Reacties

Wanneer mag je de kerstboom zetten? — 34 reacties

 1. Wij lieten de kerstboom altijd tot mijn verjaardag staan en eigenlijk doen we dat nog steeds als we een kerstboom zouden nemen. Pas na mijn verjaardag werd hij opgeruimd. Of we dit jaar een boom optuigen? Waarschijnlijk niet. Onze huiskamer is vierkant, daardoor heb je eigenlijk geen ruimte voor een kerstboom. Een kleine kerstboompje kan op de vensterbank, maar dan heeft Rosie weer geen ruimte om te lopen, zitten of te slapen. Dus dit jaar geen boom, maar wel een kerstster, zo 6-lampjeding en een kerstkrans op de deur. That’s its.

 2. Inderdaad mijn schoonmoeder die Duitse was vertelde dat de kerstboom pas op 24 december gezet werd. Met echte kaarsjes en alle pakjes eronder. Haar oma ging dan met haar en haar broer schaatsen. Pas als de kerstboom stond en de kaarsjes brandden mochten ze de kamer in om vol verwondering naar de versierde kerstboom te kijken en de pakjes te openen. Wij zetten de kerstboom 1 week voor Kerstmis.

 3. Meestal vlak na Sinterklaas. En dan meestal in het weekend omdat er dan meer tijd is. Vlak voor kerst heb ik ook geprobeerd maar ik hou het toch op net na de Sint. Hoewel het weleens door uitstel later wordt...

 4. In vorige jaren meestal in de eerste van December maar ook soms helemaal geen boom .De heel grote mooie kunstboom doen we niet want dan ben ik 3/4 dagen bezig om hem te krijgen zo ik het wil en dat is ons nu even teveel werk .Maar er staat nu al een mooi klein echt boompje zo'n 65 cm ,de lichtjes er al in en morgen wat kleine versiering .Vandaag op de mooie grote kerstmarkt in het tuincentrum wat mooie kleine zachtgroene dingetjes gekocht om hem te versieren .Erg vroeg dit jaar maar acht we doen het allemaal op onze eigen manier .En datums trek ik me niets van aan

 5. Nooit voordat Sinterklaas weg is was hier altijd de stelregel. Maar met twee speelse katten wordt het geen boom meer. Wel kerstversiering voor de ramen. en dat gebeurt in de week na Sinterklaas.

 6. Ik had altijd een hekel aan Kerstbomen versieren. Deed het wel maar met tegenzin en een mini boompje. In 2016 belandde mijn verkering op de IC vlak voor Kerst. In de hal van het ziekenhuis stonden grote Kerstbomen. ‘Als-ie het redt, zet ik volgend jaar een enorme Kerstboom’. dacht ik. Toen hij het ziekenhuis uit kwam, werd in het ziekenhuis de Paasversiering opgehangen. Maar toen het weer Kerst werd, heb ik een grote boom gezet! Doe ik sindsdien elk jaar. Maar wel pas na 6 december.

 7. Heel vroeger zette mijn oma de kerstboom van 24 december tot en met 15 januari (noveen, oftewel negen dagen na Drie Koningen.) Geen sinecure om de boom drie weken 'goed' te houden.

  Sinds de jaren negentig heb ik een 'bijna-niet-van-echt-te-onderscheiden-kunstboom' van 2.15 m, maar het is een echt bouwpakket. Ieder jaar raap ik steeds meer een beetje moed bij elkaar, omdat alle takken uit- (en ingevouwen) moeten worden. Ieder takje, beter gezegd naaldje gaat door mijn handen. Het begint al met de takken per kleurgroep uit de doos te halen, omdat ik die onmogelijk kan tillen. Met een vrolijke kerstmuziekje zoek ik het bouwplan en de voetstandaard op.... Dan de boomschort om de voet van de boom en ja.. nu weet ik het weer... de onderste rij begint met de takken met de gele stippen. De boom staat anderhalf uur later fier in de kamer, maar het lichtjesfeest begint pas echt met het aanbrengen van de lampjes. Opgelucht als alles om 22:30 uur in de boom geklemd zit en brandt.
  Deel drie start de tweede avond: het vullen van de boom met heirloom kerstballen (lees oud en fragiel maar vol herinneringen), sterren, vogels, harpen, engelen, linten, kralen en afgewerkt met de glimmende, vintage piek. Het zetten van de kerstboom is een klus, die bij voltooiing veel voldoening geeft. Elk jaar heb ik even de verleidelijke gedachte om een alles-in-een-boom te kopen met lichtjes. Hup uitklappen en vullen. Maar wat dan met de oude boom? Net echt, echt nep. Ik besluit dan om mijn geduld weer een jaartje op de proef te stellen en te wachten tot er een mooi moment komt om hem over te dragen? Aan een tantezeggers misschien?
  De derde avond is alles vergeten en geniet ik weer evenveel van de versierde boom en het versierde huis als voorgaande jaren. En dat tantezeggertje? Dat mag nog even wachten.

  • Je hebt het prachtig verteld Gonny! Het klinkt mij in de oren of het proces van het zetten ook al een ervaring op zich is. Ik vind het heel bijzonder kllinken.

 8. Mijn dochter zette haar boom al de eerste week van november neer. Het is aan het eind van het jaar altijd een moeilijke periode voor haar. De kortere, donkere dagen maken haar neerslachtig en dit jaar is het nog zwaarder. Mam ik ga mijn boom zetten zei ze begin november, ik weet het , het is wel erg vroeg, maar ik heb behoefte aan licht en gezelligheid in huis. Moet wel bekennen dat ik dan blij ben dat ze nu op zichzelf woont, want zo vroeg al een kerstoom? Ik vind het niks, zeker omdat ik een huis heb waar je geen kamer af kan sluiten en haar katten niet alleen in de kamer met de boom kunnen zijn. Bij haar flatje kan dat wel, dus overdag staat de boom veilig. Zelf ga ik denk ik kort voor kerst op zoek naar een klein echt boompje en dat mag dan blijven staan tot na oud en nieuw, voor mij lang genoeg.

  • Dat is inderdaad het voordeel van kinderen met hun eigen huis. Het biedt ruimte om dingen op hun eigen manier te doen, en voor ouders kan dat zeker ook fijn zijn.

 9. Bij mij komt de kerstboom er niet in. Nooit, overigens. Ik vind het zo'n rommel. Als ik 's avonds mijn rondje loop, zie ik er steeds meer verschijnen. Dat is dan wel weer leuk om te zien, maar ik ben vooral blij dat ik er in mijn eigen huis geen last van heb;).

 10. Wanneer jij dat wilt! Wij pas na Sinterklaas.
  Dit jaar laat ik 'm denk ik gewoon staan. Ieder jaar gaat de tijd sneller. Hoeft dat ding niet terug in de doos (-:

 11. Wat jij wilt, al doe je het eind oktober.
  Volgens mij lig ik in je spam. Stuur me gerust met de Sint mee naar Spanje. Kom ik in het voorjaar weer terug.

 12. Een ieder moet dat zelf weten. Ik doe er niet aan mee en laat zo'n ding liever in het bos staan.

  Advent heeft volgens mij met het Christendom van doen. De Kerstboom stond niet in de stal en werd niet meegesjouwd door de 4de wijze uit het oosten, maar is gepikt uit een oud Germaans Joelfeest dat de dagen langer gaan worden. Zou dus denken aan 21 december.

  Hier heb ik de afgelopen weken al flink wat Sinterklaasbomen gezien. Blijf ze zo noemen tot 6 december.

 13. Ik krijg grote behoefte aan gezellige lampjes als het daglicht minder wordt. Het liefste zou ik de kerstboom dan begin november neerzetten en laten staan tot begin maart. Maar dat vind ik dan een beetje raar. Dit jaar heb ik voor mijzelf de ideale oplossing gevonden: ik heb een lichtboompje aangeschaft. In mijn geval een nepboompje met kale takken en ledlichtjes erin, 150 cm hoog. Kan het hele jaar blijven staan! En ik kan hem aandoen als het vroeg donker wordt of op heel grijze dagen waarop het de hele dag niet licht lijkt te worden. Misschien zet ik niet eens meer een kerstboom neer.

  groetjes, Alice K.

  • Wat een fijne oplossing Alice! Ik las ook ergens dat voor veel mensen de kerstboom welkome verlichting brengt in deze donkere dagen. Dan snap ik heel goed dat je hem al vroeg in het jaar wilt zetten. En waarom ook niet.

 14. Zelf kocht ik dit jaar voor het eerst een kunstboom en die zet ik binnenkort neer, weet nog niet wanneer. Mijn dochter heeft ook een kunstboom en die zet ze al vrij vroeg neer. Ze is in de wintermaanden vaak heel down en zeker dit jaar omdat er van alles speelt, PTTS therapie en WIAaanvraag etc. De kerstboom opzetten is dan een beetje afleiding en geeft een beeetje licht in deze voor haar sombere maand. Vorig jaar stond hij zelfs al in November, dus is ze voor haar doen vrij laat. Gelukkig is iedereen vrij om te bepalen wanneer je de kerstboom zet , al snap ik dat mensen met kleine kinderen er voor kiezen om het pas na Sinterklaas te doen.

  • Wat fijn voor je dochter dat de kerstboom zetten haar helpt! Alles wat helpt vind ik altijd de moeite waard. Wij hebben trouwens ook een kunstboom. We gaan hem a.s. zondag zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder