Vuilniszakken: 6 x soorten en maten

vuilniszakken

Ik heb mijn vuilniszak het liefst met trekband. Dat heb ik ontdekt nadat ik vuilniszakken had gekocht zónder trekband!

Wat is dat irritant zeg. Ik kon de zak bijna niet dicht krijgen. Die witte dingetjes die er gratis bij zitten, zijn best lastig. Ik was dan ook blij toen mijn rol zakken op was. Ik heb toen onmiddellijk weer zakken mét trekband gekocht.

Wij hebben twee vuilnisbakken:

 • Een witte voor het gewone afval. (Staat achter de koelkast)
 • Een klein vuilnisemmertje voor organisch afval. Deze staat onder in het aanrecht.

Vuilniszak met trekband

Zakken met trekband zijn zakken die aan de bovenkant als het ware gevoerd zijn met een trekband. Een beetje zoals de bovenkant van een rok of onderbroek! Als je er aan trekt, dan trek je de zak keurig dicht. Zo kan er niets meer uitvallen. Ik vind dat een trekband een zak met vuilnis veel beter afsluit dan zo’n wit dingetje.

Ik koop mijn zakken voor huisvuil meestal bij de Action. Een tijdje terug hadden ze daar hele mooie gekleurde zakken voor vuilnis. Niet alleen waren ze prachtig lila, ze hadden een trekband én ze roken heel lekker. Helaas verkopen ze die niet meer. Echt jammer! Daarnaast koop ik ze soms bij de Wibra, en als ik echt omhoog zit bij de supermarkt.

Inhoud vuilniszak

De maat van een zak voor huisvuil wordt meestal aangegeven in Liters! Soms ook wel in centimeters. Het meest gebruikte formaat zak is 60 liter. Dat is de bekende grijze zak voor vuilnis. Deze is 60×80 cm.

Vuilniszak voor organisch afval

Bij de Action kwam ik zakken voor organisch afval tegen. Superhandig! Want die mag je gewoon in de groente container doen. Ik koop altijd de 10 ml variant. Want het vuilnisbakje voor organisch afval is vrij klein. Dat is een bewuste keuze. Want zo word ik gedwongen het organisch afval regelmatig op te ruimen. Anders zou ik het misschien te lang laten staan.

Behalve het 10l formaat verkopen ze ook grotere formaten.

Organische wc afvalzak

Er zijn speciale biologische vuilniszakken voor een campingtoilet en composteerbare zakken voor een droog toilet. Zoek naar het merk Boxio. In onderstaand grappige filmpje presenteert Boxio zichzelf.

Merk vuilniszak

Het bekendste merk zakken is denk ik toch wel Komo. Die zakken zijn ook heel stevig. Maar de Komo zakken die ik tegenkom hebben geen trekband dus koop ik ze niet. Een ander bekend merk is Dunil. Dat verkopen ze o.a. bij de Blokker.

Vuilniszak met geur

Schermafbeelding 2012 07 09 om 19.14.06

Bij de Action kocht ik een tijd zakken met geur. Ze hadden ze daar in een vrolijk lilakleurtje, met handige trekbanden, én een geurtje! Ik weet wel dat het een chemische lucht is, maar toch vind ik het fris ruiken.

Iemand heeft de vuilniszak niet vervangen!

Wanneer ik de vuilnisbak in de keuken leeg, dan doe ik er daarna altijd meteen weer een nieuwe zak in. Mijn man helaas niet, en zo komt het nog wel eens voor dat ik iets in de vuilnisbak gooi en te laat zie dat er geen zak in zit! Uiteraard is dat volgens mijn man míjn schuld, want híj kan de zakken niet vinden, en dat komt natuurlijk omdat ík ze ‘raar’ heb opgeruimd.

Tip voor de vuilniszakken

Maar nu heb ik de ultieme oplossing voor dit euvel, dankzij Marja Middelkoops boek De Grote SuperSopGids. Zij geeft daarin namelijk als tip dat je de rol met zakken gewoon onderin de vuilnisbak moet leggen! Dan liggen ze al op de plek waar je ze nodig hebt. Zelfs mijn man kan nu niet meer beweren dat hij de zakken niet kan vinden, want ze kijken hem recht aan als hij de oude zak vuil verwijderd.

Ik ben helemaal blij met deze tip!

Ben je nieuwsgierig naar het boek de SuperSopGids, lees dan hier mijn boekbespreking!

Vuilniszakken kopen: prijsoverzicht

Lidl vuilniszakken 60 liter

Bij de Lidl vind je fijne 60 liter vuilniszakken met een vrolijk geel trekband:

Screenshot 2023 09 21 at 15.48.05

Conclusie over vuilniszak

 1. Koop je vuilniszakken? Let er dan op dat ze van stevig materiaal zijn gemaakt. Superdunne, en vaak ook supergoedkope zakken, zijn meestal gemaakt van heel dun plastic. Dit scheurt heel gemakkelijk.
 2. Zorg dat je de juiste maat zak voor je vuilnisbak hebt! Is de vuilniszak te klein? Dan blijft hij niet goed zitten. Te groot is ook lastig. Voor sommige merken vuilnisbakken is alleen het eigen merk zak geschikt! Bijvoorbeeld bij Brabantia.
 3. Kies voor zakken met trekband. Daarmee kun je een zak stevig afsluiten.
 4. Er zijn zakken in verschillende kleuren. De bekendste is de zwart-grijze. Maar je hebt ook fel blauwe. En een tijdje terug hadden ze bij de Action geparfumeerde lila vuilniszakken. Met trekband! Helaas zijn die er niet meer.
 5. Er zijn speciale zakken voor organisch afval. Van 10l tot 60 liter!
 6. Als je onderin je vuilnisbak een krant legt, kun je hem makkelijk schoonmaken. Gewoon even de krant vervangen.

Wat zeggen de Huisvlijt bezoekers?

 • Ik leg altijd een krantje onder in de zak, of reclame blaadje. Zo wordt het vocht opgenomen en nooit geen last van nattigheid. (Bartha)
 • Ik koop gewoon de normale zakken van de Action. Zijn stevig genoeg. Maar ook ik hoor wel eens ‘klets’ als manlief inderdaad de zak er niet ingedaan heeft. Ik heb het geprobeerd met alle andere zakken, maar dan ging er weer eentje lek of er gebeurde weer wat mee. (Spaarmoeder)
 • Wij betalen een behoorlijk bedrag aan de gemeente voor het legen van de containers. Dat zit bij gemeentes met verplichte zakken in het bedrag wat je voor de zakken betaalt!! Ik heb nog geen kwart van het afval wat mijn buren aanleveren maar moet wel hetzelfde jaarbedrag betalen. Dus doe mij maar Gemeentelijke vuilniszakken!! (Tecla)
 • Ik zou dit zelf echt niet doen, want als de vuilniszak wat te vol zit of er is ook wat ‘nattigs’ in gegaan, kan de zak wel eens een beetje lekken. Dat zit dan allemaal op je schone vuilniszakken…(Lekker Leven met Minder)
 • Wij hebben zo’n Brabantia-ding met bijbehorende vuilniszakken. Schreeuwend duur, kies er ook niet weer voor. We kopen ze wel altijd in de aanbieding en doen zoveel mogelijk direct in de kliko, dus we kunnen best een poosje met zakken doen. Hiervoor hadden we meestal Komo, die zijn toch erg sterk en de prijs-kwaliteitverhouding is goed. (Ineke)
 • Ik gebruik Komo zakken. De bak in de keuken is gewoon snel vol met twee kleine kinderen. En Komo is dan ook wel een fijn merk omdat de zakken stevig zijn en van gerecycled materiaal gemaakt zijn als ik het goed heb. Heb weleens vuilniszakken van de Lidl gehad maar die vond ik toch te dun en snel scheuren. (Dee)
 • Laatste keer dat ik een rol heb gekocht, moet al zeker 15 jaar geleden zijn geweest. Ik gebruik alle broodzakken, plastic zakjes voor vuilniszakjes en gooi die dan altijd in de grijze bak. Zo hebben die meteen ook een tweede doel gekregen en meteen weg uit huis plus ik hoef nooit vuilniszakken te kopen. (Consuminderen met Marianne)
 • Ooit gebruikte ik ook zo’n grote bak in de keuken. Altijd boordevol en ik kon er altijd voor opdraaien alles bij elkaar te zoeken wat ernaast lag. Er werd veel te hoog opgestapeld dat het onmogelijk was de hele zak er goed uit te kunnen tillen. Ik was het zo beu dat ik die uit huis heb gedaan. Dat scheelt mij erg veel werk plus kosten vuilniszakken :-) (Ilse)
 • Ik deed het al met de pedaalemmerzakjes in de wc etc., maar niet met de gewone vuilnisemmer. Daar gebruiken wij ook pedaalemmerzakjes in, we hebben namelijk zo’n kleine dubbele vuilnisemmer, met een gedeelte voor de groenbak. Ik doe meestal een paar losse zakjes onderin, dan hoef je niet meer af te scheuren zelfs… ;) (Suzanne)
 • Koop vooral die zakken, die makkelijk opengaan, want manlief maakt de zakken altijd ophaalklaar en doet een nieuwe zak in de bak. Zonder mopperen als de zakken met sluitstrips op de juiste plek liggen. (Mieke)
 • Als je de zakken onderin legt, heb je wel het risico dat ze vies worden als de te gebruiken zak is gescheurd…..! Lijkt me ook geen pretje om ze dan weer te reinigen…. (Janny de Roos)
 • Ik gebruik ook de dikkere vuilniszakken maar niet die van de KOMO. Die tip onderin heb ik in het ziekenhuis gezien, daar lieten ze de rol onderaan zitten, en als hij vol was scheurde ze hem eraf. Dat heb ik geprobeerd maar ik vond het onhandig,afscheuren met een volle zakm dus ik gooi ook onderin een rol, en dat gaat prima. In het ziekenhuis hebben ze natuurlijk ook niet van die zware dingen erin zitten, denk ik. (Anne Croese)
 • Jammer, maar ik kan de vuilzakken niet kiezen. We zijn immers verplicht de vuilzakken van de gemeente te gebruiken. En die vuilzakken zijn dan ook nog eens stikkeduur! Maar bedankt voor de tip om de vuilzakken onderaan de vuilnisbak te bewaren met ons te delen :-)(Viviane)

Briljante vuilniszak hack: de Pack Bag!

Welk merk zakken voor huisvuil gebruik jij? En heb je meerdere soorten in huis?

Similar Posts

21 Comments

 1. Gebruik alleen een vuilniszak in de pedaalemmer, er past geen volle vuilniszak in de kliko, alles gaat in kleine zakjes of gaat er los in…..
  Dit op verzoek van de gemeentereiniging !!

  Henny

  1. Er zit een schot in de kliko, ene GFT, andere helft overig afval, een volle zak past er niet in.Er gaat meer afval in als ik het er los in gooi.

 2. Hallo,

  Ik ben dol op trekbandzakken! Een geurtje vind ik te chemisch… Maar ik snap je wel.
  Ik ben opzoek naar betaalbare organische zakjes, voor binnenshuis. Wie weet waar ik die (betaalbaar) kan krijgen?

 3. 10 ml zakjes :-) dat is wel heeel klein…

  Wij gebruiken gewoon de allergoedkoopste vuilniszakken van 60 liter. Dat is groter dan mijn vuilnisbak, maar vind ik makkelijk. Niet zo proppen. Wanneer hij bijna vol is, knoop ik gewoon de bovenkant dicht, zonder witte dingetjes.

  Gft afval heb ik alleen tijdens het koken. Dit doe ik in mijn schillenbak en leeg ik gelijk in de groene bak. In de groene bak gaan ook de hamster korrels, dus die nemen overtollig vocht op.

  1. Mijn vuilniszakken passen precies in de vuilnisbak. Het nadeel is dat ze daardoor helemaal vol zitten. En zo houd ik geen ruimte over om er een knoop in te leggen. Eigenlijk wel slim dus om een iets kleinere vuilnisbak te gebruiken!

  2. Zo doe ik het ook, gewoon een knoop in leggen. Het eerste dat in de nieuwe vuilniszak komt is dan ook die verzameling witte dingetjes.
   Ik heb 3 bakken staan in mijn keuken: 1 voor grijs afval, 1 voor plastic, en 1 voor gft.

 4. Ik hou de vuilniszakken juist graag open als ik ze in de kliko doe. Kan ik het later eventueel veel beter aanduwen en die onhandige volle zakken nemen meer ruimte in dan losse spullen (al is de kliko tegenwoordig, sinds plastic opgehaald wordt eigenlijk nooit voller dan 1/3).

 5. Ik maak mn vuilniszak nooit dicht. Als ie vol is schud ik m om in de kliko. Dan kan er meer in de kliko. We betalen hier per lediging dus de kliko moet goed vol zijn. Inderdaad 10 ml is errug klein, dat zal wel een foutje zijn

 6. Voor mijn Brabantia pedaalemmer heb ik de vuilniszakken van de blokker (volgens mij heten die Handy). Of te wel je bent niet gebonden aan de (dure) zakken van Brabantia. De zakken van de Blokker hebben precies hetzelfde formaat als die van Brabantia. Ik heb zo’n hoge pedaalemmer (30 liter)

 7. Bij ons gaat alles rechtsreeks in de kliko, zonder vuilniszak. Het plastic wordt apart opgehaald, daarvoor krijgen we zakken van de gemeente. Die zak zit in een ouderwetse prullenbak en staat buiten. Binnen heb ik ook een prullenbak, daar gaat onderin een oude krant en eens per week kiep in de inhoud in de restafval kliko. Voor GFT hebben we een klein bakje op de aanrecht, dat gaat zo de compostbak in die in de tuin staat. Vuilniszakken heb ik alleen in huis om kleding in de doen die naar de kringloop gaat.

 8. Het maakt mij werkelijk niks uit wat voor zak erin zit :-)
  Ik gooi het namelijk toch weg en ik ga zeer zeker nooit aan mijn volle vuilniszakken ruiken. Dus zo’n geur zak is wat dat betreft niet aan mij besteed :-)
  Mijn hondepoepopruimzakjes v(an de action, voor het geval hond op een foute plek poept, maar dat doetie nooit ) geuren wel naar een soort wasverzachter.

 9. Een kleine (afvalverspil) tip, die ik regelmatig gebruik.
  In het emmertje van de wc past precies een lege broodzak!
  Moet je dacht ik een 3l emmertje hebben.

  Kost niks en past precies :-)

 10. In de wc en badkamer heb ik een kleine prullenbak. Daar ligt onderin de nieuwe rol met 20 liter zakjes. Dat doe ik al sinds de geboorte van onze oudste. (De kraamhulp kwam met deze supertip!)
  In de keuken heb ik in mijn aanrechtkastje 3 prullenbakken in één: 2 emmers met 7,5 liter inhoud en 1 met 15 liter inhoud. Daar gebruik ik kleine zakjes in. Ik heb wel eens organische zakjes gezien voor het gft afval, maar die vind ik veel te duur. IK houd het emmertje met zak en al op zijn kop boven mijn kliko. De inhoud valt eruit en het zakje gooi ik vervolgens bij het plasticafval. Voor de prullenbakken gebruik ik goedkope rolletjes van 10 of 16 liter en 20 liter.
  De grote vuilniszakken gebruik ik om kleding en jassen op zolder op te bergen of kleding weg te brengen. Dus moeten ze stevig zijn. Ik doe ze gewoon niet te vol en knoop ze dicht. Werkt prima!!

 11. Ha.. Ik haal mijn vuilniszakken tegenwoordig bij de groothandel. Dan moet je er wel veel bestellen, maar ze gaan toch vanzelf op: huchem.nl/vuilniszakken/

  De trekband KOMO vuilniszakken krijg ik nooit helemaal goed dicht, dus toch maar de ouderwetse. Inderdaad wel goed opletten bij de dikte, die goedkope eurosjopper dingen scheuren zo door :/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.