Scheiden: hoe doe je dat?

echtscheidingHet is niet iets wat je dagelijks bij de hand hebt: een echtscheiding aanvragen.

Als je al te maken krijgt met echtscheiding dan hoop je dat dit eenmalig zal zijn. Hoewel sommige Amerikaanse filmsterren er zo drie huwelijken + echtscheidingen doorheen jassen. In Nederland eindigt gemiddeld 40% van de huwelijken in echtscheiding! Dat vind ik best veel! De meest genoemde redenen voor echtscheiding zijn:

 • uitgekeken op elkaar (33%),
 • uit elkaar om iemand anders (30%)
 • botsende karakters (25%)
 • geen vertrouwen meer (25%)

Het grappige is dat je scheiden tegenwoordig voor een heel groot deel zonder advocaat kunt regelen. Zeker als je nog goed met elkaar door één deur kunt en in ‘goed overleg’ uit elkaar gaat.

Steeds meer doe-het-zelven

Ik moet dan altijd denken aan de serie Downton Abbey. In die serie kleedt de adel zich zelfs niet eens zelf aan. Daar hebben ze bediendes voor. Ze koken niet, ze maken niet schoon; alles wordt voor ze gedaan.

Allerlei praktische vaardigheden waren in die tijd bánen! Anno 2016 doen mensen steeds meer zelf. Dat varieert van zelf een huis helemaal opknappen en renoveren, tot zelf een echtscheiding regelen. Als je met je partner op één lijn zit kun je een groot deel van de scheiding zelf regelen. Een huwelijk kan tegenwoordig zelfs online ontbonden worden.

Maar omdat een echtscheiding geen dagelijkse kost is, kan het best een klus zijn om alles uit te zoeken. Zie je op tegen het regelwerk en de papierwinkel, dan kun je kiezen voor een zogenoemde echtscheidingsbemiddelaar. Die begeleidt je door het proces..

Want er zijn weliswaar beroepen verdwenen, maar daar zijn weer nieuwe voor in de plaats gekomen!

Echtscheidingsbemiddelaar: wat doet die?

Als je wilt scheiden ga je naar een echtscheidingsbemiddelaar en zegt: ‘Ik wil scheiden!’ Dat kun je in je eentje doen, of samen met je partner. Vervolgens gebeurt er dit:

 1. De echtscheidingsbemiddelaar maakt in overleg een echtscheidingsconvenant. Daar staan alle afspraken over de echtscheiding in.
 2. Als je kinderen hebt moet er vervolgens ook nog een ouderschapsplan gemaakt worden. Hierin komen alle afspraken rondom de kinderen.
 3. De echtscheidingsbemiddelaar stuurt het verzoek tot echtscheiding naar de rechter.
 4. De rechter doet een uitspraak over het verzoek tot echtscheiding

Wat als je partner moeilijk doet?

Je gaat natuurlijk niet voor niks scheiden. Dus wat te doen, als je partner dwars ligt? In zo’n geval moet je de scheiding noodgedwongen in je eentje aanvragen. Dat heet een ‘eenzijdig verzoek‘.

The War of the Roses: zo moet het dus niet!

Ken je de filmklassieker The War of the Roses? De film begint vol romantiek en liefde, en eindigt in een enorm echtscheidingsgevecht. Het is natuurlijk triest, maar geweldig verfilmd. Hieronder de trailer, waarin je in ongeveer 2 minuten de teloorgang van een grote liefde ziet!

Conclusie

Hoewel het aantal echtscheidingen blijft stijgen, blijkt uit onderzoek dat getrouwde en samenwonende mensen het gelukkigst zijn. Is een echtscheiding de enige optie? Dan kan een echtscheidingsmakelaar de onderhandelingen makkelijker maken. Doordat er al veel voorwerk is gedaan, maakt dit het werk van de advocaat makkelijker, sneller en dus goedkoper.

Wat zijn jouw ervaringen met echtscheiding?

Similar Posts

25 Comments

 1. Hier helaas getuige van een scheiding waarbij de ex alles waar mogelijk dwarsboomt. Scheiding is er inmiddels wel door, nu nog de verkoop van hun huis. ..wat een drama en wat kunnen mensen veranderen onder de invloed van rancune!!!

 2. Gelukkig geen echtscheiding en ook bij onze ouders niet. Manlief en ik komen beide uit families waar heel weinig echtscheidingen zijn.
  Al waren ook niet alle huwelijken even gelukkig.
  Gisteren waren wij alweer 29 jaar getrouwd. We waren het eerst allebei vergeten, waarna we er heel erg om moest lachen :D

 3. Ik ben nooit getrouwd geweest en heb ook nooit samengewoond. Wel lat-relatiebreuken en hartenpijn meegemaakt maar gelukkig geen gevechten en andere narigheid. Ik ben nog steeds on speaking terms met mijn ex-vrienden.

  In mijn omgeving heb ik wel de nodige echtscheidingen voorbij zien komen. Sommige waren heuse vechtscheidingen, andere gelukkig niet. Mijn broer en zijn ex-vrouw, én hun nieuwe partners, kunnen bijvoorbeeld nog prima door één deur. Wel zo fijn voor hun kinderen.

 4. Jammer genoeg ervaringsdeskundige op dat gebied. Ik ben ondertussen bijna 10 jaar geleden gescheiden, gelukkig met onderlinge afspraken.
  In België geldt dat er gescheiden wordt met advocaat als de partijen het onderling niet eens kunnen worden, anders ga je bij de notaris voor een “echtscheiding met onderlinge toestemming”.
  Ik had in de bib destijds een heel boek gevonden met mogelijke praktische afspraken op alle vlakken: verdeling huis, inboedel, rekeningen, regelingen voor de kinderen op het vlak van kosten, verblijf, vakanties, verder studeren, … Echt héél volledig. Er zat ook een handige CD-rom bij met de tekstversie van die afspraken. (Misschien een tip voor wie zelf voor die stap staat?)
  Op basis daarvan heb ik mijn scheidingsovereenkomst voor 90% zelf geschreven. Ik weet nog dat de notaris niet echt blij was met mijn “werkstuk”, want het is een regeling geworden van meer dan 25 bladzijden, terwijl een standaard document er meestal maar een stuk of 5 telt.
  Maar dat kon me echt niet deren, het is niet omdat mijn ex en ikzelf toen nog afspraken konden maken, dat dat in de toekomst verder zo zou zijn. En dan had ik tenminste de afspraak achter de hand, voor als er discussies zouden komen.
  Gelukkig heb ik dat document nog nooit nodig gehad!

 5. Gelukkig geen ervaring.
  Ik ken de film ook helemaal niet, maar wil hem nu wel zien.
  Drie dijken van acteurs….

  Ik vind ook dat als het niet meer gaat, mensen moeten durven uit elkaar te gaan.
  Maar soms denk ik dat mensen ook vergeten dat een relatie gewoon hard werken is….

 6. Een onderwerp waar veel op gereageerd gaat worden. Iedereen maakt het wel mee, vaak in de directe omgeving. Ik heb al allerlei soorten echtscheidingen zien plaatsvinden. Je geeft heel nuttige overwegingen. Natuurlijk is een vechtscheiding vreselijk, zeker als er kinderen de dupe van worden. Persoonlijk vind ik dat er te snel gescheiden wordt. Ook eens met elkaar een dal proberen door te komen. En (gezamenlijk) praten met vrienden (als daar niet de gewenste nieuwe partner bij zit….)

  1. Ik heb in mijn eigen omgeving nog geen echtscheidingen meegemaakt warempel. Maar ik hoor wel op maandagochtend tijdens de wekelijkse koffieochtend dat er op school veel ouders uit elkaar gaan op het moment.

 7. Volgens mij (notarieel jurist) hangt er een groot misverstand in de lucht, als ik dit stuk zo lees. Zelfstandig scheiden is absoluut niet mogelijk, zelf onderling afspraken maken (met of zonder hulp van een scheidingsbemiddelaar die feitelijk mediator is) kan wel. In Nederland is het altijd een advocaat die het echtscheidingsverzoek bij de rechtbank indient (of je het eens bent of niet, maakt geen verschil). Dit kun je nooit zelf doen! Je kunt samen naar 1 advocaat (via evt. notaris of andere mediator die helpt met het maken van afspraken). Of als je het niet eens bent kun je een ‘procedure op tegenspraak’ voeren en daarbij heb je dan ieder een eigen advocaat, die elk een van de (voormalige) echtgenoten begeleidt.
  De genoemde website lijkt misschien iets nieuws of bijzonders te bieden, maar dat is het niet. Hoe koud het ook klinkt, ook scheiden is in zekere zin handel. Het is maar de vraag of deze scheidingsbemiddelaar je echt geld zal besparen. Uiteindelijk is de enige zekere manier om geld te besparen er ‘gewoon samen aan de keukentafel’ uit te komen. Maar helaas is dat niet iedereen gegeven.

   1. Op de website doen ze alsof er een pakket bestaat zonder tussenkomst van een advocaat, dat kan niet kloppen. Daarnaast is niet iedere bemiddelaar ook een advocaat, andersom misschien wel, maar dat staat er ook niet duidelijk terwijl het wel een noodzakelijke voorwaarde is.

 8. Bij een echtscheiding heb je hoe dan ook een advocaat nodig om de stukken in te dienen bij de rechtbank. Een mediator die geen advocaat is, moet dus alsnog een advocaat inschakelen die namens hem of haar de stukken indient.

  Hoewel advocaten de naam hebben heel duur te zijn, is het vaak financieel gunstiger om zelf rechtstreeks naar een advocaat-mediator te gaan. Veel advocaten staan open voor vaste prijsafspraken en een advocaat is bovendien verplicht om te checken of (een van) beiden wellicht in aanmerking komt/-en voor gefinancierde rechtsbijstand, waardoor je alleen een eigen bijdrage verschuldigd bent en ook een lager bedrag aan de rechtbank betaalt.

 9. Scheiden is nooit leuk, maar ik vind dat ouders met kinderen altijd voor de kinderen moeten kiezen. Zo heb ik kennissen die voor het kind nog gewoon op de verjaardagen komen. Zo hoeft het kind niet te kiezen. Altijd staat het voorop.

 10. Helaas erg veel ervaring, ouders gescheiden eind jaren 60, dan was je echt een “raar kind met gescheiden ouders” en mezelf ook overkomen.

  Wat is mis in het verhaal van het “doe-het-zelf-echtscheiding” is dat het altijd verstandig is een advocaat/echtscheidingsbemiddelaar erbij te betrekken. Je kunt prima met een convenant scheiden, met je eigen advocaat op de achtergrond als adviseur. Als ik dat niet gedaan had, had ik een hoop rechten verspeeld.

  Het was net leuk, de scheiding, heel naar zelfs, maar je wilt voor je kinderen de best mogelijke regeling (ook financieel….). Overigens spreek van vóór de periode waarin het ouderschapsplan verplicht werd. Ik kreeg het dagelijks gezag (ouderwetserig) en mijn ex een “omgangsregeling”.

  Overigens….. er gaan weer stemmen op dat “co-ouderschap” en week-om-hier-week-om-daar voor de kinderen geen ideale situatie is. Maar dat doet er hier niet toe.

  1. Het lijkt me voor de kinderen er onrustig om elke week in een ander huis te wonen. Ik vind het altijd mooi als het de ouders zijn die wisselen van huis. Dan hebben de kinderen meer rust.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.