Tiny houses: minder huis, meer leven van Monique van Orden

Tiny Houses van Monique van OrdenTiny houses: minder huis, meer leven. Een eenvoudiger leven?

Klinkt goed zo'n klein huis. Of toch niet?

Wonen in een piepklein huisje

In 2015 waaide vanuit de VS de zogenoemde tiny-house movement over naar Nederland.

Een tiny house is een klein huisje dat maximaal 50 vierkante meter groot is.

Het aantal mensen dat in zo'n tiny house wil wonen groeit. In het boek Tiny Houses van Monique van Orden vind je informatie over wonen in een tiny house en portretten van bewoners van tiny houses.

Tiny houses: wat moet je je daarbij voorstellen?

Tiny houses zijn dus maximaal 50 vierkante meter groot. Sommige zijn ook nog eens 'off grid' oftewel geschikt voor zelfvoorzienend leven: de bewoners hebben hun tiny house niet aangesloten op de nutsvoorzieningen. Ze krijgen hun energie via zonnepanelen, en water wordt opgevangen. Je hebt tiny houses op wielen, maar ook 'gewone' tiny houses. Wat de tiny houses allemaal gemeenschappelijk hebben is dus dat ze klein zijn, en dat hun bewoners weinig spullen hebben. Dat zou ook niet kunnen, want daar is geen plek voor.

Tiny house from scratch, bouwpakket of kant en klaar

Sommige mensen maken hun tiny house helemaal 'from scratch' zoals dat heet. Ze maken zelf een bouwtekening en gaan daarmee aan de slag. Maar je kunt ook een bouwpakket voor een tiny house kopen. Henk Wageningen, één van de geïnterviewden in het boek gaf in totaal maar 1000,- uit aan zijn tiny house.

Het hoogste bedrag wat je kunt kwijt zijn aan een tiny house dat ik las was 40.000 euro.

Dat is natuurlijk nog steeds een schijntje als je het vergelijkt met gewone huizenprijzen.

Waarom willen mensen in een tiny house wonen?

Ik vind het heel interessant om te lezen waarom mensen kiezen voor een tiny house. Wat ik er uithaal is dat ze een gevoel van vrijheid willen hebben. Van niet vastzitten aan een hypotheek, en de verplichting om elke dag naar hun werk te gaan om die te betalen.

Als je amper maandlasten hebt en zelfvoorzienend bent, biedt dat vrijheid om je leven anders in te richten.

Over het boek Tiny Houses van Monique van Orden: opzet

Hieronder een overzicht van de onderwerpen die worden besproken in het boek Tiny Houses van Monique van Orden.

 • Wat is een Tiny House?
 • Geschiedenis van Tiny Houses
 • Spullen wegdoen. Marie Kondo wordt bijvoorbeeld genoemd, maar ook andere opruimmethodes komen voorbij. Toen ik dit hoofdstuk las, kreeg ik spontaan de drang om van alles weg te doen!
 • Opbergen. Omdat een tiny house klein is, moet je slim omgaan met je opbergruimte. Dit hoofdstuk is daarom ook interessant als je groot woont : )
 • Ontwerpen van tiny houses
 • Tiny house bouwen
 • Wonen in een tiny house
 • Toekomst
 • Inspiratie + links
 • Woordenlijst

Hieronder een kijkje in het boek:

tiny houses
Bron: Bol.com

Zou ík in een tiny house willen wonen?

'Zou jij in een tiny house willen wonen?' vroeg ik na het lezen van dit boek aan mijn man. Want hij moet elke dag van de Achterhoek naar Amsterdam reizen voor zijn werk. Maar hij vindt ons huis op het platteland zo fijn dat hij niet anders wil.

'Zou ík dan in een tiny house willen wonen?' vroeg ik me vervolgens af. Het idee van niet teveel spullen met je meesjouwen spreekt me erg aan. Maar tegelijkertijd ben ik iemand die het liefst thuis is. Ik ga bijvoorbeeld nooit op vakantie. Daarom is ons huis als woonplek erg belangrijk. En zo enorm groot is ons huis toch al niet. En de plek waarop we wonen kan eigenlijk ook niet mooier.

Vanwege mijn huismus-achtige karakter en de mooie en rustige plek waarop het staat blijf ik daarom het liefst in ons huidige huis wonen. Wel zorgt het boek Tiny Houses dat ik onze keuken ineens helemaal niet meer klein vind, en dat ik definitief besef:

'We hebben ruimte zat! Er hoeft niets meer bij!'

Tiny house: is het wat voor jou? Probeer het uit!

Eén van de handige tips die ik in Tiny Houses las is dat je een overnachting kunt boeken in het 'waterland-huisje' dat staat in de Plug-In-City op Strijp-S. Dat is een experimenteel stadsdeel in Eindhoven. Het wordt verhuurd als bijzondere werkplek, maar ook als Bed & breakfast. Overigens is dit huis je echt heel tiny: maar 10 vierkante meter. Maar het kan je toch een idee geven of een tiny house iets voor jou zou zijn.

Tiny Houses: mijn conclusie over dit boek

Tiny Houses is een superleuk en interessant boek. Het laat een andere manier van leven zien. Omdat het een combinatie van informatie en praktijkverhalen is, krijg je bovendien een realistisch beeld van wonen in een tiny house. Wat Tiny Houses positief onderscheidt van het boek Anders wonen, is dat in Tiny Houses foto's staan van de huisjes. Je kunt dus heerlijk kijken hoe zo'n tiny house er van binnen uit ziet.

Praktische informatie over Tiny Houses

Tiny Houses van Monique van Orden is voor 20,- te koop bij bol.com. Ik vind dat een mooie prijs.

Tiny Houses van Monique van Orden

Leestips

Zou jij in een tiny house willen/kunnen wonen denk je?

Similar Posts

47 Comments

 1. Ik vind ze geweldig, zou er ook prima in kunnen wonen. Heb zelf ook niet veel spullen. Maar ja, nu een gezin, dus dat gaat het niet worden.

 2. Met mijn rolstoel en woningaanpassingen om me zelfstandig te kunnen redden is het geen optie maar het minderen van spullen om je heen en je niet blauw betalen aan huur of hypotheek spreekt me wel aan.

 3. Het lijkt me vooral leuk als je alleen of met zijn tweetjes bent. Met twee kinderen met nog wat ongericht rondvliegende ledematen lijkt het me onhandig.

  Bovendien: 4 dagen regen + speelkameraadjes en dat alles op 20 cm afstand zonder beweegruimte..... uhm nee.

  Ik vind het wel interessant als woonvorm voor ooit en het boek klinkt leuk.

 4. Volgens mij staan deze huisjes ook bij ons in Tilburg! Vind ze zo schattig, maar de kleine ruimte zou mij denk ik benauwen...

  1. Ja, ik vraag me soms ook af of de bewoners van tiny houses bijvoorbeeld heel veel reizen. En dat ze daardoor genoeg hebben aan weinig ruimte als ze dan eens een keer thuis zijn.

 5. Ik vind een minimalistische levensstijl super! Ook de Tiny houses lijken me leuk. Maar zelf denk ik dat ik gek word in zo'n klein huis. Dus dat is persoonlijk echt niet voor mij.

 6. Ik vind het idee prachtig. Zou er zo voor gaan. Overweeg ook om later, als ik groot ben, van mijn appartement over te stappen op een studio. Zelfde idee wat betreft grootte (al halen de meeste tiny-house liefhebbers daar hun neus weer voor op want het staat niet op een prachtig plekje) .

  Wat mij wel opvalt is dat het (zeker op de Amerikaanse sites) vaak veredelde stacaravans zijn.

 7. Ik zou gek worden.
  Man en ik hebben onze eigen ruimtes nodig om ons terug te trekken.
  Hij kijkt nooit tv en stel dat je samen in zo een huisje zit?
  Of dat ik zijn muziek moet horen?
  of apart willen slapen?
  brrrr.
  Ik moet er niet aan denken.
  Leuk als je heel jong bent en alleen.

  Ik krijg het benauwd terwijl ik er aan denk.
  Maar wel super zo een huisje voor heel even.

 8. Zou het graag willen maar met een minder dan modaal inkomen is het ondanks dat het veel minder kost dan een standaard woning nog steeds geen optie helaas. Gelukkig heb ik nu ook niet zon grote woning, maar nog steeds gebruik ik een groot deel ervan niet. Als je er over nadenkt maken we eigenlijk helemaal geen optimaal gebruik van de ruimtes in ons huis. Ten eerste zijn we overdag meestal allemaal aan het werk of naar school. Een deel van de dag of liever gezegd de nacht liggen we op bed. Dan hebben we nog andere bezigheden waardoor we van huis zijn zoals sporten andere hobbies, op visite gaan , boodschappen doen. Dan gaat een deel van ons ook nog eens een aantal weken op vakantie.

  1. Zou het dan ook een optie zijn om een kamer te verhuren Ans? Dat je de ruimte op die manier benut? Hoewel dat natuurlijk wel ten koste gaat van je privacy.

 9. En gie geleuft dat?
  Bijna iedereen wil wel zo wonen met zoveel ruimte om je heen. Dan kun je je wel prettig voelen in een kleine woonruimte.
  Maar wie betaalt die buitenruimte? In Nederland voor Jantje Modaal niet mogelijk. Je staat dus op een gedoogplek.
  En bedenk eens als al die tinies pal tegen elkaar en op elkaar zouden staan? Een veredelde krottenwijk! Dan ben je met je redelijk geisoleerde stadsflat beter af.

 10. Heel interessant boek lijkt me! Ik zou zo echt niet kunnen wonen. Heb ook spullen om me heen nodig om me prettig te voelen. Denk niet dat ik in zo'n huis gelukkig zou zijn.

 11. Nog een aanvulling:
  Graag zou ik in een tiny house aan/bij het strand willen wonen, permanent en ook in de winter. Maar helaas, nog steeds geen heel erg grote prijs gewonnen.
  Voor een maandsalaris is het wel mogelijk om een week in een "strandbungalow" te bivakkeren.

 12. Dir boek heb ik ook gelezen, omdat ik het idee achter tiny houses erg interessant vind. Het laat je nadenken: wat heb ik eigenlijk allemaal nodig in het leven en kan het ook anders?
  Dit boek vond ik vooral goed omdat het zich op de Nederlandse kleine huisjes richt.
  Ik schreef een blogpost over mijn overpeinzingen over een tiny house en mijn conclusie is dat ik aan de ene kant niet veel nodig heb, maar dat spullen al snel in de weg gaan liggen.
  Ik sluit me trouwens helemaal aan bij Rita’s reactie: het is opvallend hoe degene met een tiny house in de vrije natuur wonen, of in ieder geval ruimte om zich heen hebben. Tja, dan voelt dat heel anders dan een tiny flat in een grote stad. Een lezeres van mij was er om reden van de natuur ook fel op tegen. Ik vond dat ze gelijk had. En is de huidige tiny house bewoner stiekem ook niet een beetje elitair? Want als je klein woont uit een overtuiging is dat wel even anders dan uit noodzaak.

 13. Ik ben niet per sé van het minimalisme, maar meer in de natuur kunnen zijn (wanneer er geen sprake is van winter en herfst) vind ik wel fijn. Ik ben als kind opgegroeid in een bosrijke omgeving en was graag op het water. Nu woon ik in een flat in de stad. Verhuisd van een vrijstaande woning met een zeer grote tuin naar een appartement met een serre midden in de levendigheid. Dan kom je erachter dat je best veel spullen hebt die je eigenlijk niet nodig hebt. Vanaf dat moment ben ik ook anders geld gaan uitgeven. Ik geef minder uit aan spullen. Of ik in een tiny house zou willen wonen: ja best, maar dan niet in Nederland vanwege het weer en niet noodgedwongen.

 14. Ik alleen misschien wel... Maar met mijn grote gezin zou het niet lukken. Als vakantie huisje voor mezelf wel? Om eens te kunnen ontspannen, en weg te zijn.

 15. Ik heb niet zo super veel ruimte nodig, maar zo een tiny house lijkt me toch wel heel klein - ben vroeger ook eens in het kleinste huisje in Wales geweest - dat was niet alleen klein maar ook voor kleine mensen :)

 16. Het lijkt mij wel wat,
  maar op 1 voorwaarde, dat er veel grond omheen zit????
  Voor mijn dochter lijkt het mij ook ideaal.
  Nu al jaren op de wachtlijst zonder resultaat.
  En als ze flink gespaard hebben, hebben ze dan weinig vaste lasten meer over.
  Plus weing onderhoud, en schoonmaakwerk aan het huisje.

 17. Ik zou erin kunnen wonen maar dan wel alleen en met een flinke lap grond, anders zit je met een minihuisje tegen je luidruchtige buren aan.

 18. Ik zou het kunnen. Ik ben gewend om uit een koffer te leven, ik heb niet veel nodig. Ik zat toevallig vandaag nog te denken dat ik waarschijnlijk in een camper ga wonen wanneer de kids uit huis gaan. (Hopelijk nog lang niet maar ooit komt die dag)

 19. Ik vind het idee leuk, maar ik heb ruimte nodig. Word op vakantie altijd al enorm claustrofobisch als ik een vakantiehuisje heb met een slaapkamer te weinig en alles op de vierkante meter. Een caravan heb ik nog nooit durven proberen :-)

 20. Het lijkt me een interessant boek. Ik zou niet in een tiny house kunnen wonen, ik houd niet van krappe ruimtes. Ook moet ik de hele dag in beweging blijven en in een klein huisje kan dat niet.

 21. Een Tiny house lijkt me gezellig als je enkel met je partner woont of alleen. Vooral in het regenachtige België. Als je in een mooie omgeving woont waar de natuur je naar buiten lokt, heb je volgens mij minder nood aan een groot huis.

  1. Daar zeg je wat Claudia! Misschien speelt lengte van iemand dus ook nog wel een belangrijke rol bij tiny houses. Als je een groot postuur hebt, is een tiny house lastiger lijkt me dan als je klein van stuk bent.

 22. Ik zou al mijn spullen er nooit kwijt kunnen denk ik haha en met een gezin met twee kinderen en hond en wat knaagdieren wordt het wel heel krap!

 23. Ik vind het altijd geweldig om in dit soort huisjes binnen te kijken. Knap dat er mensen zijn die op zo'n klein oppervlak kunnen leven. Heel gezellig voor een nachtje met zijn twee, maar niet met een gezin van vier ;).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.