Iedereen kan spullen wegdoen met deze 55 tips!
Last updated on October 5th, 2024 at 12:29 pm
- Spullen weggooien: 55 tips
- Over Fumio Sasaki en zijn boek over spullen wegdoen
- Wat kun je verder van Vaarwel spullen verwachten?
- Mijn conclusie over Vaarwel spullen en spullen wegdoen
- Spullen wegdoen moeilijk?
- Praktische informatie over Vaarwel spullen
- Ontspullen: pin voor later!
- Leestips
Misschien ben jij wel iemand die van zichzelf zegt: ‘Ik kan moeilijk spullen wegdoen.’ Of je hebt een partner die dat zegt. Fumio Sasaki, schrijver van het boek Vaarwel spullen, heeft nieuws voor jou of je partner.
‘Mensen die hun spullen niet kunnen wegdoen omdat hun karakter dat niet toestaat, bestaan niet. We dénken alleen maar dat we geen afscheid kunnen nemen van onze bezittingen.’
Volgens Fumio Sasaki is het gewoon een paar keer niet gelukt om dingen weg te doen. Maar dat is wat anders dan het niet kúnnen.
Zijn oplossing is dan ook eenvoudig: gewoon de juiste technieken gebruiken!
En vervolgens geeft hij 55 tips om je aan het wegdoen te krijgen. Niet al zijn 55 punten vind ik trouwens echt tips. Sommige zijn meer gedachtes.
Bij sommige tips geef ik mijn gedachten over zijn aanbevelingen : )
Spullen weggooien: 55 tips
- Laat het idee los dat je geen spullen weg kunt doen.
- Dingen weg gooien is iets dat je moet leren.
- Als je iets wegdoet win je meer dan je verliest.
- Vraag je af waarom je geen afstand kunt doen van je spullen. Wat maakt decluttering moeilijk voor je?
- Minimaliseren is moeilijk, maar niet onmogelijk.
- Er zijn grenzen aan de capaciteit van je hersenen, energie en tijd.
- Doe nu meteen iets weg. Als je wacht totdat je er tijd voor hebt, zul je er nooit de tijd voor hebben.
- Er is geen enkel voorwerp waarvan je spijt zult krijgen nadat je het hebt weggegooid. Hiermee ben ik het toch niet helemaal eens! Ik heb echt wel eens dingen weggegooid in een aanval van opruimwoede waarvan ik later spijt kreeg.
- Begin met spullen die duidelijk rommel zijn.
- Gooi alles weg waarvan je meer exemplaren hebt.
- Gooi alles weg wat je een jaar niet hebt gebruikt.
- Gooi het weg als je het bewaart voor de uiterlijke schijn. Dit is iets dat ik totaal niet herken. Ik heb beslist geen spullen voor de uiterlijke schijn.
- Maak onderscheid tussen spullen die je wilt hebben, en spullen die je nodig hebt. Of om met wijlen mijn tante Dina te spreken: ‘Het is mooi spul, voor wie het nodig heeft.’
- Neem foto’s van dingen waarvan je moeilijk afscheid kunt nemen.
- Het is makkelijker om herinneringen nog eens te bekijken als je alles digitaliseert. Ik weet niet of ik het hiermee eens ben eerlijk gezegd. Al die digitale foto’s die op mijn computer rondzwerven bekijk ik zelden. En ze geven me ook nog eens een ongemakkelijk gevoel… Volgens mij zou ik ze vaker bekijken als ik ze in een mooi fotoboek verwerkte.
- Onze spullen zijn net kamergenoten, behalve dan dat wij hun huur betalen
- Opruimen is niet hetzelfde als minimaliseren.
- Pak eerst de opbergers aan. Dit vind ik een hele goede tip! Want ‘vroeger’ had ik inderdaad de neiging om leuke opbergsystemen te kopen. Tot ik ontdekte dat ik geen opbergsysteeem nodig had, maar minder spullen ; )
- Laat je ongebruikte ruimte leeg. Ook deze vind ik leuk. De slaapkamer van mijn oudste staat leeg te zijn. En ik koester die lege ruimte. Iemand opperde de mogelijkheid om er spullen neer te zetten die ik niet vaak gebruik, maar dat wil ik dus niet. Ik houd het lekker leeg!
- Laat het idee van ‘ooit’ los
- Neem afscheid van wie je vroeger was.
- Gooi de spullen weg die je al vergeten bent.
- Ga niet creatief worden als je probeert spullen weg te doen.
- Laat het idee los dat je waar voor je geld moet krijgen.
- Voorraden aanleggen is niet nodig. Ook dit vind ik een beetje apart. Ik snap wel dat het minimalistisch is om zo min mogelijk in huis te hebben, maar zeker als je op het platteland woont is het toch wel praktisch om wat voorraden te hebben.
- Als je er blij van wordt, helpt dat je te focussen.
- Veilingen vormen een snelle manier om van je bezittingen af te komen.
- Gebruik veilingen om nog een laatste blik op je spullen te werpen.
- Gebruik een ophaaldienst om van je spullen af te komen.
- Staar je niet blind op de prijzen die je in eerste instantie hebt betaald.
- Beschouw winkels als je persoonlijke voorraadkamers.
- De stad is ons huis. Hiermee bedoelt Sasaki dat je bijvoorbeeld in een café gezellig op de bank kunt gaan zitten. Dat doet hij zelf tenminste. Ik vind dit één van de minst aansprekende tips! Ik wil niet altijd de deur uit moeten als ik iets wil, of juist niets wil.
- Gooi alle spullen weg waar je geen hartstochtelijk gesprek over kunt houden.
- Als je het kwijtraakte, zou je het dan opnieuw kopen?
- Als je je niet kunt herinneren hoeveel cadeaus je hebt gegeven, maak je dan niet druk over de cadeaus die je hebt gekregen.
- Probeer je voor te stellen wat de persoon die is overleden had gewild.
- Een aandenken weggooien is niet hetzelfde als herinneringen weggooien.
- Onze grootste voorwerpen roepen kettingreacties op. Hiermee bedoelt hij bijvoorbeeld dat je een smartphone koopt en daaruit volgt dat je een hoesje koopt, en oortjes om muziek te luisteren op je smartphone, etc.
- Ons huis is geen museum.
- Wees sociaal; ga lenen. Sasaki zegt dat je gewoon zoveel mogelijk moet wegdoen, en als je het dan nodig hebt gaan lenen bij vrienden. Maar als je vrienden er ook zo over denken, dan valt er op een zeker moment niets meer van elkaar te lenen!
- Huur alles wat je maar kunt huren.
- Vertel op social media dat je gaat minimaliseren. Dat zorgt voor extra druk om het ook echt te gaan doen.
- Wat zou er gebeuren als je helemaal opnieuw begint?
- Zeg ‘tot later’ voordat je vaarwel zegt.
- Gooi alles weg wat visiueel lawaai maakt.
- Een erin, een eruit.
- Vermijd de Concorde-denkfout. Dat wil zeggen dat je ergens geld in blijft stoppen terwijl het eigenlijk al een verloren zaak is.
- Geef fouten snel toe. Die helpen je groeien.
- Beschouw kopen als huren. Verkoop ze na gebruik.
- Koop het niet alleen omdat het goedkoop is. Neem het niet mee omdat het gratis is.
- Is het geen ‘Ja, natuurlijk!’ dan is het dus ‘Nee’.
- De spullen die we echt nodig hebben zullen altijd weer bij ons terugkomen.
- Behoud de dankbaarheid.
- Spullen weggooien kan verspilling zijn. Maar het schuldgevoel waardoor je je van minimaliseren laat weerhouden is pas echt verspilling.
- De spullen waar we vaarwel tegen zeggen zijn de spullen die we ons voor altijd zullen herinneren.
Over Fumio Sasaki en zijn boek over spullen wegdoen
In het begin van het boek laat Fumio Sasaki foto’s zien van zijn kamer, vroeger en nu. Dat is inderdaad een heel verschil. Hij heeft niet eens een stoel meer in huis! Zelfs zijn matras en tafel deed hij weg. Zijn appartement is met recht minimalistisch te noemen.
Hij is dus best extreem in zijn minimalisme.
De tips die hij geeft voor spullen wegdoen zijn best oké, maar ook weer niet supernieuw. En ik heb het idee dat hij ervan uitgaat dat je in de stad woont met zijn tip om in een cafe op een lekkere bank te gaan zitten en winkels als je persoonlijke voorraadkast te zien. Voor mij is dat toch wel een eindje rijden ; )
Wat kun je verder van Vaarwel spullen verwachten?
Vaarwel spullen is het verhaal van Fumio Sasaki, en hoe ontzettend gelukkig hij is geworden van minimalisme en spullen wegdoen. Tussendoor vind je algemene informatie over minimalisme en gedachtengangen over leven met minder spullen.
In onderstaand filmpje vertelt Fumio Sasaki over zijn minimalisme, en laat zijn kleren zien. En daar is hij snel mee klaar!
Mijn conclusie over Vaarwel spullen en spullen wegdoen
Fumio Sasaki was iemand die, voordat hij minimalist werd, veel waarde hechtte aan spullen. Die spullen gaven hem status. Dus dat loslaten is voor hem iets heel Groots.
Hoewel ik dingen zeker leuk kan vinden om te hebben, heb ik niet bepaald spullen in huis die me status verschaffen. Het meeste is immers tweedehands. Misschien dat Vaarwel spullen me daarom niet zo heel erg raakte. Anders dan Fumio Sasaki ben ik niet zo statusgevoelig. Dus zijn ontdekking dat je van spullen niet gelukkig wordt, vond ik niet zo opzienbarend.
N.B. Ik vind het minimalisme in Vaarwel spullen niet persé heel Japans overigens. Het is gewoon minimalisme.
Spullen wegdoen moeilijk?
Is spullen wegdoen moeilijk? Dat ligt eraan. De één kan makkelijk spullen weggooien terwijl een ander met elk voorwerp worstelt. De reden dat spullen wegooien moeilijk is heeft te maken met emoties, psychologische factoren maar ook met praktische factoren. Hieronder een overzicht van redenen waarom spullen wegdoen voor veel mensen zo moeilijk is.
- Sentimentele waarde: Spullen kunnen emotionele waarde hebben. Denk aan herinneringen aan speciale gelegenheden, mensen of periodes in ons leven. Die spullen wegdoen kan voelen alsof je een deel van jezelf en je geschiedenis wegdoet.
- Angst voor verlies: Veel mensen zijn bang om iets waardevols kwijt te raken. Dit leidt tot het Voor het geval dat- principe! oftewel Je weet maar nooit of ik het niet toch een keer nodig zal hebben!
- Identiteit: Sommige spullen zijn verbonden met onze identiteit en zelfbeeld. Het loslaten van deze items kan het gevoel van wie we zijn beïnvloeden.
- Duurzaamheid en verspilling: dingen niet wegdoen omdat je je schuldig voelt over afval creëren.
- Besluiteloosheid: Beslissen wat je houdt en wat niet, kan overweldigend zijn. Zeker als je veel spullen hebt. In zo’n geval werkt het Kastje per dag principe goed.
- Verandering en onzekerheid: Spullen kunnen een gevoel van veiligheid en controle geven. Vaak mensen vinden het letterlijk en figuurlijk lastig om die spullen los te laten.
- Gewenning: Het kan een gewoonte zijn geworden om spullen te bewaren, zelfs als ze niet langer nuttig of relevant zijn. Deze gewoonte kan moeilijk te doorbreken zijn.
- Gebrek aan organisatie: Als het een grote bende is bij jouw thuis is het veel lastiger om spullen weg te gooien. Want waar moet je in vredesnaam beginnen….
Praktische informatie over Vaarwel spullen
Vaarwel spullen is voor 20,- te koop bij bol.com. Maar ik zou dat er niet voor over hebben. Het is best een aardig boekje, maar weinig vernieuwend. En het is ook niet heel minimalistisch om het te kopen ; )
Ontspullen: pin voor later!
Leestips
Wat vind jij van minimalisme, en leven met minder spullen? Kun jij goed spullen wegdoen?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Goeie tips! Ik probeer ook eens per jaar echt even goed ruimte te maken. Dan vliegt bijna alles naar de kringloop Haha
Er zitten best leuke tips tussen inderdaad, maar heel vernieuwend is het niet. Ik kan me trouwens niet voorstellen dat zo minimalistisch leven fijn is. Ik wil toch echt wel een bed hebben.
Ja, Fumio Sasaki gaat inderdaad wel heel ver.
wauw wat een hoop tips, hier moet je toch echt wel wat mee kunnen zou je denken! Leuk tips zitten er tussen. Ik kan me voorstellen dat mensen dit minimalistische fijn vinden, maar ik ben toch iets van het meer spullen hebben.
Poe, hij liever dan ik! Ik denk dat hij de gulden middenweg niet helemaal heeft gevonden, hahaha.
Een lekker bed en een comfortabele stoel zouden die kamer toch een stuk prettiger maken, vind ik dan :)
Zelf zijn we ook al jaren aan het ontspullen. En elke keer weer vind ik dingen die weg kunnen. Maar ik geniet wel degelijk van de fijne dingen die we hebben. Zeker niet als statussymbool, net als jij.
Het ontspullen gaat hier nog wel even door.
Je kunt bij hem inderdaad niet eens lekker zitten als je op bezoek komt. Maar zijn redenering is dat je dan gewoon naar een cafe of zo gaat en daar gaat zitten.
Ik kan best moeilijk dingen weggooien, behalve als het dingen zijn die ik van mijn dochtertje heb gekregen. Qua kleding heb ik er niet zoveel moeite mee. Maar wel heb ik per ongeluk een keer de verkeerde stapel in de weggooi-zak gegooid. Pas toen de kleren waren weggebracht kreeg ik het in de gaten. Oh wat mis ik die kleren.
LOL. Grappig dat je dingen die je van je dochter hebt gekregen makkelijk kunt weggooien. Dat hoor je moeders niet zo vaak zeggen ; )
Dat moet natuurlijk andersom zijn. Ik lees het terug en ik kom echt over als the mother from hell hihi. Dingen die ik van haar heb gekregen kan ik niet weggooien. Er ligt zelfs nog een uitgedroogde klaproos van jaren geleden.
Aha : ) Ik vond het al zo bijzonder!
Ik heb dit boek toevallig net gisteren gelezen (van de bieb) en ik vond het echt geweldig. Ik heb al veel dingen weg gedaan maar de inspiratie is er om opnieuw te gaan kijken wat er nog meer weg kan. Ga eens met zijn ogen naar mijn spullen kijken, ik bewaar zo veel wat ik ‘ooit’ nog eens nodig zou kunnen hebben, dat gaat er allemaal uit heb ik besloten.
Ik zal nooit zo’n huis hebben als hij (dat wil ik ook niet) maar ik vind hem wel een voorbeeld waar veel van te leren is. Zo het lijstje tips oplepelen vind ik niet echt duidelijk genoeg, hij legt in zijn boek alles nog meer uit. Ik vond het een goed boek.
Fjin dat het boek zo inspirerend werkte bij jou Ineke! Dat effect had dit boek op mij wat minder helaas.
Ik heb weinig met spullen en nog minder me tstatus. wel wat met boeken…maar nooit met boeken hoe-je-moet-leven.
Gelukkig heb ik daar zelf geen last van, ken overigens wel wat mensen ???? goede tips! Wel een erg lang lijstje
Zitten paar heel leuke tips bij! Toch een paar opgeschreven in bujo :D
Leuk!
Zitten een paar goede tips bij. Echter zo minimalistisch is wel heel erg. Weer niet of dit voor iedereen wat is.
Ik doe heel snel dingen weg, soms te snel dan hebben we het eigenlijk toch nodig
Helaas is mij dat ook wel eens overkomen….
Ik hou van minimaliseren, het voelt zo goed om spullen weg te doen!! Ik heb nog een tip: bij twijfel of je iets nu wel of niet moet wegdoen, stop het in een doos en zet het op zolder voor enkele maanden. Als je na bepaalde tijd opnieuw door de spullen gaat zul je ze gemakkelijker kunnen wegdoen als je merkt dat je ze al die tijd niet gemist hebt. :-)
Dat is zeker een goede tip. Een soort tussenstap!
Ik ben heel goed in spullen weggooien, al zeg ik het zelf! Ben ook al zo’n 10x verhuisd in m’n leven, dus dan wordt je er vanzelf goed in haha. Ik trek lades open, en als ik spullen tegenkomen waarvan ik niet meer wist dat ik het had: weg ermee! Een minimalist worden lijkt me wel weer heel heftig, maar ik ben het zeker eens met het idee dat je niet zoveel spullen nodig hebt!
Als je niet meer wist dat je iets had, dan kan het inderdaad wel weg!
ik heb soms ineens een drang en dan moet ik opruimen. Dat gaat mij dan best makkelijk af en doe ik zonder veel moeite spullen weg
Deze tips kan ik wel gebruiken! Ik wil het altijd wel, maar ik val altijd weer in dezelfde valkuilen… dus tijd om er nu echt mee aan de slag te gaan :)
Wat een handige tips, wij gaan binnenkort verhuizen en daarbij kleiner wonen. Heb dus ook moeten minimaliseren, maar het voelde heerlijk!
Hee, dat is interessant. Gaan jullie bewust kleiner wonen Jouvence?
Haha, grappig… een van mijn challenges van deze maand… iedere dag iets opruimen. Is nog niet helemaal gelukt ;(
Goeie tips! Ik heb het gelukkig niet zo moeilijk met dingen wegdoen. Alleen kleding is af en toe een probleempje ^^
Ik hecht niet zo heel veel waarde aan spullen en heb dan ook geen moeite met dingen wegdoen. Het zijn eerder de dingen zoals een briefje nog van mijn oma, het eerste pakje van de kinderen enz dat ik niet wil en kan wegdoen
Dingen met sentimentele waarde vind ik ook lastig om weg te doen inderdaad.
Handige tips, maar gelukkig heb ik er zelf geen last van. Ik vind het fijn om af en toe mijn huis lekker op te ruimen!
De meeste kende ik inderdaad al :)
Regelmatig zoek ik dingen uit en dan gaat er zeker wel het een en ander weg.
Kleding probeer ik te verkopen, al wordt dat tegenwoordig wel lastig met al die weggeefhoeken..
Het geeft altijd een goed gevoel als je dingen weg kan doen :D
Toen we gingen verhuizen naar dit huis ook: heb toen 3 vuilniszakken vol kleding naar de kledingcontainer gebracht toen we in het oude huis gingen inpakken :)
Heerlijk om dat dan niet meer te hoeven meezeulen naar je nieuwe huis!
Heel handig! Ik ben nooit zo’n weg gooier maar ik kan ook uit het niets opeens een opruim bui hebben en dan alles zonder boe of bah, de prullenbak in gooien!
Zitten een paar goede tips tussen, thanks! Ga de tips onthouden!
Het is bij mij niet zo dat ik er moeite mee heb om het los te laten. Ik kies één of twee momenten in het jaar om alles wat weg kan, weg te gooien.
Zo grappig, ik was net een stukje aan het typen omdat ik zijn boek weer eens doorbladerde op de e-reade en dacht dat het eigenlijk wel armoedig was als je alles op je telefoontje doet.
De apple-afhankelijkheid maakt zijn boek minder leuk. Die druif met zijn googlegoggles of wat het ook zijn.
Wat dat betreft is William Morris minimaler met zijn ‘heb niets in je huis dat je niet mooi of nuttig vindt’. Punt. Misschien zit minimalisme niet in het hebben van geen spullen, maar in zo min mogelijk afhankelijkheid ervan.
Dat laatste vind ik een heel mooi punt Gerlinde!
Ik zou het eigenlijk wel eens moeten toepassen Ik vind weggooien helaas niet altijd even makkelijk
Ik kan hanteer altijd de regel dat wanneer ik iets nieuws koop ik iets ouds moet weg doen. Dat lukt mij wel. Al hebben andere huisgenoten hier thuis daar meer moeite mee.
Echt minimalistisch zijn wil ik helemaal niet. Ik vind het juist fijn om aan bepaalde spullen waarde te hechten, omdat het je aan iemand of een periode doet denken, omdat het mooi is, handig etc etc. Maar eens in de zoveel tijd een grote opruiming is niet gek. Je sleept, zeker met kinderen, een hoop onzin mee naar binnen.
Ja dat herken ik wel. Kinderen lijken ook wel een boel spullen met zich mee te brengen.
Wat een goede tips! Ik heb er gelukkig niet zoveel moeite mee:)
Ik ruim regelmatig op en breng dingen naar de kringloop die niet meer gebruikt worden. Weggooien is ook zo zonde als je er een ander blij mee kunt maken.
Goeie tips! Eens per jaar probeer ik echt alles te bekijken dan we niet of amper hebben gebruikt. Soms vind ik iets weg doen en het later opnieuw kopen fijner, dan het alsmaar laten liggen. Teveel rommel, daar wordt mijn hoofd rommelig van.
Wat een handige tips! Ik verhuis binnenkort van een groot huis naar een klein appartementje dus ik ga nog veel spullen moeten kwijtraken.
Ik vind een verhuizing ook altijd een uitstekend moment om eens kritisch te kijken naar wat je wilt houden en wat wegkan. Veel succes met alles!
Omdat we vrij klein wonen, wil ik gewoon ook niet te veel shit bewaren. Minimalistisch is het niet, maar spullen eeuwig bewaren doen we gelukkig niet. Al vind ik nog steeds dat mijn man wel minder mag hoarden, haha.
Mijn man zou ook meer weg kunnen doe vind ik…..
Wat een fijne opsomming. Waarschijnlijk kan ik ook meer weggooien uit mijn eigen kamer. Ach ja. Tot later ;-)
Kostelijk MC Kleuver. Ik moet glimlachen om je constatering dat er wat te verbeteren valt en hoe je dat meteen ook weer kunt loslaten ; )
Als je dingen dubbel hebt, dan moet je ze inderdaad wel wegdoen! Zelf ben ik hier vrij makkelijk in :)
Wat lange lijstje! Fijne tips en ik moet echt sommige dingen wegdoen
Ik kan heel goed spullen weggooien, maar dit klinkt me wel iets té opgeruimd in de oren. Foto’s maken van spullen voor je ze wegdoet doe ik ook. En bij mij komen ze dan in een fotoalbum, dus dan zie ik ze ook nog af en toe. Maar ik denk dat deze manier fotoalbums weg zou doen;).
Waarschijnlijk wel… ; )
Ooit eens 75% weggedaan van wat ik had, toen ik van gro(o)t(er) naar klein ging wonen. Nooit iets gemist…!
Lie(f)s.
Dat lijkt me ook best fijn Lies. Jezelf ontdoen van alle ballast.
Zou wegdoen en ook weinig spullen hebben genetisch kunnen zijn? Ik had al jong,als ik iets van b.v. klei maakte en iemand vond het mooi,ik meteen vroeg “wil je het hebben?”.En dat is nog zo. Maar enkele dingen,daar ben ik echt aan gehecht.
Ik kan me zeker voorstellen dat er een genetische component is Izerina.
Minimalisme begint met nadenken voor je iets aanschaft. Heb ik het echt nodig? Ga ik het echt gebruiken?Kan ik het voor meerdere doeleinden gebruiken? Wat je niet koopt hoef je ook niet weg te doen in de toekomst. Ik was iemand die snel iets kocht ook al waren het vaak 2e hands aankopen, ben mezelf aan het aanleren om bewuster te kijken voor ik iets aanschaf.
Wat goed Johmar!