In het nieuwste advies van Het Voedingscentrum spelen peulvruchten zoals bruine bonen een grote rol. In de nieuwe Schijf van Vijf adviseren ze om minstens 1 keer per week peulvruchten te eten.
Peulvruchten: waarom?
Peulvruchten verlagen het cholesterol. Ze zijn bovendien een bron van eiwitten, B-vitamines en ijzer. Daarnaast zijn ze vetarm en bevatten veel voedingsvezels. Omdat ze gewoon in Nederland geteeld kunnen worden, hebben ze bovendien een lage klimaatbelasting. Verder zijn ze spotgoedkoop en lang houdbaar. Wat wil een mens nog meer!
Peulvruchten wat zijn dat?
Peulvruchten wat zijn dat? Peulvruchten groeien aan een bonenplanten. Ze hebben mooie vlindervormige bloemen. Uit die bloemetjes groeien lange peulen. En daarin zitten zaden, oftewel bonen! Peulvruchten zijn dus gewoon zaden.
Peulvruchten lijst
Hieronder een peulvruchten lijst:
- Bruine bonen (Zie ook bruine bonensoep maken)
- Witte bonen
- Zwarte bonen
- Kapucijners
- Kievitsbonen (borlotti)
- Limabonen
- Linzen
- Kikkererwten
- Kidneybonen
- Kogelbonen
- Sojabonen
Ik ben eigenlijk niet zo’n fan van bonen…
Het spijt me te moeten zeggen dat ik eigenlijk niet zo’n fan ben van bonen en peulvruchten… Dat begon al op de lagere school. Ik zat op een school ‘met de bijbel’. En één van de bijbelverhalen gingen over Ezau en zijn broer Abel. Abel troggelde zijn broer Ezau de zegen af met een lekkere pan linzensoep. Vanaf toen associeerde ik linzen en peulvruchten in het algemeen met de geur van verraad!
Mijn moeder zette ons nog wel eens tuinbonen voor, die ik erg bitter en vies vond. En bruine bonen, die ik redelijk te doen vond.
Ik kom niet verder dan bruine bonensoep
Eerlijk gezegd kook ik zelf op dit moment alleen maar zo nu en dan bruine bonen. Ik warm een pot bruine bonen op bij een maaltijd met karnemelksaus met spek. Dan vind ik ze lekker. En in de winter maak ik soms wel eens bruine bonensoep.
Maar daar blijft het wel bij.
Wat ook niet helpt is de winderigheid die peulvruchten kunnen veroorzaken. Ik vind dat niet charmant!
Toch vind ik dat ik meer met peulvruchten zou moeten doen. Ze hebben zoveel voordelen, dat ik het een beetje stom van mezelf vind dat ik die niet benut.
Dus toen ik in de bibliotheek Herman den Blijkers boek ‘Herman over bonen‘ tegenkwam nam ik het mee. ‘Het kan nooit kwaad, en misschien helpt het om me over mijn weerzin voor bonen heen te komen,’ dacht ik bij mezelf.
Herman over bonen
Ik ken Herman den Blijker van de tv. Hij deed zo’n programma waarbij hij zieltogende restaurants kwam redden. En recent zag ik hem reclame maken voor… jawel: bonen! Met zijn reclame kon hij mij niet overtuigen om meer peulvruchten te gaan eten, maar hoe zit het met zijn boek?
Herman geeft eerst een korte geschiedenisles over peulvruchten en bonen in zijn boek. Ook behandelt hij de vele soorten bonen die er allemaal zijn. Het grootste deel van het boek bestaat uit recepten met peulvruchten. Gelukkig heeft elk recept een foto van het resultaat; dat vind ik altijd wel een must bij een kookboek.
Bonen in een pot, blik of droge bonen?
Volgens Herman kunnen bonen uit blik of pot net zo goed zijn als zelf gekweekte of gekookte bonen. Bonen uit een pot of blik zijn natuurlijk supermakkelijk. Je hoeft ze alleen nog maar op te warmen. Maar als je een gerecht hebt waarbij de bonen lang moeten meegaren, adviseert Herman gedroogde bonen.
In Nederland komt meer dan 90 procent van de gegeten bonen uit een pot of blik.
Hier onder een filmpje van ene Joke Boon met instructies voor het koken van gedroogde bonen die je eerst geweekt hebt:
Peulvruchten en darmen: winderigheid, waar komt dat nou door?
Allemaal goed en wel, al die leuke recepten, maar hoe zit het met de peulvruchten en darmen, en de winderigheid die peulen veroorzaken? Daar geeft Herman geen antwoord op. Dus ging ik zelf maar op zoek. Want ik ben nog steeds zwaar gemotiveerd om peulvruchten lekker te gaan vinden.
We worden winderig van peulvruchten omdat er bepaalde suikers (oligosachariden) inzitten, die niet helemaal verteren. Ze komen dus onveranderd in onze dikke darm terecht. Eenmaal daar gaat onze darmflora hard aan het werk om ze te verteren. En dáár komt de gasvorming door.
Wat kun je doen om winderigheid door peulvruchten te voorkomen?
Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om winderigheid te voorkomen/verminderen:
- Goedgekookte bonen schijnen minder winderigheid te veroorzaken. Hoe beter ze gekookt zijn, hoe minder winderigheid ze veroorzaken.
- Experimenteer met verschillende merken. Het ene merk veroorzaakt minder winderigheid dan het andere.
- Gebruik urkuma, (geelwortel, koenjit), verse gember, asafoetida, en bonenkruid.
Praktische informatie over Herman over bonen
Het boek Herman over bonen is voor 16,95 te koop bij bol.com.
Mijn conclusie: peulvruchten zijn gezond
Ik ben nu echt wel overtuigd van de waarde van bonen. Nu dit nog in de praktijk brengen. Ik denk dat ik binnenkort maar eens kikkerwten ga kopen, en daar eens mee begin.
Peulvruchten recepten
In onderstaande kookboeken vind je leuke en lekkere peulvruchten recepten!
Ben je fan van Herman? Kijk dan eens naar Crisis in de tent met Herman den Blijker.
Leestip: Melk koken.
Hoe vaak staan er bij jou peulvruchten en bonen op tafel?
Tien Duizend
Ik eet een paar keer per week peulvruchten.
Man eet ze niet vaak.
Ze zijn altijd op voorraad bij ons thuis.
Ik kook er veel tegelijk die ik dan in porties in de vriezer doe.
Vlijtig Liesje
Peulvruchten zijn inderdaad van die producten die je goed in je basisvoorraad kunt opnemen.
Lily
Niet zo heel vaak, bruine bonen a la chili con carne of zo uit het nat met uitgebakken vet spek en vers gebakken halve uienringen, waar ietwat maggi door gaat, zodat de uien zoet worden, erg lekker.
Kikkererwten maak ik soms ook klaar door in olie gesnipperde ui en knoflook te bakken, chilisaus erdoor en dan de kikkererwten mee opwarmen.
Jonge verse tuinboontjes, van die hele kleintjes met een bloemsausje en vers bonenkruid kun je me ‘s nachts voor wakker maken, zo lekker vind ik dat, maar dan moeten ze wel heel klein zijn en echt alleen vers bonenkruid.
Uit pot of diepvries hebben ze niet die lekkere specifieke smaak van tuinbonen, wel jammer, dat ze zo schreeuwend duur zijn en er niet standaard meer een bosje bonenkruid bij verkocht wordt, dus heb ik het zelf maar in de tuin gezet ;)
Vroeger wilde ik nog wel eens bonen koken, maar ik vind het nogal een werk: eerst een nacht voorweken en dan koken om dan nog eens in een gerecht te verwerken, dus potten of blikken zijn wel handig.
Groetjes Lily
Vlijtig Liesje
Potten of blikken zijn inderdaad een stuk makkelijker Lily. Dat vind ik ook.
Als kind aten we regelmatig tuinbonen uit onze eigen groentetuin, die we dan eerst moesten doppen. Maar vies bleven ze…
Lily
Ik kan me wel voorstellen, dat veel mensen tuinbonen niet lekker vinden, maar heel kleine tuinboontjes, ter grootte van een doperwtje, zijn echt heel lekker!
Als ik tuinbonen koop, zoek ik dan ook de peulen eruit, waarin die hele kleine boontjes zitten.
Zodra ze de grootte krijgen van een bruine boon, vind ik ze ook al niet zo lekker meer en worden de velletjes al harder. Nog groter moet ik ze niet eens meer!
Groetjes Lily
jonna
Lekker hoor peulvruchten!! Vooral kikkerwten zijn mijn favorite. Past bijna overal bij in een gerecht
Vlijtig Liesje
Dat is goed om te weten Jonna!
VeggieMo
Wij eten ze heel vaak. In soepen, burgers, smeersels etc. Als je vaker peulvruchten eet dan gaat je darmflora zich hier aan aanpassen. Om je darmen te laten wennen aan peulvruchten is mijn ervaring dat je ze dan het best kunt eten uit pot of blik
Huismama
Peulvruchten eet ik graag in de chili con carne. Ik had me dit jaar voorgenomen meer met peulvruchten te koken, maar nu mijn manlief jicht heeft kan ik dat beter niet meer doen. Peulvruchten en jicht schijnt geen goede combi te zijn…
Vlijtig Liesje
Chili con carne maakte ik vroeger ook wel eens! Ik krijg er meteen trek in nu.
Thea
Ik koop gedroogde peulvruchten, week en kook ze en vries ze in in handige porties. Groene erwten, kidneybinen, bruine en witte binen, kikkererwten en linzen, Van kikkererwten maakt jongste dochter heerlijke falafel, lekker met een broodje en een salade.Ik eet ze ook regelmatig bij de warme maaltijd (ik eet geen vlees) Aan peulvruchten in blik of pot wordt suiker (!!) en zout toegevoegd daarom koop ik dat niet.
Greet
Tip voor iets lekkers met kikkererwten, zelf humus maken. Erg makkelijk en heerlijk op brood. Of geroosterde kikkererwten, een snack die lijkt op borrelnootjes, maar dan gezonder. In het kookboek van Joke Boon staan heerlijke linzentruffels. Ja echt, ik geloofde het niet, dat die lekker konden zijn, maar ik heb ze gemaakt en ze zijn heerlijk.
Kikkererwten gebruik ik vrij veel, wat door de sla, wat door de macaroni/spaghetti(en wat minder gehakt)watdoor de soep. Ik kook ze meestal in grote hoeveelheid en doe ze in porties in de vriezer, dat maakt het makkelijk om even wat kikkererwten ergens bij te doen.
Vlijtig Liesje
Wat grappig dat je er zelfs een soort borrelnootjes van kunt maken : )
En die zijn dan natuurlijk een stuk gezonder.
Nancy
Ik eet ze ook te weinig. Veel verder dan Chili con carne kom ik niet! En kikkererwten vind ik zo vies! Erg jammer!
Vlijtig Liesje
Dat herken ik Nancy. Ik heb tot dusver bruine bonensoep gemaakt en in het verleden wel eens Chili Con Carne maar verder ben ik ook nog niet gekomen.
Adriana van de Vrie
Ik heb altijd veel bonen en peulvruchten in huis, heerlijk om een salade mee te maken, bijv. linzen met geroosterde tomaten, rode ui en verkruimelde roquefort of witte bonen met sperziebonen en tonijn, heerlijk!
Groet Adriana
Vlijtig Liesje
Bonen in de salade is ook een leuk idee!
Bianca Schrijft
Zelf eet ik ook niet veel bonen, een sperzieboon op zijn tijd of snijboon. Mijn man is gek op witte bonen in tomaten saus, maar dat krijg ik echt niet weg. Kidneybeans vind ik wel lekker, maa die lust mijn man weer niet.
Vlijtig Liesje
Witte bonen in tomatensaus associeer ik met studenten die geen geld meer hebben, en dat dan maar eten : )
Suzanna
Wij eten vaak bonen en andere peulvruchten, als vleesvervanger of gewoon bij de maaltijd. Heerlijk! Zelfs mijn dochter die er niet van houdt eet ze. Ik eet ze soms als ik ze zelf geweekt en gekookt heb, en vaak voor het gemak uit blik. Voruit plannen helpt maar daar ben ik erg slecht in.
Villasappho
Nooit aan gedacht terwijl ik ze wel lust.
Pakketje
Wij (kinderen ook) zijn dol op bonen! Ik maak zeker 1 x per 10 dagen en enorme plan Chili (super simpel) en goedkoop. Recept: 3 grote uien, kilo gehakt, 2 blik bruine bonen en alle groene restjes. Plus mais erdoor en kidneybonen.
Daarna in invriezen (ik houd 2 kilo over)…. De ene keer met rijst en sla, de andere (derde) keer komt bv het grote genieten….. Wraps beleggen met sla, tomaat, Chili erop, en quacamole erbij (op de markt 1 kilo voor euro 2,50 laten rijpen, prakken, limoensap erbin, scheutje chilisaus…… Aaaarrrggghhhh… . . Zo lekker!
En….. Drie maaltijden voor 3 a 4 pp is 12 maaltijden voor max 20 euro, dat is ruim 1 euro pp per keer. Restjes in de vriezer. Weet gebruiken met rijst in filodeeg! Dat laatste voor keukenprinsessen. Maar geen leven zonder bruine bonen!
Vlijtig Liesje
Wauw, dat is niet duur zeg. En wat doe je er veel mee Pakketje! Inspirerend!
Joannes
Peulvruchten zijn erg gezond. Ik eet ze ook te weinig. Slechts twee maal per maand maak ik een z.g. Zeeuwse rijsttafel, maar dan wel zonder rijst. In plaats van bruine bonen ben ik overgestapt op capucijners. Het vruchtwater daarvan is in tegenstelling tot bruine bonen uit blik, althans die van de Aldi, niet slijmerig.
Deze twee peulvruchtmaaltijden herinneren mij er altijd aan dat ik dan mijn tweemaandelijkse rantsoen zwavelbloem moet opeten. Zwavel heeft ons lichaam tegenwoordig nl een enorm tekort aan.
Echter, de combinatie peulvruchten, uien en zwavel zijn verre van ideaal. Er zal, onherroepelijk een niet af te wenden, doch onweerstaanbare euforische drang tot veesten ontstaan. Geef hier nooit aan toe, althans niet binnenshuis, want het veroorzaakt alleen maar onheil. Zelfs je honden zullen je een maand lang negeren nadat ze jankend het huis ontvlucht zijn.
Ooit veestte ik onbespied, spontaan en stoutmoedig bij mij achterom op een leeg terras waar ik in eerste instantie niets van merkte. Dat bleek echter uiterlijke schijn. In tegenstelling tot normale omstandigheden dient deze zeer specifieke samenstelling van geconcentreerd buikgas eerst een chemische reactie aan te gaan met zuurstof om optimaal tot ontwikkeling te kunnen komen. Doch wis en waarachtig zeg, alras ontwaarde ik dan ook een geursensatie die een enorme indruk op me maakte doch tegelijkertijd ook zeer angstaanjagend was. Het kwaad was echter reeds geschied toen ik deels het gesprek opving van mijn kokhalzende buren. ” Kom snel naar binnen en laat de koffie maar staan want dit is geen boer die zijn gierton geledigd heeft. Misschien is het wel vergif en kun je er dood van gaan.”
Houd dus ook rekening met de windrichting. Je buren zullen je er dankbaar voor zijn.
Neemt niet weg dat peulvruchten en zwavel erg gezond zijn, maar voorzichtigheid blijft geboden.
Vlijtig Liesje
Brrr, slijmerig vruchtwater vind ik ook vies. Ik moet wel glimlachen om je rijsttafel zonder rijst ; )
Je beschrijving van je wind vind ik kostelijk. Dat klinkt echt verschrikkelijk zeg…. Dat helpt mij niet om peulvruchten te gaan eten! Je verhaal bevestigt precies mijn idee dat je van peulvruchten zo gaat stinken!
Anke
Wij maken graag zelf hummus. Ook andere peulvruchten worden hier graag gebruikt.
Met een hooimadam (of de pan in bed stoppen) zijn ze erg makkelijk te koken. En vele malen goedkoper dan pot of blik :)
Pakketje
Ik ben dol op hummus, met avocado, mango, pepers, paprika, …..
Koop het op de markt is best duur. Zijn er recepten voor?
Vlijtig Liesje
Je zou eens kunnen kijken in het boek van Joke Boon Pakketje!
Greetje PB
5 soorten gedroogde bonen in huis.
Heerlijk met rauwe wilof en sla,aanmaken met wat slasaus.soms wat gebakken spekjes erbij.bv 1 eet lepeltje.
Of met broccoli, bloemkool of spruitjes.
Ik heb aardappelen vervangen door bonen.
Eet gemiddeld 5 keer per week bonen.
Koop op de markt of bij ah 1 kilo verpakkingen.
Zet het wel eerst 24 uur in week,na 12 uur spoel ik het af ,zet weg in schoon water,waarna het nog 12 uur staat,ook dat water gooi ik weg(regenton)en zet het dan op te koken tot ze gaar zijn.
Vlijtig Liesje
Vijf keer per week bonen is zeker regelmatig Greetje. Wat fijn dat je er zo van kunt genieten!