Reacties

Minimalisme: veel meer dan je denkt. Kijk maar! — 64 reacties

 1. Opruimen. Onze kinderen zijn al lang de deur uit. Maar toen ze nog thuis woonden hadden ze een eigen kamer. Af en toe riep ik; opruimen!
  En bij de derde keer wisten ze; nu is de boot aan, nu moeten we. Want na de derde keer ging ik met de vuilniszak rond en ging er haast alles in. Zelfs de boeken van de bieb.(Weggestopt). Daarna grote paniek want er was veel weg. (Niet echt). Dat hoefde ik maar éénmaal te doen en toen ruimden ze zelf wel op. Niet erg lief maar het hielp wel.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

 2. Die blik als je met de vuilniszak in de aanslag staat, herken ik!! :)

  Oudste dochter is behoorlijk netjes (oppervlakkig dan, trek een kast open en je schrikt je wezenloos) en de jongste is een organisatorische en huishoudelijke ramp. Maar ze was erg blij toen ik haar kamer had opgeruimd.

 3. ..Het is hier ook een ramp, nog 2 van 18 eb 1 van 13 thuis. De tweeling is het ergste, en ík ga het niet meer opruimen. Vorige week had ik een weddenschap gewonnen met eentje, die hield in kamer opruimen. Hij zei "dinsdag" ik ben net thuis en hoor nog niets, zucht. Maar ik kan me vergissen, ik ga zo kijken. Ik riep vanmorgen al dat het Super-tuesday was. "wat is dat ook alweer?" Opruimdinsdag!

  Maar alle gekheid op een stokje, het beheerst wel een beetje m'n leven en dat zou niet moeten.

  Groejes Petra

 4. Mijn mama gooide gewoon alles wat los lag op één berg, en als de kast binnenin niet netjes was, kiepte ze die leeg bovenop die berg. Alles wat binnen de zoveel uur niet opgeruimd was, ging onherroepelijk weg.

  Heeft ze maar één keer gedaan, maar is me wel steeds bijgebleven.

 5. Pfff...mijn dochtertje is redelijk netjes maar wel een echte verzamelaar. Zoon geeft minder om spullen maar een troep...!!
  Hij begint telkens enthousiast met opruimen maar houdt dan weer halverwege op. Wat helpt: rommelmarkt en geld verdienen!! Dat ruimt lekker op in de spullen en het idee van geld helpt bij het dingen wegdoen!

 6. Mijn, nog thuis wonende dochter, kan helaas niks weggooien. Haar kleine kamer is dan ook overvol. Toen ze klein waren en gingen logeren bij oma, haalde ik hun kamers overhoop en gooide heel wat weg. Dan was hun kamer weer een hele tijd netjes.
  Ik wilde jouw berichtje op mijn weblog overigens publiceren maar ze hebben bij mijnweblog.nl de hele boel veranderd en nu kan ik nergens meer berichten publiceren. Ik weet ook niet meer hoe ik moet bloggen, foto's moet plaatsen enz. Erg vervelend en ik hoop dat ik er nog achter kom hoe het moet, had het net een beetje onder de knie en nu dus die veranderingen.....
  Groetjes, Dagmar https://bewustconsumeren.web-log.nl/

 7. Slim, die ga ik onthouden! 'Als je niet van opruimen houdt, moet je zorgen dat je weinig spullen hebt.' Niet alleen waar voor kinderen, maar ook voor mezelf ;-)

  • Dat is inderdaad lastig! En je moet als moeder ook uitkijken dat je het niet overneemt en iets weggooit. Ik heb ooit die fout gemaakt bij één van mijn dochters, en voel me daar nog schuldig over.

 8. Ik sluit me graag aan bij de laatste quote. Ik bewaar eigenlijk niets wat we niet gebruiken, maar van mooie en goede dingen die we wel gebruiken hebben we in een echte minimalists’ oog vast te veel.

  Ik heb vooral een hekel aan rommeligheid, dus alles heeft wel een goede plek en blijft zo zorgvuldig bewaard.

 9. Ik vind het heerlijk als het wat rommelig om me heen is. Of dat het artistieke in mij is, ik weet het niet. Mijn vrouw is het tegenovergestelde, maar heeft zich neergelegd bij mijn chaos.

  • Wat lief van je vrouw Sjoerd! Misschien helpt het ook dat ze overdag op haar werk is? Ik zou het best moeilijk vinden om de hele dag in chaos te moeten leven.

 10. Minimalisme in spullen dat heb ik vaak gedaan, ik heb drie keer een lange reis gemaakt en maanden geleefd uit een rugzak, dan kom je er achter dat je maar heel weinig nodig hebt om gelukkig te zijn. Maar thuis kom ik weer snel in de vele spullen hoor.

  • Apart is dat inderdaad. De paar keer dat wij kampeerden ervaarde ik ook hoe weinig je eigenlijk nodig hebt. Waarom houden we dat eigenlijk niet vast in het gewone dagelijkse leven....

  • Mijn kinderen hebben vanaf dat ze konden opruimen ook hun eigen spullen opgeruimd. En dat doen ze nog. Tenminste..hier thuis niet echt meer, maar als we op visite gaan wel.

 11. Ik ben niet zo goed in het minimalisme. Ik bewaar bruikbare spullen nog vaak, maar dan ook alleen als ik weet dat ik het gebruik. Zoals bijvoorbeeld de mixer die ik maar een paar keer per jaar gebruik. Ik heb graag spullen om me heen als herinnering, gelukkige momenten waar ik graag vaak aan herinnerd wil worden. Gelukkig heb ik geen koopmanie, dus blijft het nog redelijk beperkt.

 12. Te veel spullen is niet handig, geeft ook onrust in je hoofd.
  Daarom de ruimte waar ze voor bestemd zijn ook zo te gebruiken.
  Slapen in de slaapkamer en tv kijken in de woonkamer enz.
  Rommel in de hobbykamer. Hans

 13. Less is more heet dat in de architecture... maar soms vind ik dat less wel een beetje kaal. Dus ik zeg Een beetje less, is prima

 14. Door de zuinigheid van m'n ouders (ze konden in mijn jeugd maar net rond komen) ben ik onbewust ook een soort minimalist geworden. Een ander iets is dat ik tevredenheid nastreven belangrijker vind dan geluk nastreven. Dat laatste leidt bij sommige mensen impulsaankopen op. Tevredenheid is een ramp voor de commercie. Daarbij kan ik redelijk repareren en hou dingen langer in het leven. Maar het begint bij mijn nee-nee sticker en reclame-blokkeerde. Weet van veel dingen niet het bestaan en dus niet dat ik het volgens de reclamemakers nodig heb. Dus ga ik er niet naar op zoek. Als ik in een winkel ben dan denk ik van jongs af aan: 'Heb ik het nodig of ligt het na een week ongebruikt in de hoek?' Bij die laatste gedachte koop ik het niet. In huis heb ik nog de meubels van m'n overleden ouders. Is nix mis mee, zit goed. Heb ook geen afwasmachine, wel een 2e hands magnetron. Heb weinig boeken omdat ik niet van lezen hou. Aan een rijbewijs ben ik nooit begonnen, had geen zin om een 'mobiele' baan te hebben, waarbij je uren van de dag in de file staat. Een half jaar geleden heb ik voor het eerst een mobiele telefoon gekocht omdat m'n compactcamera de geest gaf. Weinig mensen hebben dat nummer en anders maken ze ook meer kans als ze m'n vaste nummer bellen. Toch heb ik een ander nadeel. Ik kan erg moeilijk dingen weggooien onder het motto misschien kan ik het nog eens gebruiken. Bijvoorbeeld om er iets anders mee te repareren. Komt alleen bijna nooit voor. Verder eet ik eenvoudig met weinig vlees. Dat is meer omdat ik me ook redelijk milieuvriendelijk wil gedragen. Met vakanties koos ik doorgaans voor 2 sterren en zelf aangedreven vervoer. Nadeel is dat je bijna geen 2 en al helemaal niet minder sterren onderkomens kunt vinden. 3 is het minste (met teveel meuk) en bij 5 pleeg je zeker roofbouw op de aarde.

  • Ik vind dat een hele mooi instelling Ximaar: streven naar tevredenheid in plaats van geluk. Altijd maar gelukkig zijn is volgens mij ook niet realistisch, maar tevreden zijn, is een stuk haalbaarder.

 15. Dit is echt een levenstijl die me aanspreekt..helaas ben ik niet zo een goede opruimmiep en heb ik nog teveel moeite met loslaten en ontspullen
  Wie weet in de toekomst

 16. Ik houd ervan dat alles opgeruimd is en een eigen plek heeft, dus ik kan me deels vinden in het minimalisme. Toen we een paar jaar geleden gingen verhuizen een hoop verkocht en dat voelde zo lekker.

  • Een verhuizing vind ik ook altijd een mooie aanleiding om je te ontdoen van overbodige zooi. Dan heb je ook een fijne frisse start in je nieuwe huis.

 17. Ik ben dol op minimalisme in huis. Helaas is mijn verkering een aanhanger van het maximalisme. Hij wil véél. En ook nog gróót. Ik spreek regelmatig mijn veto uit.

 18. Ik leerde van een moeder dit: ALs ze er niet naar omkijken gaat het weg. Eerst tijdelijk in zo'n rotbak van ikeactionxenos daarna krijgen ze het nog een keer terug. Kijken ze er weer niet naar om dan is het kringloop. Kinderen hebben veel meer dan vroeger en daardoor zijn ze neit creatief meer. TV meer uitlaten, geen tablets en telefoons en zeker geen spelcomputer. Gegarandeerd troep in die kamers, maar wel spelende kinderen.
  Ik zeg steeds tegen mijn vent, het is niet te duur in dit land, de mens wil teveel. En onbewust nemen kinderen dat ook over. Ik ben overigens niet pro minimalisme, het is oke als je iets niet koopt. Maar het wel kopen en dan opeens allemaal weg doen is kortzichtig en dom. Minimalisme is iets wat je 'moet' leren.

 19. Ik ben sinds twee jaar bezig met het minimalisme. Ik probeer zo min mogelijk te kopen en heel veel spullen aan een ander te geven of te verkopen. We hebben in werkelijkheid maar heel weinig nodig.

 20. Op zich ben ik vrij goed in spullen weg doen behalve als het op mijn boeken aan komt die wil ik het liefste allemaal houden al staan er al een paar 100 in de kast. Boeken zijn echt mijn schatten. Maar gelijk heb je weinig spullen is een net en opgeruimd huis.

 21. Minder spullen, tot dat inzicht ben ik eind vorig jaar ook gekomen! Sinds die tijd geef ik veel weg, want we hebben gewoon echt teveel spullen. Ik kan inderdaad kasten blijven kopen, maar dat is gewoon niet de oplossing! En het kinderspeelgoed... Mijn zoon mist niet eens de dingen die we weg hebben gedaan, hij geeft eigenlijk alleen om zijn lego en dat mag natuurlijk gewoon blijven.

 22. Mensen willen vaak alleen maar meer, meer en meer.
  Kan mij wel in je blog vinden. Want op een aantal punten is het juist heel fijn om minder, minder en minder te hebben. Geeft overzicht en overzicht geeft rust en rust geeft tijd voor andere dingen.
  hihi je lijkt mijn moeder wel, die kwam ook altijd aan met vuilniszakken als wij onze kamers weer eens weigerde op te ruimen 🤣

 23. Toen ik van een redelijk groot huis verhuisde naar een app'je, moest 3/4 van alles weg. Sindsdien koester ik wat ik heb, en af en toe sluipt toch weer iets binnen...
  Lie(f)s.

 24. Heerlijke blog! Een minimalistische inrichting geeft mij altijd rust in mijn hoofd, met mooie artikelen zoals een zitzak kan je het toch erg gezellig maken.

 25. Ik ben niet minimalistisch ingesteld maar ik houd wel van een opgeruimd huis, dat alles netjes is, vooral als er bezoek langs komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder