Downton Abbey: omkleden voor iedere maaltijd!
‘s Avonds, na gedane arbeid, mag ik graag een serie kijken. Zoals Downton Abbey!
Niet een film, want ik heb dan momenteel geen puf meer om me te verdiepen in nieuwe karakters en een nieuw verhaal. Een serie is wat dat betreft ideaal: je kent iedereen al! Het is als een bezoekje aan oude bekenden, zonder dat je zelf je best hoeft te doen.
Uit de bibliotheek had ik de serie Downton Abbey gehaald, over de familie Crawley. De serie begint in het jaar 1912, als de familie net het slechte nieuws krijgt dat de Titanic is gezonken, en met het schip een belangrijke erfgenaam. Dit leidt tot allerlei complicaties, en is leuk om te kijken. Als je van dit genre houdt, en series die terug in de tijd gaan, dan kan ik je Jane Austen ook aanraden!
Downton Abbey: sfeer en tijdsbeeld overtroeven het verhaal
Maar het verhaal, alhoewel best leuk, is niet de reden waarom ik Downtown Abbey kijk. Ik kijk het vanwege de sfeer, de gewoontes in die tijd, en de strakke scheiding tussen de familie en het personeel. Dat zijn echt twee verschillende werelden, hoewel er zeker sympathieën zijn tussen de familie en hun personeel.
Een speciale jurk voor elk moment van de dag!
Eén van de dingen die me fascineren zijn de vele etiquette regels. Zo kleedt de familie zich elke dag voor het diner, alsof ze naar een bal gaan.
Als je etiquette interessant vindt lees dan nu mijn post Tafelmanieren!
En er is wéér andere kleding nodig voor bijvoorbeeld het drinken van ‘tea. Met al dat omkleden is het handig om iemand te hebben die je daarbij helpt. Bij de mannen is dat een ‘valet’ en bij de dames een ‘lady’s maid’. Die lady maids zijn bovendien ook erg handig als kapster, want regelmatig zie je ze de haren van ‘hun’ lady doen.
Vergeleken met onze tijd, waarin het individualisme hoogtij viert, en iedereen zijn eigen keuzes maakt’ vind ik het fascinerend een tijd te zien waarin er zoveel voorschriften waren over hoe je hoort te leven.
Downton Abbey Eerste Wereldoorlog
Wanneer de eerste Wereldoorlog uitbreekt, is het met name de butler die het hoofd van de huishouding is, die blijft wijzen op het belang de dingen op de ‘juiste’ manier te doen. Dus de juiste soort wijn bij de juiste gang van het diner, en de wijn op de juiste manier inschenken. Want zelfs daar zijn blijkbaar regels voor!
Na de Eerste Wereldoorlog worstelen alle familieleden met het hervinden van hun evenwicht. De jongste dochter weigert bijvoorbeeld terug te gaan naar haar lege bestaan. Wat dat betreft lijkt het leven van de bediendes minder veranderd door de oorlog.
Het leukste karakter in Downton Abbey: Violet Grantham
Maggie Smith speelt Violet Grantham, de oma van de dochters van de familie Crawley, en moeder van Robert Grantham. Zij representeert de oude waarden en normen, en vindt alle nieuwigheden maar niets.
Violet is een intelligente vrouw, die regelmatig scherp en verrassend eerlijk uit de hoek komt. Zo adviseert ze har kleindochter, Lady Mary, die twijfelt over een huwelijksaanzoek, het gewoon aan te nemen voor de zekerheid. Dan kan ze later altijd nog zeggen dat ze er van afziet!
Lady Grantham zorgt dan ook voor veel komische momenten, en kreeg zelfs haar eigen compilatie van opvallende uitspraken op Youtube!
Ben ik liever één van de familie of liever een bediende?
Terwijl ik Downton Abbey keek, vroeg ik me af:
wie zou ik willen zijn?!
Iemand van de familie, of iemand van de bediendes? Als familielid zou ik alles aangereikt krijgen, en zelfs aangekleed worden, maar voor de vrouwen is het een leeg bestaan waarbij het grootste levensdoel het vinden van de juiste man is.
Als bediende zou ik een fijne baan hebben, de kameraderie van mijn collega’s en een nuttig leven. Maar ja, dan was ik wel een bediende…
Ik ben er nog niet uit!
Ken jij Downton Abbey?
En zou jij liever één van de familie zijn, of één van de bediendes?
Leestips
- Houd je van kostuumdrama’s uit vervlogen tijden? Dan is de serie Bridgerton ook iets voor jou!
- Wat draag je naar een begrafenis?
Zelden kijk ik t.v dus ken ik de serie niet. Ik zou graag bij de bediende’s horen denk ik, die koue kak is niks voor mij.
yep ik ken de serie en kijk er graag naar eigenlijk ook om jou genoemde redenen. de manier van leven intrigeerd me. En ik zou niet weten wat ik zou willen zijn beide lijken me niets. bedienden zijn over het algemeen arm en de rijken leven zo leeg leven. En ik vind de grootmoeders rol ook het geweldigst of hoe je dat ook zegt.
Ik heb de serie wel eens gezien, maar nog niet helemaal. Beide levensstijlen lijken me niet fantastisch, maar als ik moet kiezen, zou ik wel liever één van de ladies zijn, ik zou echt wel eens in zo’n prachtige jurk willen lopen!
Ik ken de serie niet.
De keukens zien er altijd zo mooi uit. Ik zou kokkin willen zijn zoals Mrs. Patmore. Maar het is natuurlijk ook leuk om een tijdje alle ‘rollen’ te zijn.
Ik vind Mrs. Patmore ook leuk. En zij is ook echt de baas in de keuken, en heeft veel zeggenschap. Hoewel ze wel hard moet werken!
een leuke serie op de bbc in dit kader is op dinsdagavond om 10 uur.
Een aantal gezinnen gaan dan terug in de tijd. Tot in detail. Zo verzuchte de moeder van het rijke gezin anno 1900 dat zij zo echt niet wilde leven.
Ze kon niet veel meer als binnen zitten. De kinderen zag ze hooguit een uurtje per dag als ze door de nanny even langs gebracht werden.
Morgen wordt het 2e deel uitgezonden, over de periode vlak voor of na de 1e wereld oorlog.
De vorige aflevering is wel te vinden op het bbc youtube kanaal.
Oh leuk! Bedankt voor de tip! Wat afschuwelijk als je de hele binnen moet zitten, en je kinderen maar een uurtje ziet!
Heerlijke serie, net als vroeger upstairs-downstairs. En ik denk dat ik liever bij het personeel zou horen. Dat lijkt me nuttiger.
Hoe het leven van de bedienden er uit zag, was in alle aspecten zeer afhankelijk van de familie waar ze dienden (klasse, welstand, moraliteit – ga zo maar door). Een belangrijke reden om jongens en meisjes van tien of elf in dienst te doen als keukenhulpje of zilverpoetsjongen, waren de erbarmelijke omstandigheden thuis. Lees voor veel verschillende oogetuigenverslagen het boek “Not in front of the servants”. Heel lezenswaardig. Loonlijstmama