Slow cooker recepten: het crock-pot boek

Slow cooker recepten

Slow cooker recepten zijn wel zo handig, als je een slow cooker hebt, en niet weet hoe je hem moet gebruiken. Zo maakte ik recent rollade in de slow cooker waarbij een goed recept een beter resultaat had opgeleverd.

Vanwege het enthousiasme van mijn oudste dochter voor een slowcooker, kocht ik er eentje. Mijn dochter gebruikte hem een paar keer toen ze thuis was, maar vervolgens stond de slowcooker eenzaam in de kelder te verstoffen.

Regelmatig dacht ik aan mijn slowcooker. Met een mengeling van ongemak en schuldgevoel. Want het was natuurlijk zonde van het geld om een slowcooker te kopen, maar hem vervolgens niet te gebruiken. Het probleem was alleen dat ik niet goed wist hoe te beginnen met dat ding.

Maar toen kwam ik in de catalogus van de bibliotheek Het Crock-pot boek tegen. Een kookboek voor koken met een slowcooker!

Hieronder vind je reviews van diverse kookboeken met recepten voor de slow cooker.

Te beginnen met het crock-pot boek.

Slow cooker recepten: het crock-pot boek

Opgetogen sloeg ik het crock-pot boek open: nu zou ik dan eindelijk toch gaan koken met een slowcooker. De inleiding begon al goed. De slowcooker wordt daar een ‘toverpotje met een stekker, dat zeer geleidelijk en secuur gerechten gaart.’ Dat klonk mij als muziek in de oren, want ik raak nogal eens afgeleid tijdens het koke

n. Dus wat is er dan fijner dan mijn eigen persoonlijke toverpot die het eten voor mij gaart. Daarna volgt een korte geschiedenis van de slowcooker, waarbij vooral de eigenschap dat een slowcooker het eten ‘langzaam gaart’ naar voren komt.

Recepten voor koken met een slowcooker

Na de inleiding op de slowcooker volgt het kookboek gedeelte met slow cooker recepten. En dat is waar ik afhaakte. Ik hoopte op simpele recepten met bekende ingrediënten, maar dan voor koken met een slowcooker.

Wat Het crock-pot boek biedt zijn toch wat meer bijzondere slow cooker recepten. Denk aan Surinaamse saotosoep, Rabarbercompote met amandel havermoutcrumble en runderstooflappen maar dan wel in Javaanse marinade. Voor een gerecht als Gesmoorde voorjaarsgroenten telde ik 11 ingrediënten.

Hieronder een voorbeeld van een slowcooker gerecht uit dit boek:

Screen Shot 2020 04 08 at 15.47.15
Bonensoep met gerookte makreel en gort uit het crock-pot boek

Groot pluspunt van Het Crock-pot boek vind ik de duidelijke tijdsaanduidingen bij de slowcooker recpeten: de voorbereidingstijd staat genoemd, en daarna de tijd die het kost voor het koken in de slowcooker.

Mijn conclusie over de slow cooker recepten in Het Crock-pot boek

Het Crock-pot boek is een mooi vormgegeven kookboek: duidelijke slow cooker recepten en met mooie foto’s van de gerechten. De inleiding van Het Crock-pot boek was prima, maar het kookboek deel vond ik wat lastiger. Als simpele kok die eenvoudige recepten wilde om haar slowcooker vaker te gebruiken, vond ik de recepten wat te ingewikkeld.

Volgens mijn oudste dochter ben ik een zeurpiet, en ligt het allemaal aan mij. Dat kan ik niet uitsluiten. Dus als je wat meer culinair onderlegd bent, en houdt van kokkerellen zul je wellicht veel plezier beleven aan Het Crock-pot boek.

Maar ben je een simpleton als het om koken gaat, dan zul je Het Crock-pot boek misschien net wat te ingewikkeld vinden. Net als ik.

Lees ook mijn post over Airfryer recepten!

Slow cooker recepten die makkelijk en snel zijn

Omdat ik de recepten in Het Crock-pot boek erg vond tegenvallen, hieronder twee recepten die wel makkelijk zijn om te maken! Allebei de recepten worden superduidelijk uitgelegd, en je ziet ook makkelijk wat je precies moet doen.

Goulash recept van Plezier in de keuken

Pulled porc recept voor de slow cooker

Praktische informatie over Het Crock-pot boek

Het Crock-pot boek van Jessica Lek is voor 19,95 te koop bij bol.com.

koken met een slowcooker

Slow cooker recepten van Ross Dobson in Slow cooked healthy

Ross Dobsons boek getiteld Slow cooked healthy heeft maar liefst 100 recepten voor de slow cooker. Het boek is als volgt ingedeeld:

 • Zondagse diners
 • Doordeweekse maaltijden
 • Aanzetten en vergeten
 • Soepen
 • Curry’s
 • Bijzonder gerechten voor zaterdagavond.

Mijn favoriete recept voor de slowcooker is uiteraard de categorie Aanzetten en vergeten. Want dat is de belofte van de slow cooker: je doet er de ingrediënten in, en vervolgens kun je wat anders gaan doen.

Maakt dit boek met crockpot recepten die belofte waar?

Mwah, niet zo heel erg vind ik.

Hieronder een voorbeeld van een gerecht uit de slowcooker uit Slow cookeded healthy:

Gerecht uit slow cooker
Paddeenstoelenragu met spaghetti uit Slow cooked healthy

Slow cooked healthy

De meeste crockpot recepten vragen bijvoorbeeld eerst een voorbereiding in een gewone pan. Uiteindelijk gaat alles wel in de slow cooker, maar het is helaas bij de meeste recepten niet zo dat je alleen de slow cooker nodig hebt.

Wat ik wel heel handig vind aan dit kookboek is dat er bij elk gerecht duidelijk bij staat hoeveel minuten voorbereiding het recept vraagt, en hoe lang het in de slow cooker moet. De voorbereidingstijd is meestal ongeveer 20 minuten, en de duur in de slow cooker is zo’n 2 tot 3 uur. Dat vind ik dan weer niet zo lang eigenlijk.

Verder is het voor de slow cooker recepten in dit boek handig als je veel kruiden en dergelijke in huis hebt.

Last but not least: er staat een behoorlijk aantal vegetarische en veganistische recepten in dit kookboek. Dus dat is een pluspunt voor mensen die vegan en/of vegetarisch willen eten.

Praktische informatie over Slow cooked healthy

Slow cooked healthy van Ross Dobson is voor 23,50 te koop bij bol.com. Je vindt daar ook een inkijkexemplaar, wat neer komt op een aantal gratis slow cooker recepten ; )

De prijs vind ik heel redelijk voor 100 slow cooker recepten. Maar dit kookboek lijkt me vooral geschikt voor de gevorderde kok dan voor beginners.

Slow cooker recepten

Wil je meer maken in de oven? Lees dan eens mijn post Gehaktbal uit de oven!

Of zoek je juist meer eenpansgerechten? of tips voor vergeten groenten?

Slowcooker recepten boek tips

P.S. Je kunt ook in het weekend meal preppen voor de hele week!

Similar Posts

33 Comments

 1. Er zijn ook wel simpele gerechten te bereiden hoor.
  Wat dacht je van zuurkool stamppot? Geschilde aardappelen in de crockpot, een mok heet water met een groente bouillon blokje er overheen, daarop de zuurkool. Zes uur op low, afgieten en stampen.

 2. Ik heb er een tijdje een van mijn dochter geleend. Kippepoten en gehaktballen waren wel aardig gelukt maar in vond het nogal gedoe om dat lang van te voren te moeten prepareren.
  En ik kijk liever in de pan en roer graag. Ik blijf gasfornuis en oven wel trouw.

 3. Ik maak altijd draadjesvlees in de slowcooker, eerst vlees kort aanbraden en dan erin met water en ingrediënten, bijv. mosterd, ui, ontbijtkoek, laurier, bouillonblokje etc. Soms doe ik wat later er een aangebraden kipfilet erbij. Lekker uren laten sudderen, Het stinkt niet en geen omkijken naar. Je kan het ook de hele nacht laten sudderen dan is het in de ochtend klaar.

 4. :-D mijn beste vriend in drukke tijden.
  Op een rustig moment(soms al de avond van te voren maak ik alles klaar om erin te gooien, tijdens spitsuren kan ik dan gewoon naar zwemles/sportdinges met de kids (ofzelf) en ongestoord mijn boekje lezen, terwijl de slowcooker alles gaart, ideaal, soms met rijst erbij soms met piepers in de stoofschotel, werkelijk, het is even een manier van koken, maar zo fijn :-)
  Je hoeft t maar een paar keer te ervaren, thuiskomen, na wederom een hectische dag(of niet hectisch) en dat het eten dan al klaar is….t is t allemaal waard:-)

 5. Je hebt gelijk, ik heb 3 kook boeken voor de slow cooker in huis en allemaal lang van stof en veel ingrediënten. Ik heb de pan al 6 jaar nu en heb mezelf geleerd te leren koken met de slowcooker. Voor vlees doe ik de hele pan in vetten met een lepel olie. Een flinke ui snipperen en op de bodem verspreiden. Dit is de basis voor de meeste vlees recepten. Nu kun je elk stuk vlees nemen wat je wilt, kruid het vlees zoals je het lekker vind. Legt op de uien, doe er of water bij, of bouillon. Of zoals ik doe water met een bolion blokje. Heb je veel dan meer water en blokjes. Zorg dat het vlees net niet onder water staat. De deksel is bol en het water drupt weer naar beneden onder het koken. Dus droog word het nooit, water ontsnapt niet. Zet nu op 8 uur slow, maar 9 a 10 uur kan ook hoor er gebeurd niks mee, het word hoogste nog malser. Rundvlees zeker 9 uur, varkens 6-8 uur op slow. Til de deksel niet op! Als er nog ruimte in de pan is, hangt af van de grote van de pan, doe ik er groente bij. Bv wortels, broccoli, sperziebonen wat je lekker vind. Ik doe er ook nog wel een kleine aardappelen bij of grote krielen. De aardappelen en groenten blijven heel, goed hè! Maar zijn heel goed gaar. Voor hele kip: was dep en kruit de kip zoals je hem lekker vind. Vet de pan in en rol van zilverfoli ballen, leg deze ballen op de bodem. Zet de kip er boven op. Geen vocht toe voegen!! Deksel er op en 6-7 low. Is het een grote kip dan 7,5 uur low. De kip verliest zijn vocht dat beland tussen de zilverfolie ballen en de kip blijft droog. Je krijgt nu een heerlijke niet vette kip! Zo lekker, vaak doe ik gepofte aardappelen er bij maken! Heb je nog ruimte naast je kip, was de hele aardappelen en dep ze droog. Zilver folie er om heen en schik ze rond de kip. Deksel er op, niet kijken hè! Anders is de warmte weg en kun je een uur extra tijd bij tellen! Je heb dan een kip met gepofte aardappelen heerlijk met kruidenboter of andere saus! Sla er bij en klaar! Je kunt alles met deze pan, peertjes! Vet de pan in, schil de peertjes maar laat ze heel! Snij een klein plakje van de bodem zodat ze recht op blijven staan. Strooi nu suiker en kaneel poeder over de peertje heen in de pan. Flinke kop water en een flesjes bosbessen er bij . Deksel op de pan en 7 uur low. Dit gaat lekker ruiken! De peertjes blijven heel en zijn zo lekker, maak ik altijd met Kerst maar voor er bij of toetje heerlijk bij ijs! Ik heb een crokpot van 5,7 liter en daar doe ik alles ij. Ik heb een ovale omdat ik er een grote kip in kon doen. Maar er zijn er zo veel verschillende. Jeeee ik kan zelf wel een kookboek schrijven Groetjes Marie Bartels

 6. Ojee, de slowcooker is erg handig, maar de kookboeken zijn dat niet. Laat je niet afschrikken Nicole, zoek op internet makkelijker recepten. Zo’n curry die je laatst maakte kan bv prima in de slowcooker. De recepten hierboven zijn ook een leuk begin.

 7. Ik heb nog nooit een slowcooker gebruikt, maar het klinkt op zich wel interessant. Maar ook ik hou niet van ingewikkelde recepten, daar ik geen keukenprinses ben! :-)

 8. Zelf heb ik er geen. Gietijzeren pannen in diverse maten heb ik wel. Daarin wordt op de traditionele manier gekookt zoals dat een aantal generaties terug ook gedaan werd. Op de kachel dus. Aangezien die bij mij 6 maanden lang 24 uur per dag branden maak ik daar gebruik van. Het principe is echter hetzelfde, ze koken allebei slow. Op het slome af eigenlijk. Maar daar ben je snel aan gewend.

 9. Oh, wat jammer om je slowcooker niet te gebruiken! Ik heb er ook sinds kort één, maar al veel plezier aan gehad. Erwtensoep, stoofpotje, en vorige week weer heerlijk draadjesvlees! Jammie! Gewoon even googelen op….. Uit de slowcooker en je komt de lekkerste recepten tegen. Gewoon doen hoor…. krijg je geen spijt van:-)

 10. Het lijkt me best handig zo’n slowcooker, maar ik vraag me wel af of er uberhaupt nog vitaminen en mineralen inzitten als het zo lang staat te pruttelen.

  1. Je kunt er altijd een verse salade bij opdienen en/of wat verse groenten zoals broccoli bijvoegen.

 11. Ik heb geen slowcooker en ga er ook niet een kopen. Weer een groot apparaat dat weer ergens moet staan. Zo heb ik ook geen broodbakmachine (ik gebruik gewoon de oven), geen friteuse (als het niet in de oven kan koop ik geen frites), geen gourmetstel en geen airfryer (kan gewoon in mijn oven).
  Dat scheelt me toch een hoop kastruimte, die ik niet heb dus dat zou allemaal op zolder belanden.
  Maar eigenlijk kan ik alles vervangen door mijn oven te gebruiken, behalve dan een gourmetstel.

  Mijn dochter heeft een slowcooker maar die heeft ze een paar keer gebruikt en hij staat nu…… op zolder.

 12. Ik heb er wel vaker over gehoord, maar weet niet of het echt iets voor mij is. Ik denk dat ik het voor een paar keer leuk vind en dat hij dan in de kelder belandt.

 13. Wat leuk! Hier thuis twijfelen we al een hele tijd of we hem moeten aanschaffen. We gebruiken vaak de tagine, en weten niet of dit een goede aanvulling is. Misschien toch nog eens overwegen..

 14. Laat je niet te meteen afschrikken door een ogenschijnlijk lange lijst van ingredienten. Een snufje van dit of dat kost geen tijd. Zorg dat je alles in huis hebt (mijn kruidenplankje begint te klein te worden).
  Zet diverse bordjes en schoteltjes klaar en begin: gesnipperde uien – snipperen en op schoteltje leggen, vlees-snijden en op een bord plaatsen enz. Zet bij die rij ingredienten ook de kruiden, het blik tomaten, zout en peper, bouillon enz. klaar. Mocht het nodig zijn om een roux te maken gebruik dan altijd zelfrijzend bakmeel. Dat klontert niet zo gauw. Zet inmiddels ook de pan op hoogste temperatuur. Ziezo, alles goed georganiseerd en dan kan het koken beginnen. Wat het deksel oplichten betreft, ik maak me daaraan ook schuldig. Licht de binnenpan even eruit en zet hem 2 minuten op het fornuis om van de schok te herstellen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.