Dutch Oven: 60 nieuwe recepten
Last updated on October 21st, 2024 at 10:46 am
- Wat is een Dutch oven?
- Waarom zou je een Dutch oven willen ?
- Ze zijn multifunctioneel
- Wacht eens even? Heb ik dan al een Dutch oven?!
- 60 recepten
- Brood bakken
- Mijn conclusie
- Wil je dit boek met 60 recepten kopen?
- Leestip
Er zijn allerlei soorten speciale potten en pannen. Zoals een snelkookpan, rijstkoker, multicooker, een slow cooker en een Dutch oven.
Om sommige pannen kan ik mij erg verwonderen.
Is het niet apart dat er zowel een snelkookpan is als een slow cooker? Ik vind dat best tegenstrijdig.
Van een Dutch oven had ik gehoord, maar ik had geen idee wat dat nou precies inhield. Dus toen ik in de bibliotheek het boek Dutch oven met de belofte van 60 recepten tegenkwam nam ik het mee. Ik was benieuwd wat een voor soort pan dit nou eigenlijk is, en of het iets voor mij zou zijn.
Wat is een Dutch oven?
Het belangrijkste wat mij opviel in dit boek met als titel Dutch oven is dat ze niet uitleggen wat het is! Er staan wel foto’s in, maar ik miste een definitie of omschrijving van deze pan. Van narigheid heb ik daarom maar ‘Wat is een Dutch oven?’ gegoogled. Hieronder het antwoord!
Een Dutch oven is een grote gietijzeren pan met een dikke wand. Dankzij het gietijzeren materiaal houden ze goed hun warmte vast en wordt de warmte bovendien optimaal verdeeld. Je kunt ermee bakken, braden, stoven, frituren en grillen. Er zijn pannen met pootjes eronder en je hebt pannen zónder pootjes.
Als je hem zit vind ik dat hij wel wat weg heeft van een heksenketel.
Waarom zou je een Dutch oven willen ?
Als ik ze zo zie, dan lijkt het mij een grote, zware en lastige pan om te gebruiken. In het boek lees ik dat je hem voor het eerste gebruik nog moet ‘inbranden’ ook. Wat een gedoe zeg! Dus waarom zou je zo’n zware pan willen? Ik moest er voor in het Engels vragen: ‘Why would you want a Dutch oven?’ om antwoorden te krijgen.
Ze zijn multifunctioneel
Ze zijn multifunctioneel. Je kunt er van alles mee maken.
- Brood bakken
- Soep
- Stoofschotel
- Pasta
- Sausjes
- Een hele kip
- Frituren
Ze kunnen ook in de oven en gaan eindeloos lang mee. En tot slot kun je er leuk buiten mee koken. Mensen die erg van barbecueën houden zullen dit dan misschien ook wel leuk vinden.
Wacht eens even? Heb ik dan al een Dutch oven?!
Toen ik de definitie van deze pan zo las, moest ik ineens denken aan mijn mooie groene gietijzeren Creuset pan. Is dat dan ook een Dutch oven? Ben ik dus al in het bezit van zo’n speciale pan zonder dat ik het wist? Hoewel mijn gietijzeren Creuset pan er wel anders uitziet dan onderstaande officiële versie van bol.com:
Nu het ongeveer duidelijk is om wat voor soort pan het gaat, gaan we terug naar het boek.
60 recepten
Het boek bestaat vooral uit recepten. En die recepten gaan vergezeld met prachtige foto’s van de gerechten. Ook al snap ik de Dutch oven nog steeds niet zo goed, de maaltijden die je ermee kunt maken zien er heerlijk uit. Wel heb je er vrij veel ingrediënten voor nodig vind ik. Maar mensen met een goed uitgeruste keuken en veel kruiden in huis zullen dat vast geen probleem vinden.
Wacht eens even? Heb ik dan al een Dutch oven?!
Brood bakken
Hieronder een filmpje waarin ze zelf brood bakken in een Dutch oven! Je hoeft het brood niet eens te kneden. Lekker makkelijk.
Mijn conclusie
Ik vind het een mooi boek, en de foto’s van de maaltijden zien er werkelijk verrukkelijk uit. Wat het boek beter zou maken wat mij betreft is een korte uitleg over wat een Dutch oven nou eigenlijk is. Dat miste ik een beetje.
Maar misschien gaan ze er bij dit boek vanuit dat je er al eentje hebt en op zoek bent naar recepten. En dan is dit boek perfect met maar liefst 60 recepten om klaar te gaan maken.
Als ik het goed begrijp kan ik met mijn groene Creuset braadpan de recepten in dit boek ook gewoon maken, en is zo’n Creuset braadpan hetzelfde als een Dutch oven.
Maar bij een Dutch oven denk ik zelf toch meer aan zo’n zwarte pan op pootjes merk ik.
Wil je dit boek met 60 recepten kopen?
Dit boek is voor 16,99 te koop bij bol.com. Dat vind ik een mooie prijs voor 60 recepten. Maar je kunt het ook gewoon lenen in de bieb! Op bol.com vind je ook een inkijkexemplaar. Daarin vind je zeker 4 recepten!
Leestip
Wat zijn jouw ervaringen met dit type pan?
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
ik heb dit niet, maar mijn lief wel, en eerlijk gezegd, dat is veel lekkerder in zo’n pot, vooral stoofvlees
.Ik wens je een fijn weekend en hier is een @->– voor U.
Heb ook moeten zoeken wat het nou was. Kk hou hetvop een soort braadpan. Op mijn fornuis staat een oranje van de AH. Lekker voor stoofgerechten.
Een Dutch oven kan rechtstreeks in het vuur worden gebruikt. En officiële Dutch Ovens hebben een plat deksel, met een ‘kommetje’. Als je vuur wat meer uit is, kan je de pan (met brooddeeg) in het vuur zetten en wat hete kooltjes oid op het deksel leggen. En dan is de volgende morgen bij het ontbijt je brood klaar.
Maar een Dutch oven is dus vooral voor buiten op een kampvuur koken, doordat hij rechtstreeks in het vuur kan. En door die opstaande rand van het deksel, kan je er ook vuur op leggen, waardoor het een soort oven wordt (met boven en onder warmte). Vandaar de naam van de pan.
Dat klinkt lekker Kars! Dankjewel voor je aanvulling!
Hm, het is gewoon een draagbare oven dus eigenlijk? Die functioneert op vuur? Klinkt als koken/bakken zoals vroeger.
“Een gietijzeren pan met een dikke wand”, dat is nogal kort door de bocht hoor. Ik heb een Creuset en een Staub, allebei gietijzer met een dikke wand en druppeldeksel, maar dat zijn beslist geen Dutch ovens, dat zijn stoofpannen. Een échte Dutch oven staat op pootjes en zet je zo in het vuur.
Ja, dat dacht ik dus eigenlijk ook.
Een dutch oven is voor oa open vuur bestemd,je kan dan bv brood er in maken en dan hang je de pot een een driepoot of zet je hem vlak bij het vuur en gooi je hete as op de pan,dus een creuset is beslist geen dutch oven al lijken ze op elkaar.
De eerste pioneers die naar Amerika vertrokken namen vanuit Europa de belangrijkste gereedschappen mee om in hun eigen onderhoud te kunnen voorzien. Pannen waren dan ook erg belangrijk om het dagelijks voedsel in te kunnen bereiden. Pannen van gietijzer die de warmte lang vasthielden genoten daarbij de voorkeur. Kwalitatief staken de Nederlandse pannen met kop en schouders boven de rest uit. De opstaande rand en de aangegoten pootjes hadden dan ook een enorme meerwaarde waarmee je kon koken, bakken en braden. Door die opstaande rand was het mogelijk om bovenwarmte te creëren waardoor je een fatsoenlijk brood kon bakken. Het deksel kon je ook gebruiken om eieren in te bakken of spek te braden. De aangegoten pootjes zorgden ervoor dat de pan niet met de smeulende houtskool in aanraking kwam en voorkwam verbranding van het te bereiden product. Een Amerikaanse gieterij probeerden deze na te maken wat helaas niet lukte. Hierop is de eigenaar naar Nederland vertrokken om hier de Nederlandse manier van gieten aan te leren.
Dat is die goede man dan ook uitstekend gelukt en vanaf dat moment, inmiddels circa 400 jaar geleden werd deze pan dan ook Dutch oven genoemd.
Ik heb enige ervaring in het bakken van brood in een Dutch oven die een doorsnee heeft van 30 cm. Die geeft smakelijke broden van ca. 1700 gram. Baktijd is een uur zonder het deksel op te lichten. Eerst voorverwarmen en na de tweede rijs het deeg erin. Aan de onderkant bij de rand 8 briketjes verdelen en op de rand 21 stuks.Gaatuitstekend.
Dankjewel voor de fijne informatie Joannes! Die miste ik dus in het boek over Dutch ovens.
Een vriendin van me woont in een tiny huis. Ze gebruikt de pan regelmatig buiten op een vuurtje
Dat lijkt me heel bijzonder!
Ik heb alleen van die emaille pannen. Hoe heten die dingen? Ik noem het altijd een braadpan. Daar maakte ik bijvoorbeeld altijd hachee in. Maar sinds ik alleen woon is-ie nog niet uit de kast gekomen.