Afzuigkap kapot

afzuigkap kapot

Ik was aan het koken toen ik ineens een raar geluid hoorde. En vervolgens viel ineens de afzuigkap uit.

Kortsluiting afzuigkap

Toen ik hem weer probeerde aan te zetten, kwam er een vonk en ontstond er kortsluiting. Geschrokken bleef ik er verder maar van af. En belde een reparatiebedrijf.

Toen die kwamen constateerden ze dat één van de motors in de afzuigkap kapot was. Aangezien we hem nog niet eens drie jaar hebben, vond hij dat wel vrij snel! Hij nam hem mee, en zou kijken wat hij er aan kon doen.

Afzuigkap kapot: dit zijn onze opties

Een paar dagen later kwam de monteur terug. Hij gaf me 3 mogelijkheden.

  1. Afzuigkap repareren: We laten de motor repareren van onze Hotpoint afzuigkap. Dat kost ruim 100,- + voorrijkosten + arbeidsloon oftewel zo’n 180,-. Onze afzuigkap heeft 2 motoren. De andere motor doet het nog, maar ziet er ook niet goed uit. Deze optie is daardoor weinig aantrekkelijk. Tel daarbij op dat de afzuigkap oorspronkelijk maar 139 euro kostte, en hij is dus gewoon total loss!
  2. Een goedkope Bosch afzuigkap installeren ad 269,- + montagekosten. Deze optie kost 330,-. Nadeel van deze is dat hij weinig zuigkracht heeft. En maar één motor.
  3. Hoge kwaliteit Bosch afzuigkap ad 349,- + installatiekosten. Bij deze moet ik rekenen op 410,- zei de monteur.

Optie 3 was duidelijk de beste! Maar ook de duurste. Dus ik moest er wel even over nadenken. Na overleg met mijn man heb ik besloten om toch voor de duurdere afzuigkap te gaan. Want dat vervelende gedoe met goedkope apparatuur als Hotpoint is ook niks.

Dus nu kan ik binnenkort weer koken met een afzuigkap. Die niet bij het minste of geringste kapot gaat!

Hoe lang gaat een afzuigkap mee?

Een afzuigkap kan gemiddeld 20 jaar meegaan! Dat is dus best lang. Dat maakt het nog erger dat onze afzuigkap zo snel kapot ging!

Consumentenbond beste afzuigkap 2023

In de Consumentengids van maart 2023 komt de Siemens LC97BCP50 als beste uit de test. Deze afzuigkap krijgt een testoordeel van 8,2 en heeft als richtprijs 595 euro.

Afzuigkap goedkoop

Prijzen van afzuigkappen variëren van 295 tot wel 1400 euro in het artikel van de Consumentengids. De goedkoopste afzuigkap in het artikel is een Whirlpool voor 295 euro. Maar die krijgt wel een onvoldoende: een 5,2.

N.B. Lees ook mijn post: afzuigkap schoonmaken en over koken zonder afzuigkap.

Wat voor merk afzuigkap heb jij? En hoe lang doe je er al mee?

8 Comments

  1. simonne
  2. Mirjam
  3. "Hanneke"
  4. Dave

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh