Een luisterend oor bieden

luisterend oor biedenEen luisterend oor bieden.

Ik vind het één van de grootste cadeau's die je aan iemand kunt geven.

Oprecht geïnteresseerd naar iemand luisteren.

Toch is een goed luisterend oor in de praktijk niet zo makkelijk te vinden.

Niet voor niets wemelt het van de coaches, die een luisterend oor bieden tegen betaling.

In het boek Marijke van Cissy van Marxveldt staat een stukje dat heel treffend verwoord hoe akelig het is als iemand niet écht naar je luistert.

Een luisterend oor bieden: zo moet het niet!

In dit stukje werkt Marijke in een rusthuis.

'Zuster Betsy kwam bedrijvig binnendribbelen. Die ruimde altijd op. Ze greep het mandje met zilver. Ze had, als zuster Tonia er niet was, vrolijke, drukke gebaren. En ze had iets hartelijks ook. Maar als ze belanstellend deed, konden haar ogen vaak wegdwalen. Dan kreeg Marijke het lege gevoel, dat ze tegen een muur praatte. Het verkilde je zo! (Marijke Omnibus, hoofdstuk 8 p 227)'

Vooral dat gevoel van verkilling vind ik heel herkenbaar.

Een luisterend oor bieden: hoe dan wel?

Wat ik heb geleerd is, als het gaat om een luisterend oor bieden, is dat je ook echt moet luisteren. Oftewel: je hoeft doorgaans niets of niet veel te zeggen. Luister maar gewoon.

Ik kreeg ooit onderstaande tekst van Marinus van den Berg.

Daarin staat eigenlijk alles wat je moet doen, en weten over luisteren.

Luisteren is al voldoende – Marinus van den Berg

Je denkt misschien dat je wat moet zeggen
Je denkt misschien dat je me moet opvrolijken

Je wilt me misschien weer zien lachen en genieten
Je denkt misschien dat je moet troosten en adviseren

Wat ik vraag is dit:
wil je nog eens
en nog eens
luisteren naar mijn verhaal
naar wat ik voel en denk
je hoeft alleen maar stil te zijn
mij aan te kijken
mij tijd te geven
je hoeft mijn verdriet zelfs niet te begrijpen
maar als het kan
slechts te aanvaarden
zoals het voor mij voelt
je luisterend aanwezig zijn
zal mijn dag anders maken.

Deze tekst hangt met een magneet aan de koelkast. Naast de stoel waar ik dagelijks mijn koffie drink.

Ik lees hem regelmatig, en probeer me er naar te leven.

een luisterend oor

Marinus van den Berg is geestelijk verzorger.

Similar Posts

15 Comments

 1. Goed luisteren is niet makkelijk. De meeste mensen willen met een oplossing komen, voordat het probleem goed duidelijk is. Soms is er gewoon geen oplossing nodig, maar alleen maar een oor.

  Love As Always
  Dimario

 2. Mooi om zoiets op de koelkast te hebben hangen.
  Echt luisteren is heel moeilijk, vind ik en ik geef toe dat ik er niet zo goed in ben. Ik vind het wél heel fijn als ik iemand anders tref die het vak van echt luisteren verstaat. Want dat is het: een vak apart.

 3. Ooit volgde ik een cursus "aktief luisteren". Het moeilijkste vind ik,dat al luisterend je eigen oordeel al door je heen gaat.

 4. Jammer dat een mens een professionele coach nodig heeft om zijn verhaal kwijt te kunnen. Gelukkig heb ik een partner, dochters en vrienden die, evenals ikzelf trouwens, de kunst van luisteren uitstekend verstaan.
  Heeft het met de omgeving waarin je opgroeide te maken, met de opvoeding, is het aangeboren…..geen idee maar het is heerlijk te weten dat je omringd wordt door mensen die echt geïnteresseerd zijn in jouw verhaal!

 5. Gewoon luisteren zonder achteraf een oordeel te vellen is voor veel mensen die hun verhaal kwijt willen heel belangrijk. Jammer dat je daar tegenwoordig voor naar coaches moet tegen betaling.

 6. Echt luisteren is inderdaad helemaal niet zo makkelijk. Ik schreef er jaren geleden ook eens over op mijn blog. Zelf probeer ik wel echt altijd te luisteren zonder oordeel en zonder meteen te willen reageren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.