Wanneer vertel je je kind dat Sinterklaas niet bestaat, en hoe?

 

nep sinterklaas

Sommige kinderen raken erg overstuur….

Ik heb het altijd een heikel punt gevonden: wanneer, en hoe vertel je je kind dat Sinterklaas niet bestaat?

Wanneer vertel je je kind dat Sinterklaas niet bestaat? Als je kind 9 is

Mijn kinderen waren altijd zo goedgelovig dat ze geen enkel signaal afgaven dat ze nattigheid voelden. En omdat ik hen zo lang mogelijk wilde laten genieten van het Sinterklaasfeest stelde ik het moment van onthulling zo lang mogelijk uit.

Noodgedwongen verteld toen ze 9 waren

Het is zelfs zo dat ik het uiteindelijk noodgedwongen op 9-jarige leeftijd aan ze vertelde, omdat de andere kinderen uit de klas het allemaal al wisten. Op een gegeven moment kwam mijn dochter Teuntje verontwaardigd thuis over wat ze nu allemaal weer hadden gezegd in de klas. Namelijk dat Sinterklaas niet bestond. Zij was voor hem in de bres gesprongen. Toen vond ik dat ik haar niet langer in onwetendheid kon laten.

In mijn geval is het antwoord op de vraag: ‘Wanneer vertel je je kind dat Sinterklaas niet bestaat’ dus: 9 jaar. Maar ik heb het idee dat dit vrij laat was, en dat de meeste kinderen eerder op de hoogte zijn van het geheim.

Ik vind de zomer een goed moment

Daarnaast vind ik de zomer een goed moment om het geheim te onthullen. Je kind is er dan niet mee bezig, en de Sint ‘leeft’ dus op dat moment weinig voor je kind. Dat zal de klap verzachten.

Hóé vertel je je kind dat Sinterklaas niet bestaat?

Ik heb de onheilsboodschap altijd zo mooi mogelijk verpakt. Ik vertelde de kinderen dat het Sinterklaasfeest een groot spel is waaraan iedereen meedoet. Daarbij heb ik ze aangesproken in de taal die ze goed kennen, en begrijpen van spelletjes!

Je gaat nu naar een hoger level!

Kleine kinderen zitten nog op het ‘eerste level’, maar oudere kinderen mogen naar een hoger niveau! ‘En jij gaat nu door naar level 2!’ vertelde ik dan. Hoewel ze niet zo blij waren met het nieuws dat de Sint niet bestond, waren ze wel vereerd en trots dat ze al op zo’n hoog level zaten. Op het tweede level mag je namelijk zelf surprises en gedichten gaan maken, en cadeautjes kopen. Het tweede level gaat bovendien gepaard met nieuwe verantwoordelijkheden, want de dombo’s die nog op level 1 zitten moeten natuurlijk niets door krijgen.

Krijgen kinderen trauma’s van de onthulling dat Sinterklaas niet bestaat?

Die van mij hebben volgens mij geen trauma opgelopen, en ikzelf ook niet. Sterker nog, ik kan me niet eens meer herinneren dat mijn ouders me vertelden dat Sinterklaas niet bestond, noch hoe ik dat vond. Blijkbaar heeft het dus geen diepe wonden achtergelaten.

Nep sinterklazen

Inmiddels heb ik heel wat nep sinterklazen gezien. Ik vind het altijd weer bijzonder om te zien hoe accepterend kinderen kunnen zijn! Zo’n nep sinterklaas kan bijvoorbeeld ineens een grote bril dragen, of zijn baard is veel korter en gelig dan bij de ‘echte’ Sinterklaas. Voor kinderen maakt dat vaak helemaal niet uit. Zij accepteren zo’n nep sint gewoon als Sinterklaas! Een Sint kan er enorm laks uitzien, en toch gezien worden als de Sint!

sinterklaas

Ik ben de Echte Sint hoor! Geen nep sint!

Wanneer vertel je dat Sinterklaas niet bestaat: dit zeggen de Experts!

Op de site Centrum voor Jeugd en Gezin adviseren ze om je kind uit de droom te helpen rond de tijd dat hij of zij naar 6, 7 of 8 gaat en nog steeds in de Sint gelooft. Daarnaast noemen ze het moment waarop er op school lootjes getrokken wordt voor 5 december een belangrijk moment: vertel je kind vóór dat moment in de klas dat de Sint niet bestaat.

Ook op de site van Online Opvoedhulp wordt het moment dat je kind naar ‘de bovenbouw’ gaat genoemd als moment om het geheim van de goedheiligman te onthullen.

Hulp bij het onthullen van het geheim van de Sint

Er is een speciaal boek dat je kan helpen je kind te vertellen dat Sinterklaas niet bestaat. Je kunt het Het Grote Sinterklaasgeheim ook kopen voor 13,95 bij Bol.com.

Leestip

Voetbalveld surprise

Grand theft auto leeftijd

Heb jij nog kinderen die ‘geloven’. Zo niet: op welke leeftijd vertelde jij hen het grote geheim van de sint?

Deze post verscheen voor het eerst in 2012 en is geupdate!

59 Comments

  • Vlijtig Liesje
 1. VeggieMo
  • Vlijtig Liesje
  • Vlijtig Liesje
 2. Wen370
 3. Dee
  • Vlijtig Liesje
 4. Famke
  • Vlijtig Liesje
 5. willemien
 6. Tecla
 7. Lilith
 8. Mieke | Miek's Mind
 9. Linda schrijft ' t op
 10. Astrid
 11. Eva
 12. Hanke
 13. Petra
 14. Joyce Joshua
 15. Rie
 16. Cynthia
 17. Claire
 18. Frederique
 19. Jouvence

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh