Vandaag eten we Hete Bliksem! Met recept!

Hete bliksem

De buren hadden gratis zoete appels, en dus eten wij vandaag Hete Bliksem.

Het was toch net de week dat we 'uit de kasten eten,' dus dat kwam mooi uit. Wel heb ik me helemaal rot geschild! Ook zag ik duidelijk het verschil tussen appels uit de supermarkt, en appels die je 'gewoon' in de natuur vindt. Ze waren veel minder mooi rond, en hadden butsen en uitstulpingen. Maar dat heeft ook wel weer iets vind ik.

Hete Bliksem maken: zo doe ik het

Ik maak Hete Bliksem altijd klaar zoals ik dat van mijn moeder heb geleerd. Het is een eenpansgerecht, dus weinig afwas : )

 • Zoete appels
 • Aardappels (ik neem altijd iets kruimige, want dat vind ik makkelijker voor een stamppot)
 • Zout, vet spek
 • 2 eetlepels Doesburgse mosterd
 • Eventueel worst

Ik gooi de aardappels als eerste in de pan. Daarna doe ik de zoete appels erbij. Dan water en wat tuinkruiden bouillon. Terwijl dat kookt, bak ik het zoute, vette spek uit. Als ik er zin in heb kook ik ook nog worst, maar vandaag doe ik dat niet.

Als de aardappels en appels zacht zijn giet ik ze af. Een deel van het kookvocht vang ik op, want dat gebruik ik als ik de Hete Bliksem nog wat 'te droog' vind. Vervolgens stamp ik de boel fijn, en hussel alles goed door elkaar. Daarna doe ik er twee eetlepels Doesburgse mosterd door.

Klaar!

Hieronder zie je het resultaat van het Hete bliksem maken:

Screen Shot 2019 10 01 at 10.37.29

Hete Bliksem is lekker en heel makkelijk klaar te maken.

Meer Hete Bliksem recepten

Er zijn ook andere recepten voor Hete Bliksem te vinden. Op Wikipedia stond bijvoorbeeld een recept voor Hete Bliksem met zoete appels, zure appels, peren en uien! Ook bij Betty's Kitchen doen ze uien in de Hete Bliksem.

Maar ik houd het lekker bij het recept van mijn moeder.

Hete bliksem slowcooker

Wil je hete bliksem maken in de slowcooker? Hieronder een recept:

Ingrediënten voor hete bliksem in de slowcooker

 • 6-8 grote aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
 • 4-5 appels, geschild, klokhuis verwijderd en in stukjes gesneden
 • 1 ui, fijngehakt
 • 250 g spek, in blokjes gesneden
 • 1 kopje kippenbouillon
 • Zout en peper naar smaak
 • Optioneel: kaneel naar smaak

En zo maak je het klaar:

 1. Bak het spek in een pan op middelhoog vuur tot het knapperig is. Haal het spek uit de pan en laat het uitlekken op keukenpapier.
 2. Doe de aardappelen, appels, ui en het gebakken spek in de slowcooker.
 3. Giet de kippenbouillon over de ingrediënten in de slowcooker. Voeg zout, peper en eventueel kaneel toe naar smaak.
 4. Roer alles voorzichtig door elkaar.
 5. Zet de slowcooker aan en kook op lage stand gedurende 6-8 uur, of op hoge stand gedurende 3-4 uur, tot de aardappelen zacht zijn.
 6. Proef de hete bliksem en breng indien nodig op smaak met extra zout, peper of kaneel.

Dit recept is wel wat ingewikkelder dan het recept voor hete bliksem maken van mijn moeder vind ik.

Waarom heet Hete Bliksem eigenlijk Hete Bliksem?

Waarom heet Hete Bliksem eigenlijk hete Bliksem? Het antwoord is heel eenvoudig: door de appels zit er veel vocht in deze maaltijd. En door dat vocht blijft Hete Bliksem lang heet.

Hete Bliksem is dus létterlijk een heet gerecht : )

Hoewel je het met peper natuurlijk ook figuurlijk heet kunt maken.

Leestips

Wat eet jij vandaag?

Similar Posts

16 Comments

 1. Geen stamppot in ieder geval want ik hou er niet van van geen enkele. Ik heb liever alles apart op mijn bord een aangezien ik koolhydraatarm eet is het meestal vlees, kip, vis en een warme en koude groente.

 2. Geen idee eigenlijk nog, denk het bloemkool met komkommer en braadworst wordt.
  Ik heb nog nooit hete bliksum gegeten maar ik hou ook niet van warm appels of appelmoes dus denk dit recept het hier niet gaan worden ;-)

 3. Heerlijk, hete bliksem! Mijn schoonmoeder maakt het regelmatig voor ons, zo lekker :)
  Wat wij vandaag gaan eten heb ik nog niet bedacht...

 4. Avanti, dat gaat bij ons ook eens op het menu! Er is verder geen groente bij, no, dat vind ik wel weer een bezwaar, maar voor die ene keer...onze dochter zou zeggen :appels zijn ook gezond.
  Bedankt voor je tip :-)
  Wij eten vanavond groene spaghetti: spaghetti met een saus van spekjes, champignons, ui, diepvriesspinazie en een dessertlepeltje kruidenboter. Yumyum, een van de weinige gerechten die iedereen hier lekker vindt ;-)

 5. Wij aten het vroeger met bloedworst. Dat blijft hangen, dus doe ik dat ook altijd.
  Goed dat je schreef dat het met kruimige aardappels moet.Ik heb laatst nog iemand uitgelegd waarom vriendin haar boerenkool altijd mislukte met vastkokende aardappels. Kruimige zijn gewoon beter voor stamppotten en puree, ook omdat ze beter smaak opnemen.

 6. Ik heb een hete-bliksem-trauma, hahaha.
  Ik ben niet zo’n kieskeurige eter, maar ik hou niet van zoet en hartig gecombineerd. Op scoutingkamp aten we altijd een keer hete bliksem en ik vond het zoooooo vies!
  Wellicht zou het lekkerder zijn als we het zelf maakten, maar ik geloof dat ik die niet meer aandurf ;-)
  Wat leuk om te lezen waaróm het zo heet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.