Ouder worden: waarom voelen we ons jonger dan we zijn?
Last updated on October 14th, 2024 at 08:33 am
- Ouder worden: waarom voelen we ons jonger dan we zijn?
- Het komt door ‘temporal vertigo’
- Ouder worden app
- Oud worden: 99+ Een geheim… of geluk?
- Oud worden: is er een geheim?
- Ik voel me oud
- Mijn conclusie over dit boek over oud worden
- Hoe oud voel ik me?
- Praktische informatie over 99+ Een geheim… of een geluk?
- Leestips
- Citaat over oud zijn
- Leestips
‘Een paar jaar geleden was ik in een warenhuis op zoek naar iets wat ik niet kon vinden, ik was in tijdnood, ik had het warm, was doodmoe en voelde me niet lekker. Toen ik gehaast door het gangpad liep, kwam er een vrouw heel snel op me af. Ze was een stuk ouders dan ik, mager, gestrest en ze zag er nogal wanordelijk uit. Toen ik dichterbij kwam zag ik dat haar blouse verkeerd dichtgeknoopt was.
Ik stak mijn hand naar voren om te voorkomen dat ze tegen me aan zou botsen, maar zij deed hetzelfde en keek me met een geschrokken glimlach aan. We staarden elkaar met een wat medelijdende blik aan. En met een plotselinge golf van gène drong het tot me door dat ik het zelf was.Ik keek naar mezelf in een spiegel. Ik stond oog in oog met mezelf zoals anderen me zien. Was ik zo moe en wanordelijk? Was ik zó oud? Die vrouw in de spiegel was ik niet. Dat is nooit zo.’ (Nicci Gerrard)
Ouder worden: waarom voelen we ons jonger dan we zijn?
Bovenstaand fragment komt uit het boek Woorden schieten tekort van Nicci Gerrard. In dit boek onderzoekt ze alle alle aspecten van dementie, vertelt ze over de dementie van haar vader en schrijft ze over ouder worden in het algemeen.
Het deed me denken aan een blogpost van Rietepietz. Daarin schrijft ze over een fijne middag met haar kleinzoon, en vervolgens over de foto die ze daarna van hem kreeg van hun samenzijn. Ze beschrijft hoe deze foto haar illusie van zichzelf als een ‘oudere jongere’ van pakweg 40 of 50 jaar aan gruzelementen hielp.
Het komt door ‘temporal vertigo’
Nicci Gerrard schrijft dat onze verbazing over onze echte leeftijd en uiterlijk komt door temporal vertigo: tijdsverwarring. Volgens haar komen alle leeftijden die we ooit zijn geweest in ons samen. Dus je zesjarige zelf is tegelijk je 20-jarige zelf en je 50-jarige zelf. Je ziet jezelf dus als een jonger iemand omdat je dat in zekere zin ook nog bent. Nicci:
‘Ons oudere, huidige zelf is een nieuwkomer. Nog steeds een beetje een vreemde, iemand met wie we moeten leven, maar met wie we ons nog niet helemaal op ons gemak voelen en door wie we soms een beetje van slag raken.’
We moeten dus even wennen aan de verandering. Ons jongere zelf kennen we langer dan het oudere zelf. Vandaar waarschijnlijk ook dat Rietepietz zich ondertussen wel 40 of 50 voelt, terwijl veel 40-‘ers en 50’ers zich juist nog 30 voelen. We lopen als het ware achter de feiten aan.
Ouder worden app
Een eindje verderop schrijft Nicci over een ouder worden app. Deze werkt volgens dezelfde methoden als computerprogramma’s waarmee forensisch specialisten een beeld proberen te scheppen van vermiste kinderen op latere leeftijd. Nicci was niet blij met het resultaat:
‘Er verscheen een vrouw op het scherm: een vrouw met een klein, akelig gerimpeld gezicht waarin de gelaatstrekken door de vele plooien nauwelijks te herkennen waren, en een mond die was samengetrokken in wat het restant van een glimlach zou kunnen zijn, maar meer op een kwaadaardige grijns leek.
Kom op, dat ben ik niet. Ik weiger zo’n verachtelijk oud mens te worden. Ik word wel iemand anders.’
Oud worden gaat vanzelf. Maar hoe komt het dat sommige mensen de 100 halen en andere niet? In het boek 99+ Een geheim of een geluk? gaan twee artsen in gesprek met ‘tien eeuwelingen,’ mensen die rond de 100 jaar oud zijn. Oud worden is bij hen dus heel goed gegaan!
Oud worden: 99+ Een geheim… of geluk?
‘Negentigers en honderdplussers zijn de snelst groeiende leeftijdsgroep in Nederland,’ begint het boek 99+ Een geheim… of geluk? Op het moment dat het boek werd uitgegeven in 2016, waren er ongeveer 3500 mensen in Nederland van 99 of ouder. Artsen Hans van Hateren en Nanno Kleefster gingen op zoek naar het antwoord op de vraag:
Waarom worden sommige mensen zo oud? Is het een kwestie van geluk of dragen deze mensen een geheim met zich mee?
Om het antwoord te vinden spraken ze met 10 eeuwelingen, en vroegen hen: ‘Waarom bent u zo oud geworden?’
Dat leverde mooie en sfeervolle geschreven portretten op, in combinatie met prachtige foto’s. Er zijn 5 mannen en 5 vrouwen geïnterviewd.
Oud worden: is er een geheim?
Aan het eind van het boek blikken Hans van Hateren en Nanno Kleefstra terug op hun gesprekken. Is er een geheim voor succesvol oud worden? Ze concluderen dat dit niet het geval is.
‘Er spelen teveel factoren een rol bij gezond oud worden.’
Wel valt het hen op dat de 10 oude mensen die ze spraken allemaal tevreden waren, ook al kenden ze zeker ook moeilijke periodes in hun leven.
‘De dood boezemt ze geen angst meer in, zelfs niet als deze morgen zou komen. Toch waren deze mensen niet uitgeblust.’
Een prettige verrassing vinden ze de vitaliteit van de eeuwelingen. Oud worden hoeft dus niet per definitie te betekenen dat je weinig meer kunt.
Ik voel me oud
Hoewel veel mensen zich dus jonger voelen dan ze zijn, zijn er ook mensen die bij zichzelf constateren: Ik voel me oud. Bijvoorbeeld door hun lichamelijke conditie. Als je snel moe bent, en minder kunt dan je gewend ben, kun je je daardoor oud voelen. Een andere oorzaak van je oud voelen is het gevoel dat je er niet meer toedoet. Dat je niets meer toevoegt. In zulke gevallen kan het helpen om iets nieuws op te pakken, zoals een hobby of interessante cursus.
Mijn conclusie over dit boek over oud worden
99+ Een geheim… of geluk? is een mooi en sfeervol boek. Ik vind het echt een aanrader. De portretten zijn fijn om te lezen en de foto’s van de oude mensen prachtig om te bewonderen.
Wie geïnteresseerd is in mensen, en hoe ze hun leven leiden, zal dit denk ik een mooi boek vinden. Het lijkt me ook leuk als cadeau.
Hoe oud voel ik me?
Door al dat lezen over ouder worden vroeg ik me af: ‘Hoe oud voel ik mezelf?’ In oktober word ik nota bene 50! Een leeftijd die ik lastig met mezelf kan verbinden. Want hebben vrouwen van 50 geen krullenpermanent en gebloemde schorten? Ik weet dat dit beeld allang achterhaald is, maar toch is dat wat ik me voorstel bij 50.
Tegelijkertijd voel ik me zeker wel ouder dan 30. Laten we stellen dat ik me zo’n 45 jaar oud voel. Dan zit ik er maar 4 jaar naast : )
Praktische informatie over 99+ Een geheim… of een geluk?
99+ Een geheim… of een geluk? is voor 25,95 te koop bij bol.com. De opbrengsten van dit boek gaan naar onafhankelijk medisch wetenschappelijk onderzoek naar suikerziekte.
Leestips
Misslukt documentaire over plastische chirurgie
Hoe oud zou jij willen worden denk je?
Citaat over oud zijn
Leestips
- Mijn post over grijs worden!
- Langer thuis blijven wonen
- Bekende mensen met kunstgebit
Hoe denk jij over ouder worden? En hoe oud voel jij je? Klopt dit met je werkelijke leeftijd?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Wat een leuke blog is dit! En ik voel me jonger dan dat ik ben.
Alleen niet na een avondje stappen, ;) dan weet mijn lijfje wel te zeggen dat ik ondertussen toch alweer 45 ben :)
Waar merk je dat precies aan Saskia? Heb je dan bijvoorbeeld pijnlijke spieren?
Ik ben nog aardig jong, 18. Zo voel ik me ook. Ik merk dat ik nu op weg ben naar ben naar het volwassen worden en steeds meer leer. Toch ben ik nog erg jeugdig op bepaalde vlakken.
Liefs,
Elles
Ik ben net 30 geworden en ik keek er erg tegenop maar eigenlijk valt het allemaal wel mee. Ik voel me jonger!
Fijn dat het meevalt Mieke : )