Stamppot andijvie met 5 ingrediënten

stamppot andijvie

Stamppot andijvie maak ik regelmatig.

Qua uiterlijk vind ik altijd dat het een beetje op stamppot boerenkool lijkt. Zie ook mijn post Boerenkool koken. Maar waar ik stamppot boerenkool in de zomer niet zo geschikt vind, is stamppot andijvie dan wel prima. Als je het belangrijk vindt om groenten van het seizoen te eten: andijvie wordt geoogst van augustus t/m oktober!

Hieronder lees je hoe ik stamppot andijvie klaarmaakt.

Stamppot andijvie ingrediënten

Hieronder de ingrediënten die ik gebruik:

 • Kruimige aardappels
 • Andijvie. Ik koop meestal een zak voorgesneden andijvie van 500 gram. Voor drie personen is dat trouwens wel te weinig groente per persoon, want eigenlijk moet je 250 gram groente per persoon per dag.
 • Zak magere spekreepjes
 • 2 bouillonblokjes
 • Rookworst

Ik schil de aardappels, en doe die in een pan met water. Daarin doe ik 2 bouillonblokjes en vervolgens kook ik de aardappels. De bouillonblokjes vind ik lekker voor de smaak, maar er zullen vast mensen zijn die zeggen dat ze slecht en ongezond zijn.

IMG 6474

Magere spekreepjes bakken terwijl aardappels koken

Terwijl de aardappels koken bak ik de magere spekreepjes. Als de aardappels vrijwel gaar zijn doe ik aan het eind de andijvie erbij. Die kook ik dus eigenlijk maar heel kort mee. Het voordeel van de andijvie even kort met de aardappels mee koken is dat het dan krimpt en een stuk handzamer wordt.

IMG 6478

Hier is de andijvie al iets gekrompen:

IMG 6479

En voila, lekker hanteerbaar nu!

IMG 6480

Als de aardappels zacht zijn, giet je de aardappels met andijvie af en stamp je de aardappels fijn.

stamppot andijvie

Schep de boel vervolgens goed door elkaar. Van mijn moeder heb ik de geleerd om er een beetje melk doorheen te doen zodat het niet zo droog is.  Maar veel andere mensen kiezen voor jus. Schep tot slot de gebakken magere spekreepjes er door.

stamppot andijvie

Wij combineren de stamppot andijvie met rookworst.

stamppot andijvie

Stamppot andijvie met rauw andijvie

Maar je kunt er ook voor kiezen om de aardappels te koken, te stampen en dan pas de andijvie erbij te doen. Je eet de stamppot andijvie dan dus met rauwe andijvie. Op de site van het Voedingscentrum geven ze een recept met rauwe andijvie en amandelen. Rauw andijvie is supergezond en je hebt minder andijvie nodig, omdat het niet krimpt. De reden dat ik het toch even meekook is simpelweg gemakzucht.

Vegan stamppot andijvie

Mijn oudste dochter is veganist. Wil je vegan stamppot andijvie maken? Doe er dan geen melk door om het smeuïger te maken en vervang de magere spekreepjes met vegan spekreepjes.

Is stamppot andijvie gezond?

Hoe meer groente, hoe beter is mijn motto. Dus hoe meer andijvie je in je stamppot doet hoe gezonder. Andijvie zit vol vitamine A en C, en mineralen als calcium, ijzer en kalium. Ook bevat andijvie veel vitamine K, wat belangrijk is voor de aanmaak van bloed en botten.

Wat is jouw favoriete stamppot?

Similar Posts

18 Comments

 1. Ik heb er nu al zin in, maar wel zelf andijvie snijden, is een stuk goedkoper en gezonder. En natuurlijk zonder spek, want varkensvlees. ;-)

  Love As Always
  Dimario

  1. Ook heel lekker met een puntpaprika in reepjes gebakken erdoor (na het stampen). Vind hutspot met extra pastinaak en zoete aardappel ook heerlijk.

 2. Stamppot hebben nooit gedaan. We nemen altijd anders hoe het klaar maken. Het ziet wel erg lekker uit. Rouw in de stamppot lijkt me veel lekkerder. Fijne dag.

 3. Ik vind alle stamppotten lekker.
  Ook ik eet vaak vegan en gebruik ongezoete amandelmelk om de stamppot smeuiger te maken.

 4. Ik vind stamppot boerenkool het lekkerst. In plaats van spekjes doe ik er stukjes chorizo door. Rookworst erbij. En dan een beetje chilisaus er overheen.. Zo lekker. Andijvie heb ik nog nooit op. Ik schaam me diep. Binnenkort maar eens proberen.

 5. Mijn favoriet is boerenkool. Maar ik maak ook stamppot met andijvie, zuurkool, hutspot of spruitjes. Andijvie combineer ik liefst met gehaktballen, met jus.

 6. Voor stamppot maak ik gewoon een goed ssrdappelpuree en daar meng ik bij voorkeur gesneden rauwe raapstelltjes door, of dito andijvie, maar met verse botersla is ook heel smakelijk.
  Daar hoort natuurlijk vlees en een kuiltje jus bij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.