Reacties

Vlakspoeler/ vlakspoel toilet of dieptespoeler? — 34 reacties

 1. Ons toilet is een plonsplee. We hebben een hangend toilet en we konden die niet vinden als plateau. Zelfs in het ziekenhuis staan alleen maar dieptespoelers wat op de afdeling maag,darm,leverziekten echt een probleem is want daar is de behandeling afhankelijk van het toilet resultaat.
  Ik ben als verpleegkundige voorstander van de plateau variant maar als huisvrouw van de plons!

 2. Van allebei eentje. Boven de plonspot en beneden één met plateau. Daar hebben we niet bewust voor gekozen. Het was zo.
  Ik geef de voorkeur aan de plons, die is minder confronterend. Ik steek graag mijn kop in het zand...

 3. Zolang het maar een hangend toilet is....... volgens mij heb je die alleen maar in 'plons'vorm.
  Een staand toilet is toch minder hygiënisch, met al die randen op de grond.
  Daarnaast is het handig dat je bij een hangend toilet een achterplateau hebt waarop je van alles kunt zetten.

  • Onze dieptespoeler is inderdaad ook zo'n zwevend toilet. Groot voordeel vind ik inderdaad dat je daar goed onder kunt dweilen. Dat kan met de vlakspoeler beneden niet.

 4. Wat grappig dat je hier zo uitgebreid over schrijft! Ik denk er in ieder geval nooit uitgebreid over na, maar nu je het zegt, ik geef echt de voorkeur aan de plonspot. Makkelijker schoon te maken, minder last van geurtjes en een hangend toilet vind ik mooier. In dit huis hebben we zowel de vlakspoeler als de dieptespoeler. Als we de badkamer een keer gaan verbouwen, gaat de vlakspoeler eruit!

 5. Vlakspoeler en ook als die vervangen wordt volgend jaar weer zo een. Zeker bij ouder worden is het belangrijk ontlasting te bekijken.
  Bovendien heeft mijn vader door kleine spoortjes bloed in ontlasting vroegtijdig ontdekt dat hij darmkanker had.
  Bij mezelf hou ik dat graag goed in de gaten, gelukkig is er nu ook een bevolkingsonderzoek die dat regelmatig onderzoekt. Bij mij was dat paar maanden geleden en alles OK.

 6. hehe, daar had ik ook nog nooit bij stilgestaan - tot ik bij AH (België) ging werken ... Daar staan dus ook vlakspoelers en dat had ik werkelijk nog nooit gezien ;-)

  • Ik had er ook nooit over nagedacht tot we dus een zwevend toilet wilden, en dat dit automatisch zo'n plonspot werd. Toen werd ik me bewust van de verschillende wc-potten.

 7. Haha, grappig artikel!
  Wij hebben een plonspot, gelukkig maar, ik houd niet zo van de sporen die een vlaktespoeler nalaat :)
  Er nooit over nagedacht, hij zat al in deze woning en is niet vervangen bij de verbouwing.

  Liefs, Onzeweg

 8. Gezondheidsfreak als ik ben, heb ik liefst vlakspoelers. Helaas zitten er in ons nieuwe huis plons wc's. Over een paar jaar willen we ze vervangen want ze zien er niet zo best meer uit en ik denk dat ze al 25 jaar oud zijn. Dat laatste vind ik op zich geen punt, maar je hebt geen keus in de hoeveelheid water. Het staat altijd op maximum.

  • Dat is eigenlijk jammer van dat water inderdaad. De vorige bewoners waren dan misschien hun tijd voor uit dat ze 25 jaar geleden al kozen voor plons wc's!

 9. Het eerste wat ik eigenlijk dacht was 'hoe bedenken ze verschillende soorten wc-potten?'. Maar goed. Wij hebben thuis een dieptespoeler en bij mijn overgrootmoeder een vlakspoeler, ik moet bekennen dat ik er bij die laatste vroeger altijd een spelletje van maakte om mijn grote boodschap in het gat te mikken, dus niet op het vlak. Elke keer probeerde ik het weer en het is uiteindelijk gelukt hoor, anders zou ik het misschien nog steeds wel proberen ;) Xoxo

 10. Wij hebben er ook van allebei één.
  Ik heb een sterke voorkeur voor vlakspoeler want een plons water tegen je billen vind ik echt zoooooo vies. (Het helpt wel om er eerst een wc-papiertje in te leggen)
  Maar boven, waar de dieptespoeler is, is het wel makkelijker dweilen. En die ruimte is prettiger en groter. Dus ik heb voorkeur voor de wc beneden maar de ruimte boven, hahaha. I can't win! ;-)

  Boven hebben wij de afspraak dat de deksel altijd dichtgaat bij het doorspoelen en echtgenoot plast daar zittend. Hierdoor blijft de vloer fijn schoon, wat ik belangrijk vind met blote vloetjes 's-nachts! Beneden kan dit niet want de wc wordt ook door bezoek gebruikt (en man plast natuurlijk liever staande). Ook daarom vind ik de ruimte boven prettiger, al wordt de wc nog zo vaak schoongemaakt.

 11. Jeetje, wat steken veel mensen hun kop in het zand..... Natuurlijk is hygiene en minder stank fijn, maar zelfcontrole is ook echt super belangrijk.
  Enne... Vlakspoelers heb je tegenwoordig ook in hangende vorm, dus dat mag het argument niet meer zijn ;-)

 12. Ha, wat een toeval!! onze vlakspoeler is net vandaag vervangen door de loodgieter voor beslist wéér een vlakspoeler.
  Inderdaad ondermeer om de ontlasting te kunnen checken, vroeger ook de kinderen te controleren op wurmpjes in de ontlasting. Maar ook of er geen bloed bij de ontlasting zit bij buikklachten etc.
  In de badkamer heb ik wel een spatpot en ik vind het niks!!!
  grappig dat dit item vandaag aan de beurt was.

 13. Als verpleegkundige ben ik ook fan van de vlak spoeler haha. Leuk weetje, in het ziekenhuis bij ons hadden ze overal dieptespoelers geinstalleerd. Ook op de MDL afdeling ( waar ik werk) dit zorgde voor een hoop weerstand waardoor ze uiteindelijk op onze afdeling vlakspoelers hebben geplaatst haha. Vind eigenlijk dat het hele ziekenhuis ze zou moeten hebben.

 14. Wij hebben zowel boven als beneden een vlakspoeler. Ik ben eigenlijk niet meer anders gewend.... En het maakt me ook niet zo uit. Het nadeel is inderdaad dat je soms goed moet poetsen als je ontlasting hebt gehad :). Het nadeel van een dieptespoeler vind ik inderdaad dat het zo plonst :).

  • Het ligt ook nog aan de ontlasting. Het klinkt een beetje onsmakelijk maar als je weet dat je diarree hebt bijvoorbeeld kun je een klein laagje toiletpapier in de pot leggen voor je gaat zitten. Dan wordt de pot niet vies.

 15. Goed dat je dit eens behandelt Vlijtig Liesje. In mijn opleiding tot Huishoudkundige (zo'n 46 jaar geleden, toen wist men dit al) leerden we dat de vlakspoeler een betere keuze is. Toiletten in openbare gebouwen, horeca etcetera, kunnen prima uitgerust worden met een zgn. plonspot, maar thuis is echt de vlakspoeler aan te raden. Op die manier kun je je gezondheid en je frequentie van ontlasting beter in de gaten houden.
  Zoals hierboven al vermeld stond, kan dat levensreddend zijn.
  Om de 'remsporen' tegen te gaan kun je gewoon twee velletjes toiletpapier op het plateau leggen.

  • Dat vind ik ook een heel goed onderscheid Roelande: plonspotten voor openbare gelegenheden en in de thuissituatie vlakspoelers.

   Wat interessant dat dit 46 jaar geleden ook al een onderwerp was!

 16. Zelf ben ik opgegroeid met een vlakspoeler thuis.
  Toen ik de eerste diepspoeler zag als kind dacht ik wie wil nou zoiets?
  De kans bestaat dat je boodschap al verdwenen is voordat je er maar iets van gezien hebt.

  Later zag ik ook bij mensen thuis een diepspoeltoilet met toiletblok aan de rand, waardoor er continu een laag schuim op de waterplas drijft.
  Toen dacht ik helemaal de kans dat je nog iets van je boodschap terug ziet is nu helemaal uitgesloten. Wie wil nou zoiets?

  Ik in ieder geval niet.
  Als je bij een vlakspoel toilet voor gebruik een papiertje op het plateau legt heb je geen last van sporen.

  De meest ideale wc lijkt mij het Amerikaanse type,
  De boodschap direct onderwater maar evengoed nog volledig in het zicht.
  Dan heb je zowel de voordelen van een vlakspoeler als die van een diepspoeler.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder