Downton Abbey 6 seizoenen en 2 films

downton abbey
‘s Avonds, na gedane arbeid, mag ik graag een serie kijken. Zoals Downton Abbey!

Niet een film, want ik heb dan momenteel geen puf meer om me te verdiepen in nieuwe karakters en een nieuw verhaal. Een serie is wat dat betreft ideaal: je kent iedereen al! Het is als een bezoekje aan oude bekenden, zonder dat je zelf je best hoeft te doen.

Ik kijk deze serie graag met mijn 18-jarige dochter.

De serie is denk ik ook leuk voor liefhebbers van Jane Austen. Ik kijk de serie name vanwege de sfeer, want eigenlijk gebeurt er niet zo bar veel. Maar het is een fijn reisje terug in de tijd.

Downton Abbey: sfeer en tijdsbeeld overtroeven het verhaal

Uit de bibliotheek had ik de serie Downton Abbey gehaald, over de familie Crawley. De serie begint in het jaar 1912, als de familie net het slechte nieuws krijgt dat de Titanic is gezonken, en met het schip een belangrijke erfgenaam. Dit leidt tot allerlei complicaties, en is leuk om te kijken. Als je van dit genre houdt, en series die terug in de tijd gaan, dan kan ik je Jane Austen ook aanraden!

Downton Abbey verhaal

Downton Abbey is een populaire televisieserie die zich afspeelt in Engeland in de vroege 20e eeuw. Het verhaal draait om de Crawley-familie, die in het prachtige landhuis Downton Abbey woont.

Familie Crawley

De familie Crawley bestaat uit Lord Grantham, zijn Amerikaanse vrouw Lady Grantham en hun drie dochters: Mary, Edith en Sybil. Samen met hen wonen er ook veel bedienden in het landhuis, zoals butlers, huishoudsters, koks en kamermeisjes.

Het leven op Downton Abbey is verdeeld tussen de familie en de bedienden. De familie heeft veel geld en een hoge sociale status, terwijl de bedienden hard werken om het landhuis draaiende te houden.

In de serie volgen we het leven van de Crawleys en de bedienden, en zien we hoe hun levens met elkaar verweven zijn. Er zijn veel intriges, romances en geheimen die zich afspelen binnen de muren van Downton Abbey.

Lord en Lady Grantham

Lord Grantham is de patriarch van de familie en zorgt voor het landgoed. Lady Grantham is een liefdevolle moeder en steunt haar man. Mary is de oudste dochter en probeert een geschikte echtgenoot te vinden. Edith is ambitieus en worstelt met de uitdagingen van haar tijd. Sybil is jong en rebels, en steunt de vrouwenrechtenbeweging.

Ondertussen hebben de bedienden ook hun eigen verhaallijnen. Mr. Carson is de strenge maar rechtvaardige butler, en Mrs. Hughes is de huishoudster die alles in goede banen leidt. Er zijn ook jongere bedienden zoals Daisy, die ervan droomt om meer te leren, en Thomas, een sluwe bediende die soms voor problemen zorgt.

Historische gebeurtenissen

De serie laat ons kennismaken met de historische gebeurtenissen van die tijd, zoals de Eerste Wereldoorlog en de veranderingen in de maatschappij. Het toont de verschillende klassen en hoe ze met elkaar omgaan. Downton Abbey is geliefd vanwege de prachtige kostuums, het indrukwekkende landhuis en de boeiende personages. Het vertelt een verhaal over familie, liefde en de strijd om tradities en verandering in evenwicht te brengen.

Dus als je van historische drama’s houdt, is Downton Abbey zeker een serie die je moet bekijken!

Maar het verhaal, alhoewel best leuk, is niet de reden waarom ik Downtown Abbey kijk. Ik kijk het vanwege de sfeer, de gewoontes in die tijd, en de strakke scheiding tussen de familie en het personeel. Dat zijn echt twee verschillende werelden, hoewel er zeker sympathieën zijn tussen de familie en hun personeel.

De Eerste Wereldoorlog

Wanneer de eerste Wereldoorlog uitbreekt, is het met name de butler die het hoofd van de huishouding is, die blijft wijzen op het belang de dingen op de ‘juiste’ manier te doen. Dus de juiste soort wijn bij de juiste gang van het diner, en de wijn op de juiste manier inschenken. Want zelfs daar zijn blijkbaar regels voor!

Na de Eerste Wereldoorlog worstelen alle familieleden met het hervinden van hun evenwicht. De jongste dochter weigert bijvoorbeeld terug te gaan naar haar lege bestaan. Wat dat betreft lijkt het leven van de bediendes minder veranderd door de oorlog.

Waar speelt Downton Abbey zich af?

Downton Abbey speelt zich af in het fictieve landhuis genaamd Downton Abbey, gelegen op het Engelse platteland in Yorkshire. Het landhuis en de omliggende landgoederen worden voorgesteld als een belangrijk centrum van de gemeenschap in die regio. Het is een groot en prachtig landhuis met uitgestrekte tuinen, weelderige interieurs en vele kamers. Soms gaat de familie naar Londen en dan krijg daar beelden van te zien.

Downton Abbey = Highclere Castle in Hamshire!

Het huis waar de familie Crawley woont bestaat echt!  Het iconische landhuis dat wordt gebruikt als Downton Abbey is Highclere Castle. Dat ligt in Hampshire, Engeland. Highclere Castle fungeert als het exterieur en een deel van het interieur van Downton Abbey in de serie.

Voor de interieurscènes werden de opnames gemaakt in de Ealing Studios in Londen, waar sets werden gebouwd die de kamers van het landhuis nabootsen.

Bampton in Oxfordshire: beelden van het dorp

Verder werden er opnamen gemaakt op verschillende locaties in Engeland, zoals Bampton in Oxfordshire, dat diende als het dorp Downton in de serie. Andere locaties, zoals Londen, werden ook gebruikt voor bepaalde scènes en omgevingen.

Het leukste karakter in Downton Abbey: Violet Grantham

Maggie Smith speelt Violet Grantham, de oma van de dochters van de familie Crawley, en moeder van Robert Grantham. Zij representeert de oude waarden en normen, en vindt alle nieuwigheden maar niets.

Violet is een intelligente vrouw, die regelmatig scherp en verrassend eerlijk uit de hoek komt. Zo adviseert ze har kleindochter, Lady Mary, die twijfelt over een huwelijksaanzoek, het gewoon aan te nemen voor de zekerheid. Dan kan ze later altijd nog zeggen dat ze er van afziet!

Lady Grantham zorgt dan ook voor veel komische momenten, en kreeg zelfs haar eigen compilatie van opvallende uitspraken op Youtube!

Ben ik liever één van de familie of liever een bediende?

Terwijl ik Downton Abbey keek, vroeg ik me af:

wie zou ik willen zijn?!

Iemand van de familie, of iemand van de bediendes? Als familielid zou ik alles aangereikt krijgen, en zelfs aangekleed worden, maar voor de vrouwen is het een leeg bestaan waarbij het grootste levensdoel het vinden van de juiste man is.

Als bediende zou ik een fijne baan hebben, de kameraderie van mijn collega’s en een nuttig leven. Maar ja, dan was ik wel een bediende…

Ik ben er nog niet uit!

Downton Abbey kleding

Schermafbeelding 2013-12-28 om 19.32.35

Eén van de dingen die me fascineren zijn de vele etiquette regels. Voor het avondeten zien ze er uit alsof ze naar een galabal gaan. Mannen dragen bijvoorbeeld een chique zwart kostuum voor het avondeten. Je kunt het je nu toch niet meer voorstellen, dat je je elke avond zou kleden alsof je naar een chique feest gaat!

Als je etiquette interessant vindt lees dan nu mijn post Tafelmanieren!

En er is wéér andere kleding nodig voor bijvoorbeeld het drinken van ‘tea. Met al dat omkleden is het handig om iemand te hebben die je daarbij helpt. Bij de mannen is dat een ‘valet’ en bij de dames een ‘lady’s maid’. Die lady maids zijn bovendien ook erg handig als kapster, want regelmatig zie je ze de haren van ‘hun’ lady doen.

Vergeleken met onze tijd, waarin het individualisme hoogtij viert, en iedereen zijn eigen keuzes maakt’ vind ik het fascinerend een tijd te zien waarin er zoveel voorschriften waren over hoe je hoort te leven.

Down Abbey mode

Gedurende seizoen 1 t/m 4 gaat de mode in Downton Abbey van geen enkel, naar zo nu en dan een glimps van een enkel, naar misschien zelfs wel een glimps van een stukje kuit in seizoen 3. In seizoen 4 zijn kuiten zelfs permanent zichtbaar!

In seizoen 1 droegen de dames corsetten met een ‘s-vorm’, die heel oncomfortabel waren. In 1916 werden de corsetten een stuk vrouwvriendelijker. Ze hebben minder een s-vorm, en hebben meer weg van corrigerend ondergoed zoals wij dat ook kennen.

Downton Abbey: rond W.O.I

Downton Abbey speelt zich in de periode rondom de eerste Wereldoorlog. In het eerste seizoen van Downton Abbey dragen Lady Mary, haar moeder en zussen getailleerde, lange jurken die geen enkel stukje been laten zien. Ze dragen zelfs nog een corset!

Maar toen tijdens de Eerste Wereldoorlog veel Engelse mannen moesten vechten, hadden vrouwen praktischer kleding nodig, zodat ze aan het werk konden. Hoewel de dames van Downton Abbey natuurlijk niet gingen wérken, zie je ook hun kledingstijl veranderen. Korsetten zijn niet comfortabel, en die lange rokken hinderlijk.

Van getailleerd naar hobbezakkerig silhouet

In seizoen vier zien ze er soms best wel hobbezakkerig uit vind ik! Met wijde blouses over rokken tot op de kuit. Op onderstaande foto’s zie je hoe de mode in Downton Abbey is veranderd. De oudere dames dragen nog steeds langere rokken trouwens.

downton abbey mode
Voor W.O.1: lange rokken, slank silhouet
Schermafbeelding 2013 12 28 om 19.10.52
Een ‘maid’ is wel handig als je een corset moet dragen!
downton abbey mode
De rokken zijn korter, en de taille is weg!

Uggs in Downton Abbey!

Het statige huis waar Downton Abbey wordt opgenomen is vaak best koud. En de prachtige avondjurken zijn frisjes. De actrices dragen daarom wel eens Uggs onder hun prachtige avondjurken, tijdens scènes waarbij ze aan tafel zitten!

De kapsels vind ik trouwens ook mooi!

Downton Abbey kapsel!

Hoe vind je mijn haren? Opgestoken in Downton Abbey stijl.

kapsel haar

Leestips

Serie Downton Abbey kijken?

Tegenwoordig kun je Downton Abbey gewoon op Netflix kijken!

Downton Abbey 2 films

In 2019 werd de eerste officiële Downton Abbey-film uitgebracht. De film dient als een vervolg op de gebeurtenissen van de serie en brengt de geliefde personages van Downton Abbey terug op het grote scherm. Het verhaal in de film staat op zichzelf en speelt zich af in 1927.

De Crawley familie en hun bedienend bereiden zich voor op het bezoek van koning George V en koningin Mary aan Downton Abbey. De film werd goed ontvangen door fans van de serie en was een commercieel succes.]

Er kwam een tweede film uit 2022 die A New Era heet.

Ken jij Downton Abbey?
En zou jij liever één van de familie zijn, of één van de bediendes?

Similar Posts

10 Comments

 1. yep ik ken de serie en kijk er graag naar eigenlijk ook om jou genoemde redenen. de manier van leven intrigeerd me. En ik zou niet weten wat ik zou willen zijn beide lijken me niets. bedienden zijn over het algemeen arm en de rijken leven zo leeg leven. En ik vind de grootmoeders rol ook het geweldigst of hoe je dat ook zegt.

 2. Ik heb de serie wel eens gezien, maar nog niet helemaal. Beide levensstijlen lijken me niet fantastisch, maar als ik moet kiezen, zou ik wel liever één van de ladies zijn, ik zou echt wel eens in zo’n prachtige jurk willen lopen!

 3. De keukens zien er altijd zo mooi uit. Ik zou kokkin willen zijn zoals Mrs. Patmore. Maar het is natuurlijk ook leuk om een tijdje alle ‘rollen’ te zijn.

 4. een leuke serie op de bbc in dit kader is op dinsdagavond om 10 uur.
  Een aantal gezinnen gaan dan terug in de tijd. Tot in detail. Zo verzuchte de moeder van het rijke gezin anno 1900 dat zij zo echt niet wilde leven.
  Ze kon niet veel meer als binnen zitten. De kinderen zag ze hooguit een uurtje per dag als ze door de nanny even langs gebracht werden.
  Morgen wordt het 2e deel uitgezonden, over de periode vlak voor of na de 1e wereld oorlog.
  De vorige aflevering is wel te vinden op het bbc youtube kanaal.

 5. Heerlijke serie, net als vroeger upstairs-downstairs. En ik denk dat ik liever bij het personeel zou horen. Dat lijkt me nuttiger.

 6. Hoe het leven van de bedienden er uit zag, was in alle aspecten zeer afhankelijk van de familie waar ze dienden (klasse, welstand, moraliteit – ga zo maar door). Een belangrijke reden om jongens en meisjes van tien of elf in dienst te doen als keukenhulpje of zilverpoetsjongen, waren de erbarmelijke omstandigheden thuis. Lees voor veel verschillende oogetuigenverslagen het boek “Not in front of the servants”. Heel lezenswaardig. Loonlijstmama

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.