De 10 meest voorkomende redenen om te scheiden

top 10 redenen om te scheiden

Ken jij de top 10 redenen om te scheiden?

Elke maand ga ik naar de Open Coffee in een naburig dorpje. Dat is een ochtend voor ZZP-ers. Je kunt er gewoon binnenlopen als je zin hebt. Hoewel ik helemaal niet van netwerken houdt, vind ik die Open Coffee ochtenden warempel erg leuk. Het is fijn om anderen tegen te komen die ook de hele dag in hun eentje zitten te werken.

Eén van de mensen die ik daar ontmoette is een jonge advocate. Zij heeft zich gespecialiseerd in echtscheidingen. Een interessant onderwerp! Zeker omdat je zo vaak om de oren wordt geslagen met de statistiek dat 1 op de 3 huwelijken eindigt in echtscheiding.

Dus toen Rechtsinfo me benaderde voor een inhoudelijke samenwerking over echtscheiding was ik geïnteresseerd.

Hun artikel gaat over de 6 meest voorkomende redenen om te scheiden. Vooral reden no. 3 viel mij op. Een kennis van mij ging om die reden scheiden van zijn vrouw. ‘De koek is op,’ zei hij. Maar zijn vader heeft toen tegen hem gezegd: ‘Dan bak je samen maar een nieuwe!’

Ik ben benieuwd wat jullie vinden van hun artikel met hun top 10 redenen om te scheiden.

Top 10 redenen om te scheiden

‘Er zijn veel redenen voor mensen om een echtscheiding aan te vragen. Zo kan ontrouw een reden zijn, of lijkt het er misschien op dat de vele ruzies nooit opgelost worden. Om inzicht te krijgen in wat wél en niet werkt in een huwelijk, zet ik in dit artikel de meest voorkomende redenen om te gaan scheiden uiteen.

Om dit lijstje op te stellen werd gebruikgemaakt van onderzoek van CBS en recentere analyses van  experts van YourTango.

1. Een huwelijk om verkeerde redenen

Het klinkt voor veel van ons logisch, maar een huwelijk dat gebaseerd is op andere dingen dan liefde heeft op de lange termijn maar een kleine kans van slagen. En dan hebben we het niet alleen over vrouwen die een rijke man trouwen voor het geld, maar ook over koppels die trouwen ‘omdat het van ze verwacht wordt’. Het is afhankelijk van het soort huwelijk of deze scheiding soepel verloopt of niet: een man zal een op geld beluste vrouw bijvoorbeeld weinig van zijn vermogen gunnen, terwijl een koppel dat eigenlijk niet bij elkaar past misschien in beter overleg uit elkaar gaat.

2. Er is iemand anders in het spel

In veel gevallen wordt een huwelijk opgebroken door een derde persoon. Wel opvallend is dat ‘maar’ 29% van de mannen dit als reden voor de scheiding aangaf tegenover 43% van de vrouwen. Volgens het onderzoek kwam in deze gevallen het initiatief voor de scheiding vaak van de vrouw, maar het is onbekend of dat kwam doordat de man er iemand op nahield of dat de vrouw er zelf met een ander vandoor ging. Het staat buiten kijf dat een buitenechtelijke relatie kan zorgen voor een vervelende scheiding. Er is immers vaak sprake van een hoop verdriet en pijn bij de een, en machteloosheid bij de ander.

3. Op de ander uitgekeken

Soms is het einde van een huwelijk heel simpel: de vonk is er niet meer. Ongeveer 19% van de mannen en maar liefst 36% van de vrouwen zag dit als een van de grootste redenen om het huwelijk te beëindigen. Deze reden zorgt vaak voor een soepele scheiding, omdat het koppel meestal nog samen door een deur kan en elkaar dingen gunt.

4. Toekomstplannen zijn onverenigbaar

Gemeenschappelijke interesses en passies zorgen ervoor dat je tijdens het huwelijk nieuwe dingen samen blijft ontdekken, maar dit soort persoonlijke gedachtes zijn niet de enige die enigszins zouden moeten overlappen. De plannen die mensen voor de toekomst hebben, of het nou over het krijgen van kinderen, een woonplaats, of de manier waarop jullie je tijd indelen is, moeten op elkaar af te stemmen zijn: 23% van de gescheiden mannen en 18% van de gescheiden vrouwen geeft aan dat ze door de uiteenlopende toekomstplannen niet bij hun partner konden blijven.

5. Financiële problemen

Het gaat vaak niet om het gebrek aan geld dat ervoor zorgt dat koppels uit elkaar gaan, maar om de manier waarop er met het geld wordt omgegaan. De een heeft er bijvoorbeeld geen probleem mee om geld te lenen (van vrienden, of van de bank), terwijl de ander daar fel op tegen is. Of de een geeft graag geld uit, terwijl de ander graag spaart. Zo’n 14% van de gescheiden mannen geeft aan dat deze financiële verschillen de grootste reden om te scheiden waren, tegenover 11% van de vrouwen. Deze reden voor scheiding kan voor een vervelende scheiding zorgen, vooral als partners elkaar door de financiële problemen ‘het licht in de ogen’ niet meer gunnen.

6. Gebrek aan intimiteit

We horen regelmatig dat mannen vaker seks willen dan vrouwen, maar toch lijken vrouwen op seksueel gebied vaker onbevredigd te blijven. Voor 10% van de vrouwen tellen seksuele problemen als grote reden voor de scheiding, terwijl slechts 1% van de mannen hier hetzelfde over dacht. Ook andere intimiteitsproblemen (weinig fysiek contact in het algemeen) zorgen ervoor dat koppels uit elkaar groeien. Wij denken dat een goede communicatie ervoor kan zorgen dat dit soort problemen geen reden voor een scheiding hoeft te zijn.

7. Verslaving

Verslaving aan alcohol, drugs, gokken of andere verslavende gedragingen kan ernstige spanningen in een huwelijk veroorzaken. Partners van verslaafden kunnen zich machteloos en gefrustreerd voelen, wat kan leiden tot een scheiding als de verslaving niet wordt aangepakt.

8. Fysiek of emotioneel misbruik

Mishandeling in een huwelijk, zowel fysiek als emotioneel, is onaanvaardbaar en kan leiden tot een onmiddellijke scheiding om de veiligheid van het slachtoffer te waarborgen. Het is belangrijk om hulp te zoeken bij misbruikrelaties.

9. Onverenigbare levensstijlen

Soms ontdekken koppels dat ze eigenlijk heel verschillende levensstijlen en waarden hebben naarmate de relatie vordert. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op religie, politieke opvattingen, of culturele achtergrond. Als de verschillen te groot blijken, kan dat leiden tot een echtscheiding.

10. Gezinsconflicten

Conflicten met schoonfamilies of andere familieleden kunnen de relatie onder druk zetten. Het is niet ongebruikelijk dat spanningen tussen echtgenoten ontstaan als gevolg van problemen met schoonouders, broers en zussen, of andere familieleden.

Wanneer op zoek naar hulp?

Of je nu twijfelt over een scheiding of al in scheiding ligt, in beide gevallen adviseren wij: soms gaat het allemaal  wat makkelijker als je er hulp bij zoekt. Een bemiddelaar/mediator kan ervoor zorgen dat een scheiding in goede banen geleid wordt en jullie er allebei tevreden vanaf komen. Een bemiddelaar kan met name belangrijk zijn als de scheiding vervelend kan verlopen (bijvoorbeeld bij reden 1, 2 of 5). Deze bemiddelaar behartigt jullie belangen, en zet het belang van eventuele kinderen voorop. Aan de andere kant kan een therapeut of andersoortige bemiddelaar ervoor zorgen dat jullie over bepaalde problemen heenkomen (zoals bij reden 6), waardoor het huwelijk misschien nieuw leven ingeblazen kan worden.’

Wat vind je van de genoemde redenen voor echtscheiding?

Similar Posts

35 Comments

 1. Bij ons ging het voornamelijk om nummer 4 maar het is natuurlijk een combinatie van vele redenen. Je kunt het proberen te lijmen maar als het echt niet gaat dan gaat het gewoon echt niet. Een mediator kan inderdaad veel helpen. Wij zijn er niet meteen aan begonnen maar achteraf had ik daar wel spijt om want het heeft ons wel geholpen om alles netjes en op een rustige manier af te handelen.

 2. Ik heb maar 1 huwelijk gekend, en reden 2 was de reden voor mijn al zeer snelle scheiding ondanks ons kindje en de liefde die wij wel degelijk hadden, hij vond iemand anders en ja ik was de partij met woede, verdriet en pijn, vooral omdat hij ook haar volgde en zij ervoor gezorgd heeft dat alle contacten werden verbroken tussen vader en dochter, de ONZE, sterker nog, wat ik nog altijd niet begrijp, dat gebeurde toen zij een paar jaar later zelf zwanger werd… juist als je zelf moeder wordt, weet je toch hoe belangrijk ouders zijn voor een kind?

  Nou ja, ik ben hier soms nog steeds mee bezig omdat mijn eigen dochter nu heel kwaad is op haar vader, ze is nu 23 en ja ze kent hem niet eens! Ze was nog geen 2, toen hij ons verliet namelijk, en zonder enige aanleiding, hij was gewoon verliefd geworden… ik heb 3 jaar minimaal gerouwd en alles en iedereen van mij af geweerd.

  Mijn tweede relatie was gewoon samen wonen zonder contracten, 5 jaar van mijn leven vergooid en met hulp van bureau voor justitiële hulp heb ik hem gewoon de deur uit gezet en dit keer was het om punt 5 & 6. En in dit geval heeft hij nog lang geprobeerd mij terug te krijgen zelfs, yeah right! Not.. overigens is deze man ondertussen zelfs al overleden…

  X

  1. Wat naar voor jou en je dochter Morgaine. Het lijkt me heel pijnlijk als er een derde in de relatie is. En net als jij snap ik ook niet dat je gaat stoken in de relatie tussen vader en dochter! Dat is werkelijk niet fraai!

   Gelukkig heb je je evenwicht goed hervonden. Tenminste, dat maak ik op uit je leuke blogposts!

 3. Ik denk dat sommige redenen ook met elkaar samenhangen en dat scheiden nu makkelijker gedaan wordt dan vroeger! Ik wil absoluut niet zeggen dat een scheiding makkelijk is hoor, maar ik denk wel dat er minder geknokt wordt voor een goed huwelijk dan vroeger. Zelf ben ik pas 1,5 jaar getrouwd en in dat opzicht nog vrij onervaren, maar ik heb veel geleerd van het huwelijk van mijn ouders en misschien krom om te zeggen na wat ik hierboven heb opgeschreven, maar ze hadden elkaar veel eerder los moeten laten. Soms is een scheiding beter voor de stellen en voor de kinderen!

  1. Dat is zeker een interessante opmerking Paola. Want je hoort vaak zeggen: ‘We blijven bij elkaar voor de kinderen.’ Maar voor jou had dat dus niet gehoeven als ik het goed begrijp.

  2. Het heeft nog veel meer kapot gemaakt. Mijn ouders hebben jaren in scheiding gelegen en we hebben vooral mijn moeder daar aan kapot zien gaan. Nu heeft het mij sterker gemaakt, maar mede daardoor is mijn 12-16 jarige leeftijd geen lolletje geweest en heb ik veel meegemaakt voor iemand van die leeftijd!

  3. Nee dat lijkt me zeker niet makkelijk Paola. En in die leeftijd heb je het als kind vaak al moeilijk genoeg gewoon met jezelf. Laat staan als daar problemen met je ouders bij komen.

 4. Onbetrouwbaarheid en onverantwoordelijk gedrag waren bij mij de redenen. Altijd beterschap beloven en toen was mijn geduld en incasseringsvermogen op.

 5. Ontslag of een chronische ziekte van een gezinslid zijn ook vaak redenen, heb ik zelf gezien in de omgeving. En dan ontslag met name als hoe er mee om wordt gegaan en alle (financiële) problemen die er het gevolg van kunnen zijn. En natuurlijk is het ook vaak een combinatie van redenen bij elkaar.
  Ik heb zelf ervaren dat er veel veranderd in een relatie als er ineens heel veel stress op je af komt, bij mij was dat toen ik ziek werd. Hoe je dat opvangt samen met je partner is echt afhankelijk van de krediet die je bij elkaar hebt opgebouwd. En hoe goed je allebei afzonderlijk maar ook als stel met tegenslag omgaat. Ook hoe snel je de veranderde realiteit onder ogen kunt zien.

  1. Heftig dat veranderende omstandigheden zo’n wissel op een relatie kunnen trekken. Ik kan me heel goed voorstellen dat ontslag en ziekte veel spanningen veroorzaken, en eventuele onderlinge verschillen uitvergroten waardoor het gaat wrikken in een relatie.

 6. Het kan idd zijn dat je uit elkaar groeit en geen toekomst samen meer ziet. Die reden hoor ik vaak. Relaties zijn nu eenmaal heel erg moeilijk en als persoon verander je ook naar mate de tijd verstrijkt.

  1. Dat is zeker waar. De truc lijkt mij om tijdens de verandering goed contact te houden met je partner en zoveel mogelijk samen te groeien. Zodat je niet uit elkaar groeit.

 7. Trouwen omdat dit van je verwacht word lijkt me echt vreselijk! Oh, en financiele problemen… daar heb ik het ook vaker over. Ik zie het zoveel om me heen! Ongelooflijk wat geld kapot kan maken.

 8. Ik wist dit allemaal al wel. Ik vind veel redenen ook niet zo gek. Of er nu een ander in het spel is, je gewoon op elkaar uitgekeken bent of je een andere richting uit wilt dan de ander, het komt allemaal neer op het feit dat je als persoon constant groeit en verandert en de kans dat je samen groeit is gewoon heel erg klein. (of dat je in het begin niet eerlijk bent en alles mooier laat lijken dan het is omdat je verliefd bent, na een paar jaar kom je er dan achter dat dit allemaal schijn was).
  Financieel, tja, kan gebeuren door ziekte, veel pech, maar als ik een dubbeltje op zijn kant e.d. bekijk is het vaak gewoon eigen schuld, en scheiden schiet in zo’n geval niet op maar toch gebeurt het.

  Trouwen om de verkeerde reden herken ik ook heel erg uit mijn omgeving. Ik heb hetzelfde met samenwonen. Misschien niet voor iedereen hetzelfde, maar voor mij net zo bindend helaas.

 9. Ik vind dit een moeilijk onderwerp want ik heb een behoorlijk sterke mening: ik trouw maar één keer in dit leven en ik vind dat scheiden tegenwoordig wel heel makkelijk gaat. Het lijkt alsof het normaal is om een groot bruiloft te hebben en om er daarna achter te komen dat het huwelijk soms keihard werken is en dan is scheiden toch wel fijn en normaal tegenwoordig.

  Ik ben op mijn 22e getrouwd ik was jong maar ik heb het geluk gehad dat deze man, mijn man, mij na 15 jaar samen zijn nog steeds mijn beste vriend en partner is. Onze start was eigenlijk erg moeilijk, we hebben moet vechten voor elkaar en dit is achteraf heel goed geweest.

 10. Ik denk dat alle redenen echt begrijpelijk zijn voor een echtscheiding. Het valt niet mee als je heel lang met iemand bent. Als je in een lange termijnrelatie zit dat snap je precies wat ik bedoel.

 11. Interessant om te lezen! Ik moet zeggen dat ik misschien heel ouderwets ben, maar ik wil zelf maar één keer in mijn leven trouwen en ook al ben ik nu nog niet getrouwd met mijn vriend, ik denk dat mijn instelling er niet door zal veranderen: je vecht voor elkaar en voor je relatie. Nu snap ik best dat dit niet altijd op een gezonde manier kan en daarom is het goed dat scheiden mogelijk is voor degenen die anders in een hele nare situatie zitten waar ze niet uit kunnen komen. Er moet alleen niet té makkelijk over worden gedacht.

 12. Ik denk niet dat mensen het tegenwoordig persé zo snel opgeven, maar mensen nemen gewoon minder vaak genoegen met een liefdeloos of ongelukkig huwelijk. Wel jammer dat er niet word gevochten om dat terug te krijgen, maar aan de andere kant snap ik het wel dat er soms ook niks te vechten valt. Als een van de twee wlt scheiden dan heb je er als ander niks over te zeggen vaak…

  1. Ik denk ook dat de lat tegenwoordig hoger ligt. Vroeger was het zo dat als je man je niet sloeg en voor het inkomen zorgde, je al blij moest zijn.

   Nu is persoonlijk geluk het hoogste goed geworden. En dus wordt er ook meer verwacht van een relatie.

 13. Inmiddels bijna 34 jaar getrouwd, dus gelukkig geen ervaring met echtscheiding. Om een nieuwe koek te gaan bakken als tie op is vind ik geniaal !!

 14. Die van die koek vind ik ook fantastisch! Ik en mijn lief zijn al een heule tijd samen, daarvoor al jaaaaaaaren buren van elkaar. Hij is echt mijn beste vriend. Een scheiding lijkt me echt vreselijk, voor jezelf, maar voornamelijk voor de kindjes die er dan vaak bij betrokken zijn. Soms zal een scheiding onvermijdelijk zijn, heus wel, maar ik heb ook wel het idee dat er minder vechtlust is dan vroegah!

 15. ruim 20 jaar geleden wilde mijn ex scheiden vanwege reden nummer 3 beweerde hij, maar dat toen hij binnen 2 jaar al weer hertrouwde wist ik dat nummer 2 de reden was , al was nummer 2 natuurlijk wel een gevolg van nummer 3 , maar wilde hij pas bij mij weg toen hij iets anders gevonden had, hij beweerde dat hij bij zijn ouders ging wonen ,nadat hij bij mij weggegaan was, maar al gauw bleek dat hij gewoon bij zijn nieuwe vriendin woonde en alleen het weekend dat onze dochter bij hem zou zijn , bij zijn ouders was. zijn ouders waren zoals later bleek ook al ruim voordat hij bij mij wegging op de hoogte van het feit dat hij wilde scheiden. met de scheiding op zich had ik niet zon probleem, zon man kun je beter kwijt dan rijk zijn, maar de manier waarop vond ik wel kwalijk, want hij heeft van alles geprobeerd om geen alimentatie te hoeven betalen of in ieder geval zo weinig mogelijk en veel zin om zich met onze dochter bezig te houden had hij ook niet

  1. Dat is inderdaad niet fraai zeg Johmar. Zo’n man kun je inderdaad maar beter kwijt dan rijk zijn. Maar ik kan me voorstellen dat dit destijds heel pijnlijk moet zijn geweest. En de rol van je ex schoonouders vind ik ook niet fris!

 16. Ach, leuk om zo’n lijstje te maken, maar ik denk eerlijk gezegd dat de keuze voor wel of niet scheiden heel persoonlijk is. Ik ken voldoende koppels die ondanks één of meerdere van de bovenstaande redenen toch succesvol samen zijn gebleven. Het is maar net of je er samen wel of niet uit kunt komen.

  Ik denk dat een probleem buiten de relatie, zoals een alcoholverslaving, ook wel eens genoemd mag worden. Of misbruik en mishandeling. Dat lijken mij dan weer uitstekende redenen voor de partner die hieronder gebukt gaat om er een punt achter te zetten.

  Verder mag iedereen haar eigen grenzen stellen, natuurlijk. Wat voor mij een reden zou zijn om uit elkaar te gaan, hoeft niet voor een ander even zwaar te wegen.

 17. Ik trouwde op mijn 21 ste. Was toen echt bang dat ik over zou blijven. Verkeerde reden dus. Maar ik was verliefd, hij zag er best leuk uit ( later stond zijn uiterlijk mij juist vreselijk tegen) Alle redenen die je noemde goldeen voor ons. Gebrek aan intimiteit, op elkaar uitgekeken, anders met geld omgaan (zo heeft hij eens van al ons spaargeld aandelen gekocht. Ze gelderden een week later enorm. Hij verkocht ze gauw. 5000 gulden verlies. AH aandelen)
  De koek was zo vreselijk op. We hadden kinderen, voor hun ben ik nog lang bij hem gebleven. En ik durfde het ook mijn ouders niet aan te doen. Ik was zo zeer diep ongelukkig, dat ik graag een einde aan mijn leven wilde maken. Uiteindelijk stonden we elkaar naar het leven en was ik bang dat hij mij iets aan zou doen. Ik was inmiddels allang verliefd op iemand anders. Tor de scheiding wist diegene dat niet. Ik ben gescheiden, het was een zeer nare dure vechtscheiding. Nu ben ik al jaren super super gelukkig getrouwd met de man waar ik toen verliefd op werd. De kinderen zijn gelukkig goed ermee uitgekomen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.