips

Hoe denk jij over ouder worden? En hoe oud voel jij je? Klopt dit met je werkelijke leeftijd?

Similar Posts

68 Comments

  1. Wat een goeie post :)
   Ik voel me eigenlijk niet echt een leeftijd. Ik voel me ánders, maar niet ouder of jonger dan ik me voelde toen ik 23 was.
   Maar leeftijd was voor mij altijd al relatief want ik was al heel jong heel zelfstandig (en werd dan ook toen ik 13 was altijd 18 geschat)
   Ik ben nu 38 maar “men” vertelt me dat ik er jonger uitzie, ik word doorgaans begin 30 geschat. Maar zelf zie ik echt wel verschil in de spiegel. Vooral als ik moe ben.
   Mijn man wordt ook 50 dit jaar. Gelukkig ziet hij er veel jonger uit en gedraagt hij zich ook niet anders dan 10 jaar geleden. Ik merk aan mezelf dat ik het ook best een Ding vind. 50!!! Dat klinkt zo oud…

 1. Interessante kwestie. Ik ben nu 31 en denk dat ik me ongeveer ook wel zo voel. Ik heb me heel lang veel ouder gevoeld dan ik was. Toen ik als puber geconfronteerd werd met de dood (ik verloor mijn vader), was er toch wel veel verschil tussen mij en mijn klasgenoten. Ik kon me totaal niet druk maken om de kleine dingen die voor klasgenoten wereldproblemen waren. Andersom konden zij zich uiteraard niets voorstellen bij mijn leven. Inmiddels voel ik me gewoon zoals ik me voel en leeftijd zegt daar geloof ik niet zo heel veel over. Ooit zei iemand tegen me dat ik een oude ziel heb. Dat is denk ik ook wel zo, maar ach, die is bij me gaan horen.

  1. Ik ben 56 en ga stilletjes naar de 60 en daar heb ik het nu moeilijk mee. Als je 30 bent vlieg je nog door het leven maar eens de 50-56 gaat alles veel trager en heb je veel meer tijd nodig om je huishouden klaar te krijgen. Anderzijds relativeer dan ook wel veel meer.
   Grtjs Antje

  2. Dat alles trager gaat en je meer tijd nodig hebt Antjechili: komt dat door je lichaam? Goed om te lezen dat er ook een positieve kant is, van dat relativeren!

 2. Ik word qua uiterlijk vaak jonger ingeschat, dus als ik mezelf in de spiegel zie, schrik ik over het algemeen niet van een oude vrouw, haha. Meer dat ik naar mezelf kijk en soms denk: wat ben ik toch een jonkie die toevallig verzeild is geraakt in de grotemensenwereld, haha.

 3. Ik heb me lang ouder gevoeld. Dan ik was en kreeg van volwassenen ook vaak terug dat ik ouder “dacht” dan mijn leeftijd. Toen ik 50 werd, ielde ik me eindelijk mijn leeftijd. Nu ben ik boven de 50 en voel ik me jonger dan ik ben en er uit zie. Rimpels onder mijn kin en op mijn hals, daar helpt geen verfdoos tegen! Ik word vaak onaangenaam getroffen als ik foto’s zie. Ik houd me maar voor dat ik later als ik 80 ben (als ik dat mag beleven) blij terug zal kijken naar die oude foto’s van mijn jonge frisse 55 jarige zelf!
  Leuk stukje, Nicole! Herkenbaar.

  1. Ja, dat denk ik ook wel eens: ‘Ik zal nu maar tevreden zijn, want als ik tachtig ben zal ik mezelf terugkijkend op deze leeftijd vast fris en fruitig vinden.’

 4. Vroeger was iemand van 50 echt oud. Nu kun je op die leeftijd nog sporten, plezier maken enz. De goede gezondheidszorg zorgt er ook voor dat we ons nog goed in ons vel voelen op latere leeftijd.
  Soms voel ik me oud, soms jong. Hangt een beetje af van de omstandigheden.

 5. Heel boeiend onderwerp, dat iedereen bezig houdt.
  Zelf voel ik soms ik een grote discrepantie tussen mijn ouder wordend lijf en ‘eeuwig-jong-voelende’ geest.
  We zien onszelf geleidelijk aan ouder worden in rimpeltjes en grijze haren.
  Maar onze gedachten veranderen vrij weinig. Dat ontdek ik toch bij mezelf. Met dank aan en ondanks de vele ervaringen die we zeker rijker zijn.

 6. Ik ben bijna 70 en voel me ook bijna 70 als ik de tuin (ruim 2500 m2) gewied en gemaaid heb. Verder voel ik me net de laatste 20 jaren, gelukkig!

 7. Ja, die discrepantie tussen het lijf waar mankementen aan komen en de jong-voelende geest, dat voel ik ook heel erg. Ik voel me heel erg op mijn gemak bij bv. de vrienden van mijn zoon en vergeet dan wel eens dat ik qua leeftijd niet een van hen ben. Bizar.

 8. Ik tik in 2020 de beruchte 30 aan… Kijk er nu al tegen op haha.
  Maar de ene dag voel ik me ouder, de andere dag jonger.. Niks mis mee denk ik zo.

  Al moet ik me nog wel eens legitimeren als ik in de supermarkt sta, dus blijkbaar doe ik qua uiterlijk wat goed zodra ik een laag makeup op heb haha

 9. Ik ben niet echt met m’n leeftijd bezig en kijk weinig in de spiegel. Foto’s en video’s zie ik liever ook niet van mezelf. Ik zal mezelf zeker te jong inschatten en als alles goed gaat, dan voel ik me ook jong. Ben 60+ en voel me dan 20+. Totdat ik viel en moeite had met lopen. Toen voelde ik me een paar maanden 80+. Inmiddels is dat weer gezakt onder de 60. ;-)

  Mensen die me niet kennen, en dan vooral jongere mensen, schatten me een stuk jonger in. Eigenlijk is dat altijd zo geweest. Behalve toen m’n moeder overleed en ik me dat erg aantrok.

  M’n gevoelsleeftijd is dus erg aan verandering onderhevig.

 10. poeh dat is bij mij verschillend ;) soms voel ik mij jonger dan dat ik ben maar heb ook mijn dagen dat ik mij juist ouder voel! mijn lichaam is wel veel ouder dan ik ben maar dat heeft met medische dingen te maken

 11. Ik kan daar moeilijk erover praten. Ik had afgelopen tijd rot tijd gehad. Dan voel in je lichaam. Dat ik wat ouder word. En nog steeds. Pffff… Ik ben ouder dan 50.

 12. Ik voel me jonger dan ik ben.
  Een rimpeltje, och wat geeft het…

  Als je maar uit de voeten kunt, kunt gaan en staan waar je wilt, dan heb je al heel wat gewonnen vind ik zelf.

  En ja, een leesbril kan ik ook niet meer zonder:)

  “Je bent zo jong als je je voelt” zeggen ze.

 13. Super interessant om te lezen. Ik heb het er altijd moeilijk mee gehad dat ik er jonger uitzie en me ouder voelde, maar nu voel ik mij plots veel jonger dan mijn leeftijd. Een fascinerend idee.

 14. Nee dus, ik voel me niet de 77 lentes die ik in werkelijkheid meezeul. Nee zeker niet toch echt wel 25 jaar jonger maar zo zie ik er natuurlijk niet uit al mag ik niet klagen wat rimpels betreft.
  Kreeg van de week nog een lief compliment van de oudste kleinzoon wat er neerkwam dat ik zeker geen 77 jarige oma ben. Heerlijk toch.
  Tja, hoe oud ik wil worden? Eigenlijk ben ik al oud genoeg en mijn streven is zeker géén honderdjarige worden. Oud worden mag dan leuk zijn , oud zijn is toch een ander verhaal.

 15. Ik ben 57 en ben veel fitter en gezonder dan toen ik 47 was. Toen ik 55 was ben ik gaan hardlopen. Ondertussen loop/train ik vaak met een groep mee die halve marathons loopt.
  Zelf loopt ik nu met gemak 15 km achter elkaar zonder ook maar moe te worden. Een heel ander beeld zie ik als ik in de spiegel kijk. Ik voel me geweldig, maar zie een oude vrouw in de spiegel. Dat rijmt echt niet.

 16. Interessant! Zelf ben ik nog vrij jong met mijn 21 lentes oud maar onderling met vriendinnen grappen we wel vaak dat we al ‘oud’ worden omdat we bijvoorbeeld blij worden van een opgeruimd huis of een nieuwe stofzuiger of dat we liever een avond op de bank doorbrengen in plaats van uit gaan.

 17. Leuk om te lezen! Ik voel me met mijn 34 jaar nog steeds een twintiger. Behalve na een drukke dag. Dan haal ik gerust mijn interne leeftijd omhoog naar 50. Pfff ;)

 18. Soms snap ik echt niet dat ik inmiddels 45 ben, dan heb ik echt nog het gevoel en vooral het idee dat ik eind 30 ben. Vooral als ik mijzelf dan vergelijk met leeftijdgenoten, dan heb ik altijd het gevoel dat ik nog niet zo oud kan zijn, maar toch is het wel zo.

 19. Ik ben 70 en ach het lijf is aanzienlijk minder soepel geworden. Maar mijn geest draait nog volop mee en daar ben ik dik tevreden mee. Te vaak gezien dat het ook anders kan. Tel je zegeningen zou ik zeggen.

 20. Ik ben 56 en voel mij 56. Voel mij mij en kan mij niet druk maken om mijn leeftijd.
  Leeftijd zegt verder niets over fitheid, gezondheid, wijsheid, gedrag, rimpels etc etc etc. maar is gewoon zoals het is.
  Ik mag nu misschien fitter zijn dan 10 jaar geleden, ik ben ook zelfverzekerder dan 10 jaar geleden. Daarmee valt ‘mij 46 voelen’ af.
  Er bestaat geen beschrijving van hoe je je voelt wanneer je 56 bent.
  Er bestaan wel denkbeelden en vooroordelen over hoe je je dient te gedragen wanneer je die leeftijd hebt bereikt,maar ik doe niet aan vooroordelen.

 21. Wat een interessant onderwerp om eens over te filosoferen. Je hoort dit veel van mensen, ook van ouderen die bijvoorbeeld opa/oma worden en dan ineens bergen energie hebben om met hun kleinkinderen dingen te ondernemen. Het is ook grappig dat ik (als 30-jarige) 10 jaar geleden dacht ‘als je 50 bent ben je oud’ en dat vrienden van mij nu richting midden veertig gaan en ik dat helemaal niet oud vind.

 22. Daar denk ik nooit over na. Ik ben 50. Geen idee ‘hoe oud’ ik me voel. Ik voel me gewoon goed. Eigenlijk ga ik me, sinds mijn veertigste of zo, steeds beter voelen. Er hóeft niet zo veel meer. Kind is op haar pootjes terecht gekomen, heeft een baan, een huis en een man. En ik ook. En heel veel (uiterlijke) dingen kunnen me weinig meer schelen. Wijsheid komt écht met de jaren. No worries. Het is een fijne tijd, vind ik.

 23. Ik ben nu 46 en sta eigenlijk niet echt stil bij mijn leeftijd. Ik voel me lichamelijk goed en heb weinig klachten. Dus dat is geen indicator dat ik ouder begin te worden. Scheelt denk ik wel dat ik mijn levensstijl automatisch aan mijn lijf. Ik ga organisch mee wat het lichaam van me verwacht.

  Ik merk natuurlijk wel dat ik minder snel herstel maar ik vind de jeugd van tegenwoordig ook vaak vermoeid eruit zien haha. Kortom ik heb eigenlijk geen probleem met ouder worden.

 24. Ik zit in mijn laatste maanden als 23-jarige en ben daarmee pas net geboren ;)
  Zeker als je bedenkt dat je mijn moeder had kunnen wezen, maar desalniettemien voel ik me soms 6 jaar of 15 jaar.

 25. We willen niet ouder worden, ik tenminste niet.
  Ik bedoel, ik wil nog heel wat jaartjes mee, maar niet met alles, wat toch meestal, bij het ouder worden komt kijken.

 26. nu ik volgende week 42 wordt, sta ik er wel meer bij stil dat de tijd zo snel gaat. en wat heb ik dan eigenlijk gedaan? Dat is voor mij nu wel een vraagstuk waar ik soms wakker van lig

 27. Leuke blogpost!

  Ik word over 2 jaar 30. En met ‘30’ moet je gelijk zo volwassen voelen nietwaar? Ik voel me helemaal niet 30 nog.

 28. Wat ik nu ga zeggen is denk ik heel raar voor sommigen. Ik ben 19 en wil juist heel graag ouder zijn. Ik wil weten hoe mijn leven dan is, ik ben nu bang voor dan zeg maar. Dat ik niks van mijn leven maak, en er niet alles uit haal

 29. Wat een leuk stuk om te lezen. Ik ben 29, maar voel me soms wel ouder hoor. Dat komt denk ik door lichamelijke klachten waardoor het soms voelt alsof ik een lijf van een bejaarde heb haha.

 30. Een heel mooi stuk! Ik word binnenkort 50, door mijn lichamelijke klachten voel ik me ouder en eigenlijk al bijna afgedaan voor mijn gevoel, maar ondanks dat word ik wel jonger geschat, dat is dan wel weer een leuke bijkomstigheid.

 31. Wat een leuke blog is dit! En ik voel me jonger dan dat ik ben.
  Alleen niet na een avondje stappen, ;) dan weet mijn lijfje wel te zeggen dat ik ondertussen toch alweer 45 ben :)

 32. Ik ben nog aardig jong, 18. Zo voel ik me ook. Ik merk dat ik nu op weg ben naar ben naar het volwassen worden en steeds meer leer. Toch ben ik nog erg jeugdig op bepaalde vlakken.
  Liefs,
  Elles

 33. Ik ben net 30 geworden en ik keek er erg tegenop maar eigenlijk valt het allemaal wel mee. Ik voel me jonger!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.