Zelf schoonmaakmiddel maken met Groene zeepjes & sopjes

zelf schoonmaakmiddel makenZelf schoonmaakmiddel maken.

Je spaart er geld mee uit, het is beter voor het milieu en je krijgt meer ruimte in je keukenkastje. Zeker als je interesse hebt in natuurlijke producten en liever geen chemische schoonmaakmiddelen wilt gebruiken, is zelf schoonmaakmiddel maken echt iets voor jou.

Bijkomend voordeel is dat je met een zelfgemaakt middel vaak allergische of overgevoeligheidsreacties kunt voorkomen. Je eigen schoonmaakmiddel maken heeft dus duidelijk veel voordelen.

Maar ja, hoe maak je zelf schoonmaakmiddel?

In het boek Groene zeep & sopjes vind je maar liefst 68 schoonmaakmiddelen om zelf te maken.

Zelf schoonmaakmiddel maken: wat heb je nodig?

Fern Green, de schrijfster van Groene zeep & sopjes geeft een basislijst met ingrediënten om je eigen schoonmaakmiddel te maken. En dat zijn:

 1. Natuurazijn: antibacteriëel, ontvettend en reinigend
 2. Zuiveringszout ook wel bekend als baking soda*
 3. Fijne soda
 4. Borax
 5. Blok Marseillezeep: zeer milde zeep op basis van plantaardige ingrediënten
 6. Vloeibare Marseillezeep
 7. Bitterzout ook wel Epsomzout genoemd
 8. Zeezout
 9. Amandelolie
 10. Olijfolie
 11. Kokosolie
 12. Waterstofperoxide: reinigend en desinfecterend.
 13. Gedenatureerde alcohol (70%)
 14. Aloë vera-gel
 15. Etherische olieën, zie ook etherische olie kopen

Zelf schoonmaakmiddel maken: verschillende opties

Fern Green heeft de zelfgemaakte schoonmaakmiddelen handig geordend op ruimte in je huis. Zo vind je recepten voor in de keuken, denk aan afwasmiddel, en schoonmaakmiddelen voor een verstopte gootsteenafvoer en magnetronreiniger.

Zelf schoonmaakmiddel maken badkamer

Voor de badkamer geeft ze onder andere een recept om zelf wc-bruisballen met limoen en grapefruit te maken. De volgende ruimtes komen aan bod: badkamer, keuken, slaap- en woonkamer en bijkeuken.

Achterin zit een register waar je op alfabetische volgorde kunt zoeken naar bepaalde onderwerpen en schoonmaakmiddelen. Er is ook een speciale bladzijde met tips hoe je bepaalde vlekken kunt verwijderen. Zo kun je volgens Fern Green een vlek van braaksel en bloed het beste weghalen met een pasta met waterstofperoxide.

Zelf allesreiniger maken

Laten we eens zo'n recept om zelf schoonmaakmiddel nader bekijken. Bij elk recept heeft Fern Green gezet hoe lang het duurt om het schoonmaakmiddel klaar te maken en hoe lang het houdbaar is. Allesreiniger maak je bijvoorbeeld in vijf minuten, en is daarna twee weken houdbaar.

Je maakt allesreiniger als volgt:

 1. Giet vloeibare Marseillezeep + 1 eetlepel waterstofperoxide + 40 mililiter in een fles met een verstuiver.
 2. Voeg daarna 5 druppels eucalyptus, 5 druppels citroen en 10 druppels pepermunt toe.
 3. Goed schudden en klaar.

Zelf schoonmaakmiddel maken baking soda

baking soda overzicht

Dit heb je nodig voor zelf schoonmaakmiddel maken met baking soda:

 • 1 kopje baking soda
 • 1 kopje water
 • 1 kopje witte azijn
 • Eventueel: een paar druppels etherische olie (bijvoorbeeld tea tree olie, citroenolie of lavendelolie) voor een aangename geur en extra reinigingskracht

Instructies

 1. Meng de baking soda en het water in een kom tot je een pasta krijgt. Dit is de reinigende basis van je schoonmaakmiddel.
 2. Voeg langzaam de witte azijn toe aan het mengsel. Wees voorzichtig, want het mengsel zal gaan bruisen als de azijn en baking soda reageren. Roer het mengsel goed door totdat alle ingrediënten goed gemengd zijn.
 3. Als je een aangename geur aan het schoonmaakmiddel wilt toevoegen, kun je er een paar druppels etherische olie naar keuze bij doen. Etherische oliën zoals tea tree, citroen of lavendel staan bekend om hun antibacteriële eigenschappen en aangename geur.
 4. Giet het mengsel in een lege spuitfles voor eenvoudige toepassing.

Dit zelfgemaakte schoonmaakmiddel met baking soda  is geschikt voor het reinigen van oppervlakken zoals aanrechtbladen, gootstenen, badkamertegels en meer.

Let op: Houd er rekening mee dat azijn niet geschikt is voor gebruik op natuursteenoppervlakken zoals marmer of graniet! Het zuur van de azijn kan deze materialen beschadigen.

Test je zelfgemaakte schoonmaakmiddel altijd eerst op een klein, onopvallend gebied om er zeker van te zijn dat het veilig is voor het oppervlak dat je wilt reinigen.

Zelf schoonmaakmiddel maken voor de wasmachine

Deze is helemaal makkelijk.  Gooi 1 liter natuurazijn in de wasmachine en wacht 1 uur. Kies een programma op de hoogste temperatuur met de langste duur en zet de wasmachine aan. Laat de deur van de wasmachine tijd open staan.

Zelf wc-bruisbal maken

zelf schoonmaakmiddel maken

Voor een wc-bruisbal heb je het volgende nodig:

 • 225 gram zuiveringszout
 • 75 gram citroenzuur en
 • 25 druppels etherische olie die naar citroen ruikt nodig
 • Als je wilt kleurstof voor een leuk kleurtje

Deze drie ingrediënten meng je goed terwijl je voorzichtig 1 tot 2 eetlepels water toevoegt. Het mag 'slechts licht vochtig' worden. Daarna vul je een vorm met het mengsel dat je hebt gemaakt, en dat laat je een nachtje drogen.

Zo'n bruisbal laat je vervolgens 5 minuten in de wc inwerken, en daarna schrob je hem schoon met een wc-borstel.

Zelf schoonmaakmiddel maken volgens Groene zeepjes & sopjes

Met 68 recepten biedt Fern Green met haar boek Groene zeepjes & sopjes duidelijke en handige recepten om je eigen schoonmaakmiddel te maken. Ze kosten weinig tijd, en worden duidelijk uitgelegd.

Wel vind ik dat je best veel ingrediënten moet aanschaffen, hoewel veel mensen zuiveringszout en natuurazijn misschien al wel in huis hebben. Maar heb je eenmaal een goede basisvoorraad ingrediënten voor schoonmaakmiddelen opgebouwd, dan is het werkelijk eenvoudig om voortaan je eigen schoonmaak te maken. Het boek is bovendien prettig vormgegeven.

N.B. Dit is overigens echt een boek met recepten voor schoonmaakmiddelen. Niet voor natuurlijke cosmetica en huidverzorging.

Conclusie over zelf schoonmaakmiddel maken

Wil jij graag zelf schoonmaakmiddel maken, maar weet je niet zo goed hoe je dat moet aanpakken? Dan is het boek Groene zeepjes & sopjes zeker een aanrader. Het is namelijk heel duidelijk en geeft makkelijke recepten om je eigen middelen te maken.

Geen zin om zelf aan de slag te gaan?

Dan kun je natuurlijk ook kant en klaar schoonmaakmiddelen kopen, zoals bijvoorbeeld Dasty van de Wibra, dat zelfs zijn eigen fanclub heeft!

Lees ook mijn posts Groene zeep Kruidvat, de pH-waarde van Groene zeep en over ossengalzeep.

Praktische informatie over Groene zeepjes & sopjes

Groene zeepjes & sopjes van Fern Green is voor maar 13,99 te koop bij bol.com. Dat vind ik niet duur voor zo'n handig en uitgebreid boekje.

Zelf schoonmaakmiddel maken

*Waar kun je zuiveringszout kopen?

Leestips

Similar Posts

29 Comments

 1. Heb wel eens zelf allesreiniger gemaakt maar vond het uiteindelijk toch niet fijn. De wasmachine schoonmaken met azijn doe ik wel evenals de vaatwasser. Om de spoelbakken/wastafels/doucheput/Wc's te onderhouden gooi ik hier eens per 6 weken een kopje (vloeibare die in pakjes van Driehoek) en 250 ml. schoonmaakazijn in. Uurtje of 2 laten staan (gaat flink bruisen eerst) en dan goed doorspoelen met heet water. Werkt net zo goed als ontstoppers etc. mits je het regelmatig doet. Gebruik tegenwoordig allesreiniger etc. van Marcel's Greensoap. Ruikt lekker en je doet en gaat lang mee. Vooral die vaatwastabletten die ik onlangs kocht ruiken heerlijk maar zijn wel prijzig :-)

 2. Staat er ook uitleg in of iets basisch of alkalisch is? Welk middel reinigt, en welk middel desinfecteert? En welke dingen je niet mag mengen?
  Niet doen:waterstofperoxide met azijn= perazijnzuur
  Bleek en azijn =chloorgas
  Bleek en alchohol=choroform
  Azijn en zeep=prut(je ontzeept de zeep als het ware)

 3. Ik zal niet snel zelf een schoonmaakmiddel maken, maar wel leuk om eens te lezen en misschien zitten er handige tips bij. Meestel zoek ik zoiets dan op, op internet.

 4. Ik vind zeepproducten niet duur. Zelf maken loont zich niet echt, tenzij je het leuk vindt. Dan is er sprake van een hobby of huisvlijt.
  Enkele kilo's marseillezeep (vlokken) op voorraad hebben om slechte tijden te kunnen overbruggen is wel verstandig.

 5. Ik moet hier toch echt eens iets mee doen. Vooral voor het idee dat er minder producten in de kast staan en het beter voor het milieu is. Bedankt voor deze tip over het boek, ik ga me eens verdiepen!

 6. Stoer dat je het zelf maakt. Ik vrees dat ik daar het geduld niet voor heb, op dit gebied. Ben niet zo'n schoonmaakwonder, dus dan ga ik liever voor het gemak...

 7. Super leuke blog! Het is mij zelf te veel werk om alles te kopen en te maken. Dan liever op zn tijd alles kant en klaar kopen :)

 8. Wat goed dat dit bestaat. Er zijn vast veel mensen die hierin geïnteresseerd in zijn en hier ook de tijd voor willen nemen. Helaas heb ik die tijd niet (en natuurlijk kan je altijd tijd maken als het moet, maar ik vrees dat ik dit niet als een prioriteit zie). Los daarvan heb je toch ook best veel ingrediënten nodig.

 9. Ach, het is een eitje als je het vaak doet en ik maak er niet veel werk van: gewoon groene zeep om de kledingwas te doen, om alles schoon te maken en verder maak ik van Sunlight zeep en soda wasmiddel voor de vuile was.
  Sinds ik bij mensen thuis schoonmaak, zie ik pas hoeveel middelen anderen gebruiken, geheel overbodig. Met groene zeep, Vim, azijn, soda en Sunlight zeep kom ja al een heel eind, en inderdaad, dat is niet zo slecht voor je huid als al die dingen uit de winkel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.