Comments

Scheiden: hoe doe je dat? — 25 Comments

  1. Hier helaas getuige van een scheiding waarbij de ex alles waar mogelijk dwarsboomt. Scheiding is er inmiddels wel door, nu nog de verkoop van hun huis. ..wat een drama en wat kunnen mensen veranderen onder de invloed van rancune!!!

  2. Gelukkig geen echtscheiding en ook bij onze ouders niet. Manlief en ik komen beide uit families waar heel weinig echtscheidingen zijn.
    Al waren ook niet alle huwelijken even gelukkig.
    Gisteren waren wij alweer 29 jaar getrouwd. We waren het eerst allebei vergeten, waarna we er heel erg om moest lachen :D

  3. Ik ben nooit getrouwd geweest en heb ook nooit samengewoond. Wel lat-relatiebreuken en hartenpijn meegemaakt maar gelukkig geen gevechten en andere narigheid. Ik ben nog steeds on speaking terms met mijn ex-vrienden.

    In mijn omgeving heb ik wel de nodige echtscheidingen voorbij zien komen. Sommige waren heuse vechtscheidingen, andere gelukkig niet. Mijn broer en zijn ex-vrouw, én hun nieuwe partners, kunnen bijvoorbeeld nog prima door één deur. Wel zo fijn voor hun kinderen.

    • Wauw, dat is zeker fijn voor de kinderen dat iedereen nog met elkaar overweg kan. Inclusief met de nieuwe partners! Dat is toch het fijnste scenario bij een echtscheiding lijkt me.

  4. Jammer genoeg ervaringsdeskundige op dat gebied. Ik ben ondertussen bijna 10 jaar geleden gescheiden, gelukkig met onderlinge afspraken.
    In België geldt dat er gescheiden wordt met advocaat als de partijen het onderling niet eens kunnen worden, anders ga je bij de notaris voor een “echtscheiding met onderlinge toestemming”.
    Ik had in de bib destijds een heel boek gevonden met mogelijke praktische afspraken op alle vlakken: verdeling huis, inboedel, rekeningen, regelingen voor de kinderen op het vlak van kosten, verblijf, vakanties, verder studeren, … Echt héél volledig. Er zat ook een handige CD-rom bij met de tekstversie van die afspraken. (Misschien een tip voor wie zelf voor die stap staat?)
    Op basis daarvan heb ik mijn scheidingsovereenkomst voor 90% zelf geschreven. Ik weet nog dat de notaris niet echt blij was met mijn “werkstuk”, want het is een regeling geworden van meer dan 25 bladzijden, terwijl een standaard document er meestal maar een stuk of 5 telt.
    Maar dat kon me echt niet deren, het is niet omdat mijn ex en ikzelf toen nog afspraken konden maken, dat dat in de toekomst verder zo zou zijn. En dan had ik tenminste de afspraak achter de hand, voor als er discussies zouden komen.
    Gelukkig heb ik dat document nog nooit nodig gehad!

  5. Gelukkig geen ervaring.
    Ik ken de film ook helemaal niet, maar wil hem nu wel zien.
    Drie dijken van acteurs….

    Ik vind ook dat als het niet meer gaat, mensen moeten durven uit elkaar te gaan.
    Maar soms denk ik dat mensen ook vergeten dat een relatie gewoon hard werken is….

  6. Een onderwerp waar veel op gereageerd gaat worden. Iedereen maakt het wel mee, vaak in de directe omgeving. Ik heb al allerlei soorten echtscheidingen zien plaatsvinden. Je geeft heel nuttige overwegingen. Natuurlijk is een vechtscheiding vreselijk, zeker als er kinderen de dupe van worden. Persoonlijk vind ik dat er te snel gescheiden wordt. Ook eens met elkaar een dal proberen door te komen. En (gezamenlijk) praten met vrienden (als daar niet de gewenste nieuwe partner bij zit….)

    • Ik heb in mijn eigen omgeving nog geen echtscheidingen meegemaakt warempel. Maar ik hoor wel op maandagochtend tijdens de wekelijkse koffieochtend dat er op school veel ouders uit elkaar gaan op het moment.

  7. Volgens mij (notarieel jurist) hangt er een groot misverstand in de lucht, als ik dit stuk zo lees. Zelfstandig scheiden is absoluut niet mogelijk, zelf onderling afspraken maken (met of zonder hulp van een scheidingsbemiddelaar die feitelijk mediator is) kan wel. In Nederland is het altijd een advocaat die het echtscheidingsverzoek bij de rechtbank indient (of je het eens bent of niet, maakt geen verschil). Dit kun je nooit zelf doen! Je kunt samen naar 1 advocaat (via evt. notaris of andere mediator die helpt met het maken van afspraken). Of als je het niet eens bent kun je een ‘procedure op tegenspraak’ voeren en daarbij heb je dan ieder een eigen advocaat, die elk een van de (voormalige) echtgenoten begeleidt.
    De genoemde website lijkt misschien iets nieuws of bijzonders te bieden, maar dat is het niet. Hoe koud het ook klinkt, ook scheiden is in zekere zin handel. Het is maar de vraag of deze scheidingsbemiddelaar je echt geld zal besparen. Uiteindelijk is de enige zekere manier om geld te besparen er ‘gewoon samen aan de keukentafel’ uit te komen. Maar helaas is dat niet iedereen gegeven.

    • Op de website doen ze alsof er een pakket bestaat zonder tussenkomst van een advocaat, dat kan niet kloppen. Daarnaast is niet iedere bemiddelaar ook een advocaat, andersom misschien wel, maar dat staat er ook niet duidelijk terwijl het wel een noodzakelijke voorwaarde is.

  8. Bij een echtscheiding heb je hoe dan ook een advocaat nodig om de stukken in te dienen bij de rechtbank. Een mediator die geen advocaat is, moet dus alsnog een advocaat inschakelen die namens hem of haar de stukken indient.

    Hoewel advocaten de naam hebben heel duur te zijn, is het vaak financieel gunstiger om zelf rechtstreeks naar een advocaat-mediator te gaan. Veel advocaten staan open voor vaste prijsafspraken en een advocaat is bovendien verplicht om te checken of (een van) beiden wellicht in aanmerking komt/-en voor gefinancierde rechtsbijstand, waardoor je alleen een eigen bijdrage verschuldigd bent en ook een lager bedrag aan de rechtbank betaalt.

  9. Scheiden is nooit leuk, maar ik vind dat ouders met kinderen altijd voor de kinderen moeten kiezen. Zo heb ik kennissen die voor het kind nog gewoon op de verjaardagen komen. Zo hoeft het kind niet te kiezen. Altijd staat het voorop.

  10. Helaas erg veel ervaring, ouders gescheiden eind jaren 60, dan was je echt een “raar kind met gescheiden ouders” en mezelf ook overkomen.

    Wat is mis in het verhaal van het “doe-het-zelf-echtscheiding” is dat het altijd verstandig is een advocaat/echtscheidingsbemiddelaar erbij te betrekken. Je kunt prima met een convenant scheiden, met je eigen advocaat op de achtergrond als adviseur. Als ik dat niet gedaan had, had ik een hoop rechten verspeeld.

    Het was net leuk, de scheiding, heel naar zelfs, maar je wilt voor je kinderen de best mogelijke regeling (ook financieel….). Overigens spreek van vóór de periode waarin het ouderschapsplan verplicht werd. Ik kreeg het dagelijks gezag (ouderwetserig) en mijn ex een “omgangsregeling”.

    Overigens….. er gaan weer stemmen op dat “co-ouderschap” en week-om-hier-week-om-daar voor de kinderen geen ideale situatie is. Maar dat doet er hier niet toe.

    • Het lijkt me voor de kinderen er onrustig om elke week in een ander huis te wonen. Ik vind het altijd mooi als het de ouders zijn die wisselen van huis. Dan hebben de kinderen meer rust.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>