Tuinhuis om in te wonen: mag dat?

tuinhuis om in te wonen

Een tuinhuis om in te wonen.

Zou wonen in een tuinhuisje niet een prachtige oplossing zijn voor de huidige woningnood?

Een paar jaar geleden baalde mijn middelste zoon er enorm van dat hij een kamer moest delen met zijn jongere broertje.

Omdat hij hevig in de puberteit zat, kon ik me daar wel wat bij voorstellen. Dus ik probeerde een oplossing voor hem te verzinnen. Alle kamers hier in huis waren bezet. Maar wat te denken van buiten? Onze tuin is enorm.

Zou het mogelijk zijn om in de tuin een extra slaapplek te creëren?

Ik kwam tot de volgende mogelijkheden:

1. Een (sta)caravan in de tuin

Hier op het Achterhoekse platteland heeft menig huishouden een (aftandse) caravan op het terrein staan. Dat is een leuke speelplek voor kinderen, en een plek voor tieners en jongeren om elkaar te ontmoeten. Op marktplaats worden nog wel eens caravans aangeboden.

caravan

2. Een tuinhuis om in te wonen

Bij sommige mensen zie ik soms tuinhuisjes die lijken op pittoreske huisjes, compleet met gordijntjes en alles. Ze zien er uit als heuse woningen! Een tuinhuisje kan dus zelfs een leuke aanvulling op de tuin zijn.tuinhuisje

3. Een pipowagen in de tuin

Dit was mijn favoriete optie! Regelmatig zie je prachtig gepimpte pipowagens. Ze zien er superleuk uit, en worden vaak zelfs als vakantieverblijf aangeboden. Franca van het blog Uit mijn keukenraam bouwde zo'n pipowagen om! Klik hier om hem te bewonderen.

pipowagen

De wet over een tuinhuis om in te wonen

Maar uiteindelijk bleek geen van deze ideeën uitvoerbaar. Want om zo'n caravan/pipowagen/tuinhuisje ook in de winter prettig te maken, zouden we op z'n minst elektriciteit moeten aanleggen. En eerlijk gezegd vond ik dat teveel gedoe en teveel geld kosten. Maar het grootste obstakel bleek de Nederlandse wet te zijn over een tuinhuis om in te wonen.

Van de wet mag je namelijk niet zo maar gaan slapen/wonen in een tuinhuisje in je eigen tuin.

Onder bepaalde voorwaarden, zoals locatie en grootte, mag je best een tuinhuisje in je tuin zetten. Maar je mag er niet elke nacht in gaan slapen. Want dan wordt de functie 'wonen'. En daar heb je een vergunning voor nodig.

Mag een caravan in de achtertuin?

Als een tuinhuis om in te wonen niet mag, hoe zit dat dan met caravans en pipowagens? Mag een caravan in de achtertuin? En mag je een pipowagen in de tuin zetten? Als ik op de site omgevingsweb.nl kijk, dan krijg ik de indruk dat dit wel mag.

'Een op de grond staand bouwwerk ten behoeve van recreatief nachtverblijf vergunningvrij. Het gaat naast de bekende recreatiewoningen ook om tenten, tentwagens, kampeerauto's, caravans of stacaravans. '

Maar er staat wel bij 'recreatief nachtverblijf'. Dus ik vermoed dat een caravan in de achtertuin alleen voor korte periodes mag. Dus niet om lekker te gaan wonen.

Let op: een mantelzorgwoning mag je vaak wel vergunningsvrij bouwen!

Conclusie over een tuinhuisje om in te wonen

Het leven is helaas niet zo simpel dat je gewoon maar even een tuinhuisje of pipowagen of caravan in je tuin kunt zetten, en dat vervolgens gebruiken als extra slaapruimte. Want als je er elke nacht slaapt dan verandert de functie in 'wonen' en dat mag zo maar niet.

Een tuinhuis om in te wonen mag meestal niet, hoewel het per gemeente kan verschillen.

Je mag bijvoorbeeld ook niet de garage inrichten als woonplek. Dat mag alleen als de garage een woonbestemming heeft. Eén nachtje in een caravan of tuinhuisje in je achtertuin slapen mag. Maar als het permanent wordt, heb je een vergunning nodig.

Als je iets in je tuin wilt bouwen is het verstandig om naar de website omgevingscheck.nl te gaan om te kijken of je een vergunning moet aanvragen. En vraag het vervolgens goed na bij je gemeente.

Leestip: Tiny house

Heb jij in je tuin bergruimte/of een schuurtje of blokhut of iets dergelijks?

Similar Posts

57 Comments

 1. het zou toch wel tof zijn om dit eens te doen gewoon in je achtertuin soort van kamperen in een caravan haha. wij hebben een garage maar dat is heel anders

 2. Ik moet eerlijk bekennen dat ik bij ons achter vroeger wel is een poging heb gedaan om te slapen in een tent met mijn broer. Helaas durfde we nooit de hele nacht te blijven liggen. Maar goed ook als ik nu zo lees.. want misschien mag het in een tent ook wel niet.

  1. Toen mijn twee jongste zonen jonger waren hebben ze vaak buiten in de tent in onze tuin geslapen omdat het op de zolderverdieping waar de slaapkamer zijn zo verschrikkelijk warm wordt. Dat vonden ze destijds helemaal geweldig!

 3. Ik vind het wat vreemd, want waarom zou dat niet mogen op eigen terrein, al is het maar voor de zomermaanden en gewoon thuis eten, zeker voor een eigen kind.
  Iets anders is natuurlijk als je zoiets verhuurt, dan komen er andere zaken bij kijken zoals brandveiligheid met gas en elektriciteit en moet er aan voorwaarden voldaan worden. Terecht!

  Ik heb wel een oud tuinhuisje in de tuin staan, maar dat staat vol met tuinspullen en mijn eigen bed slaapt toch het lekkerst ;)
  Wel heb ik met warme nachten soms in de tuin geslapen, 2 tuinstoelen tegen elkaar geschoven en ik vond dat best wel een mooie ervaring, want echt slapen deed ik dan niet, maar het langzaam licht zien worden en de wereld weer tot leven horen komen, het had wel wat...

  Groetjes Lily

  1. Dat klinkt heel bijzonder Lily, zo slapen onder de sterren!

   Meestal worden tuinhuisjes inderdaad gebruikt voor tuinspullen en dergelijke. Zo'n tuinhuisje hadden wij ook toen we nog in de stad woonden.

 4. Nooit geweten dat je er niet in zou mogen slapen. Wij hebben wel eens in een gekke bui gedacht om een oude caravan op ons dakterras te zetten voor de meiden om in de spelen. Lijkt mij nog steeds heel leuk, maar wel een gedoe om hem er op te krijgen ;)

  1. Ja, leuk is tie hè? Ik zag die ook al wel zitten als tuinkantoortje voor mij : )

   Op zich is het zetten van een tuinhuisje nog wel te doen, mits je aan alle voorwaarden voldoet. Het is het gebruik daarna waarbij je moet opletten of je wel aan de wet voldoet.

 5. Ik wist helemaal niet dat er daaromtrent ook al wetten rond bestaan. In België zal dit wel hetzelfde zijn vermoed ik.

  Hebben jullie geen zolder waar je hem een plaatsje kan geven? Het tuinhuisje leek me anders ideaal!

 6. Wel jammer dat zoiets niet mag als je er de ruimte voor hebt. Lijkt me ideaal voor grotere kinderen. Die pipowagens zijn inderdaad geweldig!

  1. Pipowagens vind ik ook echt superleuk. En sommige mensen zijn ook zo goed om ze op te knappen. Die maken er echt de leukste huisjes van.

   En voor een puber is zo'n eigen plekje natuurlijk heel bijzonder.

 7. Wat ontzettend jammer, want dit zou zo leuk zijn! Lijkt mij in ieder geval super leuk om mijn eigen plekje te hebben in de tuin :)

 8. Het lijkt me ontzettend gaaf om zo'n groot (Amerikaans) tuinhuis in de tuin te hebben. Het ziet er altijd zo luxe uit! Maar dan zouden we eerst een grotere tuin moeten hebben, want op dit moment is de tuin daar niet geschikt voor :).

 9. Wij hebben een tijdje ( in mijn kindertijd) noodgedwongen in een stacaravan gewoond op een camping. Dat is echt waardeloos in de winter kan ik je vertellen. Vrienden hadden vroeger trouwens wel een çaravan in de tuin staan, die werd het hele jaar door als keet gebruikt,erg gezellig

  1. Dat was inderdaad één van onze zorgen inderdaad: kou in de winter. Vandaar het idee dat er dan wel een vorm van verwarming zou moeten komen.

 10. Wat een gedoe met die wet zeg. Het zou een prachtige oplossing kunnen zijn, op die elektriciteit na dan. Zo'n pipowagen vind ik altijd zo gaaf.

 11. Het lijkt mij heerlijk om een tuinhuisje te hebben. Maar dan op een andere plek dan je eigen tuin. Een plekje waar je even tot rust kan komen. Met z'n tweeën of met de kinderen. Ik wist overigens niet dat er nog regels aan verbonden zijn voor in je eigen tuin.

 12. Het tuinhuisje ziet er erg mooi uit en zou ik dolgraag willen hebben. Maar de pipo wagen geeft zo'n leuke landelijke sfeer en zou leuk zijn voor Esmee als plekje voor haar en haar vriendinnetjes.

 13. Ik vind het iets heel anders om echt te wonen in een extra huisje/caravan op eigen terrein, dan zoals bij jullie een zoon die er in gaat slapen en evt koken. Ik had denk ik een oude toercaravan gekocht en dan had hij die kunnen gebruiken in de warmere maanden. Dan had hij iig een deel van het jaar een eigen plekje. Ik denk wel dat ik een soort ledlamp en goede zaklamp in de caravan zou willen.
  Wij hebben een tuinhuisje en er staan niet eens zoveel spullen is, maar het huisje staat precies in de zon en het is er dus meestal bloedheet.

 14. Slapen in een tuinhuisje mag niet volgens de wet. Ach, er mag zo veel niet. Ik zou me er persoonlijk niet zoveel van aantrekken. Wat niet weet wat niet deert in dit geval. Maar de winter zou inderdaad wel een probleem kunnen zijn. Als het echt nat en fris wordt. Maar in de zomer, ideaal toch ?

 15. Soms moet je geen slapende honden wakker maken :)Wij hebben het jaren geleden gewoon gedaan. Een oude stacaravan die we kregen van een bevriende campingeigenaar. 1e paasdag in alle vroegte naar huis gehaald (geen kip die ons zag). Electriciteit, water, afvoer en internet aangesloten en de caravan helemaal opgeknapt. Ons petekind heeft er een jaar of 4 gewoond. Daarna is hij 6 jaar als kantoor en kantine gebruikt voor zijn bedrijf wat hij in onze (grote) schuur begonnen is. Nu is hij vertrokken naar een eigen huis en met zijn bedrijf naar het industrieterrein, dus hebben we een fantastisch tuinhuis overgehouden, wat we over een aantal jaren weer gaan aanpassen, als chill-plek voor de kleinkinderen.

  1. Oh dat klinkt geweldig Carla! Wat leuk zeg. Hebben jullie al die dingen zelf geregeld, zoals electriciteit, water etc. Wat zal jullie petekind blij zijn geweest!

  2. Ik heb een handige man, en een handig petekind, dus die hebben alles zelf gedaan. Er zit een keukentje in, maar hij heeft al die tijd gewoon bij ons gegeten, want met zijn werktijden kwam koken er bijna nooit van.
   Toilet en douche zit er ook niet in, maar wij hebben een extra doucheruimte bij het toilet in de bijkeuken, dus die was voor hem om te gebruiken.

 16. Alsof er wordt gecontroleerd op wonen in je tuinhuisje... ;)
  Ik heb een heel klein balkonnetje, dus geen huisjes in de tuin... Wel een enorm park voor de deur trouwens, maar ik denk dat ik daar geen tuinhuisje mag neer zetten. Zou wel lachen zijn. Hahaha

 17. En wie gaat komen controleren dat jouw zoon daarin slaapt. Ik denk dat hij uiteindelijk toch blij zou zijn met zo'n eigen stekje, al was het maar voor de momenten dat hij alleen wil zijn. Voor de electriciteit kan je misschien met een zonnepaneel werken, genoeg voor een lamp of radio en verwarming met gas. Kamperen in eigen tuin kan best leuk zijn.

  1. Ja, dat zou leuk geweest zijn inderdaad! Een klein zonnepaneeltje voor zijn eigen electriciteit! Zo zou de pipowagen/caravan zelfvoorzienend zijn.

 18. Wij hebben een klein schuurtje in de tuin staan voor onze fietsen. Het is te klein om te wonen of te gaan slapen, maar ik vind het wel raar dat het echt zo verboden is. Je zou toch zeggen dat je zelf mag weten wat je in je eigen tuin doet?

  1. Je moet je van de wet aan het bestemmingsplan houden en er zijn natuurlijk allerlei regels voor bouwen en dingen in je tuin zetten. Dat snap ik ook wel ergens.

 19. Ik ben wel bang dat als je het toch zou doen, al is het maar tijdelijk in de zomer bv, en er zou iets gebeuren, kortsluiting en brand of zo, dat je dan verzekeringstechnisch behoorlijk op je neus zult kijken. Om nog maar niet te spreken over fysieke blijvende schade. Je weet hoe pubers zijn, letten niet zo op veiligheid en zo.

 20. Het spijt me dat ik roet in het eten kom gooien, maar denk eens wat verder na.
  In de tuin van een rijtjeshuis kan dat overlast betekenen voor de buren. Zonder water en afvoer (en toilet) wordt het een smerige boel. En er zijn maar genoeg buren die op alle slakkken zout leggen en de gemeente informeren. Een overdekte
  speelruimte in de tuin met bv een ping pong of biljarttafe, waar de tieners onder elkaar kunnen zijn (en er bij uitzondering eens een nachtje geslapen wordt) is natuurlijk een andere zaak. En ik sluit me volkomen aan bij wat Leontine schrijft.

  1. In het geval van mijn zoon zou hij nog gewoon thuis wonen, en daar naar het toilet gaan etc. Zo'n pipowagen/stacaravan zou puur zijn als kamertje en om te slapen.

   En we wonen dus niet in een rijtjeshuis. In zo'n geval zou het ook helemaal niet passen inderdaad.

 21. Wij hebben een tuinhuisje in de tuin staan. Vooral voor het grasmachine of de kruiwagen in te plaatsen. Zoiets moet je inderdaad even navragen of het mag. ;) Is hier in België trouwens ook.

 22. Goed om te weten. Ik vraag me alleen af. Hoe komen ze het te weten? En is het niks voor de zomermaanden. Heeft je zoon toch iets om zich terug te trekken.

 23. Het lijkt mij wel een ideale oplossing, zeker als je zoon iets meer privacy nodig heeft. Zeker als het alleen om het slapen/chillen zou gaan. Jammer dat het niet mag, maar voor de komende zomermaanden is het toch prima??

 24. Wat leuk!
  Zie je ineens je pipowagen terug in een andere blog.
  Nou , als je het niet illegaal wilt doen ( en omdat ik nou eenmaal het braafste meisje van de klas ben en dat niet durfde)moet je het bij de gemeente aanvragen.
  Man dat had gevolgen!
  Onze geliefde veranda ( die we een stukje in de wei gezet hadden wegens veel schaduw van een grote boom), moest afgebroken worden!
  Het huisje waar mijn schoonouders al meer dan 25 jaar ( volkomen legaal)woonden, veranderde zomaar in een mantelzorgwoning ( met alle financiële gevolgen van dien).
  We hebben van alles geprobeerd.
  Tenslotte hadden mijn schoonouders zwart op wit dat ze daar tot aan hun dood mochten blijven wonen.
  Uiteindelijk is de veranda weg.
  En heeft mijn schoonvader nu een mantelzorgwoning.

  Maar eerlijk is eerlijk: de pipowagen is geweldig!
  Nog elke dag als ik de pipowagen zie staan, word ik er gewoon helemaal bij van.
  We verhuren nog niet heel veel.
  Ik werk ook nog en we weten nog niet zo goed hoe we dat moeten combineren ( en ik wil mijn heerlijke baan nog niet kwijt).
  Maar ooit...ooit, word dit behalve een heerlijk rustig plekje voor mij, ook een zalige vakantieplek voor gasten!

  Maar voor je gaat aanvragen bij de gemeente...bezint eer ge begint!

  groetjes, Franca.

  1. Dankjewel Franca voor het delen van je ervaring! Het is altijd goed om te horen van iemand die het bij de hand heeft gehad. En het klopt dus inderdaad dat je toestemming nodig hebt bij de gemeente en dat dit een spuugvervelend proces is! Daar was ik al bang voor.

   Fijn dat het bij jullie gelukt is. En superleuk dat je Pipowagen er is gekomen!

 25. Nu een paar jaar verder dan dat dit artikel is geschreven. Wellicht zijn de regels van de omgevingswet ook enigszins verandert.

  Ik vraag me af wat met zo’n tuinhuis mogelijk is in geval dit gebruikt wordt via air’bnb heb ik weleens aan gedacht maar durf niet goed want ik weet niet of het mag. In zo’n geval woont er niemand structureel in…

  En nu met de oorlog in Oekraïense zou dit tuinhuis (we hebben er een van 38 vierkante meter dus het is geen klein berghokje) zouden hier prima een Oekraïense gevlucht gezin een paar maanden kunnen verblijven. Maar ja ik wil ook niet het risico lopen dat ik daarna middels ruzie met de gemeente de boel moet afbreken omdat we de woonbestemming hebben overtreden…
  Hoop dat ze die regels desnoods tijdelijk voor dit doel even versoepelen.

  (We hebben nu een atelier daar, waar ik mijn hobby’s uitvoer. Ik doe daar regelmatig een kook workshop met vriendinnen en de kinderfeestjes van onze kids vinden altijd daar plaats. Er is een toilet aanwezig. Tijdens het thuiswerken door Corona was het de thuiswerkplek van mijn man. In de zomer gebruiken we er de douche als de kids in het opzetzwembad hebben gespeeld in de tuin.

  1. Wauw, dat klinkt superleuk Marion! Wat handig zo'n tuinhuis, dat ook echt 'bewoonbaar' is als het ware. Ik snap je idee om het aan te bieden aan Oekraïners heel goed. Is het niet mogelijk om dat aan de gemeente voor te leggen? Dan hoor je meteen wel of het mag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.