Afzuigkap filter schoonmaken azijn of in vaatwasser

afzuigkap filter schoonmaken azijn

Behalve mijn apparaten ontkalken met schoonmaakazijn, leerde ik van mijn tante Marietje ook het belang van het schoonmaken van mijn afzuigkap.

Aan de buitenkant haalde ik er heus wel een doekje over heen. Maar dat vettige roostertje, oftewel de afzuigkap filter, maakte ik zelden schoon.

En het filter van de afzuigkap schoonmaken is wel degelijk heel belangrijk!

Vet afzuikap filter is brandgevaar

Want dat vettige roostertje/ filter kan brand veroorzaken. Dat komt omdat een afzuigkap niet alleen kookluchtjes aantrekt, maar ook vet.

Op een gegeven moment raakt zo'n afzuigkapfilter verzadigd met vet.

Daardoor werkt het niet meer goed, en wordt een brandgevaar! Daarom is het belangrijk het regelmatig schoon te maken. Dat moet minstens één keer in de drie maanden.  Maar ik doe het minstens één keer per maand.

Zie ook mijn post over je afzuigkap schoonmaken!

Afzuigkap filters: soorten

Je hebt twee soorten afzuigkapfilters: vervangbare filters, en filters die je zelf kunt schoonmaken. Ik ken eigenlijk alleen maar de filter die je zelf schoonmaakt.

Inbouwmodel afzuigkap: groot afzuigkap filter

In ons vorige huis in de stad had ik een inbouwmodel afzuigkap. Hij zag er uit als een keukenkastje. Achter het deurtje was ruimte voor bijvoorbeeld kruidenpotjes. Meer niet. In deze afzuikap zat een hele grote filter. Die was heel lastig om schoon te maken. Ik heb het een keer in onze badkuip gedaan… Maar toen was die daarna helemaal vettig.

Schouwmodel: kleiner afzuigkap filter

Toen we naar het platteland verhuisden had ik op het gebied van afzuigkappen één grote wens: ik wilde zo'n nostalgisch schouwmodel afzuigkap. Dit is het geworden:

afzuigkap filter schoonmaken
Onze afzuigkap op het platteland!

In de afzuigkap die we nu hebben, zit een veel kleiner filter. Zo klein zelfs, dat ik hem gemakkelijk in de vaatwasser kan zetten! Kan het materiaal van je filter niet tegen de vaatwasser? Zet het dan in een sopje waarin je een vaatwasmachineblokje oplost. Laat het filter daarna een tijdje inweken.

Toch nog vieze geurtjes in huis ondanks afzuigkap filter?

N.B. Een afzuigkap is onder andere bedoeld om etensgeuren in huis tegen te gaan. Maar sommige geuren zijn erg hardnekkig! Zo had ik laatst patat gebakken op zondag, en op maandagochtend stonk de hele keuken nog naar patat.

Bah.

En dat op de vroege morgen, en de nuchtere maag… Een handige truc om geurtjes te verjagen is dit:

'Zeg een pannetje met water en schoonmaakazijn op het vuur en laat het een tijdje koken.'

Zo trekken de geurtjes vanzelf weg.

Afzuigkap filter schoonmaken azijn

Je kunt een afzuigkap filter ook schoonmaken met azijn!

Azijn is namelijk een natuurlijk reinigingsmiddel dat effectief is bij het verwijderen van vet, olie en vuil van verschillende oppervlakken. Dus ook het filter van een afzuigkap!

Lees nu hoe je het filter van de afzuigkap schoonmaakt met azijn:

Afzuigkap filter schoonmaken azijn: dit heb je nodig

 • Witte azijn of schoonmaakazijn. Schoonmaakazijn is krachtiger, maar ook wat agressiever.
 • Warm water
 • Grote kom of emmer
 • Afwasmiddel (optioneel)
 • Borstel of zachte doek
 • Droogdoek of papieren handdoeken

Stappenplan!

 1. Haal het afzuigkapfilter uit de afzuigkap volgens de instructies van de fabrikant. Filters kunnen verschillende materialen hebben, zoals metaal, plastic of zelfs houtskool. Controleer het type filter dat je hebt voordat je begint. Je wilt zeker weten dat het tegen azijn kan.
 2. Vul een grote kom of emmer met een mengsel van gelijke delen witte azijn en warm water. Je kunt ook een paar druppels afwasmiddel toevoegen voor extra reinigingskracht.
 3. Plaats het afzuigkapfilter in de kom met het azijn-watermengsel. Zorg ervoor dat het filter volledig ondergedompeld is.
 4. Laat het filter minstens 15-30 minuten tot enkele uren weken, afhankelijk van hoe vuil het is. Het azijnmengsel helpt bij het losweken van vet en vuil.
 5. Na het weken kun je een zachte borstel of een zachte doek gebruiken om voorzichtig eventueel achtergebleven vet en vuil van het filter te schrobben. Wees voorzichtig als je een metalen filter hebt om te voorkomen dat je de filterlagen beschadigt.
 6. Spoel het filter grondig af onder stromend water om eventuele resten azijn en vuil weg te spoelen. Zorg ervoor dat je al het azijnmengsel verwijdert.
 7. Dep het filter voorzichtig droog met een schone doek of papieren handdoeken. Laat het filter volledig drogen voordat je het terugplaatst in de afzuigkap.
 8. Is het filter helemaal droog? Dan kun je het terugzetten in de afzuigkap volgens de instructies van de fabrikant.

Leestips

Meer weten of afzuigkappen? Kijk dan eens op deze pagina van kieskeurig.nl!

Hoe vaak maak jij je afzuigkap filter schoon? En hoe?

Similar Posts

5 Comments

 1. Hm ik zet hem gewoon in de vaatwasser en dat gaat echt prima, komtie schoon en fris en fruitig weer uit. Frituren doen we in de schuur ( met deur open ook nog) daar ruik je dan niks meer van.

 2. Ik denk dat ik de afzuigkap te weinig schoonmaak, maar als ik het doe dan ook in de vaatwasser, dat gaat heel goed... Dat idee van water met wat schoonmaakazijn vind ik wel een heel goede, die ga ik even onthouden... Maar meestal volstaat de afzuigkap voldoende om de geuren weg te houden...
  Fijne zondag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 3. De mijne heeft 2 filters die in de vaatwasser gaan. Ik werk altijd met een lijstje en als het dan aan de beurt is gaat hij in de vaatwasser. Ik zou niet weten hoe vaak dat is. Het is dan echt wel nodig.

 4. Eens per maand, net als jij. Ik vergeet het weleens maar er zit echt geen drie maanden tussen. Het is ook best vet, dus zeker nodig. Om geurtjes te verdrijven moet je de afzuigkap wat langer laten aanstaan na het koken en niet meteen uitzetten. Maar die pan met azijn zal vast ook goed helpen.
  Ik ben ook heel blij dat mijn filter gewoon in de vaatwasser kan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.