Mantelzorgwoning en mantelzorg: hoe zit dat?

mantelzorgwoning

Hier op het Achterhoekse platteland, is veel zogenoemde ‘dubbele bewoning.’ De straat waar ik woon heeft maar liefst 6 huizen, en die hebben allemaal twee huisnummers. In alle 6 huizen wonen ouders aan de ene kant, en één van hun kinderen met hun gezin aan de andere kant. Een mantelzorgwoning is niet nodig ; ) Dat heeft als voordeel dat het makkelijk is om bij te springen.

Mijn ervaringen met mantelzorg

Ik ben blij te kunnen zeggen dat mijn ouders in lichamelijk goede conditie zijn. Ze zorgen ervoor dat ze veel bewegen, en proberen zo hun steentje bij te dragen aan hun gezondheid. In de wetenschap dat je niet alles kunt voorkomen of controleren. Toen ik als kind opgroeide, was mijn moeder de mantelzorger van haar moeder.

Mantelzorg voor mijn oma

Mijn oma dementeerde namelijk, en moest uiteindelijk worden opgenomen in een verpleeghuis. De periode, met mijn dementerende oma thuis, is zwaar geweest voor mijn moeder. Het is zelfs één van de redenen dat ze liever niet wil dat wij ooit intensief moeten mantelzorgen voor haar.

De twee kanten van mantelzorg

Als ik in mijn omgeving kijk naar mensen die mantelzorg verlenen dan zie ik heel erg de twee kanten van mantelzorg: enerzijds is het mooi dat je iemand kunt helpen, en zorg kunt bieden. Anderzijds is mantelzorgen soms zwaar, ontluisterend, verdrietig en kan het leiden tot gevoelens van burn-out bij de mantelzorger. (Zie ook het overzicht van bloggende mantelzorgers onderaan deze post.)

Mantelzorg van een partner

Wat betreft mijn schoonfamilie: mijn schoonvader heeft jarenlang mijn schoonmoeder thuis verzorgd. Hij is nog steeds verdrietig over haar overlijden, maar ik zie ook dat hij nu weer meer vrijheid heeft. Waar hij voorheen niet eventjes weg kon gaan, kan hij nu rustig de tijd nemen om een boodschap te doen. Elke week bezoekt mijn man mijn schoonvader, en regelt dan dingen die nodig zijn.

Mantelzorgwoning in de tuin?

Schrijfster Heleen van Royen plaatste een mantelzorgwoning voor haar (dementerende) moeder in haar tuin om haar zo goed te kunnen helpen. Uiteindelijk woonde Heleens moeder er maar kort en miste ze haar eigen huis enorm.

Een mantelzorgwoning kan een oplossing zijn om makkelijker mantelzorg te kunnen verlenen. Geen gedoe met reistijden, en je kunt eenvoudig even een kijkje nemen hoe het allemaal gaat. De Consumentenbond beschrijft een mantelzorgwoning als ‘een soort recreatiebungalow in de tuin.’ Er is geen vergunning voor nodig.

Dit staat erover op de site van de Rijksoverheid:

‘U heeft geen omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) meer nodig voor een mantelzorgwoning op uw eigen terrein. De regels voor de bouw van een mantelzorgwoning zijn eenvoudig. Vergelijkbaar met die van een garage of tuinhuis. Daarvoor is ook geen vergunning nodig. Vraag bij de gemeente na hoe de regels precies zijn.’

Mantelzorgwoning na overlijden

Stopt de mantelzorg, dan moet je de keuken badkamer eruit slopen, las ik op diezelfde website. Op eigenhuis.nl schrijven ze:

‘Is mantelzorg niet meer nodig, dan hoeft de unit niet weggehaald te worden maar mag die niet meer als woning worden gebruikt. Dat betekent dat bijvoorbeeld de keuken en badkamer verwijderd moeten worden.’

Om die reden lijkt een stacaravan als mantelzorgwoning mij een aardig alternatief.

Want zo’n stacaravan kun je daarna makkelijk weer weghalen. Op de site www.stekelbos.nl vind je mooie voorbeelden van zogenoemde mantelzorgchalets. Moet je deze bijvoorbeeld eens zien:

Mantelzorgwoning

Ik vind het net een pannenkoekenhuis : ) Een speciale vorm van mantelzorgwoning is de zogenoemde kangoeroewoning. Een kangoeroewoning is eigenlijk een soort twee-onder-één kapwoning, met dit verschil dat er een verbindingsdeur is tussen de twee woningen.

Toen wij naar het platteland verhuisden is er een wandje geplaatst voor de deur naar mijn ouders. Ons huis is dus geen kangoeroewoning, maar is dat wel makkelijk te maken. Het wandje is dun, en kan indien nodig makkelijk worden verwijderd.

Mantelzorgwoning in de praktijk: een kijkje!

In onderstaand filmpje zie je hoe de twee broers, Wim en Harry naar een mantelzorgwoning verhuizen. De twee broers hebben maar liefst 77 jaar in hun huidige woning gewoond. Maar nu maken ze plaats voor hun neef en zijn vrouw, en gaan zelf in de tuin in de mantelzorgwoning wonen. Het is een hartverwarmend filmpje om te kijken.

Voor- en nadelen van een mantelzorgwoning

 • – Niet iedereen heeft plek voor een mantelzorgwoning in de tuin.
 • – Je moet er maar net genoeg geld voor hebben.
 • + Het maakt mantelzorgen laagdrempelig.
 • + Een mantelzorg is aangepast aan iemand die fysiek/mentaal niet meer optimaal functioneert.
 • + Een mantelzorgwoning kán betekenen dat iemand in de eigen vertrouwde omgeving kan blijven wonen. Dat geldt dus voor de twee broers Wim en Harry in bovenstaand filmpje, maar niet voor de moeder van Heleen van Royen.

Handige links voor mantelzorgers

Als je mantelzorg geeft dan kun je daarvoor verschillende verlofregelingen gebruiken. Meer informatie hierover vind je op de site van de Rijksoverheid.

Als mantelzorger is het belangrijk dat je ook goed voor jezelf zorgt, en dat betekent voldoende tijd om bij te komen. Gelukkig zijn er allerlei organisaties die je hierbij gratis kunnen helpen.

Zo kun je bij Humanitas terecht voor een vrijwilliger die zo nu en dan even de zorg van je overneemt. Zo’n vrijwilliger neemt dan een dagdeel de zorg over, en biedt bovendien een luisterend oor voor de mantelzorger. Bij MEE kun je terecht voor allerlei cursussen, gesprekken om je te ondersteunen en lotgenotencontact. En zo zijn er nog veel meer initiatieven om mantelzorgers te helpen.

Bloggers die mantelzorg geven

In Blogland zijn diverse bloggers die mantelzorg geven. Hieronder een aantal van hen:

 • Mantelzorger der liefde: Ingrid zorgt voor haar moeder die Alzheimer heeft.
 • Mevrouw W. is mantelzorger voor haar ouders.
 • Mary Sjabbens zorgde voor haar vader, die inmiddels is overleden.
 • Marianne‘s had een mantelzorgwoning: haar moeder (Alzheimer) woonde in een kangoeroewoning.
 • Cora Postema: mantelzorger voor haar man.
 • Jenny‘s zoon kreeg hersenkanker. Dat maakte Jenny niet alleen zijn moeder maar ook zijn mantelzorger.

Boeken over mantelzorgen

Er zijn veel boeken over mantelzorgen. Zelf las ik ooit Klein geluk voor de mantelzorger. Hieronder een greep uit het aanbod:

Mantelzorg tot slot

Mantelzorg kán heel mooi zijn. Zoals een buurvrouw tegen me zei: ‘Je krijgt er zoveel voor terug.’ Maar het kan ook enorm belastend en droevig zijn, en zorgen voor wrevel binnen het gezin. Een mantelzorgwoning kán mantelzorgen makkelijker maken omdat de reistijden wegvallen, en het makkelijker is om te kijken of alles goed gaat met de hulpbehoevende ouders.

Voor deze post raadpleegde ik onder andere de volgende bronnen: Rijksoverheid, huisindetuin.nl, stekelbos.nl, mantelzorgondersteuning, Humanitas, Consumentenbond, Mee, zorghulpatlas.nl, duo-wonen.nl, opanoma.nl, mens-en-samenleving.infonu.nl en meeplus.nl.

Lees ook mijn posts over Ouder worden en het boek De fontein over de rol van je familie en hun invloed op jouw leven.

Leestip

Langer thuis blijven wonen

Wat zijn jouw ervaringen met mantelzorg?

32 Comments

 1. Laura
 2. Pakketje
 3. Ivy

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh