Bruine Bonensoep maken: voor een pittige soep

Bruine bonensoep maken

Bruine bonensoep maken is iets wat ik redelijk vaak doe in de herfst-en wintermaanden. Het is een heerlijk warme, en hartige maaltijd, die als je alles eenmaal in gang hebt gezet, weinig werk meer vraagt.

Mijn zoon Ot verklaarde steevast na elke heerlijke maaltijd die ik hem voorschotelde: ‘Oma kookt lekkerder!’ Dus het was met grote vreugde dat ik hem op een zondag hoorde zeggen:

‘Jouw bruine bonensoep is lekkerder dan die van oma, mama!’

Zo’n soep moet natuurlijk gedeeld worden met de wereld. Dus hier komt het recept, dat ik overigens van mijn moeder kreeg….

Zo kunnen anderen ook deze bruine bonensoep maken.

Let op: dit recept bevat een…. pakje!!!!

Ik gebruik in deze Bruine Bonensoep een pakje van Honig. Dus als je tegen zakjes en pakjes bent, dan ben je bij deze gewaarschuwd.

Ik zou zeggen: Lees dan vooral niet verder om ergernis te voorkomen.

Laat onze wegen dan hier scheiden : )

via GIPHY

Bruine bonensoep maken

Okay, voor de mensen die nu nog over zijn: hieronder het recept om lekkere en pittige bruine bruinensoep te maken! Als je hier nog bent, dan verwacht ik in de comments geen kritische opmerkingen over het gebruik van de Honig mix ; ) !

Bruine bonensoep maken recept

 • Runderpoulet, of zo’n soeppakket, bestaande uit gehaktballetjes, runderpoulet en een afgehakt been van een koe. Ik maak meestal bouillon van een stuk schenkel.
 • Maggi Tuinkruidenbouillon: 2 eetlepels
 • 150 gram soepgroentes
 • Honig mix voor Chili Con Carne
 • 1 pot Bruine Bonen
 • Unox rookworst
 • Kruimige aardappels: iets minder dan je normaal schilt

Stappenplan

 1. Kook in drie uur een heerlijke bouillon van je runderpoulet/soeppakket. Doe er naar smaak twee eetlepels Maggi Tuinkruidenbouillon bij.
 2. Als je bouillon zo’n tweeëneenhalf uur kookt, schil je de aardappels.
 3. Was de bruine bonen, en laat ze uitlekken in een vergiet.
 4. Haal het vlees uit de bouillon en leg het apart.
 5. Schep met een soeplepel een flinke lepel bouillon in een soepkom en mix dat met de Honig mix voor Chili Con Carne
 6. Kook de aardappels en soepgroentes gaar in de bouillon.
 7. Als de aardappels gaar zijn, stamp ze je tot moes.
 8. Nu wordt het leuk: mik de bouillon met Chili Con Carne mix, de Bruine Bonen en de Unox rookworst, en het vlees in de pan.
 9. Roer goed door elkaar en warm op.

Deze soep is de volgende dag nog lekkerder!

Bruine bonensoep maken zonder te roeren?

Op Youtube kwam ik dit filmpje tegen voor een bruine bonensoep maken zonder roeren. Ik heb het zelf niet geprobeerd, want ik vind de mijne zo lekker. Maar het is in ieder geval wel lekker makkelijk!

Tot slot

Ik maak deze Bruine Bonensoep vaak op woensdag. Dan heb ik tussen de middag als lunch alvast een heerlijk bordje Bruine Bonensoep. En ‘s avonds eet ik dan alsnog 4 borden. Zo lekker is het. Het voordeel van zo zelf bruine bonensoep maken is dat het eigenlijk vrij weinig werk is, en dat je er lang van kunt genieten.

Bruine bonensoep maken op woensdag stamt nog uit de tijd dat de kinderen op woensdagmiddag vrij hadden. Ach ja, zoals de Duitsers zo mooi zeggen: ‘Das war einmal…’

Lees ook hoe ik zelf Griekse moussaka maakte en meer over peulvruchten!

Similar Posts

43 Comments

 1. Bevat dit nou bonen… ;-) Helaas is er iemand in huis die dat niet lust. Jammer genoeg, want het ziet er heerlijk uit.

  Love As Always
  Di Mario

 2. Dat is natuurlijk het beste compliment ooit, als je soep lekkerder is dan die van oma! Ik sla deze over. Bruine bonen leveren me gegarandeerd buikpijn op, dus dan maar niet hè…

 3. Prima compliment als kinderen dat zeggen! :) en klinkt prima, een pakje af en toe maakt toch helemaal niet uit. Ik kook er niet vaak mee, maar af en toe best wel hoor en dit klinkt prima! We eten veel soep hier thuis.

 4. Dat is toevallig, ik heb gisteren bonensoep gemaakt, zonder pakje… maar wel met een geheim ingrediënt erbij, een blikje tomatenpulp. Dat maakt er een echte volle soep van. Give it a try…

 5. ik zou vooral niet te krampachtig doen over wel of geen pakje, als je het in combi met verse dingen doet is er toch niets aan de hand. Complimenten trouwens voor de afbeeldingen op je site, je weet altijd heel treffende afbeeldingen te selecteren.

 6. ha Nicole,

  ja hoor… ik gebruik ook pakjes!
  En deze soep is er eentje voor mij… lijkt me heerlijk.
  Moet alleen het vlees vervangen, maar verder… mmmm!

  Groetjes!

 7. Toevallig ga ik vandaag voor het eerst sinds jaren bruine bonensoep maken. Veganistisch, met aardappels, gedroogde (geweekte) bonen, uien, rode peper en winterwortelen. Het enige pakje: bouillonblokjes.
  Eerst bonen koken en dan de aardappels en groenten er bij. Ik twijfel nog of ik er veganistische spekjes aan toevoeg.

  1. Dat is een goede vraag Helene. Ik doet dat meestal een beetje op gevoel. Het is wel belangrijk om voldoende aardappels te gebruiken, anders wordt het eindresultaat wat waterig.

 8. Wat een compliment van je zoon.
  Nou bruine bonen soep at ik vroeger ook graag bij mijn moeder.
  Zo is samen eten altijd een feest. Hans

 9. Ik heb niet zo’n moeite met een pakje. Wel met het afgehakte been van een koe. Lekker hypocriet maar ik eet alleen vlees waaraan je niet kunt zien wat het was. Ik zal dus ook een botje bouillon moeten kopen :-)

 10. Bruinen bonen, you hate it or love it. Mijn moeder is er dol op maar heb die smaakpapillen niet van haar gekregen haha. Zal het recept eens doorgeven, ben benieuwd of ze hem ook lekker zal vinden als hij pittig is :)

 11. Hahaha neeeeeeee een pakje! Veel van mijn recepten bevatten pakjes ;) Ik wist trouwens niet eens dat er zoiets bestond als bruine bonensoep!

 12. Niks mis met een pakje, haha!

  Ik maak tegenwoordig graag Chimichanga’s. Dat zijn wraps met bruine bonen puree. Ik kan er een hele pak wraps mee vullen. Dus doe vaak wat het puree met groente in de diepvries en de overige wraps eet ik op met de lunch

 13. het spijt mij dat ik dit moet zeggen, maar bah, ik vind dit zo vies, mijn moeder maakte dit voeger wel eens en dat zat ik te gruwelen aan tafel. misschien moet ik het gewoon weer eens eten en vind ik het wel lekker, je smaak verandert natuurlijk ook in de loop der jaren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.