Boerenkool koken: zo doe je dat! Met 13 stappenplan.
Last updated on september 13th, 2024 at 01:13 pm
- Boerenkool: twee soorten voorgesneden
- 300 gram boerenkool, hoeveel aardappelen?
- 600 gram boerenkool hoeveel aardappelen?
- Boerenkool koken: hoe doe je dat?
- Hoe lang boerenkool koken?
- Stappenplan: boerenkool koken
- Hoe lang boerenkool koken?
- Eerst was mijn boerenkool niet zo lekker : (
- Hoe lang moet boerenkool koken in de snelkookpan?
- Kuiltje?
- Boerenkool: 65 recepten met boerenkool
- En dit zeggen jullie over Boerenkool maken
- Stamppot boerenkool maken: Pin voor later
Boerenkool koken is niet moeilijk, maar je moet wel even weten hoe het moet. Het is één van mijn favoriete eenpansgerechten.
Van mijn moeder heb ik geleerd dat boerenkool het lekkerste is als er een nachtvorst overheen is gegaan. Daarom koop ik het graag voorgesneden in de aanbieding. En gooi het dan in de diepvries. Mijn man heeft een tijdje terug zelf boerenkool gezaaid. Maar dat was geen succes. Het stond te verpieteren op het land… En die voorgesneden boerenkool is toch wel heel handig. Het maakt boerenkool koken makkelijker.
Boerenkool: twee soorten voorgesneden
Afhankelijk van je smaak kun je kiezen uit 2 soorten voorgesneden boerenkool: grof gesneden en fijn gesneden. Als je de boerenkool zelf snijdt kun je het natuurlijk helemaal zelf bepalen. Zelf vind ik de fijngesneden variant het lekkerst.
Voorgesneden boerenkool koop je in zakken van 300, 500 gram of zelfs 1000 gram. Dat brengt mij op een praktisch vraagstuk: wat is de juiste verhouding tussen boerenkool en aardappelen? Hoeveel boerenkool moet je gebruiken?
300 gram boerenkool, hoeveel aardappelen?
Wat is de beste verhouding boerenkool en aardappelen?
Een handige vuistregel is 500 gram boerenkool op 1000 gram (= 1 kilo) aardappels. Bij diepvriesboerenkool is dat 400 gram.
Dat betekent dat je voor 300 gram boerenkool 600 gram aardappels nodig hebt.
Maar het is verder ook afhankelijk van je smaak natuurlijk. De ene houdt van lekker veel boerenkool, een ander wil juist wat meer aardappels.
600 gram boerenkool hoeveel aardappelen?
Zo gebruiken ze in recept van Allerhande bijvoorbeeld 600 gram boerenkool bij 1000 gram aardappels.
Boerenkool koken: hoe doe je dat?
Ik maak boerenkool meestal klaar met aardappels, magere spekreepjes, tuinkruidenbouillonpoeder van Maggi, melk en rookworst.
Hoe lang boerenkool koken?
Daarbij heb ik ontdekt dat het belangrijk is om de boerenkool éérst in de pan te doen. Ik laat de boerenkool ongeveer 10 tot 15 minuten koken voordat ik de aardappels er bij doe. Op die manier zijn de boerenkool en de aardappels op hetzelfde moment lekker gaar.
Toen ik de boerenkool en aardappels metéén bij elkaar deed, was de boerenkool vaak nog niet helemaal gaar. Sowieso moet je voor kool vaak wat meer kooktijd rekenen, is mijn ervaring.
Stappenplan: boerenkool koken
- Doe de boerenkool in de pan.
- Voeg water toe, maar niet teveel. Je moet het water eigenlijk niet zien! De boerenkool krimpt als een gek. Dus binnen no time staat het onder water.
- Doe er een eetlepel tuinkruidenbouillon bij. Nog beter is natuurlijk als je zelf bouillon hebt. Dan kook je de boerenkool daar in.
- Terwijl je de boerenkool kookt, schil je de aardappels.
- Na ongeveer tien minuten gooi je de aardappels bij de boerenkool.
- Als het weer kookt, leg je de rookworst in een(andere) pan heet water.
- Bak de magere spekreepjes.
- Na 30 minuten is je stamppot boerenkool gaar.
- Giet het vocht van de boerenkool af.
- Stamp de aardappels fijn met een stamper.
- Schep de aardappels en de boerenkool met een lepel door elkaar.
- Ik gebruik altijd melk om het wat smeuïger te maken. Zo heb ik het van mijn moeder geleerd. Je kunt eventueel de melk eerst koken, zodat het niet zo koud is.
- Schep als laatste de magere spekreepjes er door.
Eet smakelijk!
Ik vind boerenkool een lekker en niet al te moeilijk gerecht. Boerenkool koken doe ik vaak op woensdag. Want op die dag eten er relatief veel kinderen ‘na’. En boerenkool is makkelijk op te warmen in de magnetron!
Hoe lang boerenkool koken?
Ik reken meestal 45 minuten voor een maaltijd met boerenkool. Ik kook eerst de boerenkool ongeveer 15 minuten, voordat ik de aardappels er bij doe. In totaal kom ik meestal uit op 45 minuten. Toen ik de boerenkool net zo lang kookte als de aardappels was het niet lekker.
Eerst was mijn boerenkool niet zo lekker : (
Aanvankelijk kon mijn boerenkool niet tippen aan de versie van mijn moeder, maar dankzij haar advies vind ik nu mijn eigen boerenkool nu ook heerlijk. De belangrijkste tip van mijn moeder was om de boerenkool 10 tot 15 minuten eerder in de pan te doen dan de aardappels, zodat die goed gaar wordt.
Hoe lang moet boerenkool koken in de snelkookpan?
Hoe lang moet boerenkool koken in een snelkookpan? Volgens Smulweb moet je boerenkool eerst 5 minuten koken in een snelkookpan. Daarna moet je de pan eerst afkoelen ‘via de zeer snelle methode’.
Je haalt de boerenkool uit de snelkookpan, en legt de geschilde aardappelen in het kookvocht. Vervolgens doe je daar de halfgare boerenkool weer op. Daarna moet het nog 8 minuten koken. In principe duurt boerenkool koken in de snelkookpan volgens Smulweb dus zo’n 13 minuten. Dat is zeker de helft korter dan als ik boerenkool kook in een gewone pan.
Volgens Kooktips duurt boerenkool koken in de snelkookpan bij lage druk 10 minuten en bij hoge druk 8 minuten. En Aaf van het blog Zuinigaan rekent simpelweg de helft van de kooktijd voor alles wat ze kookt in de snelkookpan.
Kuiltje?
Pas toen Mien Dobbelsteen haar Koos sommeerde: ‘Maak eens een kuiltje’ en zij jus in zijn boerenkool deed, ontdekte ik dat veel andere mensen stamppot met jus eten! Zelf voeg ik eigenlijk verder niets toe, ook geen jus. Hoewel mijn vader er vroeger soms azijn bij in deed, voor de smaak denk ik!
Boerenkool: 65 recepten met boerenkool
Er is een heus kookboek over boerenkool koken. Je vindt er maar liefst 65 recepten om boerenkool klaar te maken in!
Lees ook mijn post Karnemelksaus met spek!
En dit zeggen jullie over Boerenkool maken
- Martine: Boerenkool; het favoriete gerecht van mijn zoontje van 5!! Met spekjes en appelmoes 😉
- Marcel: Moet de titel niet zijn hoe maak jij boerenkoolstamppot? Ik vind het altijd vervelend als mensen alleen maar boerenkool zeggen als ze boerenkoolstamppot bedoelen, alsof je niks beters met boerenkool kan doen dan stamppot maken. Ik zelf eet geregeld boerenkool in de winter, maar eigenlijk nooit als stamppot. Dus boerenkool maken doe ik heel anders. Mijn favoriete recept is roergebakken boerenkool, spruitjes en zongedroogde tomaatjes met rijst.
- Anonymous: Boerenkool is er nu ook in andere soorten. Vroeger was er 1 ras en dat was wat moeilijk te verteren. Vandaar dat er azijn bij gedaan werd. Azijn maakt het zachter. Ik doe het nu nog. Lekker is ook pidcallily er bij!!
- Dagmar: Toevallig eten wij vandaag boerenkool (uit de vriezer). Ik snijd de aardappels klein en zet die gelijk op met de boerenkool in een grote pan. Kooktijd samen een kwartier, dan afgieten, melk erbij, zout, peper en nootmuskaat, klontje boter en dan stampen. Ondertussen heb ik de rookworst geweld (van super de boer, een fijne) en de spekjes gebakken, gewoon in een koekenpan ongeveer een half uur op laag vuur. De spekjes gaan op het laatst door de boerenkool en op tafel zet ik jus en mosterd. De rookworst geef ik er apart bij op het bord. Azijn heb ik nog nooit geprobeerd, vind de mosterd al zuur genoeg.
- Theda Ik gebruik jus (een restje van de vorige dag) en azijn, ja dat laatste hoort er echt bij, ook lekker zijn zilveruitjes e.d bij de stamppot.
- Bezigbijtje: Ik doe idd altijd eerst mijn boerenkool in de vriezer… nadat de boerenkool bevroren is geweest het opzetten met water en bouillonblokjes. na een kwartiertje koken de aardappelen erbij en gaar koken. daarna afgieten en de stampen met WARME melk en wat boter. Ikzelf gebruik er geen jus bij maar manlief wil dat wel graag. Verder eten we er zilveruitjes of stukjes augurk bij, mosterd en vlees (vaak verse- of unox worst) En idd uitgebakken spekjes.
- Anonymous: Boerenkool moet juist bevriezen, daar wordt het zachter en lekkerder van, daarom kan het ook helemaal geen kwaad om het in de vriezer te leggen. Ik snap niet helemaal waarom je het water eerst 10 minuten laat koken alvorens de aardappels toe te voegen, als het kookt, kookt het toch? (Red. Ik laat de boerenkool eerst koken, omdat het dan tegelijkertijd met de aardappels klaar is. Doe ik dat niet, dan vind ik de in boerenkool nog niet lekker.)
Stamppot boerenkool maken: Pin voor later
Meer eenpansgerechten vind je in Slow cooker recepten.
Zie ook: Hoe lang moet bloemkool koken? en Hoe lang spruitjes koken?
Wist je dat er meer dan 14 soorten kool zijn?
En lees ook mijn post over Hoe gezond is boerenkool?
Een andere heerlijke stamppot is hete bliksem! Ik maak dat altijd met recept van mijn moeder.
Hoe maak jij boerenkool klaar? Ik weet bijvoorbeeld dat veel mensen het met jus eten?
Ontdek meer van Huisvlijt
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Boerenkool moet wel een uur opstaan anders vinden ze ‘m hier niet gaar genoeg! Dus ik kook de aardappels apart, ook voor degenen die niet zo dol zijn op boerenkool. Beetje zout erbij. Ik doe het door elkaar als het gaar is maar hou wat aardappels apart zodat ze evt nog kunnen doormengen. Ik doe er een klontje boter en wat melk bij en een snufje nootmuskaat. Ik eet het met verse rookworst (niet die unoxverpakte dingen). Een beetje jus is wel lekker erbij, ik probeer er rekening mee te houden zodat ik nog heb van de dag ervoor.
Ik moet bekennen dat ik altijd wel zo’n voorverpakte Unox worst gebruik. Maar ik vind die eigenlijk heel erg lekker.
Als je die lekker vindt dan geeft dat toch niet? Er zijn er wel meer die die lekker vinden, sommige van onze kinderen ook. Maar wijzelf vinden het niet zo lekker.
Aardappels in de pan, boerenkool erop, met eventueel nog een rookworst erop en koken maar.
Als ik geen biologische rookworst kan vinden, dan eten we boerenkool ook wel met spekjes, een worstje of sla/rundervinken.
Oh ja en al alles gaar is: natuurlijk afgieten en door elkaar stampen met een klontje roomboter en zonodig nog wat kookvocht.
Mmmmm! Er ligt nog een zak voorgesneden boerenkool in de vriezer voor deze week!
Ik pak altijd diepvriesboerenkool. Dat warm ik op in een aparte pan. Als de aardappels ook gaar zijn gaat alles in 1 pan. Met een scheutje melk en wat boerenkoolstampotkruiden van Verstegen. De rookworst gaat er bij ons doorheen. Eet je veel boerenkool? Dan heb je veel worst. Eet je weinig? Dan heb je ook weinig worst. Lekker een beetje jus erbij en appelmoes.
Boerenkoopstampotkruiden kende ik nog niet! Dat is ook leuk om eens te proberen. Bedankt voor de tip Grietje!
Ik haal ze gewoon bij de supermarkt. Het zijn van die zakjes uit het kruiden assortiment. Je hebt ook kruiden voor hutspot. Die gebruik ik ook.
Ik zet de boerenkool en de aardappelen altijd in twee aparte pannen op. Ik gebruik het vocht van de boerenkool om de stamppot smeuiig te maken. Dit doe ik omdat boerenkool veel gezonde voedingsstoffen bevat en ik het zonde vind om het met het kookwater weg te gooien. Verder gebruiken we hier geen melk (lactose intolerantie bij ons allemaal) en geen sojamelk (ivm glutenbesmetting).
Wat ik erbij doe wisselt. Heb ik weinig tijd dan worden het spekjes, maar het kan ook gerust met ander vlees. Hier vinden we het erg lekker om wat gebakken komijnzaadjes door de stamppot te doen. Dan bak ik wat uien waar ik de zaadjes doorheen doe. Komijnzaad vind ik lekkerder dan de gemalen versie.
Dat vind ik ook een goede tip: het vocht van de boerenkool gebruiken voor de smeuïgheid! Zo pak je vast nog wat extra vitamines mee.
aardappelen en boerenkool in 1 pan, aan de kook brengen, worsten erbovenop. Zodra de aardappels gaar zijn de worsten eruit en op een bord, de rest doorelkaar stampen met wat zout en peper. Intussen spekjes braden, soms doe ik die in de stamppot en soms los erbij. Liefst gebruik ik gesneden boerenkool maar dan moet het uit NL komen, hier kan ik soms wel struiken kopen. Die gaan dan in een plastic zak in de diepvries en als ze bevroren zijn knijp ik ze fijn om ze meteen daarna in de pan te doen.
In 1 pan, met de worst er bovenop. Erbij uitgebakken spekjes en zilveruitjes en augurken. Ik ken ook mensen die er een scheute azijn bij blieven.
Mijn moeder maakte vaak boerenkool met meegekookte speklapjes ipv worst. En ook uitgebakken spekjes er bij, maar dan in B!ue B@nd zodat er veel (nogal zoute) jus was en relatief weinig vlees. En dan een rins toetje na, zoals zelfgemaakte karnemelkse pap met evt een lepel stroop. de zure elementen in de maaltijd helpen het vet beter te verteren.
Dus dan maak je als het ware de bouillon tegelijkertijd met de boerenkool?
Ik haal de boerenkool een dag van te voren uit de moestuin, was de bladeren goed, droog ze in de sla-centrifuge, haal de dikke nerven eruit en doe de rest in een plastic zak in de diepvries! De volgende dag hoef ik het niet te snijden maar knijp het in de zak niet te fijn! Ik doe het in de pan met weinig water en na 15 minuten de aardappelen erop. Intussen snij ik een paar uien en een peper fijn en grill een stuk haloumi. Als de boerenkool en aardappelen gaar zijn giet ik ze af en stamp ze grof (eventueel wat kookwater) en spatel de uien , peper en in stukjes gesneden haloumi erdoor!
Wat goed dat je de boerenkool uit je eigen moestuin haalt! En wat is haloumi?
Haloumi is een verse kaassoort (ik koop het bij de Turkse supermarkt).
Het ziet er ongeveer uit als feta maar haloumi kun je grillen en bakken.
Ik snijd het meestal in plakjes, kruiden erop en even grillen en dan jn blokjes door de boerenkool-stamppot.
Maar het is ook lekker als vleesvervanger bij gekookte aardappelen met groente.
Leuk, die verschillen in zo’n simpele (en lekkere!) stamppot. Mijn vegetarische variant: natuurlijk met augurken en wat augurkennat, maar als eiwit: blokjes tahoe marineren in sojasaus met wat sambal en peper, afgieten en bakken in wat olie, en erdoor mengen.
Wat een handige tips allemaal! Ik heb het nog nooit gemaakt. Vind het zelf niet lekker, maar manlief en kind kreeg het wel eens van mijn moeder.
Binnenkort maar eens voor hen proberen!
Een schuitje azijn er door zorgt er voor dat de boerenkool eerder gaart, maar ik vind de tip om het apart te koken een hele goede – hier altijd 1 klaagstertje dat ze de kool niet gaar genoeg vindt :-)
Spekjes bakken, uitje fruiten, blokje paddenstoelenbouillon door het kookvocht van de boerenkool, hele boel door elkaar met een scheutje melk voor de smeuiigheid en op tafel staat bij ons altijd een pot piccalilly. Voor het zuurtje.
Oh en een u.nox worst. Iets anders blieft men hier niet, zelfs de biologisch verantwoorde van de superslager niet :-)
Leuk, nog een fan van de foute Unox worst ; )
Mijn boerenkool van verse kool smaakt absoluut niet. Daarom altijd diepvrieskool. Daar is de vorst geheid overheen geweest. Dergelijke kool smaakt zoeter. Verder moet ook deze kool langer koken dan aardappels.
De kool kook ik met piment en kippeboullonblokjes. Rotterdammertjes (worst) aangeprikt erbovenop. Aardappels schillen en apart in grote pan. Zodra die koken boerenkool plus vocht en worst erbovenop.
Spekjes (Oma s recept is reuzel) samen met een ui fruiten. Als de stamppot gaar is deze erboven op en stampen maar. Ondertussen voor de kleinkinderen flubberworst ÷ unox o.i.d. opgewarmd.
Trucje: als de stamppot te droog is, dan melk erbij ( Oma 1/2 pakje margarine),,
Is de stamppot te nat, dan aardappelpureepoeder erbij.
Of Brinta, maar aardappelpureepoeder is lekkerder.
En serveren met grove mosterd.
Elke keer anders, maar altijd met mosterd, heerlijk vind ik dat.
Hoe-dan-ook -> lekker!
Lie(f)s.
Ik heb hem hier nog niet langs zien komen, maar van huis uit heb ik meegekregen dat je na het serveren op het bord een lekkere klont roomboter over de stamppot laat smelten. Heerlijk!
Verder kook ik de boerenkool net zo lang als de aardappels. Ik heb nog nooit gedacht dat de boerenkool dan niet gaar zou zijn. Ik doe de voorgesneden boerenkool dan weer wel in de diepvries. En gebruik kookvocht om het smeuïg te maken. Verder geserveerd met jus. En soms – op verzoek van mijn man – met spekjes.
Binnenkort bij de slager een goede runderrookworst scoren voor de boerenkool. Ik heb er nu al zin in.
Love As Always
Dimario
Ik koop het kant en klaar voorgekookt en bewaar dat in de vriezer. Overigens wel de kale versie zonder die vieze jus, waardeloze worst en vieze spekreepjes. Gaat per kg. Breek er een stuk (35%) af en doe dat in een koekepan met een scheut maisolie. Voeg er later chili-con-carne kruiden en augurk in plakjes aan toe en een stuk rookworst uit de magnetron die ik wel lekker vind. Het is goed te doen en ik ben de enige die het eet en niet klaagt. ;-)
Die chili con carne kruiden vind ik bijzonder Ximaar!
Ik weet niet of iemand anders het ook doet, maar mij is geleerd (van mijn moeder) om vluggort mee te koken met de boerenkool. Dat maakt het smeuïger. Als ik het eens vergeet, dan proef ik dat echt. Verder maak ik het ook aan met melk en een klontje boter. En ik serveer er een rookworst van de slager bij. Die kook ik met de stamppot mee. Een gesneden prei meekoken en er door stampen, geeft er ook een heerlijke smaak aan. En verder doe ik er op mijn bord ook altijd een scheutje azijn bij. Heerlijk!!
Dat van die vluggort is nieuw voor me. Dankjewel voor de goede tip Marjan. Een prei meekoken vind ik ook goed klinken!