Waarom een afzuigkap zo belangrijk is!

Afzuigkap

Kun je koken zonder afzuigkap?

Mijn man vindt van wel.

Als hij in het weekend kookt, dan zet hij zelden tot nooit de afzuigkap aan. Tot ik er op aan dring. En dan nog laat hij hem liever uit. De reden is simpel: hij vindt dat de afzuigkap teveel lawaai maakt. Dus zelfs als hij hem aan zet, dan zet hij hem op zo’n laf standje dat het amper effect heeft.

Heel irritant!

Maar je moet open staan voor nieuwe inzichten. Dus vroeg ik me af: ‘Kun je koken zonder afzuigkap?’ En wat zijn eigenlijk de redenen om een afzuigkap te gebruiken? Ik besloot ze op te zoeken zodat ik mijn man er mee om de oren kan slaan.

Zie ook mijn post over je afzuigkap schoonmaken!

Dáárom moet je dus een afzuigkap gebruiken!

Een afzuigkap zuigt lucht aan, en blaast die vervolgens naar buiten. In die lucht zitten dingen als vet, vocht en geurtjes van het koken. En tijdens het koken komen er ook nog eens allerlei eiwitten en gassen zoals nitrogen dioxide vrij.

Heb je dus geen afzuigkap, of zet je hem niet aan, dan blijven die stoffen op langer hangen in je keuken.

Dat betekent meer viezigheid in je keuken. Je krijgt er bijvoorbeeld veel sneller van die vettige keukenkastjes van omdat het vet niet wordt afgevoerd maar lekker ‘neerslaat’ in je keuken. En het is ook niet gezond!

N.B. Een afzuigkap heeft meestal een lampje. Dat betekent dat hij ook nog eens zorgt voor fijne verlichting van je fornuis en pannen.

Dus! Het mag duidelijk zijn dat een afzuigkap een hele nuttige functie heeft als je gaat koken!

Ik denk dat ik dit maar op een tegeltje ga zetten, en aan mijn man geef.

Afzuigkap
Gemaakt met tegeltjes.com

Afzuigkap: wat zijn je opties?

De ene afzuigkap is de andere niet: je hebt diverse opties om uit te kiezen. Bij bijvoorbeeld Budgetplan hebben ze onderstaande 6 opties:

 1. moderne eiland afzuigkap
 2. wand afzuigkap
 3. een vlakscherm afzuigkap
 4. geintegreerde afzuigkap
 5. een plafondunit
 6. onderbouw afzuigkap

Technische aandachtspunten afzuigkap

En dat zijn dan nog de technische opties van afzuigkappen. Je hebt ook nog verschillende mogelijkheden wat betreft uiterlijk. Zo hebben wij bewust gekozen voor een afzuigkap die zo in de keuken is verwerkt dat hij er uitziet als een nostalgische schouw. Een andere belangrijke overweging bij de aanschaf van een afzuigkap vind ik hoe makkelijk je hem kunt schoonmaken. Tegenwoordig hebben ze vaak uitneembare filters, die je zo in de vaatwasser doet! Lees ook mijn post over het filter van je afzuigkap schoonmaken!

En last but not least: het geluid. De ene afzuigkap maakt meer lawaai dan de andere. Het fijnst is een afzuigkap die vrijwel geruisloos is. Want anders zou het zomaar kunnen dat je echtgenoot hem anders niet gebruikt vanwege het lawaai : (

N.B. Als je handig bent kun je zelf je afzuigkap installeren. Bij de Consumentenbond geven ze een handig stappenplan.

Mijn conclusie over afzuigkappen

Ik vermoedde het al, maar ik blijk dus echt enorm gelijk te hebben als het gaat om het gebruik van afzuigkappen. Dat mijn man telkens verzuimt om het ding aan te zetten is slecht voor onze gezondheid en voor de keuken!

Want een afzuigkap doet veel meer dan voorkomen dat je hele huis naar eten stinkt. Hij voert ook vocht af, en vervelende stoffen die vrijkomen tijdens het koken. Een afzuigkap is dus beslist geen luxe maar een belangrijk onderdeel van de keuken.

Lees ook mijn post over onze oude afzuigkap vooral figuurlijk ‘zoog’.

Heb jij een afzuigkap? En gebruik je ‘m?

Similar Posts

63 Comments

 1. Hmm ja je zal t zeker nodig hebben. Ik woon in n appartementje waar t niet mag om t op de centrale aan te sluiten. Dus uiteindelijk w werkt t niet.. niet goed helaas.

 2. Het zuigt ook vocht uit de lucht af, waardoor je huis niet klam wordt, en het bv swinters beter verwarmt. Door het gebruik van de afzuigkap bespaar je dus op je stookkosten!(goed argument toch?)

 3. Natuuuurlijk hebben wij er een, we hebben een open keuken en anders zou onze woonruimte de hele avond (en misschien zelfs de dag nadien) ruiken naar eten :-)

 4. Je kunt ook natuurlijke trek gebruiken zoals een echte schouw van vroeger. Werkt op het principe dat warme lucht stijgt. Eigenwlijk is het een wasemkap. Zelf kook ik vrijwel zonder wasem. Dus met zeer laag en maar 1 pit. Heter dan heet hoeft niet. Dan komt er ook minder vocht uit het gas vrij. Voor mijn roerbaksels van hooguit 10 minuten per dag heeft het weinig effect. Koken doe ik weinig. Mijn keuken wordt niet vet. De ventilator in de afzuigkap blokkeert wel de natuurlijke trek. Mogelijk sloop ik die er nog eens uit.

 5. Een afzuigkap vinden sommige echt nodig, omdat je schone lucht wil hebben. Daar ben ik het mee eens, maar er zijn ook mensen die dat vinden maar tegelijkertijd wel een houtkacheltje etc. hebben. De troep die daaruit komt daar hebben ze dan geen moeite mee, want het is zo gezellig.

 6. Ik gebruik de afzuigkap ook nooit (niet gewend), maar in de zomer staat alles tegen elkaar open en wordt de lucht vanzelf wel schoon.

 7. Ja, ik heb er ook een maar gebruik hem alleen wanneer ik vis of curry’s maak eigenlijk..Anders zet ik eigenlijk altijd mijn achterdeur gewoon open voor de frisse lucht :)

 8. Ik had er ook één! Uitgezocht door mijn man bij de aankoop van de nieuwe keuken. Ik gebruikte hem ook nooit, teveel herrie!! Alleen bij het bakken van vis ofzo. Ik gebruikte hem alleen voor de verlichting. En toen de verlichting stuk was, en ik ook meermaals mijn hoofd er tegenaan stootte was ik hem zat!! Hij is weg, en er hangt nu alleen een lamp! Bij het bakken van vis zet ik nu het keukenraam open!! Ik ben dik tevreden zo!!

 9. Ik gebruik hem nooit, alleen het lampje. Neem me heilig voor om in evt. volgend huis alleen een lampje te laten monteren. Kook al 40 jaar zonder afzuigkap en ben er niet ziek van geworden. Natuurlijk zet ik wel altijd ramen en deur open, ook in de winter.
  Marijke.
  Ps. Bij gourmetten zou een afzuigkap denk ik wel nuttig zijn.

 10. Ik gebruik hem altijd. De mijne heeft twee afzonderlijke knoppen. Dus het lampje gaat niet automatisch aan als ik de afzuigkap aanzet. Vind ik fijn werken.
  In ons vorige huis gebruikte ik de afzuigkap in de zomer niet vaak. Daar had ik een kiepraampje vlakbij het fornuis waardoor de damp en luchtjes weg konden. En we hadden een halfopen keuken Hier moet ik daarvoor op het aanrecht klimmen en acrobatiek is ff niet aan me besteed. We hebben een open keuken, dus kookluchtjes wil ik niet continu ruiken. Het scheelt dat ik kook zonder toegevoegd vet en dus geen vlees braad. Dat geeft nl veel fijnstof in huis.
  Ik begrijp je man, ik vind het ook een rotherrie die afzuigkap.
  Net zoals de centrale afzuiging die bij ons alleen in de badkamer en wc werkt, maar wel een continu op de achtergrond te horen is. Ik heb hem uitgezet. Als het weer vochtiger weer wordt gaat hij aan, voor nu ventileer ik dag en nacht. Ik heb mysophonie (overgevoelig voor geluid) en ik geniet nu zo van de rust dat dat ding uitstaat.

 11. Mijn man vergeet heel vaak de afzuigkap aan te zetten en dat vind ik zo irritant. Het scheelt echt een hoop met geur in huis al hij aanstaat tijdens het koken.

 12. Ik ben ook zo’n type die vanwege het lawaai de afzuigkap liever uitlaat. Maar jouw argumenten om hem wel aan te zetten hebben mij over de streep getrokken. Ik zet hem voortaan wel aan.

 13. goed artikel weer. IK ken een hoop mensen die wel een afzuigkap hebben, maar hem idd vergeten aan te zetten tijdens het koken. Ja, dan heb je er natuurlijk weinig aan. Wij hebben er eentje met een koolstof filter, maar uiteindelijk wil ik graag een afvoer naar buiten laten maken. Vind ik persoonlijk een stuk prettiger en hoef ik ook niet steeds nieuwe filters te kopen. Alleen maar weer slecht voor het milieu ;)

 14. Ik kan me de vieze keukenkastjes nog goed herinneren in mijn oude huisje, waar we geen afzuigkap hadden. Je stond uren te boenen om de vetlaag eraf te krijgen. En dat na een jaar al. Hier gaat de afzuigkap altijd aan op standje max.

   1. Bovenop de kastjes dan. Daar kwam ik niet bij. De deurtjes ed gaat inderdaad wekelijks (en nu met kids vaker) een lapje overheen.

    1. Ik snap wat je bedoelt Rachel. En dat is een soort vet dat je niet in 1 veeg wegkrijgt. Dat vraagt best kracht. Weet je wat handig is? Kranten op de keukenkastjes leggen! Dan hoef je alleen maar de kranten te vervangen : )

    2. Ik reageer op hele oude posts, maar vind het interessant om te lezen wat jullie allemaal zeggen. Ik ben nl. bezig met een nieuwe keuken en overweeg om geen afzuigkap meer te nemen. Heb een open keuken met keukendeur en twee x twee openslaande deuren, dus zet voor die paar keer dat ik heftig bak de deuren wel open. Een vraag aan Rachel en anderen: hebben jullie geen vet meer op en onder je kastjes mét afzuigkap?? Bij maakt het weinig uit qua etensgeur en vet nl. Maar kan de (Ikea-)kwaliteit zijn…

 15. Zet hem altijd aan, mijn man gelukkig ook. Ja, het maakt wel lawaai, maar gelukkig valt die van ons nog redelijk mee. Ik zou het zelf niet eens fijn vinden om continu in de walmen te staan. Met de afzuigkap aan heb ik daar helemaal geen last van. En inderdaad, minder snel vettig in de keuken.

 16. Uit onderzoek blijkt dat er met koken een enorme hoeveelheid fijnstof vrijkomt. Voor je gezondheid is het dus een must om de afzuigkap aan te zetten. Je kunt er nu nog geen last van hebben, maar als je longkanker of andere enge ziekten ontwikkelt dan heb je dat later wel……
  In onze nieuwe woning hebben wij gekozen voor een Bora-systeem, dat zuigt de vieze lucht naar beneden waardoor je niet meer een kap (waar ik standaard mijn hoofd tegen stoot) hebt. De afvoer gast dan onder de vloer door en via de muur baar buiten…….

 17. Onze afzuigkap maakt ook echt enorm veel herrie. Als je staat te koken, dan kun je niets meer horen wat er verder in de kamer gebeurd. Maar goed, ik heb een hekel aan die kookluchten in mijn huis en dat alles er nog drie dagen naar stinkt. Dus liever zet ik hem wel aan. Vooral in de winter erg handig. Want het allerliefst zet ik gewoon alle ramen tijdens het koken open. Dat werkt nog effectiever, maar in de winter een beetje koud. ;)

 18. Ha, toen ik begon te lezen dacht ik: ik ben duidelijk team-Man! Maar bij nader inzien houd ik ook niet van de keuken vaker soppen dan nodig is (eigenlijk houd ik helemaal niet van schoonmaken). En dat lampje gebruik ik toch wel erg graag.

 19. Ik heb zelf geen afzuigkap in dit huis, maar toen bij mijn ouders wel. Ik vind het wel handig. Maar wacht wel even totdat ik een koophuis heb.

 20. Ik heb ook een afzuigkap hangen. In de zomer gebruik ik hem toch minder omdat dan alle ramen open staan. Maar in de winter altijd

 21. Doe hem altijd aan, ben me bewust van hoe belangrijk het is, maar momenteel wonen we tijdelijk in een heel oud Frans huis, zonder afzuigkap. Daar baal ik stiekem wel van, dus staan hier altijd twee ramen tegenover elkaar open tijdens het koken.

 22. Moet eerlijk toegeven dat ik hem ook niet altijd gebruik. We zetten hier vaak het raam open. Misschien wel interessant voor een nieuwe post: of frisse lucht van buiten ook iets doet voor die vieze lucht of helemaal niet. Ik ga hem in elk geval vaker aanzetten, hopelijk je man ook! Zo’n filter dat in de vaatwasser wil lijkt me trouwens ook wel wat.

 23. Klopt, ik heb er laatst een programma over gezien die onderzocht of het echt wat uitmaakte of je je afzuigkap aanzet. Het scheelt heel veel schadelijke stoffen! Echt aandoen dus :).

 24. Super leuke intro van deze blog. Dat tegeltje maakt het helemaal. En het klopt dat de afzuigkap een herrie maakt, maar die luchtjes wil je toch niet in de keuken hebben (blijven) hangen.

 25. Bij ons heeft de afzuigkap het vanaf we er wonen slecht gedaan. Daarna ging hij kapot. Toen we hem nog hadden ging bij het braden van bepaald vlees steeds het rookalarm af. Zo goed werkte dus de afzuigkap. En mijn keukenkastjes waren een ramp. Was een afzuigkap met een filter. Nu hebben we een afzuigkap met afzuiging naar buiten. Ik ben er zo blij mee. Zuigt beter af, niet hele vieze keukenkastjes meer en geen brandalarm die afgaat omdat ik vlees aan het bakken ben.

 26. Wij hebben een afzuigkap, maar die is al anderhalf jaar kapot. Doorgebrand en echt de fik erin toen, en is tot op heden niet gemaakt omdat de onderdelen lastig aan te komen zijn. En stiekem vind ik het ook eng hem weer aan te doen dus dring ik ook niet aan op reparatie, maar dat de keuken snel vet wordt is wel waar idd

 27. Bij mij gaat de afzuigkap niet naar buiten, de keuken zit in het midden van het huis. Ik doe hem wel aan, want het scheelt wel iets. Maar t.z.t. kan ik hopelijk een beter model kopen als ik eenmaal een nieuwe keuken heb.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.