Reacties

Dasty van de Action en Zeeman: update 2024 — 20 reacties

 1. Ik kende dit merk niet. Ik was groot fan van Cillit Bang voor de keuken en de badkamer. Deze week kocht ik voor het eerst een ontvetter van AH eigen merk. Mijn favoriet was namelijk niet meer verkrijgbaar. Hij was een stuk goedkoper, dus ik ben benieuwd of ie net zo goed werkt als ik toe ben aan het gebruik ervan.

 2. Dit komt als geroepen. Ik ben een project begonnen waar ik moet ontvetten en bij de bouwmarkt zijn de ontvetters duurder dan deze die jij hier beschrijft. Had geheel niet aan deze winkels gedacht.

 3. Ooit eens gebruikt, maar opgezocht naar aanleiding van een eerdere blog van je en het is enorm slecht voor het milieu èn voor je gezondheid. een betere wereld begint bij....precies ;-)

 4. Al die onnodige plastic flessen . Er is in een kartonnen doos St Marc poeder verkrijgbaar. Het is eigenlijk een onvetter voor voor het schilderen . Een paar lepels op gelost in een fles werkt het prima in de huishouding. Het ruikt naar dennen en stinkt niet zo penetrant .

 5. Nooit van gehoord dit spul en is voor mijn gevoel volledig overbodig .Gewoon de boel schoonhouden dan is deze rommel niet nodig en het kost weinig tijd .En nee ik ben echt geen perfect huisvrouwtje !!

 6. Gevonden!
  Aan alle enthousiaste huisvrouwen die Dasty gebruiken: deze kanttekeningen qua milieu en gezondheid vond ik op een andere website. Een chmicus heeft het middel onderzocht en zijn bevindingen gegeven. Daardoor zou ik toch nog eens goed nadenken hierover, of tenminste handschoenen en een mondkapje gebruiken als je het wilt blijven gebruiken. Voor het milieu maken die maatregelen verder helaas niets meer uit ????

  Komt ie:
  “Beste medeforummers,

  Als fan van Dasty bij het ontvetten van vies geworden motoronderdelen heb ik hierover enthousiast met een collega (chemicus en ook motorrijder) gesproken. Hij heeft e.e.a. uitgezocht en op papier gezet wat hij heeft kunnen vinden.

  Ter lering ende vermaak.

  Ik blijf het wel gebruiken maar pas in het vervolg tóch iets beter op.
  Gr,
  Bert Jan

  ‘Het door jou genoemde en geroemde reinigingsmiddel Dasty bevat in ieder geval twee stoffen die mij de wenkbrauwen doen fronsen.
  De ene heet ethanolamine, en die is sterk alkalisch. Wanneer dit spul in de ogen komt, heb je een serieus probleem. Bovendien zal het spul lichtmetalen aanvreten.
  De andere stof zit voor meer dan 30% in de vloeistof en heet limoneen. Deze stof wordt uit citrusvruchten geïsoleerd, vandaar de karakteristieke citrusgeur van Dasty. En ook de oorzaak dat dit soort middelen vaak een “groen” imago hebben.

  Limoneen is een ontvlambare vloeistof met een vlampunt van circa 50 °C.
  Naast het sensibiliseren van de huid (allergie) is er een acuut gevaar bij inademen. In een MSDS van limoneen staat: Kan dodelijk zijn als de stof bij inslikken in de luchtwegen terecht komt.

  Omdat het reinigingsmiddel in een flacon met vernevelaar zit, is dat risico niet nul…

  Verder mag het middel absoluut niet in het milieu terecht komen, omdat het een nogal negatieve invloed heeft op het aquatisch leven. Bedenk dat je het spul door de gootsteen laat lopen. Dan komt het vervolgens in de biologische waterzuivering van het waterschap terecht. En sterft vervolgens hun algen en bacteriën af, waardoor de gehele waterzuivering het niet meer doet…

  Het ergste is dat limoneen in sommige dierproeven tumoren veroorzaakt. Maar helaas kan men dan voor de mens nog niet aangeven dat dit middel carcinogeen is. Wel staat voor limoneen aangegeven dat de eigenschappen nog niet grondig onderzocht zijn en dat er door proeven op mensen is vastgesteld dat er onregelmatigheden in de lever van mensen ontstaan na blootstelling aan die stof.’

  • Alsnog dankjewel Irene, voor je uitgebreide info. Ik denk dat ik Dasty (of welke ontvetter dan ook) nooit ga kopen nu ik dit weet, ik ben namelijk nogal voorzichtig met mijn eigen gezondheid en met die van de natuur om mij heen.
   Steeds weer merk ik dat goedkoop = ellende. Ellende voor een ander (die te weinig betaald kreeg voor het werk dat ze deed of moet werken in erbarmelijke omstandigheden) of voor mezelf (ademhalingsproblemen, kapotte huid) of voor de natuur om mij heen.

 7. Deze spul gebruiken wij ook. De beste spul ooit gehad hebben. Wibra kunnen kopen. Je hebt ook andere flessen waar ook goed werkt. We gebruiken veel. Fijn weekend.

 8. deze week voor het eerst gekocht en nooit zal ik nog ander merk kopen zo blij ben ik er mee.
  spuiten en met een vochtige doek afnemen gelijk alles schoon ,daar kan geen ander merk tegenop heb ze in de loop van 30 jaar allemaal uitgeprobeerd maar nu stond ik met een lach te schoonmaken/

 9. Ik heb mijn keukenkastjes schoongemaakt met Dasty. Toen waren inderdaad de vlekken weg, maar ook de verf. Dus niet geschikt voor alle oppervlakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder