Wanneer kerstboom weg?

wanneer kerstboom weg

Wanneer mag de kerstboom weg?

Want eigenlijk jeuken mijn handen om onze kerstboom weg te doen.

kerstboom opruimen

Op Facebook zag ik diverse berichten voorbij komen van mensen die vandaag de kerstboom opruimen.

Zelf voel ik het ook wel een beetje kriebelen eerlijk gezegd.

Maar vandaag heb ik geen tijd om hem op te ruimen, omdat mijn man ooit zo eigenwijs was om ter wereld te komen op de dag na Kerstmis.

Wanneer kerstboom weg?

Ik houd me in! Want ik vind dat ik hem toch minstens moet laten staan tot vrijdag 2 januari…

Officieel schijn je de kerstboom namelijk te moeten houden tot Driekoningen.

Maar dat is pas op 7 januari. En dat heb ik nog nooit gehaald. Nee, ik mik op vrijdag!

Wanneer kerstboom opruimen? Dit zeggen jullie op 27 december

 • Volgende week ergens denk ik. Hij is van hout, en wil hem straks op kantoor in mijn nieuwe huis zetten en als prikbord gebruiken haha. (Pinkpress)
 • Meestal pas in januari. Het is de taak van mijn man en ik bemoei mij er daar zo min mogelijk mee. (Fleur)
 • Onze kerstboom doen we begin januari weg. Vind het net leuk dat die er staat. (Tania)
 • De ochtend na kerst hebben we hem gelijk opgeruimd. (Huiselijk genoegen)
 • Het wordt door de gemeente geregeld. Op een vastgesteld tijdstip ( in dit geval as woensdag) staan er een paar gemeentewerkmannen klaar op een centraal punt in het dorp. Daar kunnen ze hun bomen dan brengen. Per ingeleverde boom krijgen ze €0,50. De bomen gaan dan meteen de versnipperaar in.
  Zo voorkomen ze spontane vreugdevuren en overlast met oud en nieuw. (Grietje)
 • Ik ruim het het liefst zo laat mogelijk op. 6 januari zegt mijn man altijd (omdat het drie koningen is?). Nu is het vrij subtiel ingericht en hebben we kerstbomen (ja, twee kleintjes) met kluit en dus vallen ze niet uit. Ik vind het altijd erg dubbel als de boom weer weg moet. Het is lekker opgeruimd, maar het is ook gelijk zo kaal. Gelukkig is het zo weer kerst. (Rachel)
 • Gefeliciteerd met je man! Wij halen ‘m denk ik na oudjaar weg. (Susan)
 • Wij halen hem van het weekend weg, vind de boom super gezellig maar met 2 grote jonge honden in huis een ware beproeving haha we hebben er al kunstballen in maar ook die vinden ze erg leuk ;-) (Eurominderen)
 • He, wat stom dat je man uitgerekend vandaag jarig moet zijn! Maarre, gefeliciteerd! Wij hebben een ienieminie boompje op tafel staan, maar ik geloof dat die morgen de vuilnisbak ingaat. Wel even als mijn zoon niet kijkt, anders zal ie vast gaan brullen, haha. (Eke)
 • Ik ruim de kerstboom meestal te laat op dus meestal rond 15 januari. ;) (Elke)
 • Wij hebben dit jaar even geen kerstboom… Volgend jaar koop ik een kunstboom. Die ruim ik dan aan het eind van de kerstvakantie op. Ook met oud en nieuw vind ik de boom namelijk nog gezellig. Daarna mag ie van mij weg! (Marieke)
 • Hier blijft de kerstboom staan tot volgend jaar. Wel zo gezellig om tijdens oud en nieuw nog de kerstboom te hebben staan. Ik denk dat ik hem dan het weekend daarna opruim omdat ik eerder geen tijd heb. (Zuinige Zeeuw)Gefeliciteerd met de jarige! Mijn (mini) kerstboom staat nog. Morgen ruim ik de kerstboel op! (Thea)
 • Rond 8 januari, maar liever nog later. (Hanny)
 • Ik ben geschokt! Nu al de kerstboom opruimen?! Nee ik kan hem nog lang niet missen. Het zijn nog zulke donkere en korte dagen. Dus hier blijft hij zeker tot en met Driekoningen staan en daarna hangt het er een beetje vanaf op welke dag ik tijd heb om alles weer naar zolder te brengen….
  Het is trouwens maar een kleine kunstkerstboom, staat niemand in de weg en dus ook geen vallende naalden.  Trouwens nog hartelijk gefeliciteerd met je man! (Alice)
 • Hier geen kerstboom maar wel een paar mooie takken in een grote pot met oasis gestoken. Een paar lichtjes in en een paar rode hartjes. Het ruikt hier heerlijk naar den. Ik laat ze denk ik toch nog eventjes staan. (Bernadette)
 • Gefeliciteerd met je man :) ik had ook al een beetje kriebels vandaag om de kerstboom op te ruimen maar was te lui :) deze week ruim ik hem wel op. (Sammie)
 • Hier 2 of 3 januari, Net als ik het zat ben :) (Lodi)
 • Hier is vaak de regel op 3driekoningen dan komt meestal de dag nadien de gemeente hem ophalen. (Cindy)
 • Wij ruimen onze boom pas op in januari, net voor ze de kerstbomen komen ophalen in de straten. (Debby)
 • Waarschijnlijk ook al deze week ergens. Tijd voor een nieuw jaar :)(Aniek)
 • Hahhaa gefeliciteerd met je man! Ik wil hem eigenlijk ook wel opruimen…. Maar nu geen zin meer in.. Morgen! (Cassandra)
 • Het liefst zo snel mogelijk haha hij neemt zoveel ruimte in beslag. (Michelle)
 • 2 of 2 januari altijd, vind het teveel gedoe om alles neer te zetten en hangen voor maar paar dagen 14 dagen is prima. (Lot)
 • Ik heb geen kerstboom maar een pot met omgekeerde wortelstronk met daarin antieke kerstboomvogeltjes en een inmiddels 30 jaar oud wat aangepast klein kunstboompje met daarin de rest van de oude vogeltjes, kerstgroepje onder een stolp en een draadmandje met oude kerstballen. Alles blijft traditioneel staan tot driekoningen, eerder opruimen zou ongeluk brengen vlg de legende ;)). Daarna blijven de dingen staan die niet specifiek kerstig zijn maar eerder meer winterse decoratie tot het niet mooi meer is of ik het zat ben. Ik moet wel zeggen dat ik pas 1 à 2 dagen voor kerst alles neerzet dus zolang staat het er uiteindelijk niet. (Leontine)
 • Meestal tot in de eerste week Januari Maar nooit later dan 6 Januari ( 3 koningen) (Anita)
 • Onze kleindochter is nog tot donderdag bij ons. Maar vrijdag ruim ik dan wel meteen de kerstboom op. Ook wel weer lekker alles opgeruimd naar de zolder. (Trude)
 • Ik ruim hem niet op, omdat hij er niet staat, ik zet nooit een kerstboom, ik heb zo wie zo al de grootste hekel aan die feestdagen, ben ook altijd weer heel blij als het 2 januari is, maar ja je moet er door, of je wil of niet. (Elly)

Zie ook: Wanneer kerstboom zetten?

Heb jij de kerstboom nog staan? En hoe lang nog?

Similar Posts

27 Comments

 1. ja hier staat hij nog maar moet er eigenlijk dringend uit is al voor de helft kaal e n als je hem aanraakt dan hoor je een lawine van vallende naalden. maar hij blijft in principe staan tot na oud en nieuw. trouwens nog nooit zon slechte boom gehad die van 2012 en 2013 heb ik zelfs nog op de koningininendagmarkt verkocht. dat was dolle pret wie verkoopt er dan nog kerstbomen haha

 2. Eerlijk? Heb hem afgelopen zondag al weggehaald, zodra kerst voorbij is vind ik er niks meer aan. Heerlijk, gelijk weer een opgeruimd huis. De boom is inmiddels in stukjes gehakt (niet door mij uiteraard hahahaha) en gaat vanavond de vuurkorf in.

 3. Ik heb veen kerstboom, maar wel een sterretjesslinger rond een spiegel en bovenop de kast staan allemaal kerst/nieuwjaarsdagen. Die gaan morgen weg. Ik vond het dit jaar wel weer heel leuk om kaarten te krijgen en ga ze volgend jaar ook weer sturen. Maar idd voor nu is het wel weer mooi geweest.
  Heb even pauze van mijn werkzaamheden. Er staat een glutenvrije, suikerarme, appelrozijnencake te garen in de wonderpan (hoe alternatief wil je het hebben ;-) )
  Straks nog eisalade en tonijnsalade maken voor op toastjes. Dat zijn bij ons glutenvrije geroosterde boterhammetjes dit jaar. Ik was voor glutenvrije, zoute crackers in een winkel en daar had ik de glutenvrije mazzel van het jaar want een groot deel van het assortiment was 75% afgeprijsd. Ik heb nu dus een kast vol voorraad :D
  Tussendoortjes zijn hier voor het hele gezin meestal glutenvrij en zo hieven we vanavond geen rekening te houden met besmettingen. En dat is voor ons allemaal wel zo’n relaxed.
  Gezellige jaarwisseling vanavond en alle goeds voor het nieuwe jaar!

 4. Morgen gaat de kerstboom er uit maar als ik er niet aan toe kom ivm af te leggen visite, dan gebeurt het zondag. Vind het wel fijn bij het opruimen dat manlief dan ook thuis is, want dan kan hij zich om de kinderen bekommeren. En dan lap ik meteen de ramen, goed stofzuigen en dan kan het er weer even tegenaan.
  6 januari heb ik nog nooit gehaald, ondanks een kunstboom. Ik ruim op, op een vrije dag en als manlief dus thuis is.

  1. Misschien ga ik de boom dan toch ook maar morgen vast doen. Ik heb echt zin om dat ding op te ruimen! Ik kan me voorstellen dat het handig is als je man ondertussen op de kinderen kan letten.

 5. Bij ons staat de boom nog, maar het begint een treurig geval te worden, met vooral onderaan droge, hangende takken. Nog even en de ballen glijden er vanzelf vanaf!
  Ik heb gisteren aangekondigd dat we morgen de boom gaan aftuigen en opruimen. Lijkt me een duidelijk en goed begin van het nieuwe jaar :-)

 6. mijn kerstboom betond dit jaar uit hele grote dennentakken die op mijn werk weggegooid werden. ik had er een miniboompje mee gefrobeld voor in mijn antieke kerstboomstandaard die ik van de zomer op een rommelmarkt kocht. de takken begonnen flink uit te vallen en heb daarom het miniboompje weggedaan en ja dan ook maar gelijk de andere kerstspullen en alhoewel ik het altijd erg gezellig vind al die kerstspulletjes vind ik een opgeruimd huis ook wel weer erg fijn.

 7. Ik zat gisteren ook al met jeukende handen, ik wil weer ruimte hebben in de woonkamer!
  Ik denk dat de mijne maandag weggaat als de kinderen weer naar school zijn.
  En tja die driekoningen, ik kom uit een katoliek gezin dus dat werd nog uitgebreid geviert in de kerk. En idd daarna werd de boom pas opgeruimd. Gelukkig doet hier niemand daar moeilijk over ;)

  1. Wel bijzonder dat die Driekoningen in de kerk werd gevierd! Ik ken het alleen van horen zeggen. Ik ben Nederlands-Hervormd opgegroeid en kende die feestdag helemaal niet.

  2. Dat is idd grappig. Wist wel dat niet iedereen het kende, bij de protestant-christelijke school van mijn kinderen doen ze er ook niks mee.
   Het was wel een kinderfeest in de kerk. Het verhaal werd nagespeeld en we kregen allemaal een stuk koek/cake. In drie stukken zat een boon en die kinderen kregen een mantel en mochten een daglang koning zijn.
   Maar hoe dat was dat weet ik niet want ondanks dat wij drie kinderen thuis hadden hebben wij nooit de bonen gevonden.

 8. Ik heb hem gister weggehaald. Ik wilde weer wat ruimte hebben en mijn handen jeukte om alles weer eens grondig schoon te maken.
  Dus kerstboom eruit. Meteen de ramen gedaan en de vitrage gewassen, alle meubels van hun plek en gereinigd en ingevet. Was lekker bezig dus de keuken ook maar van boven tot onder en van binnen en buiten gepoetst. Vroege voorjaarsschoonmaak zeg maar.
  Ingrid

 9. IK WIL drie koningen halen. Maar mijn echte boom niet. Die is kaal :(
  Dus ik denk dat het 1-1 opruimden wordt. Helaas.

  Hoewel ook wel lekker weer ruimte in huis en dat tapijt van naalden blijvend het huis uit!

 10. De kerstboom blijft staan tot na de drie koningen en word de volgende dag opgehaald door de gemeente :) Mensen die de kerstboom meteen de dag erna weg doen snap ik nooit zo goed. Want het is zo genieten! Dat ik er zeker nog even langer van wil genieten.

 11. Ik HOU van onze kerstboom! De dag na Sinterklaas kan ik niet wachten om onze nepper van zolder te trekken. Dit jaar heb ik allemaal nieuwe versiering gekocht, dus was ik zo mogelijk nóg enthousiaster om hem op te zetten. Maar nu de kerstdagen achter de rug zijn en het nieuwe jaar is begonnen, mag hij er ook wel weer uit. Misschien vandaag zelfs nog.

  Trouwens, ik wens je een heel fijn, vrolijk, gezellig, sportief, gelukkig en gezond nieuw jaar!

 12. Hier blijft de kerstboom staan totdat ik deze zat ben. Maar ik vind het reuze gezellig al die lampjes in de boom. Als ik de boom opruim en weer op zolder opberg dan is het ineens zo’n kale, lege plek.
  Het kan best zijn dat de boom na 10 januari nog staat, ik durf er niks van te zeggen. Voor hetzelfde geld is de boom maandag toch weg.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.