Vlakspoeler/ vlakspoel toilet of dieptespoeler?

vlakspoeler of dieptespoelerIk was me er niet eens van bewust dat er verschillende soorten wc-potten zijn. Maar toen we verhuisden naar het platteland moesten we naast het bestaande toilet nog een wc bij bouwen. En dat werd een dieptespoeler. De wc die mijn oma gebruikte is een vlakspoeler ook wel een vlakspoel toilet genoemd.

Vlakspoel toilet of diepspoel: wat is het verschil?

Een vlakspoeler is een wc-pot met een plateau, een vlak. Op dat plateau ligt altijd een beetje water. Daar belandt je ontlasting of plas op. Je moet de wc echt doortrekken om het aan het zicht te onttrekken.

Bij een dieptespoeler ontbreekt dat vlak. Je uitwerpselen verdwijnen meteen in de diepte.

Waarom zou je voor een vlakspoel toilet of juist voor een dieptespoeler kiezen?

Voor- en nadelen vlakspoeler

Je kunt je ontlasting nog eens nader bestuderen met een vlakspoel toilet... Tsja, ik weet dat dit niet erg smakelijk klinkt. En het is denk ik ook niet iets waarvan mensen zeggen:

'Oh geweldig! Voortaan ga ik mijn poep eerst eens goed bekijken voordat ik het doortrek.'

Maar het punt is dat ontlasting je wat kan vertellen over je stoelgang. En je gezondheid in het algemeen. Stel je komt bij de huisarts met buikpijn. Grote kans dat de beste man vraagt: 'Hoe zit het met je ontlasting?' Dan is het best handig dat je daar wat meer over kunt vertellen. Het is bijvoorbeeld aangetoond dat artsen eerder een ernstige ziekte als darmkanker ontdekken bij mensen met een plateau-wc (vlakspoel toilet).

Nadelen van een vlakspoeler zijn er ook! Zo blijven sommige drollen hardnekkig liggen op het plateau, ondanks doortrekken. Dan moet je zo'n drol soms een duwtje geven... Ook heb je bij een vlakspoel toilet eerder remsporen in de wc. En dat staat weinig charmant. Daarnaast schijnt het meer te spetteren als mannen plassen.

vlakspoeler vlakspoel toilet
Bron: https://www.toiletmuseum.nl/

Voor-en nadelen dieptespoeler

Een dieptespoeler geeft minder stank bij de grote boodschap. Die verdwijnt immers meteen in de diepte. Daarnaast loop je het risico van opspattend wc-water als een drol er een beetje hard in valt. Dan krijg je natte billen, en dat voelt vies. Zeker als je weet dat het wc-water is. Niet voor niets wordt de dieptespoeler ook wel de plonspot genoemd.

Verder kun je je ontlasting veel slechter bekijken.

dieptespoeler
Voorbeeld dieptespoeler

Vlakspoel toilet verdwijnt

Ooit waren vlakspoelers de norm. Maar dat wordt steeds minder. De dieptespoeler is de nieuwe norm in wc-land! Het vlakspoel toilet is trouwens een typisch Nederlandse wc-pot. Ik heb eens even gekeken of de vlakspoeler ook echt moeilijk te krijgen is. Ik bezocht de sites van Gamma, Karwei en Praxis en zocht daar op 'vlakspoeler'.

 • Gamma: geen zoekresultaten
 • Karwei: ik vond meerdere vlakspoelers. Ze kosten rond de 65,-
 • Praxis: veel wc's maar nergens staat duidelijk bij vermeld of het een vlakspoel toilet of dieptespoeler is.
 • Hornback: geen zoekresultaten

Bij bol.com verkopen ze tegenwoordig echt van alles, dus daar heb ik ook nog gekeken. Ik vond daar 3 vlakspoelers, waarbij de goedkoopste 139,- was.

Onze vlak- en dieptespoeler

Het vlakspoel toilet is bij ons thuis populairder dan de dieptespoeler. Mijn jongste zoon vindt de dieptespoeler een beetje eng. Voor kleine kinderen ziet die er ook best een beetje uit alsof je er in kunt vallen.

In onderstaande video wordt het verschil nog eens uitgelegd:

Conclusie over vlakspoel toilet en dieptespoelers

Uit medische en gezondheidsredenen is een vlakspoel toilet eigenlijk beter. Je kunt via je ontlasting dan namelijk beter je gezondheid in de gaten houden. Niettemin verliest het vlakspoel toilet steeds meer terrein. Ik heb eens zitten denken waarom dat toch zou zijn. Ik denk dat het is omdat we liever niet geconfronteerd willen worden met aardse zaken als onze uitwerpselen. Niet voor niets schreeft Linda de Mol in een column dat ze het liefst de schijn wil ophouden dat ze bloemetjes poept.

Wil je graag een vlakspoel toilet? Bij de Karwei en bol.com kun je ze nog kopen. Bij de Karwei ben je dan het goedkoopst uit.

Lees ook

Wat is de juiste wc-hoogte?

Wat hebben jullie: een vlakspoel toilet, een dieptespoeler, of beide? En waarom juist die?

Vergelijkbare berichten

34 reacties

 1. Ons toilet is een plonsplee. We hebben een hangend toilet en we konden die niet vinden als plateau. Zelfs in het ziekenhuis staan alleen maar dieptespoelers wat op de afdeling maag,darm,leverziekten echt een probleem is want daar is de behandeling afhankelijk van het toilet resultaat.
  Ik ben als verpleegkundige voorstander van de plateau variant maar als huisvrouw van de plons!

 2. Van allebei eentje. Boven de plonspot en beneden één met plateau. Daar hebben we niet bewust voor gekozen. Het was zo.
  Ik geef de voorkeur aan de plons, die is minder confronterend. Ik steek graag mijn kop in het zand...

 3. Zolang het maar een hangend toilet is....... volgens mij heb je die alleen maar in 'plons'vorm.
  Een staand toilet is toch minder hygiënisch, met al die randen op de grond.
  Daarnaast is het handig dat je bij een hangend toilet een achterplateau hebt waarop je van alles kunt zetten.

  1. Onze dieptespoeler is inderdaad ook zo'n zwevend toilet. Groot voordeel vind ik inderdaad dat je daar goed onder kunt dweilen. Dat kan met de vlakspoeler beneden niet.

 4. Bij de verbouwing van ons huis zijn twee plons toiletten geplaatst. Het heeft voor en nadelen. Dat je er onderdoor de vloer kunt dweilen, vind ik het grootste voordeel.

 5. Wat grappig dat je hier zo uitgebreid over schrijft! Ik denk er in ieder geval nooit uitgebreid over na, maar nu je het zegt, ik geef echt de voorkeur aan de plonspot. Makkelijker schoon te maken, minder last van geurtjes en een hangend toilet vind ik mooier. In dit huis hebben we zowel de vlakspoeler als de dieptespoeler. Als we de badkamer een keer gaan verbouwen, gaat de vlakspoeler eruit!

 6. Vlakspoeler en ook als die vervangen wordt volgend jaar weer zo een. Zeker bij ouder worden is het belangrijk ontlasting te bekijken.
  Bovendien heeft mijn vader door kleine spoortjes bloed in ontlasting vroegtijdig ontdekt dat hij darmkanker had.
  Bij mezelf hou ik dat graag goed in de gaten, gelukkig is er nu ook een bevolkingsonderzoek die dat regelmatig onderzoekt. Bij mij was dat paar maanden geleden en alles OK.

 7. hehe, daar had ik ook nog nooit bij stilgestaan - tot ik bij AH (België) ging werken ... Daar staan dus ook vlakspoelers en dat had ik werkelijk nog nooit gezien ;-)

  1. Ik had er ook nooit over nagedacht tot we dus een zwevend toilet wilden, en dat dit automatisch zo'n plonspot werd. Toen werd ik me bewust van de verschillende wc-potten.

 8. Haha, grappig artikel!
  Wij hebben een plonspot, gelukkig maar, ik houd niet zo van de sporen die een vlaktespoeler nalaat :)
  Er nooit over nagedacht, hij zat al in deze woning en is niet vervangen bij de verbouwing.

  Liefs, Onzeweg

 9. Gezondheidsfreak als ik ben, heb ik liefst vlakspoelers. Helaas zitten er in ons nieuwe huis plons wc's. Over een paar jaar willen we ze vervangen want ze zien er niet zo best meer uit en ik denk dat ze al 25 jaar oud zijn. Dat laatste vind ik op zich geen punt, maar je hebt geen keus in de hoeveelheid water. Het staat altijd op maximum.

  1. Dat is eigenlijk jammer van dat water inderdaad. De vorige bewoners waren dan misschien hun tijd voor uit dat ze 25 jaar geleden al kozen voor plons wc's!

 10. Het eerste wat ik eigenlijk dacht was 'hoe bedenken ze verschillende soorten wc-potten?'. Maar goed. Wij hebben thuis een dieptespoeler en bij mijn overgrootmoeder een vlakspoeler, ik moet bekennen dat ik er bij die laatste vroeger altijd een spelletje van maakte om mijn grote boodschap in het gat te mikken, dus niet op het vlak. Elke keer probeerde ik het weer en het is uiteindelijk gelukt hoor, anders zou ik het misschien nog steeds wel proberen ;) Xoxo

 11. Wij hebben er ook van allebei één.
  Ik heb een sterke voorkeur voor vlakspoeler want een plons water tegen je billen vind ik echt zoooooo vies. (Het helpt wel om er eerst een wc-papiertje in te leggen)
  Maar boven, waar de dieptespoeler is, is het wel makkelijker dweilen. En die ruimte is prettiger en groter. Dus ik heb voorkeur voor de wc beneden maar de ruimte boven, hahaha. I can't win! ;-)

  Boven hebben wij de afspraak dat de deksel altijd dichtgaat bij het doorspoelen en echtgenoot plast daar zittend. Hierdoor blijft de vloer fijn schoon, wat ik belangrijk vind met blote vloetjes 's-nachts! Beneden kan dit niet want de wc wordt ook door bezoek gebruikt (en man plast natuurlijk liever staande). Ook daarom vind ik de ruimte boven prettiger, al wordt de wc nog zo vaak schoongemaakt.

 12. Jeetje, wat steken veel mensen hun kop in het zand..... Natuurlijk is hygiene en minder stank fijn, maar zelfcontrole is ook echt super belangrijk.
  Enne... Vlakspoelers heb je tegenwoordig ook in hangende vorm, dus dat mag het argument niet meer zijn ;-)

 13. Ha, wat een toeval!! onze vlakspoeler is net vandaag vervangen door de loodgieter voor beslist wéér een vlakspoeler.
  Inderdaad ondermeer om de ontlasting te kunnen checken, vroeger ook de kinderen te controleren op wurmpjes in de ontlasting. Maar ook of er geen bloed bij de ontlasting zit bij buikklachten etc.
  In de badkamer heb ik wel een spatpot en ik vind het niks!!!
  grappig dat dit item vandaag aan de beurt was.

 14. Als verpleegkundige ben ik ook fan van de vlak spoeler haha. Leuk weetje, in het ziekenhuis bij ons hadden ze overal dieptespoelers geinstalleerd. Ook op de MDL afdeling ( waar ik werk) dit zorgde voor een hoop weerstand waardoor ze uiteindelijk op onze afdeling vlakspoelers hebben geplaatst haha. Vind eigenlijk dat het hele ziekenhuis ze zou moeten hebben.

 15. Wij hebben zowel boven als beneden een vlakspoeler. Ik ben eigenlijk niet meer anders gewend.... En het maakt me ook niet zo uit. Het nadeel is inderdaad dat je soms goed moet poetsen als je ontlasting hebt gehad :). Het nadeel van een dieptespoeler vind ik inderdaad dat het zo plonst :).

  1. Het ligt ook nog aan de ontlasting. Het klinkt een beetje onsmakelijk maar als je weet dat je diarree hebt bijvoorbeeld kun je een klein laagje toiletpapier in de pot leggen voor je gaat zitten. Dan wordt de pot niet vies.

 16. Goed dat je dit eens behandelt Vlijtig Liesje. In mijn opleiding tot Huishoudkundige (zo'n 46 jaar geleden, toen wist men dit al) leerden we dat de vlakspoeler een betere keuze is. Toiletten in openbare gebouwen, horeca etcetera, kunnen prima uitgerust worden met een zgn. plonspot, maar thuis is echt de vlakspoeler aan te raden. Op die manier kun je je gezondheid en je frequentie van ontlasting beter in de gaten houden.
  Zoals hierboven al vermeld stond, kan dat levensreddend zijn.
  Om de 'remsporen' tegen te gaan kun je gewoon twee velletjes toiletpapier op het plateau leggen.

  1. Dat vind ik ook een heel goed onderscheid Roelande: plonspotten voor openbare gelegenheden en in de thuissituatie vlakspoelers.

   Wat interessant dat dit 46 jaar geleden ook al een onderwerp was!

 17. Zelf ben ik opgegroeid met een vlakspoeler thuis.
  Toen ik de eerste diepspoeler zag als kind dacht ik wie wil nou zoiets?
  De kans bestaat dat je boodschap al verdwenen is voordat je er maar iets van gezien hebt.

  Later zag ik ook bij mensen thuis een diepspoeltoilet met toiletblok aan de rand, waardoor er continu een laag schuim op de waterplas drijft.
  Toen dacht ik helemaal de kans dat je nog iets van je boodschap terug ziet is nu helemaal uitgesloten. Wie wil nou zoiets?

  Ik in ieder geval niet.
  Als je bij een vlakspoel toilet voor gebruik een papiertje op het plateau legt heb je geen last van sporen.

  De meest ideale wc lijkt mij het Amerikaanse type,
  De boodschap direct onderwater maar evengoed nog volledig in het zicht.
  Dan heb je zowel de voordelen van een vlakspoeler als die van een diepspoeler.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.