Reacties

Tiny houses: minder huis, meer leven van Monique van Orden — 47 reacties

 1. Ik vind ze geweldig, zou er ook prima in kunnen wonen. Heb zelf ook niet veel spullen. Maar ja, nu een gezin, dus dat gaat het niet worden.

 2. Met mijn rolstoel en woningaanpassingen om me zelfstandig te kunnen redden is het geen optie maar het minderen van spullen om je heen en je niet blauw betalen aan huur of hypotheek spreekt me wel aan.

 3. Het lijkt me vooral leuk als je alleen of met zijn tweetjes bent. Met twee kinderen met nog wat ongericht rondvliegende ledematen lijkt het me onhandig.

  Bovendien: 4 dagen regen + speelkameraadjes en dat alles op 20 cm afstand zonder beweegruimte..... uhm nee.

  Ik vind het wel interessant als woonvorm voor ooit en het boek klinkt leuk.

  • Ja, ik vraag me soms ook af of de bewoners van tiny houses bijvoorbeeld heel veel reizen. En dat ze daardoor genoeg hebben aan weinig ruimte als ze dan eens een keer thuis zijn.

 4. Ik vind een minimalistische levensstijl super! Ook de Tiny houses lijken me leuk. Maar zelf denk ik dat ik gek word in zo'n klein huis. Dus dat is persoonlijk echt niet voor mij.

 5. Ik vind het idee prachtig. Zou er zo voor gaan. Overweeg ook om later, als ik groot ben, van mijn appartement over te stappen op een studio. Zelfde idee wat betreft grootte (al halen de meeste tiny-house liefhebbers daar hun neus weer voor op want het staat niet op een prachtig plekje) .

  Wat mij wel opvalt is dat het (zeker op de Amerikaanse sites) vaak veredelde stacaravans zijn.

 6. Ik zou gek worden.
  Man en ik hebben onze eigen ruimtes nodig om ons terug te trekken.
  Hij kijkt nooit tv en stel dat je samen in zo een huisje zit?
  Of dat ik zijn muziek moet horen?
  of apart willen slapen?
  brrrr.
  Ik moet er niet aan denken.
  Leuk als je heel jong bent en alleen.

  Ik krijg het benauwd terwijl ik er aan denk.
  Maar wel super zo een huisje voor heel even.

 7. Zou het graag willen maar met een minder dan modaal inkomen is het ondanks dat het veel minder kost dan een standaard woning nog steeds geen optie helaas. Gelukkig heb ik nu ook niet zon grote woning, maar nog steeds gebruik ik een groot deel ervan niet. Als je er over nadenkt maken we eigenlijk helemaal geen optimaal gebruik van de ruimtes in ons huis. Ten eerste zijn we overdag meestal allemaal aan het werk of naar school. Een deel van de dag of liever gezegd de nacht liggen we op bed. Dan hebben we nog andere bezigheden waardoor we van huis zijn zoals sporten andere hobbies, op visite gaan , boodschappen doen. Dan gaat een deel van ons ook nog eens een aantal weken op vakantie.

  • Zou het dan ook een optie zijn om een kamer te verhuren Ans? Dat je de ruimte op die manier benut? Hoewel dat natuurlijk wel ten koste gaat van je privacy.

 8. En gie geleuft dat?
  Bijna iedereen wil wel zo wonen met zoveel ruimte om je heen. Dan kun je je wel prettig voelen in een kleine woonruimte.
  Maar wie betaalt die buitenruimte? In Nederland voor Jantje Modaal niet mogelijk. Je staat dus op een gedoogplek.
  En bedenk eens als al die tinies pal tegen elkaar en op elkaar zouden staan? Een veredelde krottenwijk! Dan ben je met je redelijk geisoleerde stadsflat beter af.

 9. Heel interessant boek lijkt me! Ik zou zo echt niet kunnen wonen. Heb ook spullen om me heen nodig om me prettig te voelen. Denk niet dat ik in zo'n huis gelukkig zou zijn.

 10. Nog een aanvulling:
  Graag zou ik in een tiny house aan/bij het strand willen wonen, permanent en ook in de winter. Maar helaas, nog steeds geen heel erg grote prijs gewonnen.
  Voor een maandsalaris is het wel mogelijk om een week in een "strandbungalow" te bivakkeren.

 11. Dir boek heb ik ook gelezen, omdat ik het idee achter tiny houses erg interessant vind. Het laat je nadenken: wat heb ik eigenlijk allemaal nodig in het leven en kan het ook anders?
  Dit boek vond ik vooral goed omdat het zich op de Nederlandse kleine huisjes richt.
  Ik schreef een blogpost over mijn overpeinzingen over een tiny house en mijn conclusie is dat ik aan de ene kant niet veel nodig heb, maar dat spullen al snel in de weg gaan liggen.
  Ik sluit me trouwens helemaal aan bij Rita’s reactie: het is opvallend hoe degene met een tiny house in de vrije natuur wonen, of in ieder geval ruimte om zich heen hebben. Tja, dan voelt dat heel anders dan een tiny flat in een grote stad. Een lezeres van mij was er om reden van de natuur ook fel op tegen. Ik vond dat ze gelijk had. En is de huidige tiny house bewoner stiekem ook niet een beetje elitair? Want als je klein woont uit een overtuiging is dat wel even anders dan uit noodzaak.

 12. Ik ben niet per sé van het minimalisme, maar meer in de natuur kunnen zijn (wanneer er geen sprake is van winter en herfst) vind ik wel fijn. Ik ben als kind opgegroeid in een bosrijke omgeving en was graag op het water. Nu woon ik in een flat in de stad. Verhuisd van een vrijstaande woning met een zeer grote tuin naar een appartement met een serre midden in de levendigheid. Dan kom je erachter dat je best veel spullen hebt die je eigenlijk niet nodig hebt. Vanaf dat moment ben ik ook anders geld gaan uitgeven. Ik geef minder uit aan spullen. Of ik in een tiny house zou willen wonen: ja best, maar dan niet in Nederland vanwege het weer en niet noodgedwongen.

 13. Ik alleen misschien wel... Maar met mijn grote gezin zou het niet lukken. Als vakantie huisje voor mezelf wel? Om eens te kunnen ontspannen, en weg te zijn.

 14. Ik heb niet zo super veel ruimte nodig, maar zo een tiny house lijkt me toch wel heel klein - ben vroeger ook eens in het kleinste huisje in Wales geweest - dat was niet alleen klein maar ook voor kleine mensen :)

 15. Het lijkt mij wel wat,
  maar op 1 voorwaarde, dat er veel grond omheen zit????
  Voor mijn dochter lijkt het mij ook ideaal.
  Nu al jaren op de wachtlijst zonder resultaat.
  En als ze flink gespaard hebben, hebben ze dan weinig vaste lasten meer over.
  Plus weing onderhoud, en schoonmaakwerk aan het huisje.

 16. Ik zou het kunnen. Ik ben gewend om uit een koffer te leven, ik heb niet veel nodig. Ik zat toevallig vandaag nog te denken dat ik waarschijnlijk in een camper ga wonen wanneer de kids uit huis gaan. (Hopelijk nog lang niet maar ooit komt die dag)

 17. Ik vind het idee leuk, maar ik heb ruimte nodig. Word op vakantie altijd al enorm claustrofobisch als ik een vakantiehuisje heb met een slaapkamer te weinig en alles op de vierkante meter. Een caravan heb ik nog nooit durven proberen :-)

 18. Het lijkt me een interessant boek. Ik zou niet in een tiny house kunnen wonen, ik houd niet van krappe ruimtes. Ook moet ik de hele dag in beweging blijven en in een klein huisje kan dat niet.

 19. Een Tiny house lijkt me gezellig als je enkel met je partner woont of alleen. Vooral in het regenachtige België. Als je in een mooie omgeving woont waar de natuur je naar buiten lokt, heb je volgens mij minder nood aan een groot huis.

  • Daar zeg je wat Claudia! Misschien speelt lengte van iemand dus ook nog wel een belangrijke rol bij tiny houses. Als je een groot postuur hebt, is een tiny house lastiger lijkt me dan als je klein van stuk bent.

 20. Ik vind het altijd geweldig om in dit soort huisjes binnen te kijken. Knap dat er mensen zijn die op zo'n klein oppervlak kunnen leven. Heel gezellig voor een nachtje met zijn twee, maar niet met een gezin van vier ;).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder