Hoe vaak maak jij de wc schoon?

hoe vaak wc schoonmaken

Hoe vaak moet je de wc schoonmaken?

Vroeger, toen ik nogal een lakse huisvrouw was, maakte ik de wc 1 keer per week schoon. Maar met een gezin van 7 personen, vind ik dat nu te weinig.

En omdat ik geen maat kan houden, maak ik de wc nu elke dag schoon.

Wc schoonmaken is onderdeel van mijn ochtendroutine

De wc schoonmaken is onderdeel geworden van mijn ochtendroutine. Na mijn hardlooprondje, ga ik tien minuten hoelahoepen. Daarna ruim ik de keuken op en maak hem schoon. En daarna doe ik de wc! Na de wc doe ik de was in de wasmachine. Zoals je ziet is het klusje wc schoonmaken mooi ingebed : )

En dat maakt het voor mij makkelijker om het even te doen. Anders is het net een ketting waarvan er een schakel ontbreekt.

Zie ook mijn post over vlakspoel toilet versus dieptetoilet!

Wc schoonmaken: zo doe ik dat.

Als ik onze wc schoonmaak doe ik dat als volgt:

 1. Ik spray met Marcel’s Green Soap het lichtknopje, de deurknop, het kraantje, het wasbakje en de knop waarmee je doortrekt.
 2. Vervolgens spray ik de wc-deksel, daarna de wc-bril onder en boven en daarna de zijkanten van de wc. Die zijkanten vind ik belangrijk vanwege de mannelijke wc-gebruikers.
 3. Nu pak ik een stuk toiletpapier en wrijf daarmee het schoonmaakmiddel van alles af wat ik in stap 1 besproeide.
 4. Daarna pak ik een schoon stuk toiletpapier en wrijf daarmee de wc bril e.d. schoon.
 5. Dan pak ik mijn fles wc-reiniger. Ik gebruik al geruime tijd Mr. Proper die ik bij de Action kocht. Ik houd van de geur van deze reiniger en Mr. Proper ziet er altijd zo krachtdadig uit vind ik. Kijk maar: wc schoonmaken
 6. Ik laat het even inwerken, en dan ga ik flink door de wc-pot heen met de wc-borstel.
 7. Last but not least leeg ik het prullenbakje in de wc.
 8. En dan haal ik nog even snel de dweil over de vloer.
 9. En dan hang ik er duurzame toilet tapes in of een wc-blokje voor een frisse geur.

‘I like a fresh bowl’

Als de wc eenmaal schoon is, dan vind ik het fijn als ik de eerste ben die er daarna gebruik van maakt. Ik weet niet of je de advocatenserie Ally McBeale kent? Eén van de karakters is de excentrieke John Cage en hij zei altijd:

‘I like a fresh bowl’.

Ik ook!

Een schone wc is net zoiets als een net opgemaakt bed vind ik. Ik maak daar graag als eerste gebruik van ; )

Hoe vaak wc schoonmaken?

De wc-schoonmaken is een klein klusje. Het kost me denk ik niet meer dan 5 minuten. Om de wc schoon te maken gebruik ik een wc-borstel, Mr. Proper, Marcel’s Green Soap en toiletpapier. Ik gebruik geen plastic handschoenen.

Weekblad Libelle adviseert om 1 keer per week je wc grondig schoon te maken. En 2 à 3 keer per week met de Franse slag.

Ik maak mijn wc dus dagelijks behoorlijk grondig schoon.

Lees ook Hoogte toiletpot: wat is de optimale hoogte en Toilet inspiratie.

Hoe vaak maak jij je wc schoon? En hoe?

Similar Posts

46 Comments

 1. Helaas is het iets wat er niet dagelijks van komt om een complete poetsbeurt te krijgen. Maar dat is denk ik bij iedereen weer anders ingesteld, bij de een is dat een doekje en wat bleek een bij een ander wordt iedere millimeter gescrubd. Dat laatste doe ik dus 2x per week en het eerste dagelijks.

 2. Eens per week grondig met chloor. En tussendoor met een spray en doekje. Mr proper vind ik ook lekker! En Ally me beal keek ik ook altijd zo graag.

 3. Ik maak ong 3x per week het toilet schoon met een sopje op eco basis of zachte zeep, voor in het toilet gebruik ik baking soda en azijn, dit in een gezin van 2 volwassenen.
  Ik maak de deurklink, lichtknopje, fonteintje, het toileten vloertje schoon.
  Heb ik bezoek gehad maak ik meteen na bezoek of de volgende dag schoon.
  Eens in de 3-4 weken neem ik alle tegeltjes mee.
  De naam van mr Proper nodigt uit om te kopen en schoon te maken wanneer je het in het zicht zet!
  Hoe vaak worden de tegeltjes, deurklink, lichtknopje en evt fonteintje gedaan?

  Wat moet ik verstaan onder dagelijks de keuken schoonmaken, je maakt me nieuwsgierig! Volgend logje?

 4. Het hangt ervan af hoe vies het er wordt. Blijft alles schoon, dan eens per week. Het scheelt denk ik wel dat iedereen in huis gewoon gaat zitten. Maar soms plast zoon onder de bril door of is er een andersoortig ongelukje. Dan poets ik de WC gelijk helemaal.

 5. Ongeveer 1 keer per week, maar regelmatig ook tussendoor als de kinderen er een zooitje van gemaakt hebben.
  Ik ben wel benieuwd waarom je niet een doekje gebruikt in plaats van wc papier.

  1. Dat gaat natuurlijk sneller dan een emmer sop pakken en een doekje. Ik moet zeggen dat ik een doekje schoner vind ‘voelen’ maar wie weet is het minder schoon. Ik gebruik wel altijd maar 1 doekje voor 1 wc en voor de volgende wc een schoon doekje. Dus ik weet het eigenlijk niet.

 6. Wij hebben 2 wc’s en ik maak ze beide 2 keer in de week schoon. Om de dag gooi ik er één reinigings tablet in.
  Eerst stof ik alles af. Daarna neem ik met dasty alles af en is het schoon en ruikt het lekker fris. Ik gebruik geen wc borstel. Met een roze/witte spons maak het het schoon. Als laatste de vloer dweilen en het is weer klaar voor gebruik.

 7. 1x in de week krijgen de wc’s een goede grote beurt. Tussendoor doe ik het met van die wegwerp schoonmaak doekjes. Maar hangt er ook af hoe vies deze is en met zoonlief wil er nog wel eens wat overheen gaan.. :)

 8. 1 x per week grondig,.. en tussendoor zo vaak als nodig met een doekje en schoonmaakspul erlangs.. anders moet ik elke dag 4! toiletten schoonmaken want zoveel hebben we er in huis 2 beneden en 2 boven.

 9. ik probeer het altijd te doen voordat ik naar bed ga. Ik ga dan beneden naar de WC, maak hem schoon en dan als ik in de badkamer mijn make-up er af haal en mijn tandenpoets, neem ik die WC ook mee.

  1. Jij hebt het dus geïntegreerd in je dagritme/ routine. Dat werkt vaak het beste. En zo kom je ‘s ochtends fijn beneden bij een schoon toilet natuurlijk.

 10. Ik doe het minstens 1x per week. Meestal zelfs 2x.
  Woops … dat lijkt me weinig als ik de andere verhalen hier lees :’)

 11. Ongeveer 3x in de week. Ik doe het ook altijd als er bezoek gaat komen en dan gebeurt het wel eens 4x in de week!

 12. Onbewust denk ik om de dag! Wij zijn met meer thuis en vaak bezoek dus dat is wel fijn dat hij gewoon schoon is!

 13. Ik doe het minstens 1 keer per week, maar als ik dit zo lees, zou het misschien wel wat meer moeten… :)
  Jouw routine lijkt me alvast wel handig! Ik ga het eens proberen om het wat meer te doen :)

 14. Om de paar dagen, heb er eigenlijk niet veel regelmaat inzitten. Zou misschien wel handiger zijn, maar dit werkt ook nog prima:).

 15. Ik maak die van mij gemiddeld om de twee dagen schoon. Met prikkelbare darmsyndroom is het wel zo handig om de WC goed schoon te houden ;-)

 16. Regelmatig en de dames moeten het boven bij houden. We hebben er vier dusbij houden is wel fijn!
  Mr. Proper? Hier heet hij Me. Clean.i love it!
  O ja en zoonlief beneden.
  Groet, Wilma

 17. Ik doe het zelf zelden. Maar dat is omdat we (ja heel lui I know) 1 x per week een schoonmaakster hebben die dat doet

 18. Elke dag zoals jou, maar dan de vloer maar 1 keer in de week.
  We zijn met z’n vijven maar hebben ook altijd veel (jongere)kinderen te spelen.

 19. Ik doe mijn wc elke dag soms wel vaker op een dag. Als ik ook nog eens bezoek krijg nog een keer extra. Als de wc schoon is dan zit het altijd wel goed.

 20. Eigenlijk maar 1x per week heel grondig, oeps. Maar wij zijn ook maar met twee personen, dat is ook een groot verschil. En als het echt smerig is, doe ik het natuurlijk wel extra. Ik gebruik vaak wc eend en mr proper. En ik heb meestal een wc blok van witte reus erin hangen.

 21. Wij zijn met z’n tweeën, en een a twee keer per week wordt hij grondig schoongemaakt. Maar tussendoor ook bijna dagelijks wel vluchtig.

 22. Met enkele vellen keukenpapier, flink nat maken spiritus, neem ik deurkruk, lichtknopje, kraan en wc-bril en wc-rand af. Spiritusbevat 85 % ethanol/alcohol, en is dus heel goedkope ontsmetter.
  Mannelijke huisgenoten moeten van mij verplicht zittend plassen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.