Langer thuis blijven wonen + 7 alternatieven

Langer thuis blijven wonen

Langer thuis blijven wonen, is een populaire wens.

En dat is ook niet zo raar.

Want als je fijn woont, dan is het prettig om daar te blijven.

Ook als je ouder wordt.

Langer thuis blijven wonen

‘Ik ga hier alleen maar weg tussen vier plankjes,’ zei een buurman van mij altijd over zijn (t)huis. Het mag duidelijk zijn dat hij dol was op zijn huis op het platteland. Het is hem ook gelukt overigens. Hij stierf onverwachts in zijn eigen huis.

Langer thuis blijven wonen: kan dat nog wel?

Maar door de vergrijzing en de tekorten aan helpende handen in de zorg, is het nog maar de vraag of je in de toekomst als oudere in je eigen huis op het platteland kunt blijven wonen. Ik las tenminste in de krant de onheilspellende mededeling dat ouderen op het platteland in de toekomst misschien geen thuiszorg meer kunnen krijgen.

De reden?

Te ver weg!

Het artikel adviseerde vervolgens om om tijd te gaan nadenken over je woonomstandigheden. Is er bijvoorbeeld een supermarkt op de hoek?

Langer blijven wonen: je woonplek doet er toe!

Toen moest ik meteen aan mijn 91-jarige schoonvader denken die in Utrecht woont. Hij heeft een winkelcentrum op loopafstand, waar hij dagelijks met zijn rollator naartoe wandelt. Dan koopt hij bijvoorbeeld een kroketje en wandelt dan weer naar huis.

Ik zeg wel eens tegen mijn man, dat één van de redenen dat hij daar nog zo goed kan wonen, dat winkelcentrum is. Het maakt het voor mijn schoonvader mogelijk om zelf dagelijks boodschappen te doen, en hij vindt er aanspraak.

Langer thuis blijven wonen op het platteland?

Daarmee vergeleken wonen mijn man en ik op z’n zachtst gezegd onhandig. De dichtsbijzijnde supermarkt is 4 kilometer verderop en wordt met sluiting bedreigd. De daarop volgende supermarkt is 6 kilometer verderop in het dorpje Varsseveld. En daar hebben ze dan ook meteen een Hema en Action : )

Anderzijds hebben we hier wel een SRV man die je kunt bellen, en die dan speciaal langs je huis rijdt voor boodschappen. Ook biedt hij kant en klaar maaltijden aan heb ik me laten vertellen. En daarnaast kun je natuurlijk ook gewoon boodschappen bestellen bij de supermarkt.

Maar toch… wat betreft eventuele zorg wonen wij ver van de bewoonde wereld.

De Consumentenbond: Prettig blijven wonen

De Consumentenbond heeft een boek gemaakt over zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Het heet Prettig blijven wonen.

Blijven of verhuizen?

Het eerste hoofdstuk in Prettig blijven wonen gaat over de vraag Blijven of alvast verhuizen. De Consumentenbond zegt dat je naar twee dingen moet kijken:

1. Je woonomgeving

Je woonomgeving: zijn voorzieningen op loopafstand? Hoe zit het met openbaar vervoer? Is de huisarts in de buurt, en hoe zit het wat betreft veiligheid?

2. Je huis zelf

Je huis zelf. Is je huis ook nog fijn als je ouder bent en misschien slechter ter been? Is er bijvoorbeeld een mogelijkheid van een traplift? De Consumentenbond schrijft:

Hierbij geldt, hoe rechter de trap, hoe eenvoudiger (en dus goedkoper) de montage van een traplift zal zijn.

Verder moet de trap breed genoeg zijn en ook beneden en boven aan de trap moet er genoeg ruimte zijn voor de traplift. Leuke bijkomstigheid is dat de kosten van een traplift in principe fiscaal aftrekbaar zijn, aldus de Consumentenbond. Andere mogelijke aandachtspunten zijn: hoe glad zijn de vloeren, kun je makkelijk bij alles in de keuken etc.

Na deze inventarisatie kun je hard gillend willen verhuizen, of je besluit dat je huis en woonomgeving toekomstbestendig genoeg zijn en blijft lekker thuis wonen.

Langer thuis blijven wonen: je huis aanpassen

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je bij de inventarisatie van je huis hebt bedacht dat het toch wel lastig is als je ouder wordt. Maar dat je dit kunt oplossen. In hoofdstuk twee bespreekt de Consumentenbond in Prettig blijven wonen hoe met de nodige aanpassingen toch thuis kunt blijven wonen.

In dit verband vond ik de zogenoemde Blijverslening interessant. Dat is blijkbaar een subsidieregeling met als doel om mensen te helpen met langer thuis blijven wonen. Op svn.nl/particulieren/lening/blijverslening vind je meer informatie hierover.

Toch maar liever verhuizen?

Het kan natuurlijk ook prima zo zijn dat je besluit dat je wilt verhuizen. Bijvoorbeeld omdat je je niet veilig meer voelt in je eigen huis, of omdat het teveel gedoe is om het levensloopbestendig te maken. De Consumentenbond wijdt een heel hoofdstuk aan kopen of huren!

Beschut wonen?

Wat als je niet meer compleet zelfstandig kunt of wilt blijven wonen? Vroeger ging je dan een verzorgingstehuis, maar tegenwoordig zijn er allerlei andere leuke woonvormen. De Consumentenbond vat die samen onder de noemer ‘beschut wonen’.

Zoals:

 1. Levensloopbestendige woningen
 2. Kangoeroewoning
 3. Mantelzorgwoning
 4. Woongroep
 5. Woonzorgcomplex (vooral in de sociale-huursector)
 6. Hofjes
 7. Serviceflat (luxe opgezet, wooncomplex. Varieert van duur tot peperduur, aldus de Consumentenbond) Lees ook Kosten ontruiming.

Langer thuis blijven wonen: conclusie

Wil jij langer thuis blijven wonen? Of wil je eens kijken hoe de toekomst van je ouders of oma eruit kan zien? Dan is het boek Prettig blijven wonen van de Consumentenbond een echte aanrader. Het leest makkelijk weg, en het zet alle opties handig op een rijtje.

Praktische informatie

Prettig blijven wonen van de Consumentenbond is voor 11 euro te koop bij de Consumentenbond. De eBook versie kost 7 euro. Dit boek kwam uit in september 2020 en is geschreven door Nanette van Mourik. De eerste 16 bladzijden kun je gratis online lezen!

Ik haalde dit boek gewoon uit de bibliotheek overigens. Bekijk hier wat een verhuisbedrijf kost.

Leestip

Mantelzorgwoning

Zorgzwaartepakketten

Hoe zie jij jouw toekomst? Ben je iemand die erg hecht aan je woning, of verhuis je makkelijk als het nodig is?

Similar Posts

36 Comments

 1. Dit zijn wel de overwegingen waarom ik in de stad woon. Helaas verdwijnen hier in de binnenstad steeds meer ‘essentiële’ winkels en komen er meer toeristische winkeltjes of horeca voor in de plaats. Nog wel supermarkten en drogisterijen, dat wel.

 2. Nou, ik heb niks tegen wonen in een aanleunwoning o.i.d, maar wel graag in een klein dorpje hoor. Ik moet er niet aan denken om op mijn oude dag in de grote stad te belanden. Maar ik snap het helemaal. Als je dan kijkt naar je schoonvader, is het toch wel ideaal als alles dichtbij is.

 3. Mijn schoonouders wonen al hun leven lang in hetzelfde huis op een heel groene locatie.
  Ondertussen zijn ze begin 70 en nog uiterst fit.
  De 2 zussen van mijn vriend hebben beiden kinderen, wij niet.
  Dus besloten we om bij mijn schoonouders te gaan wonen zodat we hen, als het ooit zover is, zouden kunnen helpen. 2 verdiepingen stonden leeg, dus hebben we zeker onze privacy.
  Stilaan zijn we ook de woning aan het aanpassen voor ‘de oude dag’.

 4. 5 jaar terug verhuisd naar ‘kleiner’, een goeie 60m². Minder kosten van onderhoud, verwarming…, dacht ik… Nieuwbouw kan echter ook tegenvallen. Onze (30 woningen) gevels en daken moeten nog vervangen wegens brandonveilig… Regenwater- en septische putten scheuren… Wordt dus in onze oude dag nog een heel gedoe…
  Had ik het geweten…!
  Lie(f)s.

 5. Ik woon hier op de flat ook prima al mis ik dan een lift maar ik ben nog steeds boven gekomen. En daarbij heb ik mooi uitzicht en alle winkels zijn ook dichtbij en ook het ziekenhuis voor het geval dat. Ben het met je buurman eens want ik ga hier echt niet weg.

 6. Mijn ouders dachten altijd dat ik op mijn 30ste nog steeds thuis zal wonen haha! Dat wilde ik eigenlijk ook wel, maar leerde iemand kennen en toen zijn wij gaan samen wonen. Achteraf gezien had ik beter langer thuis kunnen blijven wonen.

 7. In Nederland is alles perfect geregeld en word je verzorgd vanaf de wieg tot aan het graf. De enige voorwaarde is dat je in je werkzame leven geen bezittingen hebt opgebouwd en overwegend uitkeringsafhankelijk bent geweest en nu op je oude dag mag genieten van je AOW. Leuke nieuwe 50 plus woningen met een betaalbare huur waar ook nog eens huursubsidie op van toepassing is, het kan allemaal.
  Dit in tegenstelling tot mensen die hun hele leven hard gewerkt hebben en naast hun AOW een pensioen hebben opgebouwd. Vaak zijn dat mensen met een eigen huis dat op hun oude dag volledig afbetaald is.
  Dan heb je een gigantisch probleem want dat leuke gelijkvloerse 50 plus woninkje kom je niet voor in aanmerking. Ben je toe aan een bejaardenhuis of soortgelijke instelling dan kan dat natuurlijk wel. Je betaalt dan echter wel de hoofdprijs van bijna € 3000,- per maand. En dat kan gemakkelijk, want je hebt net je huis verkocht en bent voor de wet dus vermogend.

  Of dat eerlijk is mag iedereen voor zichzelf invullen. Zelf heb ik er geen behoefte aan. Ook niet in de particuliere sector waar ik voor een klein appartementje zo’n € 1.250,- per maand moet ophoesten. Ik woon in een huis uit 1920 waar overwegend twee gezinnen in gewoond hebben. Dus veel te groot voor mij alleen. Toch blijf ik, net als veel leeftijdsgenoten, noodgedwongen zitten waar ik zit. Ik woon aan de rand van de stad en mijn achteringang grenst aan een park. Winkels, openbaar vervoer, dokter en ziekenhuis ligt allemaal op een afstand van maximaal 15 minuten lopen.
  Aangezien ik geen woonlasten heb is er genoeg ruimte genoeg voor mijn poetsvrouw die hier al vele jaren komt en twee keer per week een halve dag mijn huisje schoon houdt. Dat geldt ook voor mijn tuinman.
  Ik had mijn huis heel graag gegund aan een jong Nederlands gezin waarbij de prijs van ondergeschikt belang zou zijn, doch voor hen goed betaalbaar zou zijn. Maar helaas, het is niet anders want ik moet hier noodgedwongen zelf blijven wonen. En dat geldt voor veel leeftijdsgenoten. De doorstroming is daardoor volledig geblokkeerd in Nederland.

 8. Ik zou hetzelfde pad als mijn schoonouders volgen, zij zijn op 60 jarige leeftijd verhuisd naar een woning waar hun slaap – en badkamer op de begane grond is. En nog steeds hebben ze een tuin.

 9. Hoi! Goed onderwerp! Dat er te weinig mensen in de zorg werken, vind ik jammer. En het kan voorkomen dat mensen geen hulp meer kunnen krijgen, als ze te ver weg wonen. Domotica kan ook een hulpmiddel zijn om langer thuis te wonen

 10. Mijn buren zijn bezig zo’n tijdelijk unit neer te zetten dacht eerst dat het een hok voor de bouwvakkers was zo klein en lelijk is dat ding. Mijn opa en oma gingen hun huis niet uit hadden dan ook de mazzel dat iedereen en mijn vader voorop bijsprong. De gemeente waar zij woonde vond dat ze maar naar een aangepaste woning moesten verhuizen want ze kregen geen traplift. Van een afbetaalde koopwoning naar een huurwoning van 1250 euro per maand, gek zijn ze. Maar als je als oudere geen keuze hebt…

 11. Voorlopig blijf ik zitten waar ik zit. Een seniorenwoning lijkt me wel wat maar liever wacht ik tot het nodig is. De onvrijheid die ik zie bij dat soort huizen en flats vind ik onacceptabel: Dat alleen elektrische kaarsen zijn toegestaan kan ik nog begrijpen. Maar de bewoners mogen niet eens een tuinhekje naar een eigen smaak verven, gekleurde windschermen op balkons zijn verboden, een vergeten emmer of doos naast de buitendeur levert contrôlebezoek op….

 12. Ik lees nergens in dit blog iets aan over eenzaamheid bij ouderen terwijl dat toch bij heel veel (oudere) mensen een gigantisch probleem is!
  Zijdelings tik je het heel even aan door te vertellen dat als je schoonvader boodschappen doet hij aanspraak heeft.
  K vraag mij af of vroeger, toen de mensen op hogere leeftijd naar een bejaardentehuis gingen zij minder last van hadden van eenzaamheid en daar waren zat dingen (liften, gelijkvloerse woning, ziekenzorg, winkeltje, etc.) van alle gemakken voorzien.

 13. Allebei mijn opa’s en oma’s hebben tot hun dood thuis gewoond met hulp van mijn moeder. En ik wil dat zeker ook voor mijn ouders doen. Zelf hoop ik ooit uit ons flatje te kunnen.

 14. Gelukkig hoef ik hier voor mijzelf nog niet over na te denken, sterker nog ik heb helemaal geen huis. En mijn ouders zijn een jaar geleden naar een kleinere woning verhuisd waar alles dichtbij is, dus dat komt wel goed.

  1. Ons huis is prachtig voor nu met 2 kids maar veel te groot als we oud zijn dus ons idee is om ooit te verhuizen als de kids uit huis gaan en hopelijk in dat huis oud worden!

 15. Wij zijn bovengemiddeld veel/vaak verhuisd in de laatste twintig jaar. Ik wil wanneer de kinderen het huis uit zijn verhuizen naar Frankrijk, en dan het liefst naar een koophuis zodat de kinderen een vast honk hebben want dat hebben ze nu niet.

 16. Als zorgmedewerker heb ik ook vaak genoeg de nadelen gezien van lang thuis blijven wonen: eenzaamheid, gevaarlijke situaties in en rondom het huis

 17. Ik hoor ook heel vaak dat ouderen plaats moeten maken voor de jongeren en ik word daar zo boos om! Hun hebben net zo veel recht op een “ normaal huis “ als ons. Zolang ze dat nog kunnen, moeten ze lekker thuis blijven wonen. Ik ben 22 jaar en woon nog thuis, ben wel bezig met een huis met mijn vriend met toekomstvisie

 18. Wij wonen in een huurhuis.
  En de situatie op de woningmarkt is op zijn gunstigst gezegd bar slecht te noemen.
  Dus ik vrees het ergste voor de mensen die wel willen, maar niet kunnen verhuizen!
  Om wat voor reden dan ook.

 19. Mijn ouders hebben ongeveer 40 jaar voor mijn oma gezorgd, zodat zij op haar eigen plekje kon blijven wonen. In eerste instantie zou dat samen met de familie gedaan worden, maar dat liep mis, waardoor het een zware zorg werd. Zelf zou ik liever voor een woonzorgcomplex of zoiets dergelijks kiezen, zodat je meer je onafhankelijkheid behoudt.

 20. Wat een supergoed artikel weer Nicole! Ik vind het altijd zo leuk dat je vooraf aan de info, altijd een persoonlijk verhaal verteld. En ben blij dat je schoonvader zo oud kan worden, bij een winkelcentrum. Ik zie echt helemaal een lief oud mannetje voor me die met zijn rollator een kroketje haalt. Heerlijk! 🤗

 21. Ik ben heel erg gehecht aan mijn woning. Het is mijn/ons stekje en dat vind ik ook heel erg belangrijk. Wij wonen in een woning met enkel gelijkvloers. We hebben dus al goed nagedacht over mijn ‘ouder worden’, ook was een trap niet zo handig voor mij om Yana te verzorgen. Zolang mogelijk thuis kunnen blijven is belangrijk voor je onafhankelijkheid en zelfredzaamheid. Het komt je fysieke gezondheid ten goede, maar ook je mentale 💪🏻👊🏻

 22. Mijn schoonvader wilde ook nooit verhuizen tot de dag kwam dat hij toch echt niet meer zelfstandig kon wonen en daarna werd opgenomen in een verzorgingshuis waar hij helaas vrij snel daarna is overleden. Achteraf had hij al veel eerder naar een gelijkvloers woning moeten verhuizen, maar ja… het is een lastige situatie…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.