Tiny houses: minder huis, meer leven van Monique van Orden

Tiny Houses van Monique van OrdenTiny houses: minder huis, meer leven. Een eenvoudiger leven?

Klinkt goed zo’n klein huis. Of toch niet?

Wonen in een piepklein huisje

In 2015 waaide vanuit de VS de zogenoemde tiny-house movement over naar Nederland.

Een tiny house is een klein huisje dat maximaal 50 vierkante meter groot is.

Het aantal mensen dat in zo’n tiny house wil wonen groeit. In het boek Tiny Houses van Monique van Orden vind je informatie over wonen in een tiny house en portretten van bewoners van tiny houses.

Tiny houses: wat moet je je daarbij voorstellen?

Tiny houses zijn dus maximaal 50 vierkante meter groot. Sommige zijn ook nog eens ‘off grid’ oftewel geschikt voor zelfvoorzienend leven: de bewoners hebben hun tiny house niet aangesloten op de nutsvoorzieningen. Ze krijgen hun energie via zonnepanelen, en water wordt opgevangen. Je hebt tiny houses op wielen, maar ook ‘gewone’ tiny houses. Wat de tiny houses allemaal gemeenschappelijk hebben is dus dat ze klein zijn, en dat hun bewoners weinig spullen hebben. Dat zou ook niet kunnen, want daar is geen plek voor.

Tiny house from scratch, bouwpakket of kant en klaar

Sommige mensen maken hun tiny house helemaal ‘from scratch’ zoals dat heet. Ze maken zelf een bouwtekening en gaan daarmee aan de slag. Maar je kunt ook een bouwpakket voor een tiny house kopen. Henk Wageningen, één van de geïnterviewden in het boek gaf in totaal maar 1000,- uit aan zijn tiny house.

Het hoogste bedrag wat je kunt kwijt zijn aan een tiny house dat ik las was 40.000 euro.

Dat is natuurlijk nog steeds een schijntje als je het vergelijkt met gewone huizenprijzen.

Waarom willen mensen in een tiny house wonen?

Ik vind het heel interessant om te lezen waarom mensen kiezen voor een tiny house. Wat ik er uithaal is dat ze een gevoel van vrijheid willen hebben. Van niet vastzitten aan een hypotheek, en de verplichting om elke dag naar hun werk te gaan om die te betalen.

Als je amper maandlasten hebt en zelfvoorzienend bent, biedt dat vrijheid om je leven anders in te richten.

Over het boek Tiny Houses van Monique van Orden: opzet

Hieronder een overzicht van de onderwerpen die worden besproken in het boek Tiny Houses van Monique van Orden.

 • Wat is een Tiny House?
 • Geschiedenis van Tiny Houses
 • Spullen wegdoen. Marie Kondo wordt bijvoorbeeld genoemd, maar ook andere opruimmethodes komen voorbij. Toen ik dit hoofdstuk las, kreeg ik spontaan de drang om van alles weg te doen!
 • Opbergen. Omdat een tiny house klein is, moet je slim omgaan met je opbergruimte. Dit hoofdstuk is daarom ook interessant als je groot woont : )
 • Ontwerpen van tiny houses
 • Tiny house bouwen
 • Wonen in een tiny house
 • Toekomst
 • Inspiratie + links
 • Woordenlijst

Hieronder een kijkje in het boek:

tiny houses

Bron: Bol.com

Zou ík in een tiny house willen wonen?

‘Zou jij in een tiny house willen wonen?’ vroeg ik na het lezen van dit boek aan mijn man. Want hij moet elke dag van de Achterhoek naar Amsterdam reizen voor zijn werk. Maar hij vindt ons huis op het platteland zo fijn dat hij niet anders wil.

‘Zou ík dan in een tiny house willen wonen?’ vroeg ik me vervolgens af. Het idee van niet teveel spullen met je meesjouwen spreekt me erg aan. Maar tegelijkertijd ben ik iemand die het liefst thuis is. Ik ga bijvoorbeeld nooit op vakantie. Daarom is ons huis als woonplek erg belangrijk. En zo enorm groot is ons huis toch al niet. En de plek waarop we wonen kan eigenlijk ook niet mooier.

Vanwege mijn huismus-achtige karakter en de mooie en rustige plek waarop het staat blijf ik daarom het liefst in ons huidige huis wonen. Wel zorgt het boek Tiny Houses dat ik onze keuken ineens helemaal niet meer klein vind, en dat ik definitief besef:

‘We hebben ruimte zat! Er hoeft niets meer bij!’

Tiny house: is het wat voor jou? Probeer het uit!

Eén van de handige tips die ik in Tiny Houses las is dat je een overnachting kunt boeken in het ‘waterland-huisje‘ dat staat in de Plug-In-City op Strijp-S. Dat is een experimenteel stadsdeel in Eindhoven. Het wordt verhuurd als bijzondere werkplek, maar ook als Bed & breakfast. Overigens is dit huis je echt heel tiny: maar 10 vierkante meter. Maar het kan je toch een idee geven of een tiny house iets voor jou zou zijn.

Tiny Houses: mijn conclusie over dit boek

Tiny Houses is een superleuk en interessant boek. Het laat een andere manier van leven zien. Omdat het een combinatie van informatie en praktijkverhalen is, krijg je bovendien een realistisch beeld van wonen in een tiny house. Wat Tiny Houses positief onderscheidt van het boek Anders wonen, is dat in Tiny Houses foto’s staan van de huisjes. Je kunt dus heerlijk kijken hoe zo’n tiny house er van binnen uit ziet.

Praktische informatie over Tiny Houses

Tiny Houses van Monique van Orden is voor 20,- te koop bij bol.com. Ik vind dat een mooie prijs.

Tiny Houses van Monique van Orden

Leestips

Zou jij in een tiny house willen/kunnen wonen denk je?

47 Comments

 1. Lisa
 2. Jo
 3. Ans
 4. rita
 5. rita
 6. Ingrid
 7. Frederique
 8. Eva
 9. Verena

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh