|

Vuilniszak: soorten en maten

vuilniszakIk heb mijn vuilniszak het liefst met trekband. Dat heb ik ontdekt nadat ik vuilniszakken had gekocht zónder trekband! Wat is dat irritant zeg. Ik kon de zak bijna niet dicht krijgen. Die witte dingetjes die er gratis bij zitten, zijn best lastig. Ik was dan ook blij toen mijn rol vuilniszakken op was. Ik heb toen onmiddellijk weer vuilniszakken mét trekband gekocht.

Wij hebben twee twee vuilnisbakken:

 • Een witte voor het gewone afval. (Staat achter de koelkast)
 • Een klein vuilnisemmertje voor organisch afval. Deze staat onder in het aanrecht.

Vuilniszak met trekband

Vuilniszakken met trekband zijn vuilniszakken die aan de bovenkant als het ware gevoerd zijn met een trekband. Een beetje zoals de bovenkant van een rok of onderbroek! Als je er aan trekt, dan trek je de vuilniszak keurig dicht. Zo kan er niets meer uitvallen. Ik vind dat een trekband een vuilniszak veel beter afsluit dan zo’n wit dingetje.

Ik koop mijn vuilniszakken meestal bij de Action. Een tijdje terug hadden ze daar hele mooie gekleurde vuilniszakken. Niet alleen waren ze prachtig lila, ze hadden een trekband én ze roken heel lekker. Helaas verkopen ze die niet meer. Echt jammer! Daarnaast koop ik ze soms bij de Wibra, en als ik echt omhoog zit bij de supermarkt.

Inhoud vuilniszak

De maat van een vuilniszak wordt meestal aangegeven in Liters! Soms ook wel in centimeters. Het meest gebruikte formaat vuilniszak is 60 liter. Dat is de bekende grijze vuilniszak. Deze is 60×80 cm.

Vuilniszak voor organisch afval

Bij de Action kwam ik vuilniszakken voor organisch afval tegen. Superhandig! Want die mag je gewoon in de groente container doen. Ik koop altijd de 10 ml variant. Want het vuilnisbakje voor organisch afval is vrij klein. Dat is een bewuste keuze. Want zo word ik gedwongen het organisch afval regelmatig op te ruimen. Anders zou ik het misschien te lang laten staan.

Behalve het 10l formaat verkopen ze ook grotere formaten.

Merk vuilniszak

Het bekendste merk vuilniszakken is denk ik toch wel Komo. Die zakken zijn ook heel stevig. Maar de Komo zakken die ik tegenkom hebben geen trekband dus koop ik ze niet. Een ander bekend merk is Dunil. Dat verkopen ze o.a. bij de Blokker.

Prijzen van vuilniszak

Conclusie over vuilniszak

 1. Koop je vuilniszakken? Let er dan op dat ze van stevig materiaal zijn gemaakt. Superdunne, en vaak ook supergoedkope vuilniszakken, zijn meestal gemaakt van heel dun plastic. Dit scheurt heel gemakkelijk.
 2. Zorg dat je de juiste maat vuilniszak voor je vuilnisbak hebt! Is de vuilniszak te klein? Dan blijft hij niet goed zitten. Te groot is ook lastig. Voor sommige merken vuilnisbakken is alleen het eigen merk vuilniszak geschikt! Bijvoorbeeld bij Brabantia.
 3. Kies voor vuilniszakken met trekband. Daarmee kun je een vuilniszak stevig afsluiten.
 4. Er zijn vuilniszakken in verschillende kleuren. De bekendste is de zwart-grijze. Maar je hebt ook fel blauwe. En een tijdje terug hadden ze bij de Action geparfumeerde lila vuilniszakken. Met trekband! Helaas zijn die er niet meer.
 5. Er zijn speciale vuilniszakken voor organisch afval. Van 10l tot 60 liter!
 6. Als je onderin je vuilnisbak een krant legt, kun je hem makkelijk schoonmaken. Gewoon even de krant vervangen.

Welk merk vuilniszakken gebruik jij? En heb je meerdere soorten in huis?

Similar Posts

21 Comments

 1. Gebruik alleen een vuilniszak in de pedaalemmer, er past geen volle vuilniszak in de kliko, alles gaat in kleine zakjes of gaat er los in…..
  Dit op verzoek van de gemeentereiniging !!

  Henny

   1. Er zit een schot in de kliko, ene GFT, andere helft overig afval, een volle zak past er niet in.Er gaat meer afval in als ik het er los in gooi.

 2. Hallo,

  Ik ben dol op trekbandzakken! Een geurtje vind ik te chemisch… Maar ik snap je wel.
  Ik ben opzoek naar betaalbare organische zakjes, voor binnenshuis. Wie weet waar ik die (betaalbaar) kan krijgen?

 3. 10 ml zakjes :-) dat is wel heeel klein…

  Wij gebruiken gewoon de allergoedkoopste vuilniszakken van 60 liter. Dat is groter dan mijn vuilnisbak, maar vind ik makkelijk. Niet zo proppen. Wanneer hij bijna vol is, knoop ik gewoon de bovenkant dicht, zonder witte dingetjes.

  Gft afval heb ik alleen tijdens het koken. Dit doe ik in mijn schillenbak en leeg ik gelijk in de groene bak. In de groene bak gaan ook de hamster korrels, dus die nemen overtollig vocht op.

  1. Mijn vuilniszakken passen precies in de vuilnisbak. Het nadeel is dat ze daardoor helemaal vol zitten. En zo houd ik geen ruimte over om er een knoop in te leggen. Eigenlijk wel slim dus om een iets kleinere vuilnisbak te gebruiken!

  2. Zo doe ik het ook, gewoon een knoop in leggen. Het eerste dat in de nieuwe vuilniszak komt is dan ook die verzameling witte dingetjes.
   Ik heb 3 bakken staan in mijn keuken: 1 voor grijs afval, 1 voor plastic, en 1 voor gft.

 4. Ik hou de vuilniszakken juist graag open als ik ze in de kliko doe. Kan ik het later eventueel veel beter aanduwen en die onhandige volle zakken nemen meer ruimte in dan losse spullen (al is de kliko tegenwoordig, sinds plastic opgehaald wordt eigenlijk nooit voller dan 1/3).

 5. Ik maak mn vuilniszak nooit dicht. Als ie vol is schud ik m om in de kliko. Dan kan er meer in de kliko. We betalen hier per lediging dus de kliko moet goed vol zijn. Inderdaad 10 ml is errug klein, dat zal wel een foutje zijn

 6. Voor mijn Brabantia pedaalemmer heb ik de vuilniszakken van de blokker (volgens mij heten die Handy). Of te wel je bent niet gebonden aan de (dure) zakken van Brabantia. De zakken van de Blokker hebben precies hetzelfde formaat als die van Brabantia. Ik heb zo’n hoge pedaalemmer (30 liter)

 7. Bij ons gaat alles rechtsreeks in de kliko, zonder vuilniszak. Het plastic wordt apart opgehaald, daarvoor krijgen we zakken van de gemeente. Die zak zit in een ouderwetse prullenbak en staat buiten. Binnen heb ik ook een prullenbak, daar gaat onderin een oude krant en eens per week kiep in de inhoud in de restafval kliko. Voor GFT hebben we een klein bakje op de aanrecht, dat gaat zo de compostbak in die in de tuin staat. Vuilniszakken heb ik alleen in huis om kleding in de doen die naar de kringloop gaat.

 8. Het maakt mij werkelijk niks uit wat voor zak erin zit :-)
  Ik gooi het namelijk toch weg en ik ga zeer zeker nooit aan mijn volle vuilniszakken ruiken. Dus zo’n geur zak is wat dat betreft niet aan mij besteed :-)
  Mijn hondepoepopruimzakjes v(an de action, voor het geval hond op een foute plek poept, maar dat doetie nooit ) geuren wel naar een soort wasverzachter.

 9. Een kleine (afvalverspil) tip, die ik regelmatig gebruik.
  In het emmertje van de wc past precies een lege broodzak!
  Moet je dacht ik een 3l emmertje hebben.

  Kost niks en past precies :-)

 10. In de wc en badkamer heb ik een kleine prullenbak. Daar ligt onderin de nieuwe rol met 20 liter zakjes. Dat doe ik al sinds de geboorte van onze oudste. (De kraamhulp kwam met deze supertip!)
  In de keuken heb ik in mijn aanrechtkastje 3 prullenbakken in één: 2 emmers met 7,5 liter inhoud en 1 met 15 liter inhoud. Daar gebruik ik kleine zakjes in. Ik heb wel eens organische zakjes gezien voor het gft afval, maar die vind ik veel te duur. IK houd het emmertje met zak en al op zijn kop boven mijn kliko. De inhoud valt eruit en het zakje gooi ik vervolgens bij het plasticafval. Voor de prullenbakken gebruik ik goedkope rolletjes van 10 of 16 liter en 20 liter.
  De grote vuilniszakken gebruik ik om kleding en jassen op zolder op te bergen of kleding weg te brengen. Dus moeten ze stevig zijn. Ik doe ze gewoon niet te vol en knoop ze dicht. Werkt prima!!

 11. Ha.. Ik haal mijn vuilniszakken tegenwoordig bij de groothandel. Dan moet je er wel veel bestellen, maar ze gaan toch vanzelf op: huchem.nl/vuilniszakken/

  De trekband KOMO vuilniszakken krijg ik nooit helemaal goed dicht, dus toch maar de ouderwetse. Inderdaad wel goed opletten bij de dikte, die goedkope eurosjopper dingen scheuren zo door :/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.