Afzuigkap schoonmaken: hoe doe je dat?

afzuigkap schoonmaken

Het filter van je afzuigkap schoonmaken is heel belangrijk. Want daarin verzamelt zich allemaal vet.

Als je het filter van je afzuigkap nooit schoonmaakt, dan loop je op een gegeven moment risico op brand.

En dat wil je natuurlijk niet. Daarnaast houden fruitvliegjes van vette filters! Dus dat is nog een extra reden om de filter van je afzuigkap schoon te maken.

Metalen of stoffen filter?

De meeste mensen hebben tegenwoordig een metalen filter in hun afzuigkap. Heb je een stoffen filter? Dan moet je dat om de twee maanden vervangen.

Maar hoe maak je het (metalen) filter van je afzuigkap schoon?

Filter afzuigkap schoonmaken: hoe doe je dat?

In ons huis in de stad had onze afzuigkap hele grote filters. Van narigheid maakten we ze schoon in de badkuip. Maar ideaal was dat zeker niet.

Want daarna hadden we een viezige badkuip… Nu we op het platteland wonen hebben we een afzuigkap met twee kleine filters. Die hebben een formaat dat makkelijk in de vaatwasser kan. Dus dat doe ik dan ook.

Filter afzuigkap schoonmaken in de vaatwasser

Als het formaat het toelaat is de vaatwasser een makkelijke methode om het filter van je afzuigkap schoon te maken.

Door de hoge temperaturen, stoom en het vaatwasblokje komt het vet goed los. In de officiële gebruiksaanwijzing van mijn Bosch afzuigkap staat het filter afzuigkap schoonmaken in de vaatwasser ook vermeld als optie.

Waarschuwing bij filter schoonmaken in de vaatwasser!

Nadeel van je filter afzuigkap schoonmaken in de vaatwasser is dat het wat kan beschadigen. Bij ons tenminste.

Mijn tante Marietje wees me er op, dat het vaatwasmiddel de filters als het ware heeft ‘uitgebeten’. Dat staat lelijk. Maar omdat het kwaad nu toch al geschied is, blijf ik ze in de vaatwasser doen. Gewoon om het zo lekker makkelijk en snel is. Bovendien worden de filters van de afzuigkap er keurig schoon van.

Filter afzuigkap schoonmaken: andere methodes

 • Spuit het vette filter van de afzuigkap in met Dasty ontvetter van de Wibra. Laat dit zo’n 20 minuten staan, en maak  het filter dan schoon met heet water en een afwasborstel.
 • Maak een sopje met groene Biotex en zet daar de filters van de afzuigkap in. Laat de filters zo’n 30 minuten inweken. Daarna veeg je de filters van de afzuigkap zo schoon.
 • Pak het filter van je afzuigkap en zet het in je gootsteen. Giet er heet water over. Gooi er daarna aan beide kanten baking soda over. Smeer dit goed uit. Gebruik een afwasborstel om het vet en vuil goed los te maken. Spoel de filter daarna grondig af.

Wat als de filter van je afzuigkap te groot is voor vaatwasser/gootsteen?

Wat als het filter van je afzuigkap te groot is voor de vaatwasser of je gootsteen? Een groot filter is lastiger in een sopje te dompelen bijvoorbeeld.

Mijn man en ik losten dit op door het ligbad te gebruiken. Daar pasten ze wel in. Een andere, betere oplossing is  een grote stevige vuilniszak nemen. Vul die met een sopje met groene Biotex en zet daarin het filter. Doe dit eventueel buiten, mocht de zak gaan lekken.

N.B Lees altijd eerst even de gebruiksaanwijzing van het filter van je afzuigkap. Vaak staan daar ook al instructies in hoe je ze moet schoonmaken. En ook, wat je beter niet kunt doen.

Filter afzuigkap schoonmaken: stappenplan

 1. Kijk goed hoe je filters in de afzuigkap zitten, zodat je na het schoonmaken weet hoe ze er in horen te zitten.
 2. Haal vervolgens de filters uit de afzuigkap. Moderne filters kun je meestal makkelijk verwijderen.filter afzuigkap schoonmaken
 3. Spuit ze in met Dasty, of maak een sopje met een andere ontvetter zoals groene Biotex.
 4. Laat het schoonmaakmiddel in het filter van de afzuigkap trekken.
 5. Schrob de filters goed schoon met een afwasborstel of schuursponsje.
 6. Spoel het filter grondig uit met heet water.
 7. Laat het filter drogen.
 8. Doe de filters weer in de afzuigkap.

afzuigkap schoonmaken

Filter afzuigkap schoonmaken: plan B

Het is altijd goed om een plan B te hebben. Want wat als het filter van je afzuigkap zo smerig is dat je hem niet meer kunt schoon krijgen? Of je filter is lelijk geworden door het schoonmaken in de vaatwasser?

In zo’n geval kun je ook losse nieuwe filters kopen. Als ik nieuwe filters wil kopen voor mijn afzuigkap dan kost me dat bijvoorbeeld 78,-.

Producten om je filter mee schoon te maken

Hieronder even een handig overzicht van de producten die je kunt gebruiken om het filter van je afzuigkap mee schoon te maken:

 • Groene Biotex (5,49 bij AH)
 • HG ontvetter (6,99 bij AH)
 • Dasty van de Wibra (1,99 bij Wibra). Geen Wibra in de buurt? Bij bol.com verkopen ze Dasty ook:
 • Soda
 • Groene zeep
 • Gewoon afwasmiddel

Demonstratie filter afzuigkap schoonmaken

In onderstaand filmpje doet een vriendelijke Belgische dame voor hoe je het filter van je afzuigkap kunt schoonmaken. Zij gebruikt hiervoor soda. En in België heet de afzuigkap dampkap!

Afzuigkap schoonmaken is het alweer nodig? Handige test!

Vraag jij je wel eens af of je afzuigkap het nog wel goed doet? Of vraag je je af of het alweer tijd is voor het afzuigkapfilter schoonmaken?

Schoonmaakgoeroe Marja heeft hiervoor een handige test:

Neem een tissue, of stukje keukenpapier en houdt dit onder je afzuigkap. Als het wordt ‘opgezogen’ werkt je afzuigkap nog goed.

Zo niet, dan is het zeker tijd om het schoon te maken!

Ik heb dit geprobeerd, en het werkt heel goed! Kijk maar:

afzuigkap schoonmaken

Mijn afzuigkap doet het beter dan ik dacht!

Samenvatting

Het advies is om het filter van je afzuigkap 1 keer per maand schoon te maken.

De makkelijkste, en snelste methode om het filter van je afzuigkap schoon te maken is om het filter in de vaatwasser zetten. Maar dit kan tot beschadigingen leiden, en dat het filter dof wordt. Dat is bij mij ook gebeurd.

Een iets vriendelijkere methode is een sopje maken. Zo’n sopje kun je maken van groene Biotex, soda of afwasmiddel. Geen zin om een sopje te maken? Dan kun je kiezen voor inspuiten met Dasty van de Wibra of besprenkelen met baking soda.

Lees ook mijn post over je gootsteen ontstoppen!

Hoe vaak mijn jij het filter van je afzuigkap schoon? En hoe? Vertel het in de comments!

Similar Posts

8 Comments

 1. Goedemorgen
  Ik doe het de laatste tijd eerst met ontvetter, even in laten trekken en dan met een sponsje en afspoelen.
  Daarna nog in de vaatwasser en ze blijven mooi.
  Als ik ze alleen in de vaatwasser doe blijven ze toch nog een beetje plakjerig en voelt de rest van de vaat ook nog een beetje vet.

 2. Ik doe het elke twee of drie weken met dasty. Even in laten weken in een emmer. Kunnen er niet helemaal in dus even omdraaien na een poosje. Daarna borstelen met een nagelborstel. De lange haren van een afwasbostel gaan bij mij altijd vast zitten. Naspoelen en schoon zijn ze. Buiten het inweken nog geen 10
  minuten werk.

 3. Hmmm ik doe het denk ik bijna altijd in de vaatwasser, de buitenkanten van de kap maak ik schoon met een hara sopje, jeweetwel een druppeltje bladiebla, maar ik gebruik meer dan een drupje, werkt prima.
  Ik houd niet bij hoe vaak ik ze doe, maar ik doe t wel regelmatig…..zou ik dat bij moeten houden???

 4. Niet mijn meest favoriete klusje! Ik heb de filter een aantal keer in de vaatwasser gedaan, maar het wordt er inderdaad niet mooier op :(… Bedankt voor de tips, ik ga het zeker proberen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.