Reacties

Dutch Oven: 60 nieuwe recepten — 14 reacties

  1. Een Dutch oven kan rechtstreeks in het vuur worden gebruikt. En officiële Dutch Ovens hebben een plat deksel, met een 'kommetje'. Als je vuur wat meer uit is, kan je de pan (met brooddeeg) in het vuur zetten en wat hete kooltjes oid op het deksel leggen. En dan is de volgende morgen bij het ontbijt je brood klaar.

    • Maar een Dutch oven is dus vooral voor buiten op een kampvuur koken, doordat hij rechtstreeks in het vuur kan. En door die opstaande rand van het deksel, kan je er ook vuur op leggen, waardoor het een soort oven wordt (met boven en onder warmte). Vandaar de naam van de pan.

  2. "Een gietijzeren pan met een dikke wand", dat is nogal kort door de bocht hoor. Ik heb een Creuset en een Staub, allebei gietijzer met een dikke wand en druppeldeksel, maar dat zijn beslist geen Dutch ovens, dat zijn stoofpannen. Een échte Dutch oven staat op pootjes en zet je zo in het vuur.

  3. Een dutch oven is voor oa open vuur bestemd,je kan dan bv brood er in maken en dan hang je de pot een een driepoot of zet je hem vlak bij het vuur en gooi je hete as op de pan,dus een creuset is beslist geen dutch oven al lijken ze op elkaar.

  4. De eerste pioneers die naar Amerika vertrokken namen vanuit Europa de belangrijkste gereedschappen mee om in hun eigen onderhoud te kunnen voorzien. Pannen waren dan ook erg belangrijk om het dagelijks voedsel in te kunnen bereiden. Pannen van gietijzer die de warmte lang vasthielden genoten daarbij de voorkeur. Kwalitatief staken de Nederlandse pannen met kop en schouders boven de rest uit. De opstaande rand en de aangegoten pootjes hadden dan ook een enorme meerwaarde waarmee je kon koken, bakken en braden. Door die opstaande rand was het mogelijk om bovenwarmte te creëren waardoor je een fatsoenlijk brood kon bakken. Het deksel kon je ook gebruiken om eieren in te bakken of spek te braden. De aangegoten pootjes zorgden ervoor dat de pan niet met de smeulende houtskool in aanraking kwam en voorkwam verbranding van het te bereiden product. Een Amerikaanse gieterij probeerden deze na te maken wat helaas niet lukte. Hierop is de eigenaar naar Nederland vertrokken om hier de Nederlandse manier van gieten aan te leren.
    Dat is die goede man dan ook uitstekend gelukt en vanaf dat moment, inmiddels circa 400 jaar geleden werd deze pan dan ook Dutch oven genoemd.

    Ik heb enige ervaring in het bakken van brood in een Dutch oven die een doorsnee heeft van 30 cm. Die geeft smakelijke broden van ca. 1700 gram. Baktijd is een uur zonder het deksel op te lichten. Eerst voorverwarmen en na de tweede rijs het deeg erin. Aan de onderkant bij de rand 8 briketjes verdelen en op de rand 21 stuks.Gaatuitstekend.

  5. Ik heb alleen van die emaille pannen. Hoe heten die dingen? Ik noem het altijd een braadpan. Daar maakte ik bijvoorbeeld altijd hachee in. Maar sinds ik alleen woon is-ie nog niet uit de kast gekomen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder