Peulvruchten: koken met bonen

peulvruchten

In het nieuwste advies van Het Voedingscentrum spelen peulvruchten zoals bruine bonen een grote rol. In de nieuwe Schijf van Vijf adviseren ze om minstens 1 keer per week peulvruchten te eten.

Peulvruchten: waarom?

Peulvruchten verlagen het cholesterol. Ze zijn bovendien een bron van eiwitten, B-vitamines en ijzer. Daarnaast zijn ze vetarm en bevatten veel voedingsvezels. Omdat ze gewoon in Nederland geteeld kunnen worden, hebben ze bovendien een lage klimaatbelasting. Verder zijn ze spotgoedkoop en lang houdbaar. Wat wil een mens nog meer!

Peulvruchten wat zijn dat?

Peulvruchten wat zijn dat? Peulvruchten groeien aan een bonenplanten.  Ze hebben mooie vlindervormige bloemen. Uit die bloemetjes groeien lange peulen. En daarin zitten zaden, oftewel bonen! Peulvruchten zijn dus gewoon zaden.

Peulvruchten lijst

Hieronder een peulvruchten lijst:

 • Bruine bonen (Zie ook bruine bonensoep maken)
 • Witte bonen
 • Zwarte bonen
 • Kapucijners
 • Kievitsbonen (borlotti)
 • Limabonen
 • Linzen
 • Kikkererwten
 • Kidneybonen
 • Kogelbonen
 • Sojabonen

Ik ben eigenlijk niet zo’n fan van bonen…

Het spijt me te moeten zeggen dat ik eigenlijk niet zo’n fan ben van bonen en peulvruchten… Dat begon al op de lagere school. Ik zat op een school ‘met de bijbel’. En één van de bijbelverhalen gingen over Ezau en zijn broer Abel. Abel troggelde zijn broer Ezau de zegen af met een lekkere pan linzensoep. Vanaf toen associeerde ik linzen en peulvruchten in het algemeen met de geur van verraad!

Mijn moeder zette ons nog wel eens tuinbonen voor, die ik erg bitter en vies vond. En bruine bonen, die ik redelijk te doen vond.

Ik kom niet verder dan bruine bonensoep

Eerlijk gezegd kook ik zelf op dit moment alleen maar zo nu en dan bruine bonen. Ik warm een pot bruine bonen op bij een maaltijd met karnemelksaus met spek. Dan vind ik ze lekker. En in de winter maak ik soms wel eens bruine bonensoep.

Maar daar blijft het wel bij.

Wat ook niet helpt is de winderigheid die peulvruchten kunnen veroorzaken. Ik vind dat niet charmant!

Toch vind ik dat ik meer met peulvruchten zou moeten doen. Ze hebben zoveel voordelen, dat ik het een beetje stom van mezelf vind dat ik die niet benut.

Dus toen ik in de bibliotheek Herman den Blijkers boek ‘Herman over bonen‘ tegenkwam nam ik het mee. ‘Het kan nooit kwaad, en misschien helpt het om me over mijn weerzin voor bonen heen te komen,’ dacht ik bij mezelf.

Herman over bonen

Ik ken Herman den Blijker van de tv. Hij deed zo’n programma waarbij hij zieltogende restaurants kwam redden. En recent zag ik hem reclame maken voor… jawel: bonen! Met zijn reclame kon hij mij niet overtuigen om meer peulvruchten te gaan eten, maar hoe zit het met zijn boek?

Herman geeft eerst een korte geschiedenisles over peulvruchten en bonen in zijn boek. Ook behandelt hij de vele soorten bonen die er allemaal zijn. Het grootste deel van het boek bestaat uit recepten met peulvruchten. Gelukkig heeft elk recept een foto van het resultaat; dat vind ik altijd wel een must bij een kookboek.

Bonen in een pot, blik of droge bonen?

Volgens Herman kunnen bonen uit blik of pot net zo goed zijn als zelf gekweekte of gekookte bonen. Bonen uit een pot of blik zijn natuurlijk supermakkelijk. Je hoeft ze alleen nog maar op te warmen. Maar als je een gerecht hebt waarbij de bonen lang moeten meegaren, adviseert Herman gedroogde bonen.

In Nederland komt meer dan 90 procent van de gegeten bonen uit een pot of blik.

Hier onder een filmpje van ene Joke Boon met instructies voor het koken van gedroogde bonen die je eerst geweekt hebt:

Peulvruchten en darmen: winderigheid, waar komt dat nou door?

Allemaal goed en wel, al die leuke recepten, maar hoe zit het met de peulvruchten en darmen, en de winderigheid die peulen veroorzaken? Daar geeft Herman geen antwoord op. Dus ging ik zelf maar op zoek. Want ik ben nog steeds zwaar gemotiveerd om peulvruchten lekker te gaan vinden.

We worden winderig van peulvruchten omdat er bepaalde suikers (oligosachariden) inzitten, die niet helemaal verteren. Ze komen dus onveranderd in onze dikke darm terecht. Eenmaal daar gaat onze darmflora hard aan het werk om ze te verteren. En dáár komt de gasvorming door.

Wat kun je doen om winderigheid door peulvruchten te voorkomen?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om winderigheid te voorkomen/verminderen:

 • Goedgekookte bonen schijnen minder winderigheid te veroorzaken. Hoe beter ze gekookt zijn, hoe minder winderigheid ze veroorzaken.
 • Experimenteer met verschillende merken. Het ene merk veroorzaakt minder winderigheid dan het andere.
 • Gebruik urkuma, (geelwortel, koenjit), verse gember, asafoetida, en bonenkruid.

Praktische informatie over Herman over bonen

Het boek Herman over bonen is voor 16,95 te koop bij bol.com.

peulvruchten

Mijn conclusie: peulvruchten zijn gezond

Ik ben nu echt wel overtuigd van de waarde van bonen. Nu dit nog in de praktijk brengen. Ik denk dat ik binnenkort maar eens kikkerwten ga kopen, en daar eens mee begin.

Peulvruchten recepten

In onderstaande kookboeken vind je leuke en lekkere peulvruchten recepten!


Ben je fan van Herman? Kijk dan eens naar Crisis in de tent met Herman den Blijker.

Leestip: Melk koken.

Hoe vaak staan er bij jou peulvruchten en bonen op tafel?

30 Comments

 1. Lily
  • Lily
 2. VeggieMo
 3. Thea
 4. Greet
 5. Adriana van de Vrie
 6. Suzanna
 7. Pakketje
 8. Joannes
 9. Anke
 10. Pakketje
 11. Greetje PB

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh