Minimalisme

Gepost May 25, 2010 in Action, Opvoeding / 7 Comments

‘Ze hebben gewoon meer kastruimte nodig,’ dacht ik, als ik weer eens schrok van de zooi in de kinderslaapkamers. En dan investeerde ik in Billy’s, handige opbergsystemen, plastic bakken, vrolijk gekleurde mandjes, en toonde de kinderen hoe ze voortaan al hun spullen geordend konden opbergen. Ikea, Blokker, Xenos, Wibra en Action verwelkomden mij als hun beste vriend. Een dag lang was hun kamer dan netjes, dan keerde de chaos terug.

Toen besefte ik: ze hebben niet meer kastruimte nodig, maar minder spullen! Dus pakte ik een grote rol vuilniszakken en begon op te ruimen. En op te ruimen, en daarna ruimde ik nog een beetje meer op. En al die kastjes en mandjes deed ik naar de Kringloop. En met het enthousiasme van de recente bekeerling riep ik luid tegen de kinderen: ‘Als je een hekel hebt aan opruimen, moet je zorgen dat je weinig spullen hebt!’

Sinds dit besef zijn intrede heeft gedaan, zijn met name de kamers van Jan (13) Ot (9) en Piet (6) opmerkelijk netjes en rustig. Maar ook Maartjes (14) verblijf lijkt minder op een uitdragerij dan voorheen.

Handenwrijvend sta ik klaar om mijn laatste kind tot het minimalisme te bekeren, namelijk Teuntje. Gretig glijden mijn ogen door haar slordige kamer, op zoek naar dingen die ik kan wegdoen. Met angstige ogen kijkt ze mij en mijn ritselende vuilniszak aan.

Volgens mij is ze er nog niet helemaal rijp voor…

Lees ook mijn post over een eenvoudiger leven.

Hebben jouw kinderen veel spullen?
En hoe zijn hun kamers? Netjes of slordig?
En hoe ga je daar mee om?


7 responses to “Minimalisme

 1. gerrie

  Opruimen. Onze kinderen zijn al lang de deur uit. Maar toen ze nog thuis woonden hadden ze een eigen kamer. Af en toe riep ik; opruimen!
  En bij de derde keer wisten ze; nu is de boot aan, nu moeten we. Want na de derde keer ging ik met de vuilniszak rond en ging er haast alles in. Zelfs de boeken van de bieb.(Weggestopt). Daarna grote paniek want er was veel weg. (Niet echt). Dat hoefde ik maar éénmaal te doen en toen ruimden ze zelf wel op. Niet erg lief maar het hielp wel.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

 2. Die blik als je met de vuilniszak in de aanslag staat, herken ik!! 🙂

  Oudste dochter is behoorlijk netjes (oppervlakkig dan, trek een kast open en je schrikt je wezenloos) en de jongste is een organisatorische en huishoudelijke ramp. Maar ze was erg blij toen ik haar kamer had opgeruimd.

 3. ..Het is hier ook een ramp, nog 2 van 18 eb 1 van 13 thuis. De tweeling is het ergste, en ík ga het niet meer opruimen. Vorige week had ik een weddenschap gewonnen met eentje, die hield in kamer opruimen. Hij zei “dinsdag” ik ben net thuis en hoor nog niets, zucht. Maar ik kan me vergissen, ik ga zo kijken. Ik riep vanmorgen al dat het Super-tuesday was. “wat is dat ook alweer?” Opruimdinsdag!

  Maar alle gekheid op een stokje, het beheerst wel een beetje m’n leven en dat zou niet moeten.

  Groejes Petra

 4. Mijn mama gooide gewoon alles wat los lag op één berg, en als de kast binnenin niet netjes was, kiepte ze die leeg bovenop die berg. Alles wat binnen de zoveel uur niet opgeruimd was, ging onherroepelijk weg.

  Heeft ze maar één keer gedaan, maar is me wel steeds bijgebleven.

 5. Pfff…mijn dochtertje is redelijk netjes maar wel een echte verzamelaar. Zoon geeft minder om spullen maar een troep…!!
  Hij begint telkens enthousiast met opruimen maar houdt dan weer halverwege op. Wat helpt: rommelmarkt en geld verdienen!! Dat ruimt lekker op in de spullen en het idee van geld helpt bij het dingen wegdoen!

 6. Anonymous

  Mijn, nog thuis wonende dochter, kan helaas niks weggooien. Haar kleine kamer is dan ook overvol. Toen ze klein waren en gingen logeren bij oma, haalde ik hun kamers overhoop en gooide heel wat weg. Dan was hun kamer weer een hele tijd netjes.
  Ik wilde jouw berichtje op mijn weblog overigens publiceren maar ze hebben bij mijnweblog.nl de hele boel veranderd en nu kan ik nergens meer berichten publiceren. Ik weet ook niet meer hoe ik moet bloggen, foto’s moet plaatsen enz. Erg vervelend en ik hoop dat ik er nog achter kom hoe het moet, had het net een beetje onder de knie en nu dus die veranderingen…..
  Groetjes, Dagmar https://bewustconsumeren.web-log.nl/

 7. Slim, die ga ik onthouden! ‘Als je niet van opruimen houdt, moet je zorgen dat je weinig spullen hebt.’ Niet alleen waar voor kinderen, maar ook voor mezelf 😉

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.