Wanneer mag je de kerstboom zetten?

Wanneer kerstboom zetten?

Als het gaat om je kerstboom wéghalen is er een duidelijke vuistregel: op Driekoningen oftewel 6 januari.

Maar wanneer mag je de kerstboom officieel zetten?*

Wanneer kerstboom zetten?

Hieronder een overzicht van de 3 bekendste vuistregels:

 • De 4e zondag voor Advent. Dat is dit jaar 29 november.
 • 6 december dus na het Sinterklaasfeest.
 • 21 december omdat dan officieel de kerstperiode begint.

Het is ook nog verschillend per land. In de VS zetten ze de kerstboom traditioneel de eerste vrijdag na Thanksgiving. Dat is eind november. In Duitsland is dat op Heiligenavond, wat pas op 24 december is!

De meeste mensen zetten de kerstboom op 6 december.

Kerstboom vroeger zetten

Maar dit jaar is alles anders vanwege de coronacrisis!

Sommige mensen zetten de kerstboom al in oktober.

Omdat ze balen van corona, de maatregelen en omdat ze behoefte hebben aan ‘iets gezelligs’.

Ik zet de kerstboom meestal rond 11 december

Wij zetten de kerstboom meestal rond 11 december. Dan is er namelijk een kerstmarkt in het dorpje Varsseveld. Het is traditie om die markt te bezoeken, en daarna thuis de kerstboom te zetten.

Maar die kerstmarkt zal dit jaar wellicht niet doorgaan. Dus misschien zet ik dit jaar wel geen traditionele kerstboom.

Ik weet het nog niet.

Of ik doe zo’n simpele versie voor in de vensterbank.

Wanneer zet jij de kerstboom? Of zet je er geen?

Gebruikte bronnen: o.a. Wikipedia, Libelle, NOS, House Beautiful

via GIPHY

*Uiteraard is iedereen vrij om de kerstboom te zetten naar eigen goeddunken. Deze post gaat over de ongeschreven regels ; )

Similar Posts

24 Comments

 1. Wij lieten de kerstboom altijd tot mijn verjaardag staan en eigenlijk doen we dat nog steeds als we een kerstboom zouden nemen. Pas na mijn verjaardag werd hij opgeruimd. Of we dit jaar een boom optuigen? Waarschijnlijk niet. Onze huiskamer is vierkant, daardoor heb je eigenlijk geen ruimte voor een kerstboom. Een kleine kerstboompje kan op de vensterbank, maar dan heeft Rosie weer geen ruimte om te lopen, zitten of te slapen. Dus dit jaar geen boom, maar wel een kerstster, zo 6-lampjeding en een kerstkrans op de deur. That’s its.

 2. Inderdaad mijn schoonmoeder die Duitse was vertelde dat de kerstboom pas op 24 december gezet werd. Met echte kaarsjes en alle pakjes eronder. Haar oma ging dan met haar en haar broer schaatsen. Pas als de kerstboom stond en de kaarsjes brandden mochten ze de kamer in om vol verwondering naar de versierde kerstboom te kijken en de pakjes te openen. Wij zetten de kerstboom 1 week voor Kerstmis.

 3. Hier in Denemarken wordt op de meeste plaatsen de kerstboom ook pas een paar dagen voor kerst gezet. Eigenlijk de 24.ste, maar voor het gemak een paar dagen eerder. Pakjes eronder Yes.

 4. Je bedoelt den ik de eerste advent zondag. Advent is geen feestdag met een datum maar de periode, van ongeveer 4 weken, voor Kerst.

 5. Meestal vlak na Sinterklaas. En dan meestal in het weekend omdat er dan meer tijd is. Vlak voor kerst heb ik ook geprobeerd maar ik hou het toch op net na de Sint. Hoewel het weleens door uitstel later wordt…

 6. In vorige jaren meestal in de eerste van December maar ook soms helemaal geen boom .De heel grote mooie kunstboom doen we niet want dan ben ik 3/4 dagen bezig om hem te krijgen zo ik het wil en dat is ons nu even teveel werk .Maar er staat nu al een mooi klein echt boompje zo’n 65 cm ,de lichtjes er al in en morgen wat kleine versiering .Vandaag op de mooie grote kerstmarkt in het tuincentrum wat mooie kleine zachtgroene dingetjes gekocht om hem te versieren .Erg vroeg dit jaar maar acht we doen het allemaal op onze eigen manier .En datums trek ik me niets van aan

 7. Nooit voordat Sinterklaas weg is was hier altijd de stelregel. Maar met twee speelse katten wordt het geen boom meer. Wel kerstversiering voor de ramen. en dat gebeurt in de week na Sinterklaas.

 8. Ik had altijd een hekel aan Kerstbomen versieren. Deed het wel maar met tegenzin en een mini boompje. In 2016 belandde mijn verkering op de IC vlak voor Kerst. In de hal van het ziekenhuis stonden grote Kerstbomen. ‘Als-ie het redt, zet ik volgend jaar een enorme Kerstboom’. dacht ik. Toen hij het ziekenhuis uit kwam, werd in het ziekenhuis de Paasversiering opgehangen. Maar toen het weer Kerst werd, heb ik een grote boom gezet! Doe ik sindsdien elk jaar. Maar wel pas na 6 december.

 9. Heel vroeger zette mijn oma de kerstboom van 24 december tot en met 15 januari (noveen, oftewel negen dagen na Drie Koningen.) Geen sinecure om de boom drie weken ‘goed’ te houden.

  Sinds de jaren negentig heb ik een ‘bijna-niet-van-echt-te-onderscheiden-kunstboom’ van 2.15 m, maar het is een echt bouwpakket. Ieder jaar raap ik steeds meer een beetje moed bij elkaar, omdat alle takken uit- (en ingevouwen) moeten worden. Ieder takje, beter gezegd naaldje gaat door mijn handen. Het begint al met de takken per kleurgroep uit de doos te halen, omdat ik die onmogelijk kan tillen. Met een vrolijke kerstmuziekje zoek ik het bouwplan en de voetstandaard op…. Dan de boomschort om de voet van de boom en ja.. nu weet ik het weer… de onderste rij begint met de takken met de gele stippen. De boom staat anderhalf uur later fier in de kamer, maar het lichtjesfeest begint pas echt met het aanbrengen van de lampjes. Opgelucht als alles om 22:30 uur in de boom geklemd zit en brandt.
  Deel drie start de tweede avond: het vullen van de boom met heirloom kerstballen (lees oud en fragiel maar vol herinneringen), sterren, vogels, harpen, engelen, linten, kralen en afgewerkt met de glimmende, vintage piek. Het zetten van de kerstboom is een klus, die bij voltooiing veel voldoening geeft. Elk jaar heb ik even de verleidelijke gedachte om een alles-in-een-boom te kopen met lichtjes. Hup uitklappen en vullen. Maar wat dan met de oude boom? Net echt, echt nep. Ik besluit dan om mijn geduld weer een jaartje op de proef te stellen en te wachten tot er een mooi moment komt om hem over te dragen? Aan een tantezeggers misschien?
  De derde avond is alles vergeten en geniet ik weer evenveel van de versierde boom en het versierde huis als voorgaande jaren. En dat tantezeggertje? Dat mag nog even wachten.

 10. Mijn dochter zette haar boom al de eerste week van november neer. Het is aan het eind van het jaar altijd een moeilijke periode voor haar. De kortere, donkere dagen maken haar neerslachtig en dit jaar is het nog zwaarder. Mam ik ga mijn boom zetten zei ze begin november, ik weet het , het is wel erg vroeg, maar ik heb behoefte aan licht en gezelligheid in huis. Moet wel bekennen dat ik dan blij ben dat ze nu op zichzelf woont, want zo vroeg al een kerstoom? Ik vind het niks, zeker omdat ik een huis heb waar je geen kamer af kan sluiten en haar katten niet alleen in de kamer met de boom kunnen zijn. Bij haar flatje kan dat wel, dus overdag staat de boom veilig. Zelf ga ik denk ik kort voor kerst op zoek naar een klein echt boompje en dat mag dan blijven staan tot na oud en nieuw, voor mij lang genoeg.

 11. Bij mij komt de kerstboom er niet in. Nooit, overigens. Ik vind het zo’n rommel. Als ik ‘s avonds mijn rondje loop, zie ik er steeds meer verschijnen. Dat is dan wel weer leuk om te zien, maar ik ben vooral blij dat ik er in mijn eigen huis geen last van heb;).

 12. Ik ga zeker de boom opzetten, maar pas na Sinterklaas.
  Jongetjes kijken hier ook regelmatig Sinterklaasjournaal, dus Sint weg, Kerstboom erin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.