Reacties

Mantelzorgwoning en mantelzorg: hoe zit dat? — 32 reacties

 1. Mantelzorg vind ik prachtig. Voor de ouders lijkt het me ook heel fijn als de kinderen dat voor je doen.
  Anderzijds: ik heb zelf een aantal weken mantelzorg verleend en dat was moeilijk te combineren met een fulltime baan, dus ik denk dat mantelzorgers ook heel goed op zichzelf moeten passen! (Het ging in mijn geval om een aantal weken, dus dat was prima, maar dat had ik geen jaren volgehouden.)

 2. Ik was mantelzorger voor mijn dementerende vader toen hij nog (alleen) thuis woonde. In die tijd schreef ik daar een blog over. Na vier jaar in een verzorgingshuis te hebben doorgebracht is hij twee jaar geleden overleden.

 3. Mijn vriend is mijn mantelzorger. Het is echt heel zwaar voor hem. Helaas heeft hij daardoor nu een burnout. En mort ik zijn mantelzorger worden. Iets wat heel pittig is omdat ik zelf nog hulp nodig heb.

 4. Ik krijg natuurlijk mantelzorg en woon nog thuis. Her kan zeker flink lastig zijn de hele situatie. Vooral als instanties niet meewerken. Je hebt er niet voor gekozen toch?

 5. Je moet er inderdaad wel de ruimte voor hebben om zo'n eenheid in je tuin te zetten. En het geld natuurlijk, je kunt het ook "de bewoner"laten betalen, zoals Heleen van Rooyen deed om , nadat de film over haar dementerende moeder klaar was tot de ontdekking te komen dat haar moeder meer zorg nodig had dan zij kon geven. De mantelzorgende partner van een dementiepatiënt heeft het echt heel zwaar , moet 24/7 alert zijn en heeft op den duur geen eigen leven meer. Maar alles is beter dan een verzorgingstehuis waar geen van beiden gelukkiger van worden. Het moeilijkst is dat je de partner ziet veranderen in iemand die je niet herkent en meer je kind dan je partner wordt.
  Ook de hulp vanuit de zorg is niet toereikend juist door de aard van de ziekte reageert de patiënt vaak negatief op vreemde gezichten wat de taak van de mantelzorger alleen maar zwaarder maakt i.p.v. lichter.

  • Het lijkt me inderdaad heel moeilijk om je (dementerende) partner langzaam maar zeker te verliezen ook als is de persoon er lichamelijk nog wel. Wat naar de hulp vanuit de zorg vaak niet toereikend is.

 6. Ik had in mijn reactie bewondering voor de dame hierboven willen uitspreken, zonder haar naam te noemen, maar ik zie dat zij al heeft gereageerd.
  De mantelzorger draait 24 uur per dag dienst. Kan nooit een dienst overdragen aan een collega om vervolgens elders uit te rusten. Als je de ruimte, de kracht en de liefde hebt om die zorg op te brengen verdient dat alle respect. Zelf vind ik dat instanties er te licht over denken en de regels veel te ingewikkeld maken.
  Ik merk zelfs dat het uitmaakt waar je woont. Misschien ben je in de Achterhoek wel beter af dan in de Randstad.

  • Regels en administratieve rompslomp kunnen inderdaad enorm in de weg zitten soms. Bijzonder idee dat de plek waar je woont ook nog een rol speelt als het gaat om zorg.

 7. Onze regring ook je mag een extra huis in de tuin zetten maar na overlijden moet de keuken en badkamer er weer uit. De duurste delen dus. Belachelijk. Als je je ouders maar verzorgt en de staat er maar niks voor betaald. Was dit maar nieuw voor me. Laat de mantelzorg maar ol zijn tandvlees lopen. Er moet veel meer geïnvesteerd worden voor de zorg in Nederland.

 8. Poeh. Ik vind dit heel ingewikkeld om te lezen en te kijken. Dat heeft natuurlijk een persoonlijke reden. Mijn moeder heeft járen voor haar ouders gezorgd. Toen haar moeder overleed heeft ze mijn Opa ook nog jaren verzorgd. Elke ochtend naar hem toe, gordijnen open doen. Koken, verzorgen. Dat deed zij samen met haar broers en zusters, maar eerlijk gezegd heb ik gezien dat mama het meest deed. Ik heb jarenlang gedacht dat wij ook voor onze ouders zouden zorgen. Zover heeft het niet mogen komen, nu mama vorig jaar veel te vroeg, onverwachts en binnen korte tijd is overleden.
  Ik vind het heel mooi dat mensen niet doen, al denk ik dat het ook heel belangrijk is dat ze zichzelf ook 'in acht nemen' en goed voor zichzelf moeten blijven zorgen (wat niet makkelijk is).

 9. Gelukkig heb ik er niet mee te maken. Het enige wat wij op dit moment als familie hoeven te doen is bij mijn opa even bijspringen als dat nodig is, maar dat is geen mantelzorg.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder