Reacties

De 10 meest voorkomende redenen om te scheiden — 35 reacties

 1. Bij ons ging het voornamelijk om nummer 4 maar het is natuurlijk een combinatie van vele redenen. Je kunt het proberen te lijmen maar als het echt niet gaat dan gaat het gewoon echt niet. Een mediator kan inderdaad veel helpen. Wij zijn er niet meteen aan begonnen maar achteraf had ik daar wel spijt om want het heeft ons wel geholpen om alles netjes en op een rustige manier af te handelen.

 2. Ik heb maar 1 huwelijk gekend, en reden 2 was de reden voor mijn al zeer snelle scheiding ondanks ons kindje en de liefde die wij wel degelijk hadden, hij vond iemand anders en ja ik was de partij met woede, verdriet en pijn, vooral omdat hij ook haar volgde en zij ervoor gezorgd heeft dat alle contacten werden verbroken tussen vader en dochter, de ONZE, sterker nog, wat ik nog altijd niet begrijp, dat gebeurde toen zij een paar jaar later zelf zwanger werd... juist als je zelf moeder wordt, weet je toch hoe belangrijk ouders zijn voor een kind?

  Nou ja, ik ben hier soms nog steeds mee bezig omdat mijn eigen dochter nu heel kwaad is op haar vader, ze is nu 23 en ja ze kent hem niet eens! Ze was nog geen 2, toen hij ons verliet namelijk, en zonder enige aanleiding, hij was gewoon verliefd geworden... ik heb 3 jaar minimaal gerouwd en alles en iedereen van mij af geweerd.

  Mijn tweede relatie was gewoon samen wonen zonder contracten, 5 jaar van mijn leven vergooid en met hulp van bureau voor justitiële hulp heb ik hem gewoon de deur uit gezet en dit keer was het om punt 5 & 6. En in dit geval heeft hij nog lang geprobeerd mij terug te krijgen zelfs, yeah right! Not.. overigens is deze man ondertussen zelfs al overleden...

  X

  • Wat naar voor jou en je dochter Morgaine. Het lijkt me heel pijnlijk als er een derde in de relatie is. En net als jij snap ik ook niet dat je gaat stoken in de relatie tussen vader en dochter! Dat is werkelijk niet fraai!

   Gelukkig heb je je evenwicht goed hervonden. Tenminste, dat maak ik op uit je leuke blogposts!

 3. Ik denk dat sommige redenen ook met elkaar samenhangen en dat scheiden nu makkelijker gedaan wordt dan vroeger! Ik wil absoluut niet zeggen dat een scheiding makkelijk is hoor, maar ik denk wel dat er minder geknokt wordt voor een goed huwelijk dan vroeger. Zelf ben ik pas 1,5 jaar getrouwd en in dat opzicht nog vrij onervaren, maar ik heb veel geleerd van het huwelijk van mijn ouders en misschien krom om te zeggen na wat ik hierboven heb opgeschreven, maar ze hadden elkaar veel eerder los moeten laten. Soms is een scheiding beter voor de stellen en voor de kinderen!

  • Dat is zeker een interessante opmerking Paola. Want je hoort vaak zeggen: 'We blijven bij elkaar voor de kinderen.' Maar voor jou had dat dus niet gehoeven als ik het goed begrijp.

  • Het heeft nog veel meer kapot gemaakt. Mijn ouders hebben jaren in scheiding gelegen en we hebben vooral mijn moeder daar aan kapot zien gaan. Nu heeft het mij sterker gemaakt, maar mede daardoor is mijn 12-16 jarige leeftijd geen lolletje geweest en heb ik veel meegemaakt voor iemand van die leeftijd!

  • Nee dat lijkt me zeker niet makkelijk Paola. En in die leeftijd heb je het als kind vaak al moeilijk genoeg gewoon met jezelf. Laat staan als daar problemen met je ouders bij komen.

 4. Onbetrouwbaarheid en onverantwoordelijk gedrag waren bij mij de redenen. Altijd beterschap beloven en toen was mijn geduld en incasseringsvermogen op.

 5. Ontslag of een chronische ziekte van een gezinslid zijn ook vaak redenen, heb ik zelf gezien in de omgeving. En dan ontslag met name als hoe er mee om wordt gegaan en alle (financiële) problemen die er het gevolg van kunnen zijn. En natuurlijk is het ook vaak een combinatie van redenen bij elkaar.
  Ik heb zelf ervaren dat er veel veranderd in een relatie als er ineens heel veel stress op je af komt, bij mij was dat toen ik ziek werd. Hoe je dat opvangt samen met je partner is echt afhankelijk van de krediet die je bij elkaar hebt opgebouwd. En hoe goed je allebei afzonderlijk maar ook als stel met tegenslag omgaat. Ook hoe snel je de veranderde realiteit onder ogen kunt zien.

  • Heftig dat veranderende omstandigheden zo'n wissel op een relatie kunnen trekken. Ik kan me heel goed voorstellen dat ontslag en ziekte veel spanningen veroorzaken, en eventuele onderlinge verschillen uitvergroten waardoor het gaat wrikken in een relatie.

 6. Het kan idd zijn dat je uit elkaar groeit en geen toekomst samen meer ziet. Die reden hoor ik vaak. Relaties zijn nu eenmaal heel erg moeilijk en als persoon verander je ook naar mate de tijd verstrijkt.

  • Dat is zeker waar. De truc lijkt mij om tijdens de verandering goed contact te houden met je partner en zoveel mogelijk samen te groeien. Zodat je niet uit elkaar groeit.

 7. Trouwen omdat dit van je verwacht word lijkt me echt vreselijk! Oh, en financiele problemen... daar heb ik het ook vaker over. Ik zie het zoveel om me heen! Ongelooflijk wat geld kapot kan maken.

 8. Ik wist dit allemaal al wel. Ik vind veel redenen ook niet zo gek. Of er nu een ander in het spel is, je gewoon op elkaar uitgekeken bent of je een andere richting uit wilt dan de ander, het komt allemaal neer op het feit dat je als persoon constant groeit en verandert en de kans dat je samen groeit is gewoon heel erg klein. (of dat je in het begin niet eerlijk bent en alles mooier laat lijken dan het is omdat je verliefd bent, na een paar jaar kom je er dan achter dat dit allemaal schijn was).
  Financieel, tja, kan gebeuren door ziekte, veel pech, maar als ik een dubbeltje op zijn kant e.d. bekijk is het vaak gewoon eigen schuld, en scheiden schiet in zo'n geval niet op maar toch gebeurt het.

  Trouwen om de verkeerde reden herken ik ook heel erg uit mijn omgeving. Ik heb hetzelfde met samenwonen. Misschien niet voor iedereen hetzelfde, maar voor mij net zo bindend helaas.

 9. Ik vind dit een moeilijk onderwerp want ik heb een behoorlijk sterke mening: ik trouw maar één keer in dit leven en ik vind dat scheiden tegenwoordig wel heel makkelijk gaat. Het lijkt alsof het normaal is om een groot bruiloft te hebben en om er daarna achter te komen dat het huwelijk soms keihard werken is en dan is scheiden toch wel fijn en normaal tegenwoordig.

  Ik ben op mijn 22e getrouwd ik was jong maar ik heb het geluk gehad dat deze man, mijn man, mij na 15 jaar samen zijn nog steeds mijn beste vriend en partner is. Onze start was eigenlijk erg moeilijk, we hebben moet vechten voor elkaar en dit is achteraf heel goed geweest.

 10. Ik denk dat alle redenen echt begrijpelijk zijn voor een echtscheiding. Het valt niet mee als je heel lang met iemand bent. Als je in een lange termijnrelatie zit dat snap je precies wat ik bedoel.

 11. Interessant om te lezen! Ik moet zeggen dat ik misschien heel ouderwets ben, maar ik wil zelf maar één keer in mijn leven trouwen en ook al ben ik nu nog niet getrouwd met mijn vriend, ik denk dat mijn instelling er niet door zal veranderen: je vecht voor elkaar en voor je relatie. Nu snap ik best dat dit niet altijd op een gezonde manier kan en daarom is het goed dat scheiden mogelijk is voor degenen die anders in een hele nare situatie zitten waar ze niet uit kunnen komen. Er moet alleen niet té makkelijk over worden gedacht.

 12. Ik denk niet dat mensen het tegenwoordig persé zo snel opgeven, maar mensen nemen gewoon minder vaak genoegen met een liefdeloos of ongelukkig huwelijk. Wel jammer dat er niet word gevochten om dat terug te krijgen, maar aan de andere kant snap ik het wel dat er soms ook niks te vechten valt. Als een van de twee wlt scheiden dan heb je er als ander niks over te zeggen vaak...

  • Ik denk ook dat de lat tegenwoordig hoger ligt. Vroeger was het zo dat als je man je niet sloeg en voor het inkomen zorgde, je al blij moest zijn.

   Nu is persoonlijk geluk het hoogste goed geworden. En dus wordt er ook meer verwacht van een relatie.

 13. Die van die koek vind ik ook fantastisch! Ik en mijn lief zijn al een heule tijd samen, daarvoor al jaaaaaaaren buren van elkaar. Hij is echt mijn beste vriend. Een scheiding lijkt me echt vreselijk, voor jezelf, maar voornamelijk voor de kindjes die er dan vaak bij betrokken zijn. Soms zal een scheiding onvermijdelijk zijn, heus wel, maar ik heb ook wel het idee dat er minder vechtlust is dan vroegah!

 14. ruim 20 jaar geleden wilde mijn ex scheiden vanwege reden nummer 3 beweerde hij, maar dat toen hij binnen 2 jaar al weer hertrouwde wist ik dat nummer 2 de reden was , al was nummer 2 natuurlijk wel een gevolg van nummer 3 , maar wilde hij pas bij mij weg toen hij iets anders gevonden had, hij beweerde dat hij bij zijn ouders ging wonen ,nadat hij bij mij weggegaan was, maar al gauw bleek dat hij gewoon bij zijn nieuwe vriendin woonde en alleen het weekend dat onze dochter bij hem zou zijn , bij zijn ouders was. zijn ouders waren zoals later bleek ook al ruim voordat hij bij mij wegging op de hoogte van het feit dat hij wilde scheiden. met de scheiding op zich had ik niet zon probleem, zon man kun je beter kwijt dan rijk zijn, maar de manier waarop vond ik wel kwalijk, want hij heeft van alles geprobeerd om geen alimentatie te hoeven betalen of in ieder geval zo weinig mogelijk en veel zin om zich met onze dochter bezig te houden had hij ook niet

  • Dat is inderdaad niet fraai zeg Johmar. Zo'n man kun je inderdaad maar beter kwijt dan rijk zijn. Maar ik kan me voorstellen dat dit destijds heel pijnlijk moet zijn geweest. En de rol van je ex schoonouders vind ik ook niet fris!

 15. Ach, leuk om zo'n lijstje te maken, maar ik denk eerlijk gezegd dat de keuze voor wel of niet scheiden heel persoonlijk is. Ik ken voldoende koppels die ondanks één of meerdere van de bovenstaande redenen toch succesvol samen zijn gebleven. Het is maar net of je er samen wel of niet uit kunt komen.

  Ik denk dat een probleem buiten de relatie, zoals een alcoholverslaving, ook wel eens genoemd mag worden. Of misbruik en mishandeling. Dat lijken mij dan weer uitstekende redenen voor de partner die hieronder gebukt gaat om er een punt achter te zetten.

  Verder mag iedereen haar eigen grenzen stellen, natuurlijk. Wat voor mij een reden zou zijn om uit elkaar te gaan, hoeft niet voor een ander even zwaar te wegen.

 16. Ik trouwde op mijn 21 ste. Was toen echt bang dat ik over zou blijven. Verkeerde reden dus. Maar ik was verliefd, hij zag er best leuk uit ( later stond zijn uiterlijk mij juist vreselijk tegen) Alle redenen die je noemde goldeen voor ons. Gebrek aan intimiteit, op elkaar uitgekeken, anders met geld omgaan (zo heeft hij eens van al ons spaargeld aandelen gekocht. Ze gelderden een week later enorm. Hij verkocht ze gauw. 5000 gulden verlies. AH aandelen)
  De koek was zo vreselijk op. We hadden kinderen, voor hun ben ik nog lang bij hem gebleven. En ik durfde het ook mijn ouders niet aan te doen. Ik was zo zeer diep ongelukkig, dat ik graag een einde aan mijn leven wilde maken. Uiteindelijk stonden we elkaar naar het leven en was ik bang dat hij mij iets aan zou doen. Ik was inmiddels allang verliefd op iemand anders. Tor de scheiding wist diegene dat niet. Ik ben gescheiden, het was een zeer nare dure vechtscheiding. Nu ben ik al jaren super super gelukkig getrouwd met de man waar ik toen verliefd op werd. De kinderen zijn gelukkig goed ermee uitgekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder