Netwerken voor moeders

netwerken

Netwerken.

Het is een woord dat een lichte huivering bij mij oproept.

Ongemakkelijk netwerken

Netwerken roept beelden bij mij op van ongemakkelijk contact leggen met andere mensen omdat je hoopt iets van ze te krijgen.

Zoals een baan, of opdrachten voor je bedrijf.

Maar er zijn ook manieren om te netwerken, die niet zo vreselijk zijn!

Zoals koffiedrinken met collega moeders.

Of afspreken met collega-bloggers.

Dan is netwerken ineens zo gek nog niet, simpelweg omdat het dan veel natuurlijker voelt.

Netwerken voor moeders

Er wordt nog wel eens meesmuilend over gedaan: vrouwengroepjes en koffieochtenden. Maar persoonlijk vind ik ze geweldig. Al zo’n tien jaar drink ik op maandagochtend koffie met een buurvrouw, en in de loop van de jaren is daar nog een andere buurvrouw bijgekomen. Elke week is het bij één van ons, en één van de dingen die ik er zo leuk aan vindt is het ‘op bezoek gaan’ en mijn koffie aangereikt krijgen.

Werkoverleg

Na het weekend is het een soort van werkoverleg: hoe is het bij iedereen, hoe is het met de kinderen, en wat houdt ons bezig. Zo vlak na de Zomervakantie blijken diverse kinderen hun plekje nog te moeten vinden, en het is fijn om dat uit te wisselen.

Maar ook remedies tegen voetwratten, al of niet begeleiden bij het huiswerk, voorlichtingsavonden op school passeren de revue.

Er gaat kracht uit van dergelijke ochtenden: je informeert elkaar, wisselt ervaringen uit, en geeft adviezen/tips. Voor mij is het waardevol netwerken. En ik kan me erover verwonderen dat iedereen altijd heel belangrijk doet over netwerken, maar als het om vrouwen gaat die bij elkaar komen, daar een beetje op wordt neergekeken!

En ik ben dolblij met mijn maandagse koffieochtenden!

Waarom netwerken

Als je het opgeprikte idee van verplicht netwerken loslaat, is het antwoord op de vraag Waarom netwerken niet zo moeilijk meer.

 • Het is fijn om met andere mensen te praten.
 • Je kunt ervaringen uitwisselen.
 • Je kunt om advies vragen.
 • Je kunt iemand anders helpen.

Leestip: Vriendinnenonline!

Heb jij regelmatig werkoverleg over je werkzaamheden als moeder in de vorm van bijeenkomsten met buurvrouwen/andere moeders?

Similar Posts

16 Comments

 1. Ja, heerlijk. Zeker als (werkende)moeders kun je zoveel aan elkaar hebben. Heel belangrijk!
  Ik spreek bijna wekelijks af met een vriendin en wandel met de buurvrouwen. Is ook echt zo’n gezellig moment. Van alles komt er ter tafel en iedereen laat elkaar in z’n waarde.

 2. Nah, niet echt regelmatig… Een paar keer per jaar komen een paar moeders van school bij elkaar voor een werkoverleg. Met mijn zus heb ik een regelmatigere bespreking – ben daar blij mee en haal daar veel uit – voornamelijk energie en zin om weer aan de slag te gaan!!!

 3. Ik spreek wel met vrienden af maar niet op een vast moment. Een vast moment voelt voor mij als een verplichting en dat past niet zo bij mij ;)

  Groetjes Isabelle

 4. Wat heb jij gelijk zeg. Heerlijk moet dat zijn om je op zoiets te kunnen verheugen en koffiedrinken is bij mij een heilig moment.
  Ik organiseer koffieochtenden voor buitenlandse vrouwen en doe dat al zo een 15 jaar en sommigen zijn er al 15 jaar bij. Hélène

 5. Sinds mijn kinderen de volwassen leeftijd hebben bereikt en ik vaak ben verhuisd zijn dergelijke bijeenkomsten verleden tijd. Ik mis het best wel want als er een beetje inhoudelijk geconverseerd wordt is het erg fijn. Geroddel en gezeur is niet aan mij besteed, zulke koffieclubjes zijn er helaas ook.

 6. Nee, vroeger wel, toen ik een vaste “participerend ouder”-dag had en dan ook urenlang met andere moeders op school rondhing ;-)
  Op het werk worden dit soort zaken ook wel besproken hoor, ook met de mannelijke collega’s – bij de lunch of ook ‘s ochtens bij de koffie. De koffie zal ongetwijfeld lekkerder zijn bij jouw overleg trouwens!
  Hartelijke groet, Loonlijstmama
  PS kan momenteel niet meer met mijn google account posten. Is er bij jou iets veranderd?

 7. Wat heerlijk veel tijd moet jij hebben, ben er tikje jaloers op…;-)
  Niet zoiets dergelijks voor mij, hou meer van één op eén contact. Maar dat is ook heel waardevol en gebeurt eigenlijk te weinig, die tijd…grrr
  Maar als het komt tot echt roddelen, voegt het voor mij ook niet veel toe. Dan weet ik betere dingen te doen.

 8. neen niks voor mij, sorry.Het is gewoon niet mijn ding, vroeger wel eens geprobeerd hoor, maar ik had er gewoon geen klik mee…
  kwam mogelijk ook wel door mijn eigen wisselende diensten waardoor ik geen weeklijkse aanwezigheid had.

 9. In ons eerste huis hadden we een groep buren en we kwamen alle dagen bij elkaar koffie drinken. Gewoon een rondje, bij ieder een keer. Als iemand niet kon, even goede vrienden. Dat dat altijd goed ging en beregezellig was kon alleen omdat het kopje koffie drinken een half uurtje was, niet langer. Er was dus geen tijd voor roddel of achterklap. Als het bv. drie kwartier werd dan was er iets bijzonders gebeurd. Bv. de treinbezetting bij de Punt. Het contact onderling was dus prima en je kon altijd met vragen bij elkaar terecht. Jammer dat zulke dingen nu niet meer kunnen. Ook moeders hebben nu een baan erbij buiten de deur.
  Geniet van je koffieochtend, het is zo kostbaar!
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.