Reacties

Eigen varken slachten — 16 reacties

 1. Dat is luxe, alles al gepakt en gesneden aangeleverden ook al verpakt en ingevroren. Hier in de maand november wordt er nog zelf geslacht. Komt zwager en zijn schoonzoon helpen en wordt die dag het hele beest verwerkt. Het vet wordt gesmolten en er wordt op een later tijdstip 40kg worst gemaakt. Op deze manier gaan wij ook bij andere helpen en het is best wel aanpaken maar het geeft een voldaan gevoel als alles in de vriezer ligt. Nog even en we kopen weer twee biggen, zodat in november hetzelfde verhaal weer kan beginnen

  • Het varken wordt niet gepakt gebracht, maar in grote teilen. En dan moeten mijn moeder en ik het in plastic zakjes doen. Dat vind ik altijd een beetje een viezig werkje...

  • Ik vindt het altijd wel wat hebben als ik het vlees in gestickerde zakjes doe, en het mooie is dt je precies weet wat je heb. Sukses met het inpakken had ik dichtbij gewoond had ik je met alle plezier komen helpen.

 2. Ik kan me nog goed herinneren dat bij ons thuis de thuisslager langskwam. Soms voor 'n varken, soms ook voor 'n "beest" (zo noemde ze bij ons een koe/stier). Dan op de ladder laten besterven en later afhakken en verwerken. Mijn moeder maakte altijd de allerlekkerste leverworst en soms ook bloedworst, jammer dat ik nooit de recepten heb opgeschreven. Ook werd er "heufkais" (= zure zult/hoofdkaas) gemaakt en werden er worsten en soms hammen naar de rokerij gebracht. Jammer genoeg mag er al lang niet meer thuis geslacht worden, ivm de hygiëne-regels. Toch vreemd dat wij nog allemaal zolang blijven leven :) . Zo vonden m'n zus en ik het heerlijk om het gekruide mengsel voor de verse worst zo rauw op te eten. Of de varkenstongen en varkenshart, gekookt en dan koud op brood, wij vochten erom. Als ik nu met een rundertong aan kom zetten, gaan de blagen hier al lopen, ze weten écht niet wat lekker is :D

  • Varkens- en rundertong vinden we hier ook zo heerlijk, maar is zo slecht aan te komen. En alles worsten die hier worden genoemd doen me watertanden.

 3. Als je vlees eet vind ik dit een prima manier om aan gezond en zoveel mogelijk diervriendelijk vlees te komen. Diervriendelijk vind ik in dit geval toch een beet je een raar woord.

  Valhalla schreef laatst over een cursus konijn slachten die een andere blogster aanbood.
  Ik zou dat best willen leren, net als kippen slachten. Ik denk dat we voor onze voedselvoorziening in de toekomst steeds meer zelf en lokaal gaan doen. Zoals vroeger ook het geval was.
  Ik schrijf dit wel stoer, maar in de praktijk zal ik ook een hele grote knop om moeten zetten. Vooral om een dier te doden. Slachten voelt anders. Maar ben ook opgegroeid met vissen zelf vangen en hoe je die dan schoonmaakt alvorens je ze opeet.
  Af en toe ging de familie op vorentjes vissen.

 4. Wij hebben zelf een varkensbedrijf en laten ook altijd een varken voor eigen gebruik slachten bij een huisslachter. Wij hebben geen biologisch bedrijf, maar de varkens hebben het hier best goed!
  Het vlees is zoveel lekkerder dan dat vlees in de supermarkten waar allerlei rommel door wordt gedaan voor kleur/houdbaarheid e.d.! Om over het vlees wat geimporteerd wordt maar te zwijgen!

  • En wat er ingespoten wordt aan eiwithoudend water om het gewicht te verhogen.
   Ik vind dat sowieso niet kunnen, maar word er ook ziek van. Eiwithoudend water bevat vaak gluten (goedkoop eiwit) en daar word ik erg ziek van. Niet alleen ik, iedereen met coeliakie of glutensensitiviteit.
   En helaas staat het niet op de verpakking. Met vis gebeurt dit ook.

 5. Ik ben zelf al meer dan dertig jaar vegetariër maar vind het helemaal niet erg dat beestjes geslacht worden voor menselijke consumptie. Helemaal niet als de dieren in kwestie een goed, vrij en gezond, leven hebben gehad. Ik ben gewoon niet blij met de massaveehouderij om de massaconsumptie maar in stand te houden. Er wordt veel te makkelijk met de dieren omgesprongen en ze krijgen veel te veel rotzooi te eten wat jij als consument uiteindelijk ook allemaal binnen krijgt. Maar toen vorig jaar van onze 11 kuikens er zes een haantje bleken te zijn heb ik die door een vriendin vakkundig laten slachten. Ik stond erbij en keek ernaar. Het waren gezonde hanen, en ze schijnen goed gesmaakt te hebben. Het rare is dat Man en Kinderen dus niet van dat vlees wilden eten hè. Als het in cellofaan bij de supermarkt ligt, is het prima maar als het van een eigen beestje afkomstig is, wordt het ineens zielig. Heb ik nooit zo goed begrepen en we hebben er menige discussie over. Ik realiseer me trouwens goed dat vegetarisme een luxe keuze is. Als we ooit honger zouden krijgen, weet ik nu hoe een kip te slachten en zal ik er ook zelf van eten. Maar zolang het niet zover komt, blijf ik lekker vegetariër!

 6. Lekker vers. Zelf haal ik mijn glutenvrije vlees bij de slager die alles bio verkoopt zonder er meer voor te vragen al kies ik zelf niet voor bio omdat ik er niet in geloof. Geldklopperij.
  Voor heen verkocht ons buurman ook zelf geslacht vlees maar is er mee gestopt helaas.

 7. Vind je dit grappig? Een zelf gehouden huisdier laat het leven, zodat jullie goed vlees eten, hoe goed het leven dat het gehad heeft ook was. Dan is respect en dus dankbaarheid op zijn plaats.

 8. Lekker hoor. Hier hebben we ook zelf geslacht. Mss binnenkort een stier. We schieten zelf ook wel. In bio geloof ik ook niet. Zou weleens willen kijken daar als ze een ziek dier hebben. \hoe behandelen ze dat? Daar krijg je geen of een vaag antwoord op.
  We hebben ook eenvarkensbedrijf gehad en je wist precies wat er in het voer zat, echt geen verkeerd spul,want de controle is erg groot en je hangt ezelf dan.
  Eet ze!!
  Groet, Wilma

 9. hier praat iedereen dat varkensvlees zo lekker is,maar uiteindelijk is het wel heel slecht voor de gezondheid,maar dat geld ook voor al het andere vlees,maar varkensvlees staat op nummer EEN. En in sommige geloven heeft God zelfs gezegd om het niet te eten,niet zonder reden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder