Rollade in slow cooker: mijn tactiek + verbeterpunten + update!

Rollade in slow cooker

Update 2023 – Rollade in slow cooker maken

Inmiddels heb ik opnieuw een rollade gemaakt in de slow cooker.

En dit keer met veel meer succes dan de eerste keer.

Ik weet nu waar het de eerste keer fout ging, en volg nu het juiste recept dat je hieronder kunt lezen.

Rollade in slow cooker maken: zo wordt hij lekker!

Net zoals de vorige keer braadde ik de rollade eerst mooi bruin in mijn Creuset pan. Maar dit keer zette ik ondertussen ook al de slow cooker aan op de laagste stand, zodat die alvast kon opwarmen. Toen de rollade mooi bruin was, heb ik hem simpelweg in de voorverwarmde slow cooker gedaan. En verder niets!

Het grote verschil met de eerste poging is dat ik er toen water bij had gedaan. Maar dat moet je dus niet doen. Laat de rollade in haar eigen sappen gaar smoren.

Ik durf nu zelfs Boeuff Bourguignon te proberen met mijn slow cooker.

N.B. Dit is een varkensrollade.

Rollade in slow cooker: poging 1

Voor Kerstmis besloot ik het stof van mijn slow cooker af te blazen en rollade in slow cooker te maken! Het ding stond helemaal in de kelder. Toen ik hem eenmaal had opgediept, kreeg ik steeds meer zin om recepten met de slow cooker uit te proberen. In gedachten kokkerelde ik als Boeuf Bourguignon in de slow cooker. Volgens de recepten die ik tegenkwam was dat helemaal niet moeilijk!

Maar goed, eerst maar eens rollade in de slowcooker maken.

Ik had hem de avond tevoren alvast uit de diepvries gelegd.

Rollade

Nadat ik diverse recepten over rollade in de slow cooker had gelezen besloot ik dat die ‘te ingewikkeld’ waren voor wat ik wilde. Veel waren met mosterd en honing. Maar ik wilde er helemaal geen saus of kruiden bij doen. Een rollade is immers van zichzelf al gekruid.

Rollade in slow cooker: mijn tactiek

Ik besloot de tactiek toe te passen die ik normaliter gebruik met mijn groene Creuset pan, alleen dan veel langzamer. Met andere woorden, ik besloot de rollade ‘s ochtends rond een uur 9 snel aan de buitenkanten bruin te braden, en hem vervolgens een uur of 6 laten sudderen in de slowcooker.

Rollade in slow cooker

Volgens mijn oudste dochter en de recepten die ik las moest ik de slow cooker op ‘Low’ zetten.

Rollade in slow cooker

Het vlees in de slow cooker na een uurtje of zes:

Rollade in slow cooker

Rollade in slow cooker: het eindresultaat

De rollade leek vrij mals te zijn geworden. Hij viel tenminste uit elkaar toen ik het touwtje eraf haalde.

eindresultaat vlees

Maar ondanks het feit dat het vlees uit elkaar viel, was het niet zo mals ik had gehoopt. En bovendien was het een beetje droog. Eerlijk gezegd zijn de rollades die ik normaliter maak in mijn Creuset pan lekkerder.

Wat kan er fout zijn gegaan?

Ik vermoed dat ik ergens toch iets fout heb gedaan bij deze rollade in slow cooker.

 • Heb ik teveel water gebruikt in de slow cooker? Bij mijn Creuset pan doe ik er altijd vrij veel water bij als het vlees eenmaal is aangebraden.
 • Toen ik de rollade van de Creuset pan overhevelde naar de slow cooker, zette ik daarna pas de slow cooker aan. Had ik dat eerder moeten doen zodat hij al een beetje voorverwarmd was?
 • Heb ik het de rollade te lang in de slow cooker gehad? Op basis van het recept in onderstaand Youtube filmpje zou dat best eens kunnen.
 • Heb ik de rollade te kort in de slow cooker gehad?
 • Was de rollade onvoldoende ontdooid?

Varkensrollade maken met een slow cooker

Kwam je hier op zoek naar een goed recept voor een rollade in de slow cooker? In onderstaand filmpje zie je een recept en duidelijke instructies. Wat me opviel is dat ze de varkensrollade 20 minuten van te voren uit de koelkast haalt zodat hij alvast op kamertemperatuur komt. Ook doet zij er geen water bij en duurt het maar 2,5 uur!

Het resultaat ziet er prachtig uit. De volgende keer dat ik een rollade in de slow cooker ga maken, gebruik ik dit recept! Veel beter dan mijn eigen tactiek!

Runderrollade, varkensrollade, kiprollade en half-om-half rollade

Er zijn verschillende soorten rollade. Je kunt een runderrollade hebben, een varkensrollade of een half-om half rollade. Die laatste is een rollade van zowel varkens als rundvlees. Varkensrollade heb je dan ook nog weer in twee soorten. Zo is een varkensfiletrollade een rollade van de filet: met name van de rug.

Ik koop meestal de ‘gewone’ varkensrollade. Runderrollade en varkensfiletrollade vind ik vaak wat duur.

Daarnaast heb je ook nog kiprollade!

Leestips

Heb jij een eenvoudig recept voor rollade in een slow cooker, met maximaal 3 ingrediënten? Vertel het in de comments! En als je ideeën hebt over waarom die van mij droog werd, die zijn ook van harte welkom!

rollade in slow cooker

Similar Posts

26 Comments

 1. Ik heb geen slow cooker, dus uhhhh sorry. Maar wat ik wel weet, is dat je het in de vriezer hebt gehad, en dat maakt dat vlees altijd droger is dan dat je het vers hebt en bereid. Dat is een vaste regel, dus dat…

  Verder heb ik wel een airfryer en dat is ook erg lekker om daar een rollande of andere vleessoorten in te maken, mals en zacht, en over het algemeen, als er ovenbereiding op staat, werkt het in de airfryer net zo lang.

  X

  1. In de vriezer zou niet uit moeten maken dacht ik. Normaliter haalde ik het ook uit de diepvries en maakte het dan klaar in mijn Creuset pan. En dat was wel lekker.

 2. Ik heb nog nooit rollade in de slowcooker bereid, wel draadjesvlees en dan warm ik de cooker inderdaad voor en niet teveel water, dat kan je altijd later nog toevoegen. Ik zet hem snachts aan op low, minstens 8 uur, ook doe ik er kipfilet bij (recept Sonja Bakker) o ja en ik braad aan in roomboter.

 3. Sinds een paar weken ben ik ook in het bezit van een slowcooker.. ( Aanbieding bij de L.idl)

  Mijn ervaring tot nu toe: minder vocht er bij, ingredienten op kamertempratuur, en inderdaad voorverwarmen. Verder vergelijk ik de recepten op stand en op duur.

  Elke slowcooker is net als elke oven anders, dus de moed niet opgeven en blijven experimenteren!

 4. Een goede rollade is gekruid door de slager daar hoef je zeker als je wilt niets aan toe te voegen.
  Het ruikt altijd wel heel lekker in de keuken als de rollade ligt te sudderen. Hans

 5. ha Nicole,

  de slow-cooker!
  Geweldig apparaat.
  Ik ken iemand die ‘s morgens al iets maakt en het dan rusig laat “cooken”en dan zijn de smaken er ‘s avonds zo mooi ingetrokken.
  Heerlijk…

  Groetjes!

 6. Omdat de kachel altijd aan is in de winter doe ik in dit jaargetijde veel aan slow cooken op traditionele wijze. Laat in de middag bereid ik alles voor in een Staub braadpan. Als het vlees dat op kamertemperatuur is, goed is aangebraden leg ik de aardappelen en de groenten erop. Vervolgens gaat er een flesje zoet donker bier in de pan voor de smaak. Dit laat ik garen op 90 tot 95 graden tot de volgende dag, 24 uur dus. Lang sudderen heeft als voordeel dat vetranden in het vlees volledig opgelost zijn.

 7. Boeuf Bourguignon met kerst gegeten…heerlijk
  De rollade doe ik altijd in de oven en geen water erbij…gewoon af en toe de jus over het vlees laten glijden.

 8. Ik heb altijd zo’n bewondering voor mensen die het geduld hebben om iets in zo’n slow-cooker klaar te maken. Ik heb er geen, maar ben overigens wel gek op rollade. Ik heb het al jaren niet op, dus ik denk dat ik al weet wat ik in 2021 met Kerst wil eten;).

 9. Heb geen slowcooker dus daar kan ik niks over zeggen maar ik zou niet zomaar een een recept voor varkensvlees gebruiken voor rundvlees. Deze hebben totaal verschillende garingstijden nodig, varkensvlees is korter dus dan zou het kunnen dat je rundvlees nog taai is. Rundvlees heeft ook vaak baat bij het toevoegen van iets zuurs, azijn, bier, en mosterd dus. Daar wordt het vlees malser van.

 10. Maar drie ingredienten? Boter, water en misschien een snufje zout? Dat wordt niet veel zaaks, hoor. Je moet echt eens je vooroordelen over honing, mosterd, gember, kruiden, knoflook, wijn enz. van je af zetten. Die dingen horen in je voorraadkast thuis en geven je schotels smaak. En een sausje mag er ook niet bij… Sorry, als ik die foto zie van je kerstschotel dan denk ik aan een hondenpot. Gezellig is toch een beetje anders. Bereid wat je ook kookt eerst goed voor, houd je aan het recept en zorg ervoor dat de slow cooker inmiddels opgewarmd is. Soms, als ik wat op wil schieten, zet ik die pot even op het fornuis met alles erin en breng het aan de kook. En dan gaat het op laag en heb ik er verder geen omkijken naar. Ga lekker experimenteren, maar liever niet op een feestdag. Succes!

 11. Ik cook slow zonder slowcooker, deed mijn moeder al voor het woord was uitgevonden.
  Maar of een rollade daarvoor geschikt is? Dat vraag ik me af.

  1. Ik vind van niet Bertie. Rollades worden graag verkocht zodat de slagers de mindere kwaliteit vlees onzichtbaar kunnen wegwerken. Vlees met vreemde paarse vlekken, knarspees of bloeduitstortingen zie en proef je dan wel niet, maar ik wil ze liever niet.

 12. Hoi, met Pasen wil ik ook een rollade uit de vriezer in de slowcooker maken. Ik wil de rollade de avond ervoor uit de vriezer halen om te ontdooien. Jij legt de rollade eerst half uur van tevoren uit de koelkast, braadt hem dus in de pan aan en dan leg je hem in de slowcooker? 6/7u op low zonder vocht?

  1. Leuk Anne! In deel twee van de blogpost lees je hoe ik het heb gedaan met goed resultaat.

   De eerste keer dat ik het probeerde was het niet goed gelukt. Toen had ik inderdaad vocht bijgevoegd.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.