Biologische schoonmaakmiddelen Action: do of dont’?

Biologische schoonmaakmiddelen van de Action

In een Facebookgroep vertelde iemand helemaal enthousiast over de biologische schoonmaakmiddelen van de Action. Ik herkende één van de flessen schoonmaakspray die ze liet zien. Deze biologische schoonmaakmiddelen heb ik ook bij de Action gezien. De flessen zagen er heel aanlokkelijk uit, maar ik heb ze niet gekocht.

Ik gebruik toch liever groene zeep, omdat ik daar zekerder van ben dat het geen kwaad kan voor het milieu én mijn gezondheid. Want sinds ik een eng artikel heb gelezen over de kwalijke gevolgen van schoonmaaksprays ben ik een stuk voorzichtiger geworden met schoonmaaksprays.

Biologische schoonmaakmiddelen van de Action: 3 belangrijke vragen

Maar het enthousiaste verhaal over dit biologische schoonmaakmiddel van de Action maakte me wel zo nieuwsgierig, dat ik zin kreeg om het ook te kopen. Wat doe je in zo’n geval eerst? Research!

Hieronder een verslag van wat ik leerde over de A Good Clean lijn van de Action. Mijn belangrijkste vragen over deze schoonmaaksprays waren:

 1. Maken ze echt goed schoon?
 2. Zijn ze echt biologisch?
 3. Zitten er geen enge stoffen in?

Ervaringen en review met de biologische schoonmaakmiddelen van de Action

Monique van der Vloed: het werkt goed

In 2017 schreef Monique van der Vloed op haar gelijknamige blog een uitgebreide review over de biologische schoonmaakmiddelen van de Action. Zij vertelt uitgebreid over de ingrediënten van de schoonmaaksprays. Daaruit blijkt helaas dat er toch wel een paar twijfelachtige ingrediënten in de schoonmaaksprays van de Action zitten. Eén daarvan kan zorgen voor overgevoeligheidsreacties. Maar de biologische schoonmaakspray van de Action werkt wél goed, schrijft Monique. Ze ruiken bovendien lekker, en de verpakking is biologisch afbreekbaar. Monique’s conclusie is:

‘Je moet deze producten zien als producten die op de goede weg zitten. Ze zijn uiteraard wel een veel betere keuze dan reguliere reinigingsmiddelen.’

Fenna: de luchtverfrisser is heerlijk

Fenna schreef een post over de biologische schoonmaakmiddelen van de Action op het blog The Devil wears Wibra, zij het een stuk minder uitgebreid. Ook zij is positief en looft met name de biologische luchtverfrisser van de Action.

Andrea: ze maken goed schoon

Andrea van Trendymommy noemt schoonmaaksprays van de Action en looft de budgetvriendelijke prijs. Ze schrijft erover:

‘Ze maken goed schoon, ruiken opvallend lekker en anders, zijn goedkoper dan chemische schoonmaakproducten en zien er zelfs leuk uit.’

Rachel: het werkt prima

Rachel van het blog Rachel Leeft kocht drie producten van de Good Clean lijn van de Action. Ze is positief over de geur en vindt ook dat het middel goed schoonmaakt. Als ik haar post lees dan komt naar voren dat de prijs – kwaliteit verhouding prima is.

De conclusie over de biologische schoonmaakmiddelen van de Action

Op basis van bovenstaande posts de volgende antwoorden:

 1. De biologische schoonmaakmiddelen maken inderdaad goed schoon.
 2. Nee, ze zijn niet 100% biologisch. Hoewel de verpakking wel biologisch afbreekbaar is.
 3. Er zitten wel wat ‘enge’ stoffen in. Sommige mensen krijgen daardoor last van overgevoeligheidsreacties.

Voorlopig houd ik het dus toch maar bij mijn groene zeep.

N.B. Alle reviews over deze biologische schoonmaaksprays zijn positief. Negatieve ervaringen kon ik eigenlijk niet vinden. Iedereen lijkt tevreden over zowel de geur als de effectiviteit van de schoonmaaksprays.

N.B. De Action heeft nu ook ossengalzeep!

Praktische informatie

De biologische sprays van A Good Clean van de Action zijn te koop voor de volgende prijzen: afwasmiddel kost 97 cent, allesreiniger, keukenreiniger en badkamerreiniger kosten 1,27.

Helemaal NIET biologisch maar wel heel populair is de gele Dasty van de Wibra.

Wil je zeker weten dat je schoonmaakmiddel geen kwaad kan voor het milieu? Lees dan mijn post over Marcels Green Soap.

Zie ook mijn post over groene zeep bij de Action en The Pink Stuff.

Heb jij ervaring met de biologische schoonmaakmiddelen van de Action?

Bronnen: o.a. moniquevandervloed.nl The Devil Wears Wibra, Trendy Momma, Zelfmaak ideetjes, Lifestylelady.nl, Daily Anne, Wat ik nou vind

Similar Posts

22 Comments

 1. Haha, ik dacht: Jij test dat even, maar je bent voor die fase dus al afgehaakt. Zo grondig doe ik nooit onderzoek naar m’n schoonmaakmiddelen, moet ik zeggen;).

 2. Heb ze ook thuis en helaas heft de jongste de flessen ook ontdekt. Helaas want ze heeft ze op twee plekken met een natte onderkant op de marmeren vensterbanken gezet. Twee grote uitgebeten plekken als gevolg. Vraag me dus nu af hoe vriendelijk die flessen daadwerkelijk zijn😭. Heb er nu een hekel aan gekregen om ze te gebruiken.

 3. Ik heb de allesreinigerspray en hij maakt goed schoon. Maar ik vind de geur, hoewel lekker, veel te sterk. Ik kreeg er hoofdpijn van. Maar dat heb ik ook bij geurkaarsen en wierrook.

 4. Hier ook doorgaans groene zeep, of gewoon een dopje ecologische allesreiniger in een spuitfles. Het onderzoek zegt dit over die longen trouwens:

  What This Study Adds to the Field: This study suggests that also long-term respiratory health is impaired 10-20 years after cleaning activities. We found accelerated lung function decline in women both following occupational cleaning and cleaning at home. The effect size was comparable to the effect size related to 10-20 pack-years of tobacco smoking

  Dus ze zijn niet pikzwart zoals bij rokers maar de longfunctie gaat wel evenzogoed achteruit.

  Je vraagt je echt af waarom mensen het blijven gebruiken…

  En ik weet niet precies hoe het nu zit met de regels maar destijds mocht een product wel bepaalde ‘verantwoorde’ kenmerken hebben ondanks dat het parfum wel synthetisch en dus niet biologisch afbreekbaar hoefde te zijn.

 5. ik blijf bij mijn mr propre citroen, produkten eender welke van de action zijn goedkoop maar hebben bijna geen werking heb ik eens ergens gelezen
  Een @->- voor jou.

 6. ik was even enthousiast tot ik over de enge stoffen las. ben ik geen fan van, dus zal ze niet zo snel kopen

 7. Er zijn zoveel schoonmaakmiddelen op de markt en van allerlei merken dat je soms door bomen het bos niet ziet maar ik gebruik altijd wat mijn oma altijd gebruikte en dat helpt net zo goed dan al die verschillende rotzooi. En met groene zeep krijg je alles schoon zonder al die flessen in je kast. Soms doe ik er dan ook een klein scheutje azijn bij zoals oma dit deed en echt alles is echt schoon hoor.

 8. Ik ben ook bij de Action geweest. Daar heb ik een bloemenspuit gekocht voor 59 cent. Thuisgekomen heb ik die gevuld met een bodempje vloeibare groene zeep aangevuld met kraanwater. Als ik iets snel wil schoonmaken spuit ik even wat uit mijn bloemenspuit erop en haal er een doek over. Ideaal!

 9. Het nadeel van action is dat men werkt met het grootschalig inkopen van producten. Zodra het uitverkocht is, is het later dus niet meer leverbaar. Heb je eindelijk iets waar je tevreden over bent, is het vaak van korte duur dus. Dat geldt ook voor dit “wondermiddel”. Bovendien komt t vaak uit het buitenland, is het amper of niet voorzien van Nederlandse informatie, dus neemt de koper vaak een risico door het te gebruiken. Geloof me, er zijn goede, goedkopere allesreinigers die wel biologisch zijn in de handel, echter nooit bij verkoopgiganten zoals Action, Wibra of supermarkten. Daar draait het maar om 1 ding; zoveel mogelijk winst maken.

  Overigens; ik zag in de commentaren een opmerking op vlekken in een marmeren vensterbank. Natuursteen is poreus, natuurprodukt dus. Daar mag je nooit met zeep op. Simpel.

  Tip:
  Wil je zeker weten of je een biologisch product hebt? Vraag aan de verkoper de productinfo en veiligheidsbladen. Hebben ze die niet? 3x raden hoe biologisch t produkt dan is.

  Oja, en citonella maakt evenals chloor NIET schoon. Citronella is een geurmanipulator en chloor bleekt het vuil zodat je het niet meer ziet, maar het wel blijft zitten.

  Succes

 10. Nooit gebruikt. Ook niet van plan. Ik gebruik altijd allesreiniger. Hij is bijna op dus zal eens groene zeep gaan proberen. Voor het milieu :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.