Scheiden: hoe doe je dat?

scheiden

Het is niet iets wat je dagelijks bij de hand hebt: scheiden.

Als je al te maken krijgt met echtscheiding dan hoop je dat dit eenmalig zal zijn. Hoewel sommige Amerikaanse filmsterren er zo drie huwelijken + echtscheidingen doorheen jassen. In Nederland eindigt gemiddeld 40% van de huwelijken in echtscheiding! Dat vind ik best veel! De meest genoemde redenen voor echtscheiding zijn:

 • uitgekeken op elkaar (33%),
 • uit elkaar om iemand anders (30%)
 • botsende karakters (25%)
 • geen vertrouwen meer (25%)

Het grappige is dat je scheiden tegenwoordig voor een heel groot deel zonder advocaat kunt regelen. Zeker als je nog goed met elkaar door één deur kunt en in ‘goed overleg’ uit elkaar gaat.

Steeds meer doe-het-zelven

Ik moet dan altijd denken aan de serie Downton Abbey. In die serie kleedt de adel zich zelfs niet eens zelf aan. Daar hebben ze bediendes voor. Ze koken niet, ze maken niet schoon; alles wordt voor ze gedaan.

Allerlei praktische vaardigheden waren in die tijd bánen! Anno 2016 doen mensen steeds meer zelf. Dat varieert van zelf een huis helemaal opknappen en renoveren, tot zelf een echtscheiding regelen. Als je met je partner op één lijn zit kun je een groot deel van de scheiding zelf regelen. Een huwelijk kan tegenwoordig zelfs online ontbonden worden.

Maar omdat een echtscheiding geen dagelijkse kost is, kan het best een klus zijn om alles uit te zoeken. Zie je op tegen het regelwerk en de papierwinkel, dan kun je kiezen voor een zogenoemde echtscheidingsbemiddelaar. Die begeleidt je door het proces..

Want er zijn weliswaar beroepen verdwenen, maar daar zijn weer nieuwe voor in de plaats gekomen!

Echtscheidingsbemiddelaar: wat doet die?

Als je wilt scheiden ga je naar een echtscheidingsbemiddelaar en zegt: ‘Ik wil scheiden!’ Dat kun je in je eentje doen, of samen met je partner. Vervolgens gebeurt er dit:

 1. De echtscheidingsbemiddelaar maakt in overleg een echtscheidingsconvenant. Daar staan alle afspraken over de echtscheiding in.
 2. Als je kinderen hebt moet er vervolgens ook nog een ouderschapsplan gemaakt worden. Hierin komen alle afspraken rondom de kinderen.
 3. De echtscheidingsbemiddelaar stuurt het verzoek tot echtscheiding naar de rechter.
 4. De rechter doet een uitspraak over het verzoek tot echtscheiding

Wat als je partner moeilijk doet?

Je gaat natuurlijk niet voor niks scheiden. Dus wat te doen, als je partner dwars ligt? In zo’n geval moet je de scheiding noodgedwongen in je eentje aanvragen. Dat heet een ‘eenzijdig verzoek‘.

The War of the Roses: zo moet het dus niet!

Ken je de filmklassieker The War of the Roses? De film begint vol romantiek en liefde, en eindigt in een enorm echtscheidingsgevecht. Het is natuurlijk triest, maar geweldig verfilmd. Hieronder de trailer, waarin je in ongeveer 2 minuten de teloorgang van een grote liefde ziet!

Scheiden zonder advocaat?

Ik hoor regelmatig dat, door de economische crisis, mensen niet meer kunnen scheiden: ze kunnen het zich simpelweg financieel niet veroorloven. Zie bijvoorbeeld je huis maar eens te verkopen voor een behoorlijke prijs, in de huidige huizenmarkt.

Maar tot mijn verbazing kun je tegenwoordig Gratis scheiden, als je bereid bent een beetje te doe-het-zelven. Ik was uit nieuwsgierigheid naar gratischeiden.nl gesurfd, en moet toegeven: het lijkt helemaal niet moeilijk! In een overzichtelijk schema worden vijf stappen beschreven die je moet nemen, en voila, je bent gescheiden.

Betaal alleen het griffierecht

Als je echt alles zelf doet, en nergens advies voor vraagt, dan is het gratis en werkt Gratis scheiden puur als doorgeefluik aan de rechtbank. In dat geval betaal je alleen het zogenaamde griffierecht, het bedrag dat je aan de rechtbank betaalt om een gerechtelijke procedure te starten.

Ik wil een adviesmodule kopen

Maar als je tegen problemen aanloopt, of vragen hebt kun je een adviesmodule kopen, waarbij per adviesmodule duidelijk wordt aangegeven hoeveel het kost. Overigens zijn bepaalde adviesmodules voor mensen met een lager inkomen zelfs gratis, omdat de overheid gesubsidieerde rechtsbijstand geeft aan mensen met een lager inkomen.

Zelf scheiden: het toppunt van zelfvoorzienend leven?

Op deze manier wordt Nederland echt steeds zelfvoorzienender: we verbouwen onze eigen groentes, bakken ons eigen brood, winnen onze eigen energie met zonnepanelen, en nu kunnen we ook zelf onze scheiding regelen.

Wel lijkt het me dat je bij zo’n doe-het-zelf scheiding veel met elkaar moet overleggen, en samenwerken. En als je dat nog heel goed kunt, is het dan wel nodig om te scheiden?! Persoonlijk blijf ik toch een groot voorstander van het honoreren van de belofte: ‘Tot de dood ons scheidt.’

Wat zeggen Huisvlijt bezoekers over scheiden zonder advocaat?

 1. De huwelijksbelofte van het burgerlijk wetboek rept niet van “tot de dood ons scheidt”. En evenmin van huwelijkse trouw. Toen we na ons huwelijk terugkeken op de trouwdag en de huwelijksbelofte bespraken, ontdekten we dat eigenlijk pas. We hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om onderling nog wat extra verwachtingen door te spreken en beloftes te doen! En we zijn nog altijd van zins die na te komen.
 2. Ik ben begin 80-er jaren gescheiden en toen was dat nog niet mogelijk. Het was wel zoveel mogelijk een doe-het-zelfje want ex liet alles aan mij over om te regelen, werkte aan alles mee en liet mij ook huis. Bleef wel met enkele achterstanden in betaling achter, en daar trof ik regelingen voor. Al met al zie ik er op terug als goed verlopen. Omdat we niet moeilijk deden konden we ook bij dochters huwelijk gezamenlijk cadeau geven en toespraakje houden. De locatie eigenaar waar we de hele dag en avond waren zei later dat het zo prettig was dat 2 familiekanten zo fijn met elkaar omgingen, hij maakte natuurlijk wel andere nare dingen mee. (Lot)
 3. Mijn dochter werd ongeveer twee jaar geleden door haar man via sms op de hoogte gebracht dat hij al maanden en relatie had met een collega en wilde scheiden. Amper één maand later woonde hij al elders samen met de nieuwe vriendin. Ondertussen zijn ze definitief gescheiden, zitten de drie kindjes in co ouderschap en kocht onze dochter het huis (dat ze volledig aan het verbouwen is sinds een jaar) in. Ze is door een moeilijke periode gegaan vooral omdat ze het ‘niet had zien aankomen’ dat hij niet met haar verder wilde leven en hij al zolang een relatie had gedurende hun huwelijk. Vreemd maar ik haat hem niet ondanks wat hij de kleinkinderen en onze dochter aandeed en wens hem, samen met zijn nieuwe partner, alle geluk toe. Ik vind het wel enorm laf dat hij ons dochter via sms op de hoogte bracht dat hij een leven met haar niet meer zag zitten en het lef niet had om haar dat persoonlijk te vertellen….. (‘s morgens vertrekt hij gewoon naar het werk, ‘s middags stuurde hij die sms) (Anoniem)
 4. Echtscheiding heeft mij meer dan 4000 euro gekost. Ik heb er zelfs een lening voor moeten afsluiten. Ex-man verzon steeds nieuwe dingen waarvoor we dan weer naar een advocaat moesten. ‘k Heb afstand gedaan van een heleboel dingen om de kosten maar laag te houden, krijg dus alleen alimentatie voor de kinderen. Ben meer dan 20 jaar getrouwd geweest. Vanaf begin slecht huwelijk; financiële problemen, geweld en vreemdgaan van zijn kant. Ben pas weer gaan leven toen ik het lef had om te scheiden. Heb het financieel minder maar ben zoveel gelukkiger. Ex-man heeft nog steeds geen cent te makken en kan geen vrouw houden. (Ineke)
 5. Alleen jammer dat mijn weggaande partner even vergeten was dat hij een dochter had waar voor gezorgd moest worden. En dat scheiden financiële gevolgen heeft als je een kind hebt, want toen hem dat duidelijk werd begon hij ineens heel moeilijk te doen. Dan kun je niet zonder advocaten. Hij dacht eerst dat ik gewoon een uitkering kreeg en dat hij dus alleen voor mijn dochter alimentatie moest betalen, en dat hij dat bedrag zelf kon bepalen. Daaruit blijkt wel dat hij de dingen niet zo goed overdacht had van te voren als hij dacht. (Ilse)
 6. Het was een echte eyeopener. Toen hij eenmaal weg was zag ik pas in dat ik eigenlijk volgde bij alles wat hij wilde en nooit eens zelf een keuze maakte. Hij bepaalde eigenlijk alles. De inrichting in huis, waar we heen gingen met vakantie, wat we aten noem maar op. En ik ging daar klakkeloos in mee, want ik wilde het hem naar de zin maken, ongeacht mijn eigen wensen.  Verder was het geen verkeerde man, maar wel heel dominant. Nu ik alleen ben ben ik er achter gekomen dat ik een heel ander leven wilde dan hij. Minder materialistisch en eenvoudiger, maar dat zag ik pas toen ik zelf keuzes moest gaan maken en alhoewel ik het financieel heel wat minder heb, ben ik veel gelukkiger omdat ik nu mezelf gelukkig maak en niet een ander, dus achteraf ben ik hem dankbaar dat hij weggegaan , vandaar mijn insteek dat scheiden soms beter is voor beide partijen.
 7. Ik denk niet dat het altijd zo zwart/wit is. Niet meer van iemand houden staat niet per definitie gelijk aan iemand zo haten dat je hem het leven zuur wilt maken. Ik ken exen die heel goed met elkaar omgaan. (Dee)
 8. Ik denk dat je wel degelijk met iemand ‘klaar’ kunt zijn zonder heel vervelend te gaan doen. Een echtscheiding gratis regelen lijkt me dan juist een hele mooie kostenbesparing want is het ook niet zo dat financiën ook een grote stressfactor kunnen zijn? (Ineke)
 9. Je laatste alinea was ook wat er bij mij het eerst opkwam: als je nog zo goed met elkaar overweg kan dat je het samen gratis kan regelen, elkaar nog genoeg kunt vertrouwen daarvoor etc, waarom zou je dan scheiden? Het gras is toch nooit groener aan de overkant, en als je echt niet bij elkaar kunt blijven heb je al snel situaties als bij Anonymous dat er een niet mee werkt, of ‘erger’… (Eccentric Lady)
 10. Waar een wil is is een weg. Dan maar met wat minder, dan kom je er ook echt wel doorheen. Zelf hoop ik het nooit mee te maken maar heb het bij 2 kennissen meegemaakt. 1 daarvan heeft door de gedwongen verkoop van hun huis nu alles weer op de rit. De andere werkt nog 4 dagen en red haar ook prima. Beide hebben een auto op de weg zelfs toen de ene nog bij de schuldsanering liep had ze een construct bedacht zodat ze haar auto kon behouden. (Johanna)
 11. Het zou heel mooi zijn als het bij iedereen zo werkt, maar dan moeten wel beide partijen dat willen, mijn ex kwam op een dag naar me toe en vertelde dat hij wilde gaan scheiden en dan is problemen onderling oplossen geen optie, we hadden niet een echt slecht huwelijk en hij had ook nog nooit aangegeven dat hij niet verder wilde met mij, maar kwam dus op een dag met de mededeling , ik houd niet meer van je en wil niet met je verder, hij is diezelfde dag ook gelijk vertrokken. achteraf ook voor mij beter dat we zijn gaan scheiden, op dat moment ervaar je dat niet zo,maar achteraf wel. Bij elkaar blijven als je de dingen kunt oplossen is natuurlijk veel beter, maar bij elkaar blijven omdat je dat nu eenmaal beloofd hebt of voor de kinderen, kan ook heel rampzalig uitwerken. Dat heb ik meermaals gezien in mijn omgeving. (Anoniem)
 12. Manlief en ik hebben een heel moeilijke periode samen gehad dat we op het punt stonden om uit elkaar te gaan. Toen besloten om er samen voor te gaan. Veel praten en weer een band samen opbouwen. Die crisis was heel naar, maar elke dag zijn we nog blij dat we bij elkaar zijn gebleven. Door opnieuw voor elkaar te kiezen is ons huwelijk veel beter geworden.
  Blijf interesse in elkaar houden, heb respect, maak tijd voor elkaar, praat. Dit zal niet altijd voor iedereen de oplossing zij, is het dat wel dan is dat én veel goedkoper én het scheelt een heleboel verdriet. Groetjes, VeggieMo

Boekentip over scheiden

scheiden

Conclusie

Hoewel het aantal echtscheidingen blijft stijgen, blijkt uit onderzoek dat getrouwde en samenwonende mensen het gelukkigst zijn. Is een echtscheiding de enige optie? Dan kan een echtscheidingsmakelaar de onderhandelingen makkelijker maken. Doordat er al veel voorwerk is gedaan, maakt dit het werk van de advocaat makkelijker, sneller en dus goedkoper.

Leestips: De top 10 redenen om te scheiden en Wie is die vrouw

Wat zijn jouw ervaringen met echtscheiding? Wat vinden jullie van de mogelijkheid tot gratis scheiden? Is dat een goede zaak?

Similar Posts

25 Comments

 1. Hier helaas getuige van een scheiding waarbij de ex alles waar mogelijk dwarsboomt. Scheiding is er inmiddels wel door, nu nog de verkoop van hun huis. ..wat een drama en wat kunnen mensen veranderen onder de invloed van rancune!!!

 2. Gelukkig geen echtscheiding en ook bij onze ouders niet. Manlief en ik komen beide uit families waar heel weinig echtscheidingen zijn.
  Al waren ook niet alle huwelijken even gelukkig.
  Gisteren waren wij alweer 29 jaar getrouwd. We waren het eerst allebei vergeten, waarna we er heel erg om moest lachen :D

 3. Ik ben nooit getrouwd geweest en heb ook nooit samengewoond. Wel lat-relatiebreuken en hartenpijn meegemaakt maar gelukkig geen gevechten en andere narigheid. Ik ben nog steeds on speaking terms met mijn ex-vrienden.

  In mijn omgeving heb ik wel de nodige echtscheidingen voorbij zien komen. Sommige waren heuse vechtscheidingen, andere gelukkig niet. Mijn broer en zijn ex-vrouw, én hun nieuwe partners, kunnen bijvoorbeeld nog prima door één deur. Wel zo fijn voor hun kinderen.

  1. Wauw, dat is zeker fijn voor de kinderen dat iedereen nog met elkaar overweg kan. Inclusief met de nieuwe partners! Dat is toch het fijnste scenario bij een echtscheiding lijkt me.

 4. Jammer genoeg ervaringsdeskundige op dat gebied. Ik ben ondertussen bijna 10 jaar geleden gescheiden, gelukkig met onderlinge afspraken.
  In België geldt dat er gescheiden wordt met advocaat als de partijen het onderling niet eens kunnen worden, anders ga je bij de notaris voor een “echtscheiding met onderlinge toestemming”.
  Ik had in de bib destijds een heel boek gevonden met mogelijke praktische afspraken op alle vlakken: verdeling huis, inboedel, rekeningen, regelingen voor de kinderen op het vlak van kosten, verblijf, vakanties, verder studeren, … Echt héél volledig. Er zat ook een handige CD-rom bij met de tekstversie van die afspraken. (Misschien een tip voor wie zelf voor die stap staat?)
  Op basis daarvan heb ik mijn scheidingsovereenkomst voor 90% zelf geschreven. Ik weet nog dat de notaris niet echt blij was met mijn “werkstuk”, want het is een regeling geworden van meer dan 25 bladzijden, terwijl een standaard document er meestal maar een stuk of 5 telt.
  Maar dat kon me echt niet deren, het is niet omdat mijn ex en ikzelf toen nog afspraken konden maken, dat dat in de toekomst verder zo zou zijn. En dan had ik tenminste de afspraak achter de hand, voor als er discussies zouden komen.
  Gelukkig heb ik dat document nog nooit nodig gehad!

 5. Gelukkig geen ervaring.
  Ik ken de film ook helemaal niet, maar wil hem nu wel zien.
  Drie dijken van acteurs….

  Ik vind ook dat als het niet meer gaat, mensen moeten durven uit elkaar te gaan.
  Maar soms denk ik dat mensen ook vergeten dat een relatie gewoon hard werken is….

 6. Een onderwerp waar veel op gereageerd gaat worden. Iedereen maakt het wel mee, vaak in de directe omgeving. Ik heb al allerlei soorten echtscheidingen zien plaatsvinden. Je geeft heel nuttige overwegingen. Natuurlijk is een vechtscheiding vreselijk, zeker als er kinderen de dupe van worden. Persoonlijk vind ik dat er te snel gescheiden wordt. Ook eens met elkaar een dal proberen door te komen. En (gezamenlijk) praten met vrienden (als daar niet de gewenste nieuwe partner bij zit….)

  1. Ik heb in mijn eigen omgeving nog geen echtscheidingen meegemaakt warempel. Maar ik hoor wel op maandagochtend tijdens de wekelijkse koffieochtend dat er op school veel ouders uit elkaar gaan op het moment.

 7. Volgens mij (notarieel jurist) hangt er een groot misverstand in de lucht, als ik dit stuk zo lees. Zelfstandig scheiden is absoluut niet mogelijk, zelf onderling afspraken maken (met of zonder hulp van een scheidingsbemiddelaar die feitelijk mediator is) kan wel. In Nederland is het altijd een advocaat die het echtscheidingsverzoek bij de rechtbank indient (of je het eens bent of niet, maakt geen verschil). Dit kun je nooit zelf doen! Je kunt samen naar 1 advocaat (via evt. notaris of andere mediator die helpt met het maken van afspraken). Of als je het niet eens bent kun je een ‘procedure op tegenspraak’ voeren en daarbij heb je dan ieder een eigen advocaat, die elk een van de (voormalige) echtgenoten begeleidt.
  De genoemde website lijkt misschien iets nieuws of bijzonders te bieden, maar dat is het niet. Hoe koud het ook klinkt, ook scheiden is in zekere zin handel. Het is maar de vraag of deze scheidingsbemiddelaar je echt geld zal besparen. Uiteindelijk is de enige zekere manier om geld te besparen er ‘gewoon samen aan de keukentafel’ uit te komen. Maar helaas is dat niet iedereen gegeven.

  1. Op de website doen ze alsof er een pakket bestaat zonder tussenkomst van een advocaat, dat kan niet kloppen. Daarnaast is niet iedere bemiddelaar ook een advocaat, andersom misschien wel, maar dat staat er ook niet duidelijk terwijl het wel een noodzakelijke voorwaarde is.

 8. Bij een echtscheiding heb je hoe dan ook een advocaat nodig om de stukken in te dienen bij de rechtbank. Een mediator die geen advocaat is, moet dus alsnog een advocaat inschakelen die namens hem of haar de stukken indient.

  Hoewel advocaten de naam hebben heel duur te zijn, is het vaak financieel gunstiger om zelf rechtstreeks naar een advocaat-mediator te gaan. Veel advocaten staan open voor vaste prijsafspraken en een advocaat is bovendien verplicht om te checken of (een van) beiden wellicht in aanmerking komt/-en voor gefinancierde rechtsbijstand, waardoor je alleen een eigen bijdrage verschuldigd bent en ook een lager bedrag aan de rechtbank betaalt.

 9. Scheiden is nooit leuk, maar ik vind dat ouders met kinderen altijd voor de kinderen moeten kiezen. Zo heb ik kennissen die voor het kind nog gewoon op de verjaardagen komen. Zo hoeft het kind niet te kiezen. Altijd staat het voorop.

 10. Helaas erg veel ervaring, ouders gescheiden eind jaren 60, dan was je echt een “raar kind met gescheiden ouders” en mezelf ook overkomen.

  Wat is mis in het verhaal van het “doe-het-zelf-echtscheiding” is dat het altijd verstandig is een advocaat/echtscheidingsbemiddelaar erbij te betrekken. Je kunt prima met een convenant scheiden, met je eigen advocaat op de achtergrond als adviseur. Als ik dat niet gedaan had, had ik een hoop rechten verspeeld.

  Het was net leuk, de scheiding, heel naar zelfs, maar je wilt voor je kinderen de best mogelijke regeling (ook financieel….). Overigens spreek van vóór de periode waarin het ouderschapsplan verplicht werd. Ik kreeg het dagelijks gezag (ouderwetserig) en mijn ex een “omgangsregeling”.

  Overigens….. er gaan weer stemmen op dat “co-ouderschap” en week-om-hier-week-om-daar voor de kinderen geen ideale situatie is. Maar dat doet er hier niet toe.

  1. Het lijkt me voor de kinderen er onrustig om elke week in een ander huis te wonen. Ik vind het altijd mooi als het de ouders zijn die wisselen van huis. Dan hebben de kinderen meer rust.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.