Reacties

Tuinhuis om in te wonen: mag dat? — 57 reacties

 1. het zou toch wel tof zijn om dit eens te doen gewoon in je achtertuin soort van kamperen in een caravan haha. wij hebben een garage maar dat is heel anders

 2. Ik moet eerlijk bekennen dat ik bij ons achter vroeger wel is een poging heb gedaan om te slapen in een tent met mijn broer. Helaas durfde we nooit de hele nacht te blijven liggen. Maar goed ook als ik nu zo lees.. want misschien mag het in een tent ook wel niet.

  • Toen mijn twee jongste zonen jonger waren hebben ze vaak buiten in de tent in onze tuin geslapen omdat het op de zolderverdieping waar de slaapkamer zijn zo verschrikkelijk warm wordt. Dat vonden ze destijds helemaal geweldig!

 3. Ik vind het wat vreemd, want waarom zou dat niet mogen op eigen terrein, al is het maar voor de zomermaanden en gewoon thuis eten, zeker voor een eigen kind.
  Iets anders is natuurlijk als je zoiets verhuurt, dan komen er andere zaken bij kijken zoals brandveiligheid met gas en elektriciteit en moet er aan voorwaarden voldaan worden. Terecht!

  Ik heb wel een oud tuinhuisje in de tuin staan, maar dat staat vol met tuinspullen en mijn eigen bed slaapt toch het lekkerst ;)
  Wel heb ik met warme nachten soms in de tuin geslapen, 2 tuinstoelen tegen elkaar geschoven en ik vond dat best wel een mooie ervaring, want echt slapen deed ik dan niet, maar het langzaam licht zien worden en de wereld weer tot leven horen komen, het had wel wat...

  Groetjes Lily

  • Dat klinkt heel bijzonder Lily, zo slapen onder de sterren!

   Meestal worden tuinhuisjes inderdaad gebruikt voor tuinspullen en dergelijke. Zo'n tuinhuisje hadden wij ook toen we nog in de stad woonden.

 4. Nooit geweten dat je er niet in zou mogen slapen. Wij hebben wel eens in een gekke bui gedacht om een oude caravan op ons dakterras te zetten voor de meiden om in de spelen. Lijkt mij nog steeds heel leuk, maar wel een gedoe om hem er op te krijgen ;)

  • Ja, dat lijkt mij ook niet eenvoudig. Wat ik er van begrijp mag je er wel eens in slapen, maar niet structureel. Het gaat om die woonfunctie.

  • Ja, leuk is tie hè? Ik zag die ook al wel zitten als tuinkantoortje voor mij : )

   Op zich is het zetten van een tuinhuisje nog wel te doen, mits je aan alle voorwaarden voldoet. Het is het gebruik daarna waarbij je moet opletten of je wel aan de wet voldoet.

 5. Ik wist helemaal niet dat er daaromtrent ook al wetten rond bestaan. In België zal dit wel hetzelfde zijn vermoed ik.

  Hebben jullie geen zolder waar je hem een plaatsje kan geven? Het tuinhuisje leek me anders ideaal!

  • Pipowagens vind ik ook echt superleuk. En sommige mensen zijn ook zo goed om ze op te knappen. Die maken er echt de leukste huisjes van.

   En voor een puber is zo'n eigen plekje natuurlijk heel bijzonder.

 6. Het lijkt me ontzettend gaaf om zo'n groot (Amerikaans) tuinhuis in de tuin te hebben. Het ziet er altijd zo luxe uit! Maar dan zouden we eerst een grotere tuin moeten hebben, want op dit moment is de tuin daar niet geschikt voor :).

 7. Wij hebben een tijdje ( in mijn kindertijd) noodgedwongen in een stacaravan gewoond op een camping. Dat is echt waardeloos in de winter kan ik je vertellen. Vrienden hadden vroeger trouwens wel een çaravan in de tuin staan, die werd het hele jaar door als keet gebruikt,erg gezellig

  • Dat was inderdaad één van onze zorgen inderdaad: kou in de winter. Vandaar het idee dat er dan wel een vorm van verwarming zou moeten komen.

 8. Het lijkt mij heerlijk om een tuinhuisje te hebben. Maar dan op een andere plek dan je eigen tuin. Een plekje waar je even tot rust kan komen. Met z'n tweeën of met de kinderen. Ik wist overigens niet dat er nog regels aan verbonden zijn voor in je eigen tuin.

 9. Het tuinhuisje ziet er erg mooi uit en zou ik dolgraag willen hebben. Maar de pipo wagen geeft zo'n leuke landelijke sfeer en zou leuk zijn voor Esmee als plekje voor haar en haar vriendinnetjes.

 10. Ik vind het iets heel anders om echt te wonen in een extra huisje/caravan op eigen terrein, dan zoals bij jullie een zoon die er in gaat slapen en evt koken. Ik had denk ik een oude toercaravan gekocht en dan had hij die kunnen gebruiken in de warmere maanden. Dan had hij iig een deel van het jaar een eigen plekje. Ik denk wel dat ik een soort ledlamp en goede zaklamp in de caravan zou willen.
  Wij hebben een tuinhuisje en er staan niet eens zoveel spullen is, maar het huisje staat precies in de zon en het is er dus meestal bloedheet.

  • Nee het was natuurlijk nooit de bedoeling dat hij er zou gaan koken. Het idee was puur als een soort extra slaapkamer/plek voor zichzelf.

 11. Slapen in een tuinhuisje mag niet volgens de wet. Ach, er mag zo veel niet. Ik zou me er persoonlijk niet zoveel van aantrekken. Wat niet weet wat niet deert in dit geval. Maar de winter zou inderdaad wel een probleem kunnen zijn. Als het echt nat en fris wordt. Maar in de zomer, ideaal toch ?

 12. Soms moet je geen slapende honden wakker maken :)Wij hebben het jaren geleden gewoon gedaan. Een oude stacaravan die we kregen van een bevriende campingeigenaar. 1e paasdag in alle vroegte naar huis gehaald (geen kip die ons zag). Electriciteit, water, afvoer en internet aangesloten en de caravan helemaal opgeknapt. Ons petekind heeft er een jaar of 4 gewoond. Daarna is hij 6 jaar als kantoor en kantine gebruikt voor zijn bedrijf wat hij in onze (grote) schuur begonnen is. Nu is hij vertrokken naar een eigen huis en met zijn bedrijf naar het industrieterrein, dus hebben we een fantastisch tuinhuis overgehouden, wat we over een aantal jaren weer gaan aanpassen, als chill-plek voor de kleinkinderen.

  • Oh dat klinkt geweldig Carla! Wat leuk zeg. Hebben jullie al die dingen zelf geregeld, zoals electriciteit, water etc. Wat zal jullie petekind blij zijn geweest!

  • Ik heb een handige man, en een handig petekind, dus die hebben alles zelf gedaan. Er zit een keukentje in, maar hij heeft al die tijd gewoon bij ons gegeten, want met zijn werktijden kwam koken er bijna nooit van.
   Toilet en douche zit er ook niet in, maar wij hebben een extra doucheruimte bij het toilet in de bijkeuken, dus die was voor hem om te gebruiken.

 13. Alsof er wordt gecontroleerd op wonen in je tuinhuisje... ;)
  Ik heb een heel klein balkonnetje, dus geen huisjes in de tuin... Wel een enorm park voor de deur trouwens, maar ik denk dat ik daar geen tuinhuisje mag neer zetten. Zou wel lachen zijn. Hahaha

 14. En wie gaat komen controleren dat jouw zoon daarin slaapt. Ik denk dat hij uiteindelijk toch blij zou zijn met zo'n eigen stekje, al was het maar voor de momenten dat hij alleen wil zijn. Voor de electriciteit kan je misschien met een zonnepaneel werken, genoeg voor een lamp of radio en verwarming met gas. Kamperen in eigen tuin kan best leuk zijn.

  • Ja, dat zou leuk geweest zijn inderdaad! Een klein zonnepaneeltje voor zijn eigen electriciteit! Zo zou de pipowagen/caravan zelfvoorzienend zijn.

 15. Wij hebben een klein schuurtje in de tuin staan voor onze fietsen. Het is te klein om te wonen of te gaan slapen, maar ik vind het wel raar dat het echt zo verboden is. Je zou toch zeggen dat je zelf mag weten wat je in je eigen tuin doet?

  • Je moet je van de wet aan het bestemmingsplan houden en er zijn natuurlijk allerlei regels voor bouwen en dingen in je tuin zetten. Dat snap ik ook wel ergens.

 16. Ik ben wel bang dat als je het toch zou doen, al is het maar tijdelijk in de zomer bv, en er zou iets gebeuren, kortsluiting en brand of zo, dat je dan verzekeringstechnisch behoorlijk op je neus zult kijken. Om nog maar niet te spreken over fysieke blijvende schade. Je weet hoe pubers zijn, letten niet zo op veiligheid en zo.

 17. Het spijt me dat ik roet in het eten kom gooien, maar denk eens wat verder na.
  In de tuin van een rijtjeshuis kan dat overlast betekenen voor de buren. Zonder water en afvoer (en toilet) wordt het een smerige boel. En er zijn maar genoeg buren die op alle slakkken zout leggen en de gemeente informeren. Een overdekte
  speelruimte in de tuin met bv een ping pong of biljarttafe, waar de tieners onder elkaar kunnen zijn (en er bij uitzondering eens een nachtje geslapen wordt) is natuurlijk een andere zaak. En ik sluit me volkomen aan bij wat Leontine schrijft.

  • In het geval van mijn zoon zou hij nog gewoon thuis wonen, en daar naar het toilet gaan etc. Zo'n pipowagen/stacaravan zou puur zijn als kamertje en om te slapen.

   En we wonen dus niet in een rijtjeshuis. In zo'n geval zou het ook helemaal niet passen inderdaad.

 18. Wij hebben een tuinhuisje in de tuin staan. Vooral voor het grasmachine of de kruiwagen in te plaatsen. Zoiets moet je inderdaad even navragen of het mag. ;) Is hier in België trouwens ook.

  • De meeste tuinhuisjes worden volgens mij inderdaad als opbergruimte gebruikt. Ergens best jammer, want sommige zien er zo huiselijk uit!

 19. Het lijkt mij wel een ideale oplossing, zeker als je zoon iets meer privacy nodig heeft. Zeker als het alleen om het slapen/chillen zou gaan. Jammer dat het niet mag, maar voor de komende zomermaanden is het toch prima??

 20. Wat leuk!
  Zie je ineens je pipowagen terug in een andere blog.
  Nou , als je het niet illegaal wilt doen ( en omdat ik nou eenmaal het braafste meisje van de klas ben en dat niet durfde)moet je het bij de gemeente aanvragen.
  Man dat had gevolgen!
  Onze geliefde veranda ( die we een stukje in de wei gezet hadden wegens veel schaduw van een grote boom), moest afgebroken worden!
  Het huisje waar mijn schoonouders al meer dan 25 jaar ( volkomen legaal)woonden, veranderde zomaar in een mantelzorgwoning ( met alle financiële gevolgen van dien).
  We hebben van alles geprobeerd.
  Tenslotte hadden mijn schoonouders zwart op wit dat ze daar tot aan hun dood mochten blijven wonen.
  Uiteindelijk is de veranda weg.
  En heeft mijn schoonvader nu een mantelzorgwoning.

  Maar eerlijk is eerlijk: de pipowagen is geweldig!
  Nog elke dag als ik de pipowagen zie staan, word ik er gewoon helemaal bij van.
  We verhuren nog niet heel veel.
  Ik werk ook nog en we weten nog niet zo goed hoe we dat moeten combineren ( en ik wil mijn heerlijke baan nog niet kwijt).
  Maar ooit...ooit, word dit behalve een heerlijk rustig plekje voor mij, ook een zalige vakantieplek voor gasten!

  Maar voor je gaat aanvragen bij de gemeente...bezint eer ge begint!

  groetjes, Franca.

  • Dankjewel Franca voor het delen van je ervaring! Het is altijd goed om te horen van iemand die het bij de hand heeft gehad. En het klopt dus inderdaad dat je toestemming nodig hebt bij de gemeente en dat dit een spuugvervelend proces is! Daar was ik al bang voor.

   Fijn dat het bij jullie gelukt is. En superleuk dat je Pipowagen er is gekomen!

 21. Nu een paar jaar verder dan dat dit artikel is geschreven. Wellicht zijn de regels van de omgevingswet ook enigszins verandert.

  Ik vraag me af wat met zo’n tuinhuis mogelijk is in geval dit gebruikt wordt via air’bnb heb ik weleens aan gedacht maar durf niet goed want ik weet niet of het mag. In zo’n geval woont er niemand structureel in…

  En nu met de oorlog in Oekraïense zou dit tuinhuis (we hebben er een van 38 vierkante meter dus het is geen klein berghokje) zouden hier prima een Oekraïense gevlucht gezin een paar maanden kunnen verblijven. Maar ja ik wil ook niet het risico lopen dat ik daarna middels ruzie met de gemeente de boel moet afbreken omdat we de woonbestemming hebben overtreden…
  Hoop dat ze die regels desnoods tijdelijk voor dit doel even versoepelen.

  (We hebben nu een atelier daar, waar ik mijn hobby’s uitvoer. Ik doe daar regelmatig een kook workshop met vriendinnen en de kinderfeestjes van onze kids vinden altijd daar plaats. Er is een toilet aanwezig. Tijdens het thuiswerken door Corona was het de thuiswerkplek van mijn man. In de zomer gebruiken we er de douche als de kids in het opzetzwembad hebben gespeeld in de tuin.

  • Wauw, dat klinkt superleuk Marion! Wat handig zo'n tuinhuis, dat ook echt 'bewoonbaar' is als het ware. Ik snap je idee om het aan te bieden aan Oekraïners heel goed. Is het niet mogelijk om dat aan de gemeente voor te leggen? Dan hoor je meteen wel of het mag.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder