Reacties

Slowcooker recepten: 150 verrukkelijke eenpansgerechten — 18 reacties

 1. Ik ga kijken bij de bieb. Ik had een boek gekocht,maar er stonden zoveel vleesrecepten in. Het fijne van peulvruchten in de slowcooker vind ik,dat je minder ruikt.

 2. Ik denk dat veel meer mensen minder vlees zouden eten of zelfs vegetariër of vegan zouden worden als ze wisten hoe "vlees eruit zag". Op die mooie plastic laagjes in de supermarkt herken je de kip, varken of rund niet meer én het dierenleed dat daar (in de regel) mee gepaard gaat. Er was een tijd geleden eens een documentaire van Marijn Frank die heel graag vlees eet (Vleesverlangen) en daar wordt ze geconfronteerd met de waarheid achter ons vlees en schiet ze zelfs een koe dood, ik vond het dapper en indrukwekkend. Maar dit ging natuurlijk niet over de slowcooker. Prima apparaat wij hebben er recent eentje voor mijn moeder gekocht zodat ze minder gas kan gebruiken.

 3. Wat is een 'simpel peertje'? Een peertje is alleen de vorm van een oude gloeilamp, maar zegt niets over het verbruik. Je had ze vroeger (30 jaar geleden) van 100 watt, maar die worden al heel lang niet meer gebruikt. Met simpel ervoor denk je overigens eerder aan 40 watt en dan ook 15 jaar geleden. Tegenwoordig gebruiken we LED-peertjes van hooguit 10 watt.

  Als ik goed lees op andere sites dan is het maximale verbruik van een slowcooker 200 watt en het gemiddelde gebruik 100 watt. Dus gelijk aan die grote ouderwetse peer die veel te veel licht voor een woonkomer gaf. Bij 7 uur gebruikt de slowcooker 700w/h = 0,7kWh = 35 cent bij de huidige gemiddelde kWh-prijs van 50 cent. Een magnetron verbruikt voor een 2-persoonsmaaltijd 6 cent. Met roerbakken op gas ben je ook 6 cent kwijt (bij een gemiddelde gasprijs van 1,5 euro/m3).

  (Zelf ben ik met mijn 1-persoonsmaaltijden 3 cent aan gas of elektra kwijt met de magnetron of roerbakken dat hooguit 10 minuten neemt.)

  Bij alle vergelijking zie ik dat de slowcooker met een oven wordt vergeleken. Ovens gebruiken erg veel en daar win je het al snel van. Zouden verboden moeten worden. ;-)

  • Volgens mij legt de slowcooker het ook af tegen 'gewoon' koken onder water. Als ik niet meer water dan noodzakelijk gebruik, dan verbruik ik circa 8 cent aan gas. Dat is nog altijd flink minder dan de 35 ct die de slowcooker neemt. Rookworst onder water koken is flink duurder dan in de magnetron, die er veel korter over doet.

   Ik vroeg me af of er geen ovens zijn waar je de ovenruimte van kan verkleinen. Het grote verbruik van een oven heeft te maken met de veel te grote inhoud die verwarmt moet worden. Vervolgens doen veel mensen er een platte pizza in zou je minstens 80% van de hoogte kunnen beperken. Zou zomaar eens 80% van het verbruik kunnen besparen.

 4. Ik gebruik de slowcooker regelmatig. Er zijn veel recepten op het internet te vinden en ook op Facebook zijn er veel groepen die recepten delen.
  Een slowcooker kun je vergelijken met het bereiden van eten zoals ze vroeger deden. In de ochtend al een pan op de kachel of het petroleumstelletje en tegen de avond was het klaar.

 5. Ik gebruik de slowcooker niet zo heel vaak, maar voor stoofvlees en zuurvlees is het ideaal. De avond van te voren in de marinade, vroeg in de ochtend alle ingrediënten erin en en klaar is Kees.

 6. Dankjewel, ik ga het boek eens bekijken. Ik gebruik de slowcooker vooral voor zelf (botten of groenten) bouillon trekken, boeuf bourguignon, pastasaus en groente curry. Ik heb ook al eens een steamed pudding gemaakt, die was bijzonder goed geslaagd. Binnenkort wil ik experimenteren met barbecuesaus en met yoghurt maken.
  Ik maak inmiddels met potlood aantekeningen in mijn kookboeken want soms zijn mijn eigen aanpassingen beter. Het lastige van slow cooking vind ik de juiste verhouding van vocht, want je hebt al snel te veel en dan smaakt het eten flauw. Vooraf braden, goed kruiden, weinig vocht - even uitproberen.
  En terwijl ik dit schrijf ruikt het heerlijk naar de zelfgemaakte pastasaus, waar ik voor de variatie deze keer ook wat olijven heb gedaan.

 7. Ik heb mijn maaltijd liever snel klaar. Maar s' ochtends opzetten en in de avond meteen kunnen eten dat heeft ook z' n voordeel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder