Karnemelksaus met spek

Karnemelksaus met spek

Als kind vond ik het altijd verrukkelijk als mijn moeder karnemelksaus met spek maakte. De karnemelksaus diende als jus over de aardappels, en als groente serveerde mijn moeder er bruine bonen, sperciebonen of andijvie bij.

Als vlees aten we gebakken ‘vet spek’, en mijn zusjes en ik maakten flink ruzie over de vraag wie de meeste spek had. Want dat gunden we elkaar niet. Een klein scheutje van het spekvet ging door de karnemelksaus. Later snipperde mijn moeder er ook nog een uitje door.

Ik heb verschillende keren geprobeerd dit gerecht na te maken, maar heb het uiteindelijk opgegeven. Het smaakt gewoon niet zoals mijn moeder het maakte. Onder andere omdat de karnemelk bij mij altijd gaat schiften, waardoor de saus er onappetijtelijk uit ziet.

Voor de geïnteresseerden, hier het recept voor karnemelksaus.

 1. Schenk de karnemelksaus ruim van te voren in een pannetje, zodat het op kamertemperatuur komt. Volgens mijn moeder is de reden dat het bij mij altijd gaat schiften dat ik dit te kort doe.
 2. Snipper een uitje, en doe dat er ook alvast bij.
 3. Afhankelijk van de gewenste dikte van de saus doe je er 1 of 2 eetlepels bloem bij.
 4. Klopt dit met de garde door de karnemelk, terwijl je het langzaam opwarmt.
 5. Doe een eetlepel spekvet door de saus.

En smullen maar. Of niet natuurlijk. Erg lekker klinkt het eigenlijk niet…

Ik eet ook graag bruine bonen in bruine bonensoep.

Lees ook hoe ik zelf Griekse moussaka maakte.

 

Similar Posts

21 Comments

 1. Ik sla even over, ik vind karnemelk ontzettend vies en spek eet ik liever ook niet ;-) Ik heb er nog nooit van gehoord, maar ik kan me voorstellen dat als je wel van die twee ingrediënten houdt, dat het een heerlijk hartige saus oplevert.

 2. Ik weet niet hoe oud je nu bent. Vroeger was de karnemelk anders van samenstelling en in de spekjes zat toen vast nog geen suiker en andere toevoegingen. Sauzen worden vaak lekkerder als je ze bindt met aardappelzetmeel. Is ook sneller gaar dan bloem. Met bloem houdt je veel langer een meelsmaak.

  Groetjes, VeggieMo

 3. Kan me herinneren dat ik als meisje van een jaar of vijf dit eens van een tante heb gehad. Heerlijk vond ik het. Het was toen alleen dertig graden buiten en we kregen het bij bruine bonen met sla. Mmm denk dat ik het ook maar eens moet proberen te maken.

 4. Ik ken het gerecht zonder spek, als karnemelkse saus bij aardappels en een witvisje: “soerstip”. Lekker en gezond!
  Net als bij karnemelkse pap is de temperatuur van de karnemelk van doorslaggevend belang bij het wel/niet schiften. Bij karnemelkse pap gebruikt mijn moeder trouwens nog een half kopje melk om de bloem mee los te roeren. En je moet de karnemelk heeel zacht aan de kook brengen, beslist niet te snel. Je moet er echt bij blijven. Dat is ook de reden dat ik het eigenlijk zelf nooit maak, ik houd meer van stoofgerechten waarbij je zelf nog even een krantje en een koffie kunt pakken. Als ik eerlijk ben.
  Groet, Loonlijstmama

 5. Ik hou niet van karnemelk en spek…brrrr…maar kan me helemaal vinden in het nostalgische gevoel van vroeger! Mijn moeder bakte vroeger af en toe aardappelpannenkoeken…heerlijk!…als ik er met mijn broer en zus af en toe over begin zitten we alledrie te watertanden…het is alleen een verschrikkelijk karwei om ze te maken…dus dat gebeurt een a twee keer per jaar!

 6. Heerlijk, zelfd de kinderen vinden het lekker, tip voor de karnemelk saus, pannetje omspoelen met water, bloem erin karnemelk toevoegen en al roerend aan de kookbrengen en nog even door laten koken, wel blijven roeren, kan niet mislukken!

 7. Echt heerlijk, ik ken het met sla, gewone botersla zeg maar. Mijn moeder maakt het nog wel eens voor me en ik vind het dus heerlijk, mijn kinderen (6) ook. Tip van mijn moeder: half melk, half karnemelk. Ze zet de melk op met stukje boter erin. Van de karnemelk maakt ze met bloem een papje. als de melk/boter bijna aan de kook zijn doet ze dat papje er bij in. Spekjes uitbakken, dat met het vet erin, eventueel wat zout. Smakelijk eten!

 8. Ohhhhhhhh, zooooooooo lekker. En dan te weten dat ik karnemelk niet te drinken vind. Maar voor karnemelksaus met spek kan je me wakker maken. Mijn moeder maakte het ook vaak. En dan maakte ze altijd teveel zodat ik nog een bak mee kreeg. HMMMMMMMMMM!!
  Mijn moeder is 14 jaar geleden overleden en mijn vader is hertrouwd, weer met iemand uit de achterhoek en toen ik er een paar weken geleden zou komen eten vroeg ze wat ik wilde eten……..KARNEMELKSAUS MET SPEK!!!! En heeeeeeerlijk was het weer!!

 9. Karnemelk speksaus; Het echte moeder menu. Daar kom tie:
  Aardappels koken. Rauwe andijvie heel fijn snijden. Daar peper over heen strooien.
  Wit zout spek ( dobbeltjes) uitbakken ( bruin). Blokjes rookspek uitbakken ( bruin).
  De karnemelk in een ijzeren pan met ijzeren lepel langzaam aan de kook brengen. Een kopje karnemelk met bloem mixen en gelijktijdig al roerend door de koude karnemelk mixen.
  Als de karnemelk zachtjes koot, dan de spekjes er bij doen. Blijf roeren. Het vet van de witte spekjes er door heen doen naar behoefte. Opscheppen maar. De rest is flauwekul

 10. Nicole ben je tevreden met de speksaus oplossing zoals je moeder die heeft gemaakt. Dit moet het echt zijn Bai Bai

 11. Ik ben het nu aan het maken, spekjes uitbakken gerookt spek en vet spek.
  Karnemelk, een flinke scheut melk, een ei en bloem en dan op klein vuurtje verwarmen, tot de bloem goed gebonden is. Het gaat schiften als je haast hebt en het op groter vuur doet.

  Door de melk is het niet zuur en smaakt het verrukkelijk. We zijn er allemall gek op.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.