Minimalisme: veel meer dan je denkt. Kijk maar!

minimalismeMinimalisme.

Het is een levensstijl waar vele boeken over zijn geschreven. Zelf associeer ik het vooral met een eenvoudig leven, in de zin van een leven met niet al te veel spullen.

In 2010 schreef ik onderstaande blogpost over minimalisme in de slaapkamers van mijn kinderen. Ik kwam destijds tot een belangrijk inzicht! De oplossing voor hun rommelige slaapkamers was níét allemaal leuke opbergkasten en bakken kopen, maar zorgen voor minder spullen.

Minimalisme in kinderkamers 2010

‘Ze hebben gewoon meer kastruimte nodig,’ dacht ik, als ik weer eens schrok van de zooi in de kinderslaapkamers. En dan investeerde ik in Billy’s, handige opbergsystemen, plastic bakken en vrolijk gekleurde mandjes. Vervolgens toonde ik de kinderen hoe ze daarin al hun spullen geordend konden opbergen. Ikea, Blokker, Xenos, Wibra en Action verwelkomden mij als hun beste vriend. Een dag lang was hun kamer dan netjes, dan keerde de chaos terug.

Eye-opener: ze hebben niet meer kastruimte nodig, maar minder spullen

Toen besefte ik: ze hebben niet meer kastruimte nodig, maar minder spullen! Dus pakte ik een grote rol vuilniszakken en begon op te ruimen. En op te ruimen, en daarna ruimde ik nog een beetje meer op. En al die kastjes en mandjes deed ik naar de Kringloop. En met het enthousiasme van een recente bekeerling riep ik luid tegen de kinderen:

Als je een hekel hebt aan opruimen, moet je zorgen dat je weinig spullen hebt!

Minimalisme werkt!

Sinds dit besef zijn intrede heeft gedaan, zijn met name de kamers van Jan (13) Ot (9) en Piet (6) opmerkelijk netjes en rustig. Maar ook Maartjes (14) verblijf lijkt minder op een uitdragerij dan voorheen. Handenwrijvend sta ik klaar om mijn laatste kind tot het minimalisme te bekeren, namelijk Teuntje. Gretig glijden mijn ogen door haar slordige kamer, op zoek naar dingen die ik kan wegdoen.

Met angstige ogen kijkt ze mij en mijn ritselende vuilniszak aan.

Volgens mij is ze er nog niet helemaal rijp voor…

Minimalisme 2021

Nog steeds ben ik overtuigd van het inzicht dat de oplossing meestal niet meer kastruimte is, maar kritisch kijken naar je spullen. Soms kunnen spullen letterlijk en figuurlijk als zware bagage gaan voelen. En aangezien je over veel dingen in het leven geen controle hebt, mag ik graag proberen om mijn spullen wél te controleren.

Maar dat wil niet zeggen dat mijn huis er heel minimalistisch uitziet. Alleen mijn boekenkast getuigt al van een gebrek aan minimalisme vrees ik. Hoewel ik me voel aangetrokken tot sommige aspecten van het minimalisme, ben ik dus geen verstokt minimalist. Maar ik streef wel naar een leven met zo min mogelijk onnodige spullen.

7 Vormen van minimalisme

 1. Minimalisme in de letterlijke vorm: kiezen voor zo min mogelijk spullen in huis. Sommige mensen kiezen zelfs voor little house, dat echt dwingt tot minimalisme omdat je er weinig plek hebt.
 2. Je kunt ook voor minimalisme kiezen op andere terreinen. Bijvoorbeeld als het gaat om je sociale activiteiten. Of je werk. Of je hobby’s. Ook daarin kun je minimaliseren. Door bijvoorbeeld minder afspraken te maken, en bewust middagen of avonden in je agenda vrij te houden.
 3. Minimalisme als het gaat reizen en vakantie. Een andere vorm van minimalisme is bijvoorbeeld kiezen voor vakanties in eigen land, in plaats van ver weg met het vliegtuig.
 4. Je kunt ook kiezen voor 1 categorie om te minimaliseren. Bijvoorbeeld als je vindt dat je eigenlijk teveel kleding in je kasten hebt hangen. Dan kun je ervoor kiezen om daar eens flink in op te ruimen, en bijvoorbeeld alleen nog een zogenoemde capsule garderobe over te houden. Je kunt dit ook doen met boeken, of een verzameling.
 5. Bewust kiezen voor minder prikkels in je leven is ook een vorm van minimalisme.
 6. En dan heb je ook nog minimalistische spullen! Bijvoorbeeld een minimalistisch bankstel, een minimalistische ring, een minimalistische keuken, een minimalistisch geboortekaartje, een minimalistisch horloge etc.
 7. Last, maar zeker not least heb je ook nog digitaal minimalisme! Bij digitaal minimalisme kies je er bijvoorbeeld voor om je social media accounts weg te doen.

Veelgestelde vragen over minimalisme

1. Wat is minimalisme?

Het Van Dale woordenboek moest het antwoord schuldig blijven, maar de Nederlandse encyclopedie kwam wel over de brug:

‘Minimalisme is het streven om met zo eenvoudig mogelijke middelen een doel te bereiken. De poging om dingen tot hun eenvoudigste vorm, karakter of functie te herleiden.’

Daarnaast is er ook nog een stroming in de architectuur die minimalisme  heet.

2. Minimalisme waar beginnen?

Stel je denkt nu: ik word minimalist! Ik ga het helemaal anders doen! Hoe pak je dat dan aan? Dan zijn er diverse opruimgoeroe’s die je daar graag mee willen helpen. De bekendste is denk ik Marie Kondo met haar boek Opgeruimd! Maar wie wat voorzichtiger wil beginnen raad ik de methode van Een kastje per dag aan. Daarbij ruim je elke dag 1 kastje op! Zo raak je niet overweldigd, maar kom je stap voor stap verder.

3. Waarom minimalistisch leven?

Mensen die kiezen voor minimalisme doen dat doorgaans omdat ze verlangen naar een eenvoudiger leven, met minder gedoe. Een andere reden voor een minimalistisch leven is als verzet tegen de consumptiemaatschappij en vanuit milieu overwegingen.

Doorgeslagen minimalisme

Bij sommige mensen slaat de hang naar minimalisme door. Zoals in onderstaand grappige filmpje:

Minimalisme tot slot

Cor van Halen, docent Sociale- en Cultuurpsychologie op de Radboud Universiteit in Nijmegen omschrijft minimalisme heel mooi op nu.nl

‘Minimalisme draait om ruimte en tijd vrijmaken om dingen te vinden en te doen die bijdragen aan je geluk en welbevinden. Daar moet je aan toekomen.’

Bij deze definitie sluit ik mij graag aan. Je kunt minimalistisch zijn als het om spullen gaat, maar ook als het gaat over je leefwijze in het algemeen. Zo ben ik zelf een minimalist als het gaat om rustig en eenvoudig leven, met zo min mogelijk prikkels.

Boeken en inspiratie

Ben je niet zo van de boeken? Dan kun je op bijvoorbeeld Netflix ook een documentaire over minimalisme kijken.

Leestips

Eenvoudiger leven boek van Mark Verhees

The biggest little farm

Wat vind jij van minimalisme?

Gebruikte bronnen o.a. Nu.nl, Encyclo, Van Dale, Ensie, soChicken, Een kastje per dag, bol.com 

64 Comments

 1. gerrie
 2. Anonymous
 3. Felice veenman
 4. Tania
 5. ingrid
 6. Felice veenman
 7. Jasmina
 8. Jouvence
 9. Anne
 10. Mieke | Miek's Mind

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh