Reacties

Karnemelksaus met spek: 3 ingrediënten zijn genoeg! — 21 reacties

 1. Ik sla even over, ik vind karnemelk ontzettend vies en spek eet ik liever ook niet ;-) Ik heb er nog nooit van gehoord, maar ik kan me voorstellen dat als je wel van die twee ingrediënten houdt, dat het een heerlijk hartige saus oplevert.

 2. Ik weet niet hoe oud je nu bent. Vroeger was de karnemelk anders van samenstelling en in de spekjes zat toen vast nog geen suiker en andere toevoegingen. Sauzen worden vaak lekkerder als je ze bindt met aardappelzetmeel. Is ook sneller gaar dan bloem. Met bloem houdt je veel langer een meelsmaak.

  Groetjes, VeggieMo

 3. Kan me herinneren dat ik als meisje van een jaar of vijf dit eens van een tante heb gehad. Heerlijk vond ik het. Het was toen alleen dertig graden buiten en we kregen het bij bruine bonen met sla. Mmm denk dat ik het ook maar eens moet proberen te maken.

 4. Ik ken het gerecht zonder spek, als karnemelkse saus bij aardappels en een witvisje: "soerstip". Lekker en gezond!
  Net als bij karnemelkse pap is de temperatuur van de karnemelk van doorslaggevend belang bij het wel/niet schiften. Bij karnemelkse pap gebruikt mijn moeder trouwens nog een half kopje melk om de bloem mee los te roeren. En je moet de karnemelk heeel zacht aan de kook brengen, beslist niet te snel. Je moet er echt bij blijven. Dat is ook de reden dat ik het eigenlijk zelf nooit maak, ik houd meer van stoofgerechten waarbij je zelf nog even een krantje en een koffie kunt pakken. Als ik eerlijk ben.
  Groet, Loonlijstmama

 5. Ik hou niet van karnemelk en spek...brrrr...maar kan me helemaal vinden in het nostalgische gevoel van vroeger! Mijn moeder bakte vroeger af en toe aardappelpannenkoeken...heerlijk!...als ik er met mijn broer en zus af en toe over begin zitten we alledrie te watertanden...het is alleen een verschrikkelijk karwei om ze te maken...dus dat gebeurt een a twee keer per jaar!

 6. Heerlijk, zelfd de kinderen vinden het lekker, tip voor de karnemelk saus, pannetje omspoelen met water, bloem erin karnemelk toevoegen en al roerend aan de kookbrengen en nog even door laten koken, wel blijven roeren, kan niet mislukken!

 7. Echt heerlijk, ik ken het met sla, gewone botersla zeg maar. Mijn moeder maakt het nog wel eens voor me en ik vind het dus heerlijk, mijn kinderen (6) ook. Tip van mijn moeder: half melk, half karnemelk. Ze zet de melk op met stukje boter erin. Van de karnemelk maakt ze met bloem een papje. als de melk/boter bijna aan de kook zijn doet ze dat papje er bij in. Spekjes uitbakken, dat met het vet erin, eventueel wat zout. Smakelijk eten!

 8. Ohhhhhhhh, zooooooooo lekker. En dan te weten dat ik karnemelk niet te drinken vind. Maar voor karnemelksaus met spek kan je me wakker maken. Mijn moeder maakte het ook vaak. En dan maakte ze altijd teveel zodat ik nog een bak mee kreeg. HMMMMMMMMMM!!
  Mijn moeder is 14 jaar geleden overleden en mijn vader is hertrouwd, weer met iemand uit de achterhoek en toen ik er een paar weken geleden zou komen eten vroeg ze wat ik wilde eten........KARNEMELKSAUS MET SPEK!!!! En heeeeeeerlijk was het weer!!

 9. Karnemelk speksaus; Het echte moeder menu. Daar kom tie:
  Aardappels koken. Rauwe andijvie heel fijn snijden. Daar peper over heen strooien.
  Wit zout spek ( dobbeltjes) uitbakken ( bruin). Blokjes rookspek uitbakken ( bruin).
  De karnemelk in een ijzeren pan met ijzeren lepel langzaam aan de kook brengen. Een kopje karnemelk met bloem mixen en gelijktijdig al roerend door de koude karnemelk mixen.
  Als de karnemelk zachtjes koot, dan de spekjes er bij doen. Blijf roeren. Het vet van de witte spekjes er door heen doen naar behoefte. Opscheppen maar. De rest is flauwekul

 10. Ik ben het nu aan het maken, spekjes uitbakken gerookt spek en vet spek.
  Karnemelk, een flinke scheut melk, een ei en bloem en dan op klein vuurtje verwarmen, tot de bloem goed gebonden is. Het gaat schiften als je haast hebt en het op groter vuur doet.

  Door de melk is het niet zuur en smaakt het verrukkelijk. We zijn er allemall gek op.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder