Reacties

Langer thuis blijven wonen + 7 alternatieven — 36 reacties

 1. Dit zijn wel de overwegingen waarom ik in de stad woon. Helaas verdwijnen hier in de binnenstad steeds meer 'essentiële' winkels en komen er meer toeristische winkeltjes of horeca voor in de plaats. Nog wel supermarkten en drogisterijen, dat wel.

 2. Nou, ik heb niks tegen wonen in een aanleunwoning o.i.d, maar wel graag in een klein dorpje hoor. Ik moet er niet aan denken om op mijn oude dag in de grote stad te belanden. Maar ik snap het helemaal. Als je dan kijkt naar je schoonvader, is het toch wel ideaal als alles dichtbij is.

 3. Mijn schoonouders wonen al hun leven lang in hetzelfde huis op een heel groene locatie.
  Ondertussen zijn ze begin 70 en nog uiterst fit.
  De 2 zussen van mijn vriend hebben beiden kinderen, wij niet.
  Dus besloten we om bij mijn schoonouders te gaan wonen zodat we hen, als het ooit zover is, zouden kunnen helpen. 2 verdiepingen stonden leeg, dus hebben we zeker onze privacy.
  Stilaan zijn we ook de woning aan het aanpassen voor 'de oude dag'.

 4. 5 jaar terug verhuisd naar 'kleiner', een goeie 60m². Minder kosten van onderhoud, verwarming..., dacht ik... Nieuwbouw kan echter ook tegenvallen. Onze (30 woningen) gevels en daken moeten nog vervangen wegens brandonveilig... Regenwater- en septische putten scheuren... Wordt dus in onze oude dag nog een heel gedoe...
  Had ik het geweten...!
  Lie(f)s.

 5. Ik woon hier op de flat ook prima al mis ik dan een lift maar ik ben nog steeds boven gekomen. En daarbij heb ik mooi uitzicht en alle winkels zijn ook dichtbij en ook het ziekenhuis voor het geval dat. Ben het met je buurman eens want ik ga hier echt niet weg.

 6. Mijn ouders dachten altijd dat ik op mijn 30ste nog steeds thuis zal wonen haha! Dat wilde ik eigenlijk ook wel, maar leerde iemand kennen en toen zijn wij gaan samen wonen. Achteraf gezien had ik beter langer thuis kunnen blijven wonen.

 7. In Nederland is alles perfect geregeld en word je verzorgd vanaf de wieg tot aan het graf. De enige voorwaarde is dat je in je werkzame leven geen bezittingen hebt opgebouwd en overwegend uitkeringsafhankelijk bent geweest en nu op je oude dag mag genieten van je AOW. Leuke nieuwe 50 plus woningen met een betaalbare huur waar ook nog eens huursubsidie op van toepassing is, het kan allemaal.
  Dit in tegenstelling tot mensen die hun hele leven hard gewerkt hebben en naast hun AOW een pensioen hebben opgebouwd. Vaak zijn dat mensen met een eigen huis dat op hun oude dag volledig afbetaald is.
  Dan heb je een gigantisch probleem want dat leuke gelijkvloerse 50 plus woninkje kom je niet voor in aanmerking. Ben je toe aan een bejaardenhuis of soortgelijke instelling dan kan dat natuurlijk wel. Je betaalt dan echter wel de hoofdprijs van bijna € 3000,- per maand. En dat kan gemakkelijk, want je hebt net je huis verkocht en bent voor de wet dus vermogend.

  Of dat eerlijk is mag iedereen voor zichzelf invullen. Zelf heb ik er geen behoefte aan. Ook niet in de particuliere sector waar ik voor een klein appartementje zo'n € 1.250,- per maand moet ophoesten. Ik woon in een huis uit 1920 waar overwegend twee gezinnen in gewoond hebben. Dus veel te groot voor mij alleen. Toch blijf ik, net als veel leeftijdsgenoten, noodgedwongen zitten waar ik zit. Ik woon aan de rand van de stad en mijn achteringang grenst aan een park. Winkels, openbaar vervoer, dokter en ziekenhuis ligt allemaal op een afstand van maximaal 15 minuten lopen.
  Aangezien ik geen woonlasten heb is er genoeg ruimte genoeg voor mijn poetsvrouw die hier al vele jaren komt en twee keer per week een halve dag mijn huisje schoon houdt. Dat geldt ook voor mijn tuinman.
  Ik had mijn huis heel graag gegund aan een jong Nederlands gezin waarbij de prijs van ondergeschikt belang zou zijn, doch voor hen goed betaalbaar zou zijn. Maar helaas, het is niet anders want ik moet hier noodgedwongen zelf blijven wonen. En dat geldt voor veel leeftijdsgenoten. De doorstroming is daardoor volledig geblokkeerd in Nederland.

 8. Ik zou hetzelfde pad als mijn schoonouders volgen, zij zijn op 60 jarige leeftijd verhuisd naar een woning waar hun slaap - en badkamer op de begane grond is. En nog steeds hebben ze een tuin.

 9. Hoi! Goed onderwerp! Dat er te weinig mensen in de zorg werken, vind ik jammer. En het kan voorkomen dat mensen geen hulp meer kunnen krijgen, als ze te ver weg wonen. Domotica kan ook een hulpmiddel zijn om langer thuis te wonen

 10. Mijn buren zijn bezig zo'n tijdelijk unit neer te zetten dacht eerst dat het een hok voor de bouwvakkers was zo klein en lelijk is dat ding. Mijn opa en oma gingen hun huis niet uit hadden dan ook de mazzel dat iedereen en mijn vader voorop bijsprong. De gemeente waar zij woonde vond dat ze maar naar een aangepaste woning moesten verhuizen want ze kregen geen traplift. Van een afbetaalde koopwoning naar een huurwoning van 1250 euro per maand, gek zijn ze. Maar als je als oudere geen keuze hebt...

 11. Voorlopig blijf ik zitten waar ik zit. Een seniorenwoning lijkt me wel wat maar liever wacht ik tot het nodig is. De onvrijheid die ik zie bij dat soort huizen en flats vind ik onacceptabel: Dat alleen elektrische kaarsen zijn toegestaan kan ik nog begrijpen. Maar de bewoners mogen niet eens een tuinhekje naar een eigen smaak verven, gekleurde windschermen op balkons zijn verboden, een vergeten emmer of doos naast de buitendeur levert contrôlebezoek op....

 12. Ik lees nergens in dit blog iets aan over eenzaamheid bij ouderen terwijl dat toch bij heel veel (oudere) mensen een gigantisch probleem is!
  Zijdelings tik je het heel even aan door te vertellen dat als je schoonvader boodschappen doet hij aanspraak heeft.
  K vraag mij af of vroeger, toen de mensen op hogere leeftijd naar een bejaardentehuis gingen zij minder last van hadden van eenzaamheid en daar waren zat dingen (liften, gelijkvloerse woning, ziekenzorg, winkeltje, etc.) van alle gemakken voorzien.

 13. Allebei mijn opa's en oma's hebben tot hun dood thuis gewoond met hulp van mijn moeder. En ik wil dat zeker ook voor mijn ouders doen. Zelf hoop ik ooit uit ons flatje te kunnen.

 14. Gelukkig hoef ik hier voor mijzelf nog niet over na te denken, sterker nog ik heb helemaal geen huis. En mijn ouders zijn een jaar geleden naar een kleinere woning verhuisd waar alles dichtbij is, dus dat komt wel goed.

  • Ons huis is prachtig voor nu met 2 kids maar veel te groot als we oud zijn dus ons idee is om ooit te verhuizen als de kids uit huis gaan en hopelijk in dat huis oud worden!

 15. Wij zijn bovengemiddeld veel/vaak verhuisd in de laatste twintig jaar. Ik wil wanneer de kinderen het huis uit zijn verhuizen naar Frankrijk, en dan het liefst naar een koophuis zodat de kinderen een vast honk hebben want dat hebben ze nu niet.

 16. Ik hoor ook heel vaak dat ouderen plaats moeten maken voor de jongeren en ik word daar zo boos om! Hun hebben net zo veel recht op een “ normaal huis “ als ons. Zolang ze dat nog kunnen, moeten ze lekker thuis blijven wonen. Ik ben 22 jaar en woon nog thuis, ben wel bezig met een huis met mijn vriend met toekomstvisie

 17. Wij wonen in een huurhuis.
  En de situatie op de woningmarkt is op zijn gunstigst gezegd bar slecht te noemen.
  Dus ik vrees het ergste voor de mensen die wel willen, maar niet kunnen verhuizen!
  Om wat voor reden dan ook.

 18. Mijn ouders hebben ongeveer 40 jaar voor mijn oma gezorgd, zodat zij op haar eigen plekje kon blijven wonen. In eerste instantie zou dat samen met de familie gedaan worden, maar dat liep mis, waardoor het een zware zorg werd. Zelf zou ik liever voor een woonzorgcomplex of zoiets dergelijks kiezen, zodat je meer je onafhankelijkheid behoudt.

 19. Wat een supergoed artikel weer Nicole! Ik vind het altijd zo leuk dat je vooraf aan de info, altijd een persoonlijk verhaal verteld. En ben blij dat je schoonvader zo oud kan worden, bij een winkelcentrum. Ik zie echt helemaal een lief oud mannetje voor me die met zijn rollator een kroketje haalt. Heerlijk! 🤗

 20. Ik ben heel erg gehecht aan mijn woning. Het is mijn/ons stekje en dat vind ik ook heel erg belangrijk. Wij wonen in een woning met enkel gelijkvloers. We hebben dus al goed nagedacht over mijn ‘ouder worden’, ook was een trap niet zo handig voor mij om Yana te verzorgen. Zolang mogelijk thuis kunnen blijven is belangrijk voor je onafhankelijkheid en zelfredzaamheid. Het komt je fysieke gezondheid ten goede, maar ook je mentale 💪🏻👊🏻

 21. Mijn schoonvader wilde ook nooit verhuizen tot de dag kwam dat hij toch echt niet meer zelfstandig kon wonen en daarna werd opgenomen in een verzorgingshuis waar hij helaas vrij snel daarna is overleden. Achteraf had hij al veel eerder naar een gelijkvloers woning moeten verhuizen, maar ja... het is een lastige situatie...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder