Nieuwe kerstboom kopen? Ik dacht het niet!

Waarom ik geen

'Wanneer ga je een nieuwe kerstboom kopen?' vroeg mijn jongste zoon Piet aan me.

Hij doelde daarmee veelbetekenend op onze aftandse kunstkerstboom, die we elk jaar rondom Kerst opdiepen uit de kelder.

Maar er is geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om een nieuwe kerstboom te kopen!

Nieuwe kerstboom kopen

Afgelopen week las ik in de krant nog weer een lastig verhaal over de kwalijke gevolgen van een kerstboom kopen. Het kwam erop neer dat als je een zogenoemde duurzame echte kerstboom koopt, je het milieu belast.

Koop je een kunstkerstboom?

Dan belast je het milieu.

Damned if you do, damned if you don't.

Mijn beste optie is dus gewoon doorgaan met onze huidige kunstkerstboom.

Mijn zoon mag hem lelijk vinden, ik noem hem graag 'pretentieloos'.

De duurzame keuze is geen boom

Volgens Joop Spijker, bomenonderzoeker van de Wageningse universiteit is, als je echt duurzaam wilt zijn, 'geen boom een heel goede keuze.'  Zelf heeft Joop Spijker een houten kerstboom.

houten kerstboom

En hij voegt eraan toe dat je het met 'een paar takken' aan de muur in huis ook heel 'kerstig' kunt maken : )

Leestip

Sinterklaascadeautjes of kerstcadeautjes?

Hoe kerstig is het bij jou thuis?

Similar Posts

16 Comments

  1. Dat probleem hebben wij ook ,altijd dezelfde kunst kerstboom,het wordt saai,ik heb het gevoel alsof hij er het hele jaar staat,altijd dezelfde versiering..we moeten iets anders,dit jaar ieder geval blijft hij gewoon staan, trouwens als 30 jaar,maar volgend jaar misschien iets anders,ieder geval kleiner,echte of geen echte,we belasten sowieso het milieu,dus moeilijke keuze.

  2. Voor de vijfde en waarschijnlijk laatste keer halen we de overblijvende kerstboom uit de tuin. Hij krijgt nu wat bruine takken. Die knip ik er maar af.

  3. We zijn bezig aan onze tweede kunstkerstboom. Deze visten we uit een afvalcontainer dus milieuvriendelijker kan niet..

    We hangen hem vol met houten en rieten hangertjes die we al eeuwen hebben en bergen na kerst alles weer op voor volgend jaar.

    Bij ons staat de boom altijd maar 3 dagen, dus dan ben je hem ook minder snel zat denk ik.

  4. Wij hebben ons vorige kerstboompje, een kleintje met kluit, minstens zes jaar gebruikt. Op 1 januari ging die gewoon weer in de tuin en overleefde het tot het volgend jaar. Dat was best duurzaam, toch? Maar deze zomer gaf hij het op. En moet ik bekennen dat we een nieuwe kochten, weer met kluit. En nu maar hopen...

  5. Bij mij geen kerstboom, want ik kan niet tegen de 'rommel'. Blijk ik ineens duurzaam te zijn;). Het enige 'kersterige' dat ik in huis heb is een diamond painting van een winterdorpje. Vorig jaar gemaakt en het staat nu weer op de kast.

  6. Wij hebben al jaren een kunstkerstboom. De eerste kochten we tweedehands, en een jaar of zes geleden hebben we die vervangen door een nieuwe, die als het goed is ook heel lang blijft. Kerstboomnaalden en -water zijn giftig voor honden, dus een echte doen we niet. Bovendien is kunst wel makkelijk, valt niet uit, gaat jaren mee, etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.