Sinterklaascadeautjes of kerstcadeautjes?

Sinterklaascadeautjes of kerstcadeautjes?

Soms worden je principes en overtuigingen ingehaald door de tijd.

Bijvoorbeeld als het gaat om de kwestie Sinterklaascadeautjes of kerstcadeautjes.

In 2009 schreef ik onderstaande blogpost over ons Sinterklaasfeest, en mijn overtuiging dat Kerstmis geen feest is voor cadeautjes.

Dat vind ik nog steeds, maar door veranderende omstandigheden in ons gezin leggen we op dit moment een kerstcadeautje onder de kerstboom...

Ondanks mijn overtuiging dat bij het vraagstuk Sinterklaascadeautjes of kerstcadeautjes het antwoord is: 'Sinterklaascadeautjes!'

Sinterklaascadeautjes of kerstcadeautjes: plaagfeest versus kerstfeest

Sinterklaas heeft ons gezin bezocht met een jutezak vol cadeautjes en surprises, en nu verkeren we in aangename zondagsrust. De kinderen zitten lekker te spelen, en kunnen afkicken van alle spanning. Het is me dit jaar goed gelukt niet te veel zooi voor de kinderen te kopen. Eerdere jaren ging ik me nog weleens te buiten aan cadeaus bij de Kruidvat en de Action, omdat het allemaal zo goedkoop was. Maar vaak was het van dat spul dat al kapot ging als je er naar keek.

Dit jaar heb ik mezelf strak gehouden, en alleen goede dingen gekocht, maar bovenal: niet te veel.

Zie ook mijn post over de zogenoemde 4 cadeautjes regel!

Sinterklaas is tenslotte een soort 'plaagfeest' met surprises en gedichten, en ik wil dat dit aspect centraal staat als we het vieren, en niet de hoeveelheid cadeaus. Minder consumptie, en meer persoonlijke surprises en gedichten!

En dus heb ik me een slag in de rondte geknutseld, en Zwarte Pieten gemaakt, een bloemkool van karton, een brandweerhelm veranderd in een 'thinking cap' en mijn eigen zilvervloot gebouwd.

Sinterklaascadeautjes of kerstcadeautjes: cadeautjes met Kerstmis

Om die reden zal ik ook niet gauw Kerstmis tot cadeaufeest bombarderen. In de eerste plaats omdat ik Kerstmis 'het feest van de geboorte van het kindje Jezus' vindt, en in de tweede plaats omdat cadeautjes met Kerstmis niet gepaard gaan met het vermanende vingertje. Dus geniet ik ieder jaar van de Sinterklaaspret en maak mij vervolgens op voor het meer verstilde Kerstfeest.

Sinterklaasfeest is een feest van de moraal

sinterklaascadeautjes of kerstcadeautjes
In zijn grote rode boek houdt de Sint bij wat je hebt gedaan!

Ik vond dit interessante stukje over de achtergrond van Sinterklaas!

'Sinterklaas is een feest van de moraal. De grenzen tussen goed en kwaad worden nog maar eens benadrukt. Vroeger werd de Sint door ouders vaak gebruikt om raddraaiers in het gareel te houden.

Wie zich niet gedroeg, kreeg geen cadeautje. Wie ongehoorzaam bleef, kon rekenen op een enkeltje Spanje in de zak van zwarte piet. 'Dreigen met Sinterklaas is inmiddels taboe. Toch wordt Sinterklaas nog steeds als opvoedingsmiddel gebruikt,' stelt dr. Goedroen Juchtmans.

'Anders dan de Kerstman is de Sint geen lieve-opa-figuur. De Sint beslist over braaf en stout en zou rechtvaardig in dat oordeel zijn. Angst en onzekerheid horen bij de komst van Sinterklaas.'

Niet alleen kinderen worden door de Sint op goed of verkeerd gedrag gewezen!

Volwassenen krijgen ook op hun kop van Sinterklaas

Ook volwassenen worden met hun neus op slechte eigenschappen gedrukt. Aan de hand van surprise en gedicht roepen we onze naasten tot de orde.

'De surprise hoeft niet vleiend voor de ontvanger te zijn.Integendeel: zwakke punten worden op een ludieke manier uitvergroot en bekritiseerd. Eenmaal per jaar kun je de Sint laten zeggen dat je vader er een potje van maakt en je baas geen ruggengraat heeft, om alle 364 dagen daarna weer gewoon hun gezag te erkennen.'

Sinterklaascadeautjes of kerstcadeautjes? Nawoord in 2023

Als ik mijn overwegingen over cadeautjes voor Sinterklaas of Kerst lees, dan ben ik het erg met mezelf eens in de kwestie Sinterklaascadeautjes of kerstcadeautjes.

Dat is normaliter erg prettig, ware het niet dat ik anno 2023 dus niet leef naar deze innerlijke overtuiging...

Ik denk dat ik toch eens ga overleggen met de rest van het gezin.

Leestips

Lees ook: Zwarte Pieten spel.

Geef jij Sinterklaascadeautjes of kerstcadeautjes? En wat betekenen de verschillende feesten voor jou?

Similar Posts

15 Comments

 1. Voor ons horen bij Sinterklaas cadeautjes. Ook nu de jongste 12 is hebben we nog uitgebreid Sint gevierd gisteren.Het is ook naast hun veraardag de enige keer per jaar dat ze cadeautjes krijgen. En ook de oudere kinderen vinden dat gezellig. Kerst is voor ons de viering van de geboorte van Jezus. Op kerstavond gaan we altijd gourmetten met ca. 12 personen maar dat is ook het enige extra wat we met de kerst doen. Vaak hebben we wel iets extra gekregen in de vorm van kerstpakketten of een rollade ofzo. Maar uit eten gaan we nooit met de kerst. Vinden we niet gezellig. Cadeautjes doen we niet met de kerst.

  Noenie

 2. Ook bij ons wordt Sinterklaas gevierd.De jongste is 17 maar het gaat om de gezelligheid zeggen wij.Met kerst vieren wij de geboorte van Jezus en gaan naar de kerk .Ik zal een link naar jullie op onze weblog zetten, wil je er één terug zetten ?

 3. Ben het helemaal met je eens. Ook wij hebben dit keer minder uitgegeven, maar wel enorm genoten. Kerst staat bijons ook in een ander teken. Ondanks dat het voor ons toch werkelijk een feest is (geboorte van onze Verlosser) geven wij niet om de cadeautjes onder de boom. Sinterklaas blijft in deze voor ons zeker de baas! ;o)

 4. Wij geven ook cadeautjes met Sinterklaas; Kerst is voor ons de geboorte van Jezus. Die proberen we zo sober mogelijk te vieren. Als tegenhanger van alle opsmuk en om duidelijk te maken waar het met Kerst echt om gaat!

 5. wij zijn subbit gestopt met sinterklaas toen onze zoon vroeg of hij niet lief was geweest. hij kreeg (zoals bij ons gebruikelijk. een nieuwe pyjama, een boek , iets wat hij heel graag wilde en een chocolade letter. maar in zijn klas kregen kinderen playstations , etc etc. en hij was er zo verdrietig om dat wij het direct afgeschaft hebben ( inmiddels wel 25 jaar geleden ;) )

 6. Nog altijd stoppen we bij elkaar een Sinterklaascadeautje met gedicht in de schoen. Met Kerst zijn er nooit cadeautjes geweest.

 7. Jij noemt het woord 'verstild' bij Kerst. Dat vind ik nu eens een mooi woord. Hier ook geen cadeaus met Kerst, maar alleen met Sinterklaas. Voor mij prima.

 8. Bij ons in België wordt Sinterklaas en Kerst gevierd met cadeautjes. Alleen hebben onze kinderen, reeds vanaf de leeftijd van 10 jaar, steeds
  examens of proefwerken in school als Sinterklaas komt. Hierdoor kunnen ze nauwelijks genieten van hun dagje Sint en moeten studeren. Gelukkig brengt de Kerstman dan nog wat vreugde.

  1. Wat sneu voor de kinderen Marieline. En ook wel een zeer ongelukkige timing van de proefwerken! Zo had mijn jongste dochter altijd proefwerkweek na elke vakantie, waardoor ze helemaal niet kon ontspannen. In zo'n geval kan de timing beter vind ik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.